AnasayfaBlogYeni Nesil Bilgilenme Aracı: Sesli Kitaplar
Nedir?

Yeni Nesil Bilgilenme Aracı: Sesli Kitaplar

10 Şubat 2021
Bir çift kulaklık, bir kitap yığınının üzerine, bir fincan tabağı üzerindeki bir fincan kahvenin yanına yerleştirilmiştir. Fincan ahşap bir yüzeyin üzerinde dururken, ön planda kitap yığını ve kulaklıkların yakın plan çekimi yer alıyor. Kitapların renkleri sarıdan yeşile kadar değişiyor ve kulaklıklar siyah. Arka planda bir duvar beyaz boya ile boyanmaktadır. Kitapların, ahşap yüzeyin ve duvarın renkleri atmosfere katkıda bulunarak görüntüye sıcak bir hava katıyor.
Sesli Kitap UygulamasıÖzelliklerAvantajlar
Storytelİnternetsiz dinleme, ZamanlayıcıHer zaman ve her yerde kullanılabilir, Uyku düzenine uygun
SeskitÜyelik gerektirmez, Ücretsiz kitaplarHemen kullanıma başlanabilir, Ekonomik
Google KitaplarÖn okuma, Farklı fiyatlarda kitaplarKitabı satın almadan değerlendirme, Bütçeye uygun kitap seçimi
Apple BooksÖn dinleme, Sesli ve görsel takipApple kullanıcılarına özel, Multimedya deneyimi
Audiple-AmazonHızlandırma seçeneği, Çevrimdışı kullanımKişisel hıza göre ayarlanabilir, İnternetsiz dinleme imkanı
AudioTekaBelirli bir bölüme kadar ücretsiz, Düşüncelerin paylaşılmasıÜcretsiz deneme, İnteraktif deneyim
Türk Telekom Telefon KütüphanesiGörme engeli olanlara yönelik, Film betimlemeleriEngellere duyarlı, Çeşitli içerik
Biryudumkitap15 dakikalık kitap özetleri, Ücretsiz özet okumaHızlı bilgi edinme, Her gün yeni kitap özeti
Kitap OkumaKişisel gelişim, Bir bölümde odaklanmaBilgi seviyesinin artması, İlgili konulara yoğunlaşma
Sesli Kitap DinlemeFarklı metinlere vurgu, Merak unsuruBellek geliştirme, Dikkati artırma

Günümüzde teknoloji hızla gelişmektedir. Bu gelişmelerin güzel örneklerinden biri de sesli kitaplardır. Sesli kitaplar, basılı kitapların seslendirme sanatçıları tarafından dinlenebilecek hale getirilmesidir. Özellikle günlük hayatın koşuşturmasından kitap okumaya fırsat bulamayan kişiler için bulunmaz bir fırsattır.

Büyükşehirlerde metro, tramvay ya da otobüs ile seyahat eden biri olabilirsiniz. Bu kişiler, o kalabalık ortamlarda kitap okumanın ne kadar zor olduğunu benden daha iyi bilir. İşte böyle durumlarda sesli kitaplar kurtarıcınız olabilir. Bunun için gerekenler: Telefon, kulaklık ve sesli kitap uygulaması. İşte bu kadar! Bu sayede hem boş vaktinizi değerlendirmiş hem de kitapların o büyülü dünyasına adım atmış olursunuz. O sıkıcı ve bitmek bilmeyen yol nasıl hızlı geçti anlamazsınız bile.

Kitap Okumak Mı Yoksa Sesli Kitap Dinlemek Mi?

Kitabı okumadan sadece dinleyerek bir şey anlamayacağınızı düşünebilirsiniz. Ama kitap dinlemek de en az kitap okumak kadar insanı geliştiren özelliğe sahip. Örneğin, kitap okuduğumuzda bir süre sonra aklımızın başka yerlere gittiğini hissederiz. Kitaba odaklanamayız. Ama sesli kitaplarda olaylar ya da diyaloglar vurgu yapılarak seslendirilir. Bu da bizi kitabın içine çeker. Sonraki bölümde ne olacağını merakla dinleriz.

