AnasayfaBlogYouTuber Nasıl Olunur?
Meslekler

YouTuber Nasıl Olunur?

22 Kasım 2019
Doğrudan kameraya bakan, parlak, dostça gülümseyen bir kadının yakın çekimi. Orta uzunlukta koyu renk saçları vardır ve mavi bir gömlek giymektedir. Başı siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış yeşil beyaz bir logoyla çevrilidir. Arka planda yeşil zemin üzerine beyaz harflerle yeşil beyaz bir tabela var. Görüntü, sıcak ve davetkâr ifadesini gösteren ağzının ve dişlerinin yakın çekimidir. Gözleri neşe dolu ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli tavrına katkıda bulunuyor. Genel etki neşe ve mutluluktan oluşuyor, olumlu ve davetkar bir atmosfer yaratıyor.
AdımAçıklamaÖnemli Notlar
Alan Belirlemeİlgilendiğiniz konuda ve hedef kitlenize hitap edecek içerikler belirleyin.Araştırma ve gözlem bu aşamada önemli yer tutar.
Konsept OluşturmaBelirlediğiniz alandaki konuları başlıklar altında toplayın.Sürekli içerik üretebileceğiniz bir konsept oluşturun, tıkanma noktalarını önemli.
Rakip AnaliziAynı konular üzerinde olan kanalları inceleyerek eksiklerini ve öne çıkan yanlarını belirleyin.Taklit olmaz, ilham alabilir ancak farklılık size özgünlük kazandırır.
Deneme ÇekimleriVideo içerik oluşturmaya başlamadan önce deneme çekimleri yapın.Rahat, doğal ve akıcı içerikler için pratik önemlidir.
Kanal AçmaYouTube üzerinden Gmail hesabınızla giriş yaparak kanalınızı oluşturun.Kanal açmak kolaydır ama içerikler ve etkileşim önemlidir.
Ekipman EdinmeKanalınızı büyüttükçe gelişen teknolojiyi takip edin ve ekipmanlarınızı güncelleyin.Başlangıç olarak iyi bir akıllı telefon ve video edit programı işinizi görür.
Düzenli İçerik PaylaşımıKanalınızın sürekli canlı kalmasını sağlamak için düzenli içerik üretin.Takipçi kitlenizi genişletmek ve onları aktif tutmak için süreklilik şart.
Takipçi İle İletişimTakipçilerinizle düzenli etkileşim içerisinde olun.Onlara değer verdiğinizi hissettirin ve yapıcı eleştirilere açık olun.
Profesyonel İmaj Oluşturmaİyi bir algı oluşturabilmek adına profesyonel bir imaj sahibi olun.Gerek giyim gerekse davranış alışkanlıları ile bunu sağlayabilirsiniz.
Sosyal Medya KullanımıKanalınızı tanıtmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için sosyal medyayı etkin kullanın.Farklı platformlardan takipçi çekebilmeniz için sosyal medya önemli bir araç.

İletişimin ana unsuru haline gelen dijital dünyanın beraberinde getirdiği mesleklerden bir tanesi olan YouTuber ne iş yapar? Öncelikle buradan başlayalım.  YouTube üzerinden video içerikler hazırlayan ve paylaşan kişilere YouTuber denir.

Kendine ait kanalından düzenli olarak uzman olduğu bir konuda ya da farklı konularda insanlara fayda sağlayıcı içerikler üretmek YouTuber’ın yaptığı işin genel tanımıdır. YouTube video kanalının etkileşim açısından çok yüksek değerlere ulaşması reklam dünyasının da YouTube’a dâhil olmasını beraberinde getirmiştir. 

Geniş kitlelere ulaşan YouTuberlar için bu durum artık yaptıkları işi hobi olmaktan çıkarmış ve ciddi bir meslek haline dönüştürmüştür. Bugün İŞ-KUR tarafından da bir meslek olarak tanımlanan ve meslek edindirme kursları kapsamına alınan YouTuber mesleği özellikle gençlerin ilgi odağı olsa da her yaştan herkesin yapabileceği bir iş olması sebebiyle oldukça cazip hale gelmiştir.

