AnasayfaBlogYeni Medya ve Dijital Pazarlama
Dijital Pazarlama

Yeni Medya ve Dijital Pazarlama

30 Nisan 2019
Bir kadın masa başında dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Gözlük ve kulaklık takıyor ve elleri dizüstü bilgisayar klavyesinin üzerinde duruyor. Arka planda bir saksı bitkisi, tripod üzerinde bir kamera ve bir kanepe var. Ön planda, elinde bitki olan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve siyah bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Sahne hep birlikte, kadın dizüstü bilgisayarında çalışırken odaklanma ve konsantrasyon hissi uyandırıyor.
KonuAçıklamaÖrnek
Yeni MedyaHedef kitlesine etkileşim sağlayan dijital platformları ifade eder.Bilgisayar Oyunları, Web Siteleri, Bloglar
Dijital PazarlamaMarkaların ürünlerini ve hizmetlerini internet üzerinden pazarlama yöntemleridir.SEO, İçerik Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlaması
Çift Taraflı EtkileşimYeni medyanın sağladığı hemen hemen anlık müşteri ve marka etkileşimini belirtir.Sosyal medya üzerinden markalarla direk iletişim
Tüketicinin Yeni GözdesiDijital platformların tüketiciler tarafından giderek daha yoğun kullanılmasıdır.Online alışveriş sitelerinin artışı
Pazarlamanın KonumuYeni medya kanallarında markanın hedeflediği kitleye doğru zamanda ve platformda ulaşmasıdır.Hedef kitleye uygun sosyal medya platformlarındaki reklam kampanyaları
RisklerYeni medya ortamında karşılaşılan olası kriz durumları ve marka hasarlarıBir skandalın sosyal medyada hızla yayılması ve marka imajının olumsuz etkilenmesi
Geleceğin Pazarlama YöntemleriDijital pazarlamanın ileride benimseyeceği yöntemlerİnfluencer marketing, arttırılmış gerçeklik uygulamaları
Interaktif İçerikKullanıcıların aktif olarak katılım sağladığı dijital içerikBuzzFeed, Onedio gibi platformların interaktif içerikleri
Mobil Video & Canlı YayınKullanıcıların artan görsel içerik talebine yanıt veren uygulamalarFacebook'un canlı yayınlar
Sanal ve Arttırılmış GerçeklikKullanıcılara deneyim sunan yeni pazarlama teknikleriVR ve AR uygulamaları

Yeni medya, internetin web 1.0, web 2.0 ve web 3.0 olarak adlandırılan gelişimi ile hedef kitlesine etkileşim sağlayan dijital bir ortam olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlam bilgisayar oyunları, web siteleri, bloglar, sosyal medya, e-posta gibi içerikleri kapsamaktadır.

Dijital platformlar hızla gelişerek, kullanıcıları tarafından önem kazanmaya devam etmektedir. Son verilere göre dünyada dört milyar insanın internet kullanıcısı olduğu bilinmektedir. Bu durumda da markalar klasik pazarlama anlayışlarının dışında daha yeni fikirler geliştirmelidir.

Yeni Medya Çift Taraflı Etkileşimde Oldukça Hızlı

Yeni medyada müşteri ilişkileri, klasik pazarlama anlayışlarına kıyasla oldukça hızlı ve aktiftir. Bir markanın kendi müşterilerinden de öte potansiyel müşterilerine ulaşabilmesi çok kısa bir sürede mümkün olmaktadır. Dolayısıyla markalar, kurum itibarını, marka imajını, ürün ya da hizmetlerini yeni medya üzerinden hedef kitlelerine sunmaktadır.

Dijital Pazarlama Tüketicilerin Yeni Gözdesi

Bilgi çağının bir parçası olan dijital platformlar insan yaşamında vazgeçilmez bir hal almış durumdadır. Tüketiciler, yaşamlarının yoğunlaşan tempolarında zaman kazanma, kolaylık sağlama, çeşitlilik ve kar odaklı sebeplerden dolayı yeni medya ve bunun sunduklarını tercih etmektedirler. Küresel bir durum haline gelen dijital pazarlama zaman ve konum fark etmeden, sınırlarını aşmış bir şekilde tüketicilere hizmet sunma anