Kariyer Yönetimi Eğitimi
Kariyer Yönetimi Eğitimi
Bir faaliyet organizasyonunda kariyer yönetimi, kişilerin kariyer planlamalarına ulaşabilmeleri adına örgüt tarafından desteklenmesi süreci olarak dikkate alınabilir. Kariyer yönetimi tanımı tam olarak, kurumda yer alan çalışanın hem örgütün gereksinimlerine hem de tercihlerinin ve ayrıca yeteneklerinin uygun olarak planlaması ve yönetmesine imkan sağlayan örgütsel bir sürecin yapılandırılması ve tasarlanması olarak tarif edilebilir. Bu kapsamda kariyer yönetiminin en nihai hedefi, örgüt üyelerinin bireysel potansiyellerini, performanslarını ve tercihlerini, örgütsel ihtiyaçların da dikkate alınmasına göre örgüt içinde yer alan bireysel ilişkilerini şekillendirmek ve planlamak olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Kariyer yolculuğunuzda daha tecrübeli daha donanımlı bir birey olmak ister misiniz? Bu eğitimde amacınızı, vizyonunuzu, değerlerinizi, potansiyelinizi, tutkularınızı pekiştirir, bu doğrultuda kariyer planınızı yapar/ gözden geçirir,
Terfi, iş geliştirme/ değiştirme süreçlerinizi etkili yönetir,
Kariyer yolculuğunuzda önünüze çıkan zorluklarla baş eder,
Doyumlu, mutlu, dengeli ve başarılı bir hayata ulaşmanın yollarını iyileştirirsiniz.
Program dahilinde her bir katılımcı kendi kariyer planını oluşturur ve farkındalık sahibi olur.
Kariyer Yönetimi Online Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Öğrenciler
Çalışanlar
Yeni mezunlar
Profesyoneller
Kendisi geliştirmek isteyen herkes
Kariyer daha çok ilerleme ya da çalışma hayatında yükselmeye elverişli işleri tanımlar. Bireyin iş hayatındaki faaliyet, sorumluluk, davranış ve tutumlarına ait yaşadığı gelişmelere bağlı edinmiş olduğu deneyimler toplamıdır.Başarılı bir organizasyonun ana unsurunu nitelikli personel oluşturduğundan dolayı yetenekli çalışanların, işletmenin bir parçası olmasının ve şirket kültürüne uygun davranabilmesinin sağlanması bütün organizasyonların hedefleri arasında yer alır.
Çalışanların temel ihtiyaçları noktasında oluşturdukları hedefler ile şirket hedefleri arasındaki uyumun sağlanması amacıyla ilerleme olanaklarının çalışanlara sunulması gerekir. İşletme personelinin bu olanaklara ulaşma konusunda aldığı yol kariyer adımlarını oluşturur. Çalışan kariyer adımlarının hangi basamaklarını çıkmayı basarmışsa aynı oranda organizasyona ait hedeflere de katma değer sağlar. Çalışma hayatı, yaşadığımız hayatın sadece mesai saatleri ile sınırlı olan kısmını değil, tamamını etkileyen bir özelliğe sahip olduğu için kariyer bütün insanlar için anlamlı ve önemli bir kavramdır.
Personel açısından kariyer birçok nedenden dolayı önemlidir.
Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
Bireyin saygınlık ve statü oluşturmasına aracılık etmesi
Hayat için bir hedef, odaklanma ve anlam belirleme aracı
Toplumsal ve sosyal anlamda ait olma hissini pekiştirmesi
Daha fazla gelir elde etme ve güçlü olma isteği
Kişisel gelişim konusunda yeterli olma
İş doyumunun sağlanması doğrultusundaki arzulanana ulaşma isteği
Kariyer Planlaması kişinin kendini tanıma ve potansiyelini keşfetme çabası ile başlar. Katılımcıların ilgi alanları, kişisel özellikleri ve değerleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak gelecek hedefleri ile uyumlu bir kariyer planlaması yapabilmelerine yardımcı olmaktır. Beceri, yetenek, yetkinlik, kariyer ve kariyer yönetimi kavramlarının açıklanması ve öğrencilerin farkındalıklarının artırılması.
Kariyer yönetimi eğitimi konu başlıkları
Kariyer Nedir?
Kariyerin Tanımı Ve Kapsamı, kariyer ile ilgili kavramlar
Beceri, Yetenek, Yetkinlik, Kariyer Ve Kariyer Yönetimi Kavramlarının Açıklanması
Kariyer Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Kariyer Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Kariyer Planı Nasıl Yapılır?
Kariyer Planı Adımları
Kariyer Planlamada En Sık Yapılan Hatalar
Kendini Tanıma
Bilinçli Farkındalık- Mindfulness
Bireysel SWOT Analizi
Tutkuları Tanıma
İçsel Motivasyon Kaynağını Netleştirme
Kariyer Engelleri Ve Engellerle/ Zorluklarla Başa Çıkma
Kariyer Geliştirme Sistemi ve Aşamaları
Bireysel Kariyer Planlama Süreci
Bireysel Yaşam ve Kariyer Evreleri
Kariyer Gelişiminde Kullanılan Araçlar
Koçluk Nedir?
Kariyer Yönetimi Sürecinde Koçluk & Mentorluk arasındaki Farklar
Kariyere İlişkin Güncel Sorunlar
Koçlukla ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular

Bir vakıf üniversitesinde kariyer geliştirme merkezi müdürü olan Dr. Mesut Öztırak, aynı üniversitede önlisans ve lisans düzeyinde Örgütsel Davranış, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon, İşletme Bilimine Giriş, Girişimcilik, Kariyer Planlama dersleri vermektedir. Öztırak, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kurumsal Yaşam ve İletişim Yönetimi, Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları, Kişisel Marka Yönetimi, Dünya Kültürleri ve Destinasyonları dersleri vermekte.

Hocam size yapmış olduğunuz eğitimden dolayı çok teşekkür ediyorum samimiyetiniz ve derse verimliliğiniz akıcı anlatımınızdan dolayı?Kendi adıma söylemek isterim ki çok şey kattınız ?Kesinlikle herkese tavsiye ederim alınması gerekilen bir kurs Sevgilerimle

İlk dersten itibaren ciddiyetle anlatılan bir eğitim. Ben çok keyif aldım herkese öneririm.

Oldukça verimli güzel dersti. Kendini daha iyi tanıma fırsatı oluyor. Hangi mesleği yapmak istediğini karar veremeyen arkadaşlar bu eğitimi alabilir. Yapmak istediğiniz mesleğinizle ilgili sormak istediğiniz soruların cevabını bu derste alabilirsiniz.
Kariyer ifadesi günlük çalışma süreçlerinde farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Bunlardan birine göre, kariyer bir kişinin hayatı boyunca yer vereceği bir dizi pozisyonun sıralaması şeklinde iken, diğerine göre ise kariyer insanların değerlerinde, motivasyon ve tutumlarında yaşları ilerledikçe ortaya çıkan değişimlere yer verilmesidir. Bakış açıları hangi konumlarda olursa olsun kariyer kavramında gerçekleşecek her odaklanma bireyi işaret edecektir.
Kariyer yönetimi, sonuç itibariyle kişilerin kurum içindeki pozisyonları itibariyle yükselme imkanlarının hazırlanması, uygun olabilecek statüye uygun olabilecek en iyi kişi veya kişilerin yönlendirmesi, ihtiyaç olan hazırlıkların yer aldığı zorlu bir uğraş olarak bilinmelidir. Birçok işletmede statü olarak yükselmesi gerektiği durumlarda belirli bir yerde kalan kişiler olmaktadır. Veya belirli bir statüye getirildiği halde orayı benimsemeyen hatta kabul etmeyen ve bu nedenle de mutlu olamayan, başarılı olmayan kişiler bulunabilmektedir. Diğer ifadeyle yerinden, yapılan görev tanımından, diğer çalışanlarla olan ilişkilerinden mutsuz olan kişiler dahi olabilmektedir.
Bütün bu veriler ışında insan kaynakları yönetimi bakımından oldukça önemlidir. Bu nedenledir ki günümüzde bir kurumun maddi kaynakları ne kadar iyi olursa olsun insan kaynakları yeterli güce sahip olmadığı müddetçe başarılı olasılığı mümkün gözükmeyecektir. Özetle girdi miktarında değişiklik olmadan çıktı miktarının yükselmesi olarak tarif edebileceğimiz verimlilik, maliyetler açısından yakın ilişki içindedir. Burada göz önünde bulundurulan kavram, işgücü verimliliğini gösterir. İşgücü zamanına denk gelen üretim miktarı olarak tarif edilen işgücü verimliliğinin artırılması, özellikle sürekli bir yükseliş trendinde olan işgücü maliyetleri nedeniyle, hayati denilebilecek bir değer elde etmiştir.
Sağlık hizmetlerinde verimliliği etkileyen en temel unsurun insan olduğunun bilinmesi üzerine, insanın motivasyonunun sağlanmasına yönelik yaklaşımlarda zamanla yenilenmekte ve artmaktadır. Bu yaklaşımlarla ilgili son zamanlarda popüler olan ve popülerliğini korumaya çalışanlardan birisi ise “Kariyer Planlama ve Yönetimi” olmaktadır. Gelişen ve değişen dünyada günümüzde nitelikli ve yetişmiş insan gücünü bir örgütte devamlılığını sağlamak oldukça zordur. Bunun bazı nedenleri vardır. Genç yaştaki nüfusun artık kendisine iyi denilebilecek kariyer imkanları sunan işletmeleri tercih ederken, işletmelerde değişen koşullar neticesinde, iş güvencesinden farklı olarak çalışanlarına iyi denilebilecek kariyer fırsatları sunmaya çalışmaktadır.
Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere kariyer yönetimi, personelin işlerinde ilerlemek daha farklı üst noktalara gelme istemeleri nedeniyle, almış oldukları eğitim, zihinsel becerileri, kişilik özellikleriyle ve kendini geliştirme istemleriyle doğrudan ilişkilidir. Çalışanın iş hayatında başarılı bir şekilde ilerlemesi kariyer yönetimi çalışmalarıyla sağlanabilir. Kariyer yönetimi en temel anlatımla; ilgili kişilerin iş hayatına yönelik planlamalar yapmaları ve gerçekleştirmeleridir. Konu olan planların bir süreç olarak meydana getirilmesi hedefe ulaşabilme adına önemli bir husustur.
Kariyer kavramının temelinde yer alan boyutlar organizasyon ve birey olmak üzere iki farklı açıdan değerlendirilebilir. Bu boyutlar;
İlk boyut: Kariyerini planlama durumunda olan personelin kendi kişiliğini de meydana getirmektedir. Kişi, kurum içinde ve çalışma hayatında yerini bilme ve anlamaya ek olarak gelecekte nerede ve nasıl olmak istediğini anlama durumunda olacaktır. Bu değerlerle ilgili olarak kişi, süreç dahlinde durumunu belirlemek adına kendine bilinçsiz veya bilinçli olarak sorular yöneltecektir.
Bu sorular ; “Ben nereye varmak istiyorum?” “Gerçekte ne olmak istiyorum” gibi birtakım sorulara zamanı geldikçe cevap aramak durumunda olan kişi kendi kişiliğini meydana getirecek, yön ve yolunu tercih etmeyi isteyecektir. Bu bireysel yönelim kendini gerçekleştirme çabasıdır.
İkinci boyutu: Personelin ferdi olarak kariyerinin organizasyon kapsamında değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi sonucu meydana gelecektir. İlke olarak ilk önce dikkat edilmesi gereken husus, Kurumun kendi organizasyon yönelim ve amaçlarını göz önünde bulundurarak söz konusu amaç ve yönelimlerini gerektirdiği düşüncenin bilincinde kalarak, kariyer planları kapsamında biçimlenmiş bireysel anlamdaki amaç ve yönelimlere uymak veya onları felsefe ve içerik olarak değiştirmeden kendine uydurmak zorunda olması gerekir.
Kariyer yönetimi ile çalışan kurum içindeki personellerin kişiler motive edilir ve hareketlilikleri sağlanır. İyi bir kariyer yönetimi gerçekleştiren kurumlarda çalışanlar bir süre sonra hangi statüde olabileceklerini tahmin edebilir veya bilebilirler. Personelin bunu bilmesi onu kurumuna ve işine bağlayarak motivasyonunu sağlar. Netice itibariyle kariyer yönetimi bir personelin mevcut yürütmüş olduğu işin farkına varmasını, bir sonraki adımda kendisi için neyin uygun olabileceğini bilmesi, gelişme seyrine uygun denilebilecek hazırlıklar yapması, iş geleceğini ön görmesi, özetle kendini geleceğe hazırlaması açısından son derece yararlı ve gerekli çalışma olarak dikkate alınmalıdır.
Kariyer yönetimi, çalışanlara kendi kariyerlerini yönetme sorumluluğunun verilmesini amaç edinir. Ayrıca bu yönetim, organizasyonun gerekli desteği ve çeşitli kariyer geliştirme araçlarıyla tanıdığı fırsatlarla çalışanların kariyer hedeflerine ulaşması sağlayan süreç ve bu doğrultudaki uygulamalardır.
Günümüzde iş çevrelerinde işletme ve işgücü yapısında yaşanan değişimler, insan kaynaklarının bu anlamda yeni imkanların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Kariyer yönetimi bu imkanları işletmelere sağlarken işletme ile personel arasındaki uyumun sağlanması konusunda organizasyonlara yardımcı olmaktadır. Kariyer yönetiminin sadece organizasyonlara değil çalışanlara da birçok faydası bulunmaktadır. İşletme yapısının biçimlenmesinde ve güçlenmesinde kariyer yönetiminin payı çok fazladır.
Kariyer Yönetiminin Sağladığı Örgütsel Faydalar
İşletmelerin eğitim, oryantasyon programları ile personelin terfi etmesinin sağlanması yetenek potansiyelinin ortaya çıkmasını ve kariyer hedeflerinin çalışanlar tarafından belirlenmesini teşvik eder.
Gelecekte insan kaynakları gereksinimlerinin karşılanmasına daha iyi bir zemin hazırlar.
