AnasayfaBlogYeni Trend Yayıncılık ve Video İçerik Üreticiliği
Bilişim

Yeni Trend Yayıncılık ve Video İçerik Üreticiliği

07 Mart 2020
Ahşap bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarında bir şeyler yazan yetişkin bir kişinin yakın çekimi. Dizüstü bilgisayar beyaz ve dikdörtgen şeklindedir ve kişi sol bileğine siyah bir saat takmaktadır. Masanın yüzeyinde ofis malzemeleriyle dolu metal bir kap ve kahverengi kapaklı bir kitap da dahil olmak üzere birkaç nesne daha var. Arka planda, masanın üzerinde oturan siyah dikdörtgen bir nesne daha var. Kişinin dizüstü bilgisayarın klavyesinin üzerinde gezinen eli görülüyor.
AşamaAçıklamaEk Bilgi
GirişimYayıncılık işi, bir fikirle başlar. Strateji ve hedef kitle belirlemek önemlidir.Bir kamera ile herkes yayıncı olabilir ancak başarılı olmak için strateji ve hedef kitle belirlemek gereklidir.
Ekipman Seçimiİyi bir internet bağlantısı, kamera, tripod, aydınlatma ve mikrofon gerekli ekipmanlardır.Mikrofonun ses kalitesi, kameranın çekim kalitesi ve aydınlatma, yayının genel kalitesini doğrudan etkiler.
Yazılım Seçimiİyi bir video edit programı edinmek ve bu programı kullanmayı öğrenmek gereklidir.Yayın yapmadan önce her yayıncının mutlaka video düzenleme hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.
Yayın Türü BelirlemeCanlı yayın yapacak mısınız yoksa video yükleyen bir yayıncı mı olacaksınız?Her iki yayın türünün de ayrı ayrı avantajları ve dezavantajları vardır.
İçerik ÜretimiHedef kitleye hitap eden ve ilgi çeken içerik tasarlamak gereklidir.Yayıncılar genellikle belirli bir temaya veya konuya odaklanır.
İzleyici KitlesiYayınlarınıza kitle çekmek için çeşitli stratejiler kullanılabilir.Sosyal medya pazarlaması, SEO ve diğer pazarlama teknikleri yayıncılar için yararlı olabilir.
MonetizasyonYouTube ve Twitch, çeşitli para kazanma yöntemleri sunar.Reklamlar, abonelikler ve bağışlar yayıncılar için en popüler gelir kaynaklarıdır.
Kanal GeliştirmeKanalınızı geliştirmek için izleyici geri bildirimlerini dinlemek önemlidir.Kanalınıza yatırım yapmak, daha fazla içerik oluşturmanıza ve daha büyük bir izleyici kitlesi çekmenize yardımcı olacaktır.
Sosyal Medya VarlığıYayıncıların sosyal medyada aktif olması, izleyici kitlesini genişletmeye yardımcı olur.Birçok yayıncı, izleyici ile etkileşim kurmak için sosyal medya platformlarını kullanır.
Yayıncılık EtiğiYayıncılar profesyonel bir tavır sergilemeli, hakaret ve küfürlü dil kullanmaktan kaçınmalıdır.İzleyicilerin büyük kısmı saygılı ve düşünceli yayıncılara yönelir.

Yayıncılık fikri canlı yayınlar ve video içerik üreticiliği olarak temelde ayrılıyor. Kimi popüler video paylaşım sitelerine yönelirken kimileri de ilgi alanlarına göre canlı yayın yapacakları mecralarda yer alıyorlar. YouTube video içeriği konusunda şu anda en bilinen sitelerin başını çekiyor.

Canlı yayın mecralarında ise özellikle oyuncuların yakından bildiği Twitch gibi siteler bu gibi girişimciler için fırsat yaratmaya devam ediyor. Bir yandan sosyal medya siteleri de bu konuya el atmış gibi gözüküyor. Facebook son yıllarda getirdiği canlı yayın yapma özelliği ile kendi ilgi alanlarını oluşturan kullanıcılarına yeni fırsatlar tanıyor.

Video İçerik Üreticiliği ve Yayıncılık

Neymiş bu trend meslek? Yeni dünya düzeninde çalışma alışkanlıkları değişiyor, bir yandan küresel ekonomik koşulların yarattığı çalışma sıkıntıları kişileri başka fikirlere iterken diğer yandan da yeni düzene uyum sağlamak isteyen genç yaştaki bireyler kendi işlerini kurmak ve tasarladıkları fikirlerin yolundan gitmek için çaba harcıyorlar.

Sebebi ne olursa olsun hızla artan kendi işini yapma fikri ve bu fikrin altında da evden çalışma fikri büyük bir trend haline gelmiş durumda. Her ne kadar ilk duyulduğunda işin zorlukları kısmı çok düşünülmese de hem kendi işini yapmak hem de bu işi evden yürütmek kulağa hoş geliyor.

Bunu uygulamak isteyenler için bir kaç farklı yol varken en büyük desteği de az önce bahsettiğimiz gibi teknolojiden alıyorlar. Başka yazılarımda evden e-ticaret ve online satış gibi konulara da değinecek olsam da bu yazıdaki konumuz yayıncılık. Peki nedir bu yayıncılık fikri. Her isteyen bir kamera ile yayıncı olabilir mi? Şimdi bunların detaylarına bakalım.

Başlangıç Aşaması

Aslında bu iş, diğer her girişim gibi bir fikirle başlıyor. Girişimci olmak için doğru fikre en yakın düşünceleri bulmak önemli. Oluşturacağınız strateji sizi her zaman bir adım öteye götürecektir. Bu düşünceler ışığında konseptinizi oluşturmalı ve hedef kitlenizi doğru seçmeniz gerekmektedir. Örneğin bir içerik tasarlarken siyasetten bahsedecekseniz hedef kitlenizi 8-15 yaş olarak seçmeniz doğru olmayacaktır.

Şimdi doğru yoldan giderek tekrar başlayalım. Bir fikir oluşturdunuz, düşüncelerinizi plana ve stratejiye döktünüz ve fikrin bir adım ötesine geçtiniz. Konseptinizi oluşturdunuz, bu konsepte uygun hedef kitlenizi belirlediniz. Sonrasında sizi bir düşünce saracaktır, ilk videom şu kadar izlense, haftada şu sayıda görüntülenme alırsam, aylık bu kadar saat izlenmem olursa oldu bu iş.

Bu düşüncelerden kendinizi alıkoymanız çok zor fakat bu hesaplar muhtemelen çok gerçekçi olmayacaktır. Aslında anlatmak istediğim odaklanmak gereken tarafın başka alanlar olması. Bu rakamlar da sizin iş stratejinizin bir parçası olacaktır  ancak işin başında ilgilenmeniz gereken pek çok şey var ve bu onların sonraki adımında sizi yol gösterecek rakamlardır.

Ekipman Seçimi

Sonraki aşamada ekipman seçimi büyük önem taşıyor. Öncelikle iyi bir internete sahip olmanız gerekmektedir. Canlı yayın yapan yayıncılar için, yayın sırasında oluşabilecek donma ve kopma gibi sorunları ortadan kaldırmak için iyi bir bağlantınızın olması gerekmektedir. Video çektikten sonra yükleme yapan yayıncılar için de internet büyük önem taşıyor.

Youtube videoları çekmeyi planlıyorsanız, bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Öncelikle bir kameraya ihtiyacınız olacak. Telefonunuzu kullanabilirsiniz, ancak video çekme konusunda ciddi olmak istiyorsanız, kaliteli bir kameraya yatırım yapmalısınız. İkincisi, bir tripoda ihtiyacınız olacak. Bu, çekimlerinizi sabit tutmanıza ve istenmeyen sarsıntıları önlemenize yardımcı olacaktır. Üçüncüsü, iyi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacak.

Bu, videolarınızın profesyonel ve net görünmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Son olarak, bir mikrofona ihtiyacınız olacak. Bu, sesinizin net ve özlü olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bu ekipman parçalarıyla, yüksek kaliteli Youtube videoları çekme yolunda ilerleyeceksiniz.