Bu cazibe çok sayıda bu işi yapan olmasına ve yüksek rekabet ortamını da beraberinde getirmiştir. Bu noktada Youtuber olmak için temel gerekenleri yerine getirmenin yanı sıra iyi bir Youtuber olmak ve fark yaratmak da bu işi yapmak isteyenler için çok önemlidir. Kariyerinizi en güncel meslekler birisi olan YouTuber olarak şekillendirmek istiyorsanız YouTuber nasıl olunur? 

Youtuber olmak için neler yapmalısınız?

  • Hem severek yapabileceğiniz hem de insanlara faydalı içerikler üretebileceğiniz bir alan belirlemek yola çıkış noktanız olmalıdır. Bunun için İyi bir araştırma ve gözlem yaparak işe başlamalısınız. 

  • Konseptinizi belirledikten sonra konu başlıkları çıkarın. Çünkü YouTube’da iyi bir takipçi edinebilmek için süreklilik gerekir. Bir yerde tıkanıp kalmayacağınız bir alan seçmeniz önemlidir.

  • Aynı konular üzerinde kanalı olan rakiplerinizi analiz edin. 

  • Kanalınızı açmadan önce telefonunuzla bol bol deneme çekimleri yapın. Rahat, doğal ve akıcı içerikler üretebilmeyi başaracağınız ana kadar pratik yapmanız size hız kazandırır. 

  • Bu işten keyif almanız önemli. Deneme çekimleriniz boyunca kendinizi ölçün. Bu iş size heyecan veriyor mu, yeni fikirler geliştirebiliyor musunuz? Cevabınız evetse ilk aşama tamam. 

  • Youtube’da gmail adresinizle giriş yapıyorsunuz, bundan sonrası adımları takip ederek kanalınızı açıyorsunuz. 

  • Şimdi önemli olan kanalınızı iyi bir abone sayısına ulaştırmak için çalışmak. Bunun için sıra geldi kendinizi daha donanımlı hale getirmeye 

YouTuber Olmak İçin Hangi Ekipmanlar Gereklidir? 

Teknik olarak ihtiyacınız olan ilk başlarda iyi bir çekim yapabilecek akıllı bir telefonunuz olması işinizi görecektir. Yaptığınız çekimleri, bilgisayar ortamında en iyi hale getirecek profesyonel bir video editörü programı en iyi şekilde videonuzu geliştirmenizi sağlar.

Bunun için amatör çekimlerden profesyonel sinema filmlerine kadar iyi bir performansa sahip Premire Pro video programını öğrenerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Premiere Pro ile neler yapabileceğinize dair detaylara yazının ilerleyen bölümlerde kapsamlı bir şekilde bulabilirsiniz. 

Youtuber olarak ilerledikçe işinize yatırım yaparak kendinizi geliştirmeniz önemlidir. Bunun için ekipmanlarınızı zamanla arttırabilirsiniz. Örneğin özellikle dış mekân çekimlerinde edineceğiniz bir tripod fotoğraf ya da video çekimlerinde kameranızı sabitlemek için size kolaylık sağlayacaktır. Aynı şekilde ses kaydı için bir mikrofon edinmeniz çekim sırasında daha rahat hareket etmenizi ve daha kaliteli ses kaydı yapmanızı sağlayacaktır. Uzmanlaştıkça profesyonel kamera çekimlerine kadar ekipmanlarınızı büyütebilirsiniz. 

YouTube’da Başarılı Olmak için Neler Yapmalısınız? 

Bir blog yazarıysanız yazılarınız ile bir fotoğraf bloğunuz varsa fotoğraflarınız ile fark yaratırsınız. Eğer iyi bir YouTuber olmak istiyorsanız işinizdeki imzanız videolarınız olacaktır. Kesinlikle herhangi birini taklit etmemelisiniz. Taklit demek kopya içerik demektir. İlham alabilirsiniz ama ilham aldıklarınızı kendinizce yorumlayabilmelisiniz. 

Düzenli olarak içerik paylaşmalısınız ki süreklilik olmazsa takipçiniz de olmaz. Videolarınızın size has bir anlatım dili olmalı. Doğal olun, aynı zamanda hitap etmeyi seçtiğiniz hedef kitleye göre bir hitap dili geliştirin. Aynı zamanda Youtube üzerinde sponsor edinerek para kazanmak için size sponsor olacak sektörleri de düşünerek içerikler hazırlamalısınız. 

Onları iyi temsil edebileceğinizi düşünürlerse aranılan YouTuber siz olursunuz. Takipçilerinizle iletişim halinde olmanız çok önemli. Yapıcı eleştirileri dikkate almalı, olgun olmalı ve onlarla sıcak iletişim kurmalı, onlara değer verdiğinizi hissettirmelisiniz. Video demek görsellik demek. Bunun için başlamadan önce iyi bir imaj oluşturmanız da önemli bir detay. 

Eğer bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız kendinizi her anlamda donatmalı iyi bir algı için profesyonel bir imaj oluşturmalısınız. Kanalınızın tanıtımı için aynı zamanda sosyal medya hesaplarınızı da açmalı ve aktif olarak kullanmalısınız. Hatta basit düzenli bir  web sayfası ile de kanalınıza abone kazandırmaya çalışabilirsiniz. Her şey hazır! Şimdi dikkat çekici, özgün videoları nasıl çekeceksiniz? 

Bir YouTuber olarak ne tür içerikler oluşturabilirsiniz?

Bir YouTuber olarak, istediğiniz her tür videoyu oluşturma özgürlüğüne sahipsiniz. YouTube'un hizmet şartlarının sınırları dahilinde, istediğiniz her şeyi yayınlayabilirsiniz. Bu, vlog'lardan ve DIY eğitimlerinden oyun izlenimlerine ve yemek pişirme şovlarına kadar her şey olabilir. İçerik orijinal olduğu sürece, kanalınızda yayınlayabilirsiniz. Bu, YouTube'u yaratıcılıklarını ifade etmek ve geniş bir kitleye ulaşmak isteyen içerik oluşturucular için harika bir platform haline getirir. Dolayısıyla, yeteneklerinizi dünyayla paylaşmanın bir yolunu arıyorsanız, YouTube kesinlikle bunu yapabileceğiniz yerdir.

YouTuber olarak ne kadar para kazanabilirsiniz?

Bir YouTuber olarak ne kadar para kazanabileceğiniz, sahip olduğunuz görüntüleme ve abone sayısı, videolarınızın yayınladığı reklam türü ve herhangi bir sponsorluk veya ticari anlaşmanız olup olmadığı gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, bazı YouTuber'ların kanallarından yılda milyonlarca dolar kazandıkları bilinmektedir.

Örneğin, YouTube'da en çok abone alan kanala sahip olan PewDiePie'ın yalnızca 2016 yılında 15 milyon dolar kazandığı tahmin ediliyor. Benzer şekilde Famous Birthdays, 10 yaşındaki Ryan ToysReview'in YouTube kanalında oyuncakları inceleyerek tek bir yılda 11 milyon dolar gelir elde ettiğini bildiriyor.

Bu rakamlar kesinlikle etkileyici olsa da, bunların YouTube kazançları dünyasında aykırı değerler olduğunu akılda tutmak önemlidir. Çoğu YouTube kullanıcısı bu en çok kazananlardan çok daha az kazanıyor. Aslında Social Blade adlı web sitesi, bir YouTuber'ın yıllık medyan kazancının 3,2 bin dolar olduğunu tahmin ediyor. Yani bir YouTuber olarak çok para kazanmak mümkün olsa da, bu kesinlikle garanti değildir.

YouTuber olmak için gerekenler nelerdir?

Herkes YouTuber olabilir, ancak herkes başarılı olamayacaktır. Kanalınızın YouTube'daki milyonlarca diğer kanal arasından sıyrılmasını sağlamak için güçlü bir konsepte sahip olmanız ve yüksek kaliteli içerik üretmeniz gerekir.

Videolarınızın iyi bir şekilde bir araya getirilmesi ve izlenmesi kolay olması için bazı düzenleme becerilerine sahip olmanıza da yardımcı olur. Ek olarak, kanalınızı tanıtmak ve insanların videolarınızı izlemesini sağlamak için güçlü bir sosyal medya varlığına sahip olmak önemlidir. Tüm bunları yapabiliyorsanız, başarılı bir YouTuber olma şansınız yüksek demektir.

YouTube’da Premiere Pro ile Özgün Olun

İnternet dünyası geliştikçe yapılan işlerde fark yaratmak, daha nitelikli ve kaliteli işler yapma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. İster bu işe yeni başlayın ister ilerletmek isteyin videolarınızı öne çıkarmak için çağı yakalamak ve ses getirecek kalitede işler yapmak durumundasınız. Yani bir YouTuber olarak mesleğinizle birlikte siz de gelişmeli ve son trendleri takip etmelisiniz.

Premiere Pro bir YouTuber için nitelikli, kaliteli, farklı videolar hazırlayabileceği en iyi ve kullanımı kolay programlardan bir tanesi. Bir YouTuber olarak Premiere Pro ile neler yapabilirsiniz?

  • YouTube kanalınız için hazırlayacağınız videoları baştan sona başka bir programa gerek kalmadan Premiere Pro ile düzenleyebilirsiniz.

  • Telefondan yaptığınız çekimleri dahi programa aktararak farklı efektler, geçişler ile farklı düzenlemeler yapabilirsiniz.

  • Videonuzun ses içeriklerini düzenleyebilir, görüntü kalitesini istediğiniz formata ayarlayabilirsiniz.

  • Renk ve tonlama ayarlamaları yapabilir, alt yazı ekleyebilirsiniz.

  • Videolarınıza fotoğraflar ekleyebilir, arka fonda bambaşka görüntüler elde edebilirsiniz. 

  • Premiere Pro size video hazırlarken yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanmaya izin verir. Tam da bu sebeple fark yaratan bir YouTuber olabilmek için bu programa ihtiyacınız var. 

Premiere Pro ile bir video editörü olarak uzmanlaşabilir ve kariyerinizde yepyeni ufuklar açabilirsiniz. Enstitü’nün Premiere Pro eğitimini yakında inceleyebilir, iyi bir YouTuber olmak yolunda kendinize ve mesleğinize doğru bir yatırım yapabilirsiniz. 

Online Video Editörlüğü Eğitiminde Neler Öğreneceksiniz? 

Öncelikle bu eğitimde, video editörlüğü hakkında bilgi edinerek ilk derse başlıyorsunuz. İlk dersin işleyişi dijital video ile ilgili bilinmesi gereken temel kavramlarla devam ediyor. Ardından, video düzenleme yapacağınız Adobe Premiere Pro CC programını kullanmaya başlıyorsunuz. Bu programda video içeriği üretmek için proje dosyası oluşturmayı, programın işleyişini, programdaki panellerin kullanımını öğreniyorsunuz. Daha sonra proje ve source panellerini inceleyerek bu paneller üzerinde çalışmalar yapmayı, sekans oluşturmayı öğreniyor ve videolar arasında geçiş nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsunuz. 

Adobe Premiere Pro CC programı ile effect panelinden projelerinize efektler verebiliyor ve motion panelleri ile animasyonlar yapabiliyor olacaksınız. Daha sonra isterseniz fotoğraflar ile isterseniz de sesler ile çalışmalar yapabilecek ve Multi Camera monitörü ile video klip kurgusu oluşturabileceksiniz. Video düzenlemeleriniz bittiğinde proje dosyalarınızı arşivlemeyi ve videolarınızı export ederek izlenmeye hazır hale getirmeyi bu eğitim sayesinde öğreneceksiniz. 

Enstitü farkıyla online eğitimin tadına varacağınız bu harika eğitimde, alanında uzman eğitmenle birlikte alacağınız Video editörlüğü dersi sayesinde Adobe Premiere Pro ile bir YouTuber olarak nefes kesen çalışmalar yapmaya hazır olun! 