Eğer hala kitap dinleme fikrine çok sıcak bakmıyorsanız ikisini birden yapabilirsiniz. Nasıl mı? Dinlediğiniz kitabın basılı hali elinizde varsa oradan takip edebilirsiniz. Böylece dinlemeyi daha kalıcı hale getirirsiniz. Aynı zamanda bazı uygulamalarda kitapların PDF’i de bulunur. O zaman elinizde kitap olması da şart değildir.

Öğrenme Bozukluğu ve Görme Engeli Olanlar İçin Sesli Kitaplar

Sesli kitaplar özellikle görme engeli bulunan kişiler için çok faydalıdır. Kişilerin hayal dünyasını geliştirerek bilgilenmelerini sağlar. Aynı durum öğrenme bozukluğu (disleksi) olanlar için de geçerlidir. Bu kişiler için kitap dinlemek, disleksi tedavisinde çok önemli bir araç olabilir.

Uygulamalara Göre Sesli Kitapların Sunduğu Özellikler

Storytel: Uygulama, kitapları kaydederek internetsiz ortamlarda dinleme imkânı sunmaktadır. Türkçe ve İngilizce kitaplar dinleyebilirsiniz.Zamanlayıcı kurarak uyku düzeninize göre süreyi ayarlayabilirsiniz.

Seskit: Üyelik oluşturmanıza gerek kalmadan uygulamayı kullanabilirsiniz. İçeriğindeki bütün kitaplar ücretsizdir. Yalnızca kitap dinlemek istemiyorsanız bu uygulama içinde podcastler de mevcut.

Google Kitaplar: Google Kitaplar’a üye olmanıza gerek yok. Beğendiğiniz kitapları satın almanız yeterli. Kitapları satın almadan önce ön okumasını dinleyebilirsiniz. Her kitap için farklı farklı ücretlendirmeler var. Saate göre uygulamanın parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor.

Apple Books: Bu uygulama sadece Apple kullanıcılarına sunulmuştur.Dinlemek istediğiniz kitapları satın almadan önce ön dinlemesini yapabilirsiniz. Kitapları sesli dinlerken aynı zamanda PDF kitap üzerinden takip edebilirsiniz.

Audiple-Amazon: Bu uygulamayı kullanabilmek için Amazon hesabı oluşturmanız gerekir. Eğer kitapları seslendiren kişilerin hızını yavaş bulduysanız hızlandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Uygulamada çevrimdışı kullanma özelliği bulunuyor.

AudioTeka: Kitapları belli bir bölüme kadar dinlemek ücretsizdir. Dinlediğiniz kitaplar hakkındaki görüşlerinizi diğer kullanıcılar paylaşabilirsiniz. Uyku düzeninize göre zamanlayıcıyı ayarlayabilirsiniz.

Türk Telekom Telefon Kütüphanesi: Uygulama, görme engeli olan insanlar için geliştirilmiştir. Uygulamada kitap dışında filmlerin betimlemeleri de mevcuttur.

Biryudumkitap: Uygulama, birçok kitabın 15 dakikalık özetlerini dinleyebilme ve okuyabilme özelliği sunuyor. Uygulama içerisinde öykü, kişisel gelişim, tarih, motivasyon gibi türlerin yanı sıra İngilizce hikayeler de yer alıyor. Her gün bir kitabın ücretsiz özetini okuyabilirsiniz. Yıllık abonelikte 14 gün, aylık abonelikte ise 3 gün ücretsiz deneme seçeneği var.

Bilgilenmenin bir sınırı yoktur. Bu ister kitap okuyarak olsun ister kitap dinleyerek. Hiçbir zaman okulda öğrendiklerimizin yeterli olduğunu düşünmemeliyiz. Her zaman kendimizi geliştirmek için yollar aramalıyız. Bunun için kendimize sormamız gereken sorular çok basit: Hayatıma yeni bilgiler katmak istiyor muyum? Bunu yaparken yeni deneyimlere açık mıyım? Eğer bu sorulara verdiğiniz yanıt ’evet’ ise sesli kitaplar tam size göre.

Storytel, İnternetsiz dinleme, Zamanlayıcı, Her zaman ve her yerde kullanılabilir, Uyku düzenine uygun, Seskit, Üyelik gerektirmez, Ücretsiz kitaplar, Hemen kullanıma başlanabilir, Ekonomik, Google Kitaplar, Ön okuma, Farklı fiyatlarda kitaplar, Kitabı satın almadan değerlendirme, Bütçeye uygun kitap seçimi, Apple Books, Ön dinleme, Sesli ve görsel takip, Apple kullanıcılarına özel, Multimedya deneyimi, Audiple-Amazon, Hızlandırma seçeneği, Çevrimdışı kullanım, Kişisel hıza göre ayarlanabilir, İnternetsiz dinleme imkanı, AudioTeka, Belirli bir bölüme kadar ücretsiz, Düşüncelerin paylaşılması, Ücretsiz deneme, İnteraktif deneyim, Türk Telekom Telefon Kütüphanesi, Görme engeli olanlara yönelik, Film betimlemeleri, Engellere duyarlı, Çeşitli içerik, Biryudumkitap, 15 dakikalık kitap özetleri, Ücretsiz özet okuma, Hızlı bilgi edinme, Her gün yeni kitap özeti, Kitap Okuma, Kişisel gelişim, Bir bölümde odaklanma, Bilgi seviyesinin artması, İlgili konulara yoğunlaşma, Sesli Kitap Dinleme, Farklı metinlere vurgu, Merak unsuru, Bellek geliştirme, Dikkati artırma
Sesli Kitaplar sesli kitap sesli kitap dinlemek sesli kitapların sunduğu özellikler kitap okumak kitap
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Omuz hizasında düz kahverengi saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Yüzünde parlak ve neşeli bir ifade var. Gözleri kapalı ve kaşları hafifçe kalkık. Önünde bir logo bulunan siyah ve mavi bir tişört giyiyor. Logo, ortasında bir yıldız olan ve mavi bir daire ile çevrili dairesel bir şekildir. Arkasında beyaz bir duvar var. Ön planda, mavi bir yazı tipiyle Mutlu Yıllar! yazan bir mektubun yakın çekimi görülebiliyor. Kadının göğsü de yakın planda görülebiliyor, beyaz ve mavi kolyesi sergileniyor. Etrafı sıcak ve davetkâr bir atmosferle çevrilidir.
İş Bulmak

Sesli Kitap İle Para Kazanma

31 Ocak 2020
Kulaklık takmış bir kadın masada oturuyor. Üzerinde bir kot ceket var ve gözleri kapalı, sanki müzik ya da başka bir şey dinliyormuş gibi. Saçlarını topuz yapmış ve sol elinde bir cep telefonu tutuyor. Önünde pipetli beyaz bir fincan ve arka planda mavi bir sandalye var. Odak kadın ve cep telefonu üzerinde ve arka plan bulanık. Kadın memnun ve rahat görünüyor, yüzünde hafif bir gülümseme var. Sağ eli masanın üzerinde duruyor ve parmakları cep telefonunun etrafına sarılmış. Odadaki ışık sıcak ve davetkâr.
Kişisel Gelişim

Öğrenmenin Yeni Şekli: Kitap Dinlemek

28 Mayıs 2019
Bu görüntü masanın üzerinde duran bir dizüstü bilgisayarı göstermektedir. Dizüstü bilgisayar gümüş renginde ve siyah bir klavyeye sahip. Masanın üzerinde içi berrak bir sıvıyla dolu ahşap bir kap ve saksı içinde bir bitki var. Ayrıca kahverengi yüzeyli beyaz bir bilgisayar faresi ve bir kitabın üzerinde siyah bir kalem var. Masanın köşesinde yakın çekim bir fare ve beyaz şeritli siyah bir ekran var. Resmin sağ alt tarafında bir klavyenin yakın çekimi yer alıyor. Dizüstü bilgisayar ve masa resmin ana odağıdır, ancak diğer tüm ayrıntılar bir çalışma ortamı hissine katkıda bulunur.
Yabancı Dil Eğitimi

Evde İngilizce Nasıl Öğrenilir?

28 Kasım 2019
Kulaklık ve siyah beyaz gömlek giyen bir kadın portakal suyu dolu plastik bir bardak tutuyor. Sol elinde mavi bir telefon var ve hafif bir gülümsemeyle kameradan uzağa bakıyor. Saçları uzun ve kıvırcık, kulaklıkları ise beyaz ve biraz pembe. Arka plan yeşil ve siyahtan oluşan bir bulanıklık. Rahatlamış bir halde, anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dili Online Öğrenmek Mümkün Mü?

02 Kasım 2021
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867