Bu durumu sağladıktan sonra aslında bağlantıyı tanımlarken bahsettiğimiz bir konuda sizin planınızın bir parçası olmalıdır. Bu konuda yayıncılık işinde kendinizi nerede konumlandıracaksınız.

Kabaca söylemek gerekirse canlı yayın yapan bir yayıncı mı yoksa video yükleyen bir yayıncı mı olacaksınız? Buna birazdan değineceğim fakat ekipman seçiminde bu konuda büyük önem taşıyor. Örneğin dış çekim yapan bir yayıncının kullanacağı kamera ve ses cihazları farklı olacakken evinden canlı yayın açan bir yayıncının ekipmanları farklı olacaktır.

Biri harici mikrofon kullanırken diğeri masaüstü mikrofonlara yönelirken kamera seçiminde web kamerası veya aksiyon kamerası gibi değişkenlik gösteren ekipmanlar seçilecektir. Donanım  konusunu böyle çözmüşken sıra geldi yazılım kısmına.

Kullanılması Gereken Yazılımlar

Yazılım olarak öncelikle iyi bir video edit programı edinmeniz ve bu programı kullanmayı öğrenmeniz gerekmektedir. En başta çoğu yayıncı bu işin arka planındaki tüm işi kendileri halleder donanımdadır. Yayın öncesi akışı belirlemekten, metni oluşturmakta, yayın fikirlerini oluşturmaktan, ekipmanları ayarlamaktan, bazı yazılımlar yardımıyla görüntü, ses gibi düzenlemeleri yapmaktan, video yükleme ve sonrasındaki tüm geri bildirimlerle ilgilenmeye kadar her türlü süreçte bizzat yer almalıdır.

Bunların en bilinenleri Adobe Premier Pro, Final Cut Pro, Shotcut ve Hit Film Express gibi düzenleme programlarıdır.

Sıra bence bu süreçteki strateji geliştirirken en önemli aşamalardan biri olan yayını yapacağınız yere karar vermektedir. Günümüzde bir çok popüler alan yer almaktadır fakat sizin için en önemli karar ne yapacağınıza iyi karar vermek ve bu yapacağınız uygulamayı kişilere en iyi aktarabileceğiniz mecrayı bulmaktır. Oyun oynayan ve oyun için canlı yayın yapmak isteyen birini ele alalım.

Planlarını ona göre hazırlamış hedef kitlesini seçmiş canlı yayına uygun donanımsal alt yapısını oluşturmuş ve tüm yazılımsal (canlı yayın yapmak için gereken programlar vb.) gereksinimleri de halletmiş ve sıra yayını yapmaya gelmiş olsun. Buradaki doğru mecra Twitch olacaktır. Bir de evinde bilgi vermeyi hedeflemiş ve bilgisayarının karşısında bilgi toplamış ve aldığı notlarla kendi fikirlerini harmanlamış ve haftada bir video yükleyerek yayın yapacak birini ele alalım.

Onun için ise daha doğru olan şey YouTube kanalı açma olacaktır. Kısacası doğru plan oluşturulurken bulduğunuz kavramlar, ulaşmak istediğiniz kişiler, doğru seçilen ekipmanlar, çektiğiniz videolar, bu videoların düzenlenmesi ve doğru mecrada yayınlanması olarak bu düzeni kısaca sıralayabiliriz. Bu yol haritası çok daha kısa sürede başarıyı size getirecektir.

Doğru Analiz ve Reklamın Önemi

Siz işinizi iyi yaptığınıza inanıyorsunuz. Az önce bahsettiğimiz yol haritasını da eksiksiz uyguluyorsunuz ve en başlarda bahsettiğimiz ve ilk aşamada çok da düşünmemeniz gereken rakamlar şimdi sizin için yeni yol haritası olacaktır. Rakamları okumak artık sizin için çok önemli. Sizin ulaşmak istediğiniz kitleye ulaşıp ulaşamadığınız, videolardaki izlenme sayıları, izlenme dakikaları gibi değişkenleri iyi analiz etmek çok önemli.

Doğru analiz ettiğinizi varsayarak bu konuyu şimdilik geçiyorum ve yaptığınız analiz sonucunda rakamların beklentilerinizin altında olduğunu düşünüyorsunuz. Burada da devreye reklam gelecektir.