Alan Belirleme, İlgilendiğiniz konuda ve hedef kitlenize hitap edecek içerikler belirleyin, Araştırma ve gözlem bu aşamada önemli yer tutar, Konsept Oluşturma, Belirlediğiniz alandaki konuları başlıklar altında toplayın, Sürekli içerik üretebileceğiniz bir konsept oluşturun, tıkanma noktalarını önemli, Rakip Analizi, Aynı konular üzerinde olan kanalları inceleyerek eksiklerini ve öne çıkan yanlarını belirleyin, Taklit olmaz, ilham alabilir ancak farklılık size özgünlük kazandırır, Deneme Çekimleri, Video içerik oluşturmaya başlamadan önce deneme çekimleri yapın, Rahat, doğal ve akıcı içerikler için pratik önemlidir, Kanal Açma, YouTube üzerinden Gmail hesabınızla giriş yaparak kanalınızı oluşturun, Kanal açmak kolaydır ama içerikler ve etkileşim önemlidir, Ekipman Edinme, Kanalınızı büyüttükçe gelişen teknolojiyi takip edin ve ekipmanlarınızı güncelleyin, Başlangıç olarak iyi bir akıllı telefon ve video edit programı işinizi görür, Düzenli İçerik Paylaşımı, Kanalınızın sürekli canlı kalmasını sağlamak için düzenli içerik üretin, Takipçi kitlenizi genişletmek ve onları aktif tutmak için süreklilik şart, Takipçi İle İletişim, Takipçilerinizle düzenli etkileşim içerisinde olun, Onlara değer verdiğinizi hissettirin ve yapıcı eleştirilere açık olun, Profesyonel İmaj Oluşturma, İyi bir algı oluşturabilmek adına profesyonel bir imaj sahibi olun, Gerek giyim gerekse davranış alışkanlıları ile bunu sağlayabilirsiniz, Sosyal Medya Kullanımı, Kanalınızı tanıtmak ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için sosyal medyayı etkin kullanın, Farklı platformlardan takipçi çekebilmeniz için sosyal medya önemli bir araç
video editörlüğü adobe premiereyoutube youtuberyoutuber nedir yotuber olmak
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Önlük ve kalp şeklinde kırmızı bir rozet takan genç bir kadın mutfakta selfie çekerken görülüyor. Kadının etrafında kırmızı ve siyah kulaklıklı bir mikrofon, kırmızı daire içinde bir kalp, beyaz başparmak işaretli mavi bir daire, birden fazla simge içeren bir video kamera, beyaz kalpli kırmızı bir daire ve arka planda bulanık yeşil bir nesne yer alıyor. Kadın nötr bir ifadeyle kameraya bakıyor, saçları arkaya toplanmış ve minimal makyaj yapıyor.
Sosyal Medya

Sosyal Medya Araçları Ve İş Kolları

26 Ağustos 2019
Bir adam önünde dizüstü bilgisayarıyla yerde oturuyor. Ekrana dikkatle bakarken kollarını havaya kaldırmış. Arka plan, etrafında yeşil bir kenarlık olan siyah bir ekrandır. Sağ üst köşede renkli bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Sol üst köşeye yakın bir yerde de kırmızı ve mor bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Daha aşağıda, ekranın ortasına yakın bir yerde sarı bir nesnenin bulanık görüntüsü var. Sağ alt köşeye doğru renkli bir nesnenin yakın çekimi ve yeşil bir nesneyi tutan bir kişi var. Son olarak, sol alt köşeye doğru bir uçağın bulanık bir görüntüsü var. Adam sanki bir hedefe ulaşmak üzereymiş gibi odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Kişisel Gelişim

Para Kazanma Fikirleri ve Yolları

09 Aralık 2019
Bu görsel, kırmızı arka planlı ve beyaz harfli bir logonun görüntülendiği ekrana sahip bir dizüstü bilgisayarı göstermektedir. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında bir oynat düğmesi ile siyah bir kenarlık vardır. Dizüstü bilgisayarın ekranının altında çok sayıda beyaz kareden oluşan bir bilgisayar klavyesi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar düz bir yüzeye yerleştirilmiştir ve tüm sahne parlak bir şekilde aydınlatılmıştır. Dizüstü bilgisayarın ekranı görüntünün ana odağıdır, klavye ve oynatma düğmesi ise ikincil unsurlardır. Logo dizüstü bilgisayar ekranının sol üst köşesinde, oynat düğmesi ise sağında yer almaktadır.
SEO

YouTube SEO Çalışması

11 Temmuz 2019
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
650411
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1138411