Daha kapsamlı çalışmalar yapılarak işletmenin her departmanını içeren ya da kişisel seviyedeki değişim programları sayesinde personel adına daha başarılı sonuçların alınması sağlanır.
İşletme ile beraber farklı görev ve sorumluluk tanımları için değişim aşamalarında beklentilerin artmasını tetikleyecek motivasyonunu personele aşılar.
Belirsiz ve açığa çıkmamış personel beklentilerinin ortaya çıkarak işlevsel hale gelmesini sağlar.
İş motivasyonu ve çalışma verimliliği düşük işletme çalışanlarının ihtiyaçlarının belirlenmesi ve çeşitli eğitim argümanlarıyla desteklenerek harekete geçmesi sağlanır.
Yönetimsel anlamda önemli pozisyonların havuz programlarının hazırlanmasını sağlar.
Kariyer Yönetiminin Sağladığı Kişisel Faydalar
Bilinçlenme doğrultusunda doğru ve etkili kariyer seçimlerinin yapılması
Örgütte yaşanabilecek hayal kırıklığını en minimal olasılık seviyelerine düşürmek
Değişik kariyer fırsatlarını değerlendirmek için gerekli potansiyelin farkına varılması ve güven duygusu
Açığa çıkmayan kariyer hedeflerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak personele daha iyi çalışmalar yapması için bir amaç vermesi.
Kişisel gelişim fırsatları sunması
İş yaşam dengesinin sağlanması ve yaşam kalitesini iyileştirme.
Yakın geçmişte kariyer planlama daha çok bu konuda uzman kişiler ya da mentorluk, koçluk yapan kişilere özgü bir kavramdı. Günümüzdeki kariyer planlama anlayışını psikolojik danışmanlık, meslek alanı tercihleri veya bazı yetkinlikleri daha iyi kullanma gibi kıstaslarla sınırlandıramayız. Kariyer planlama daha çok olaylar dizisinin buraya gelmesiyle ortaya çıkabilecek bir kavramdır.
Kariyer planlamasının 3 ayrı gelişim süreci bulunur;
İstek ve ihtiyaçlar
Kariyer elde etme fikrinin oluşması
Kariyer planlama yöntemlerinin uygulanması ve geliştirilmesi
Kariyer planlama yöntemlerinin uygulanması noktasında birçok kariyer merkezi ve bu alanda rehberlik yapabilecek birçok danışmanlık firması tarafından hizmet verilmektedir. Ayrıca mentorluk ve koçluk eğitimleri de bu yollardan birisidir. Örgütsel havuz ve yedekleme programları ve buna dair çalışmaların artmasıyla birlikte kariyer planlaması adına önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Ayrıca eğitim ve bu alandaki çeşitli yetkinlik geliştirme programları ya da iş zenginleştirme, rotasyon adımları da bu planların bir parçasıdır. Kariyer planlaması yöntemleri gelecekteki sorumluluklar için kişisel gelişim konusundaki tecrübelerin ve iş başarılarının tasarlanmasına yarayan süreçlerdir.
İşletme personelinin amaç ve beklentileriyle şirket stratejilerini işin içine katan ihtiyaç analizleri ve bu yöndeki değerlendirme unsurlarının şüphesiz pek çok katkısı bulunmaktadır. Kariyer geliştirme konusu hem organizasyon hem de şirket çalışanlarının bireysel anlamda kendilerine yaptıkları katkıları artırmak amacıyla çeşitli eğitim ve gelişim programlarını içerir. Bu alanda danışmanlık hizmeti veren kariyer danışmanlarıyla iletişim kurabilirsiniz.
Organizasyon içinde atölye çalışmaları yapılarak bireyin kariyer gelişimine uygun zemin hazırlanmaktadır. Çeşitli yazılı kaynaklar ve alıştırma programları da personele, kariyer düşüncelerini şekillendirmek ve bu alanlardaki trendleri yakından takip etme fırsatı verir. İş zenginleştirme, iş rotasyonu koçluk ve mentorluk programlarına dahil edilerek kariyer hedefleri ulaşma konusu hakkındaki yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Bunun dışında Enstitü içerisinde yer alan online eğitim programları aktif olarak yetkinliklerinizi artırmak ve kariyerinize yön vermek isteyenler için eşsiz kaynaklar sunmaktadır. Kariyer değişikliği ve başarılı bir kariyer yönetiminin nasıl planlanacağına ilişkin incelemeler yapabilirsiniz. Kariyer hedeflerinizi belirlemek ve bu yönde motivasyonunuzu artırmak için kariyer yönetimi eğitimi alabilirsiniz. Ayrıca eğitim sonunda başarılı olmanız durumunda verilen sertifika ile kariyer edinme yolunda başarınızı ispatlayacağınız bir belge almaya da hak kazanırsınız.