Doğru tasarlanan reklam sizi yukarı taşıyacaktır. Bunun için bir kaç uygulamanız gereken basit yol vardır. Videolarınızın kapakları bu konuda büyük önem taşıyor. Doğru tasarlanmış video kapakları videonuzun temel mesajını yansıtması halinde tıklanma sayınızı yükseltecektir. Bununla birlikte doğru etiketler ve açıklama kısmında yapacağınız tanıtım da sizi yukarı taşıyacaktır.

Bir başka basit yöntemde kanalınızın sosyal medya hesaplarını oluşturmanız ve daha fazla insana sosyal medya üzerinden ulaşmanız olacaktır. Sosyal medya hesaplarından paylaşacağınız fotoğraflar ve tanıtım yapacağınız yazılar ile insanların dikkatini çekebilir ve yayınlarınıza yönelmelerini sağlayabilirsiniz.

Akıllı telefon kullanarak video içeriği üretmek

Bugünlerde akıllı telefonu olan herkes video yapımcısı olabilir. Sadece doğrultun ve çekin, anında düzenleyin ve YouTube, Instagram veya Snapchat'e yükleyin. Ancak insanların gerçekten izleyeceği kaliteli video içeriği üretmek istiyorsanız, bundan biraz daha fazlası gerekiyor. İşte size birkaç ipucu:

Öncelikle, insanların görsel yaratıklar olduğunu unutmayın. Dolayısıyla, kaliteli sese sahip olmak önemli olsa da görselleri ihmal etmeyin. Videonuzun iyi aydınlatıldığından ve doğru çerçevelendiğinden emin olun. Görsel açıdan ilgi çekici olması için ilginç kamera açıları ve çekimler kullanın.

İkinci olarak, bir hikaye anlatın. İnsanlar hikayeleri sever, bu nedenle videonuzun bir başı, ortası ve sonu olduğundan emin olun. Karakterlerinizi tanıtın ve sahneyi kurun. Video boyunca gerilim ve çatışma oluşturun ve sonunda çözüme kavuşturun.

Son olarak, kısa ve tatlı tutun. Bugünlerde insanların dikkat süreleri kısa, bu nedenle videonuzu gereğinden fazla uzatmayın. Hızlıca konuya girin ve her şeyin hızlı bir tempoda ilerlemesini sağlayın. Hikayenizi üç dakikanın altında anlatabilirseniz, çok daha iyi olur.

Bu basit ipuçlarını takip ederek insanların gerçekten izlemek isteyeceği video içerikleri üretebilirsiniz. Öyleyse çıkın ve çekmeye başlayın!

Girişim, Yayıncılık işi, bir fikirle başlar Strateji ve hedef kitle belirlemek önemlidir, Bir kamera ile herkes yayıncı olabilir ancak başarılı olmak için strateji ve hedef kitle belirlemek gereklidir, Ekipman Seçimi, İyi bir internet bağlantısı, kamera, tripod, aydınlatma ve mikrofon gerekli ekipmanlardır, Mikrofonun ses kalitesi, kameranın çekim kalitesi ve aydınlatma, yayının genel kalitesini doğrudan etkiler, Yazılım Seçimi, İyi bir video edit programı edinmek ve bu programı kullanmayı öğrenmek gereklidir, Yayın yapmadan önce her yayıncının mutlaka video düzenleme hakkında bilgi sahibi olması gereklidir, Yayın Türü Belirleme, Canlı yayın yapacak mısınız yoksa video yükleyen bir yayıncı mı olacaksınız?, Her iki yayın türünün de ayrı ayrı avantajları ve dezavantajları vardır, İçerik Üretimi, Hedef kitleye hitap eden ve ilgi çeken içerik tasarlamak gereklidir, Yayıncılar genellikle belirli bir temaya veya konuya odaklanır, İzleyici Kitlesi, Yayınlarınıza kitle çekmek için çeşitli stratejiler kullanılabilir, Sosyal medya pazarlaması, SEO ve diğer pazarlama teknikleri yayıncılar için yararlı olabilir, Monetizasyon, YouTube ve Twitch, çeşitli para kazanma yöntemleri sunar, Reklamlar, abonelikler ve bağışlar yayıncılar için en popüler gelir kaynaklarıdır, Kanal Geliştirme, Kanalınızı geliştirmek için izleyici geri bildirimlerini dinlemek önemlidir, Kanalınıza yatırım yapmak, daha fazla içerik oluşturmanıza ve daha büyük bir izleyici kitlesi çekmenize yardımcı olacaktır, Sosyal Medya Varlığı, Yayıncıların sosyal medyada aktif olması, izleyici kitlesini genişletmeye yardımcı olur, Birçok yayıncı, izleyici ile etkileşim kurmak için sosyal medya platformlarını kullanır, Yayıncılık Etiği, Yayıncılar profesyonel bir tavır sergilemeli, hakaret ve küfürlü dil kullanmaktan kaçınmalıdır, İzleyicilerin büyük kısmı saygılı ve düşünceli yayıncılara yönelir
video içerik üreticiliği yayıncılık video içerik videovideo yükleme
Bu, gri saçlı genç bir yetişkinin fotoğrafı. Düz beyaz bir tişört ve mavi kot pantolon giyiyor. Duruşları rahat ve gözleri kameradan uzağa bakıyor. Resmin arka planı bir stüdyo ortamını ima edecek şekilde bulanıklaştırılmış. Hafif bir gülümsemeleri var, bu da bulundukları ortamda kendilerini rahat hissettiklerini gösteriyor. Kollarını kavuşturmuş ve boynunda küçük bir altın kolye var. Fotoğraftaki kişi sakin ve güçlü bir havaya sahip.
Emre Çil
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir adam bir elinde telefonla selfie çekiyor, cihazdan büyük bir para yığını düşüyor. Başında bir banknot ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Saçları geriye doğru taranmış ve üzerinde beyaz bir gömlek var. Para havada etrafında uçuşuyor, bazıları çeşitli kâğıt banknotlarla yakın çekim. Arka plan net değil, ancak uzakta birkaç para parçası daha görülebiliyor. Görüntünün renkleri canlı ve parlak, mavi-yeşil bir tona sahip. Telefon siyah, para ise yeşil, mavi ve sarının çeşitli tonlarında.
Sosyal Medya

Yeni Özellikleriyle Instagram

17 Mayıs 2019
Kısa saçlı, gözlüklü bir kadın kameraya gülümserken görülüyor. Beyaz dişlerini ortaya çıkaran parlak, geniş bir gülümsemesi var. Gözleri kapalı ve siyah çerçeveli bir gözlük takmış. Yakın çekimde boynu görünüyor ve kolu hafifçe bulanıklaştırılmış. Arka plan beyazdır ve içinde bir metin vardır, ancak seçilmesi zordur. Kadının yüzü çerçevenin büyük kısmını kaplıyor ve yüzündeki neşe ifadesi bulaşıcı.
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Nedir?

14 Ağustos 2021
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Bu, beyaz metinli mor bir kare içeren bir After Effects kursu görüntüsüdür. Metin, mor ve siyahın birleşiminden oluşan, mor bir 'A' ve mor bir 'E' harfi içeren bir logodur. Görselde ayrıca logonun yakın çekiminin yanı sıra mavi ve siyah bir arka plan da yer alıyor. Bu görsel After Effects üzerine odaklanan bir kursun konusunu belirtmek için mükemmeldir. Net, görsel olarak çekici ve göze hitap ediyor. Görsel, profesyonellik hissi yaratmaya yardımcı olur ve insanları kursla daha fazla ilgilenmeye teşvik eder. Bu görsel sayesinde insanlar kursun konusunu kolayca tanıyacak ve After Effects hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayacaktır.
Bu fotoğrafta koyu renk, omuz hizasında saçları olan bir kadın görülüyor. Kameradan uzağa bakıyor ve yüzünde hafif ciddi bir ifade var. Düz beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini önünde kavuşturmuş. Arka plan açık gri renktedir ve kadrajda başka hiçbir nesne yoktur. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını aşağı sarkıtmış bir şekilde nötr bir pozda duruyor. Fotoğrafın genel atmosferi sakin ve huzurlu.Esmanur Bayar
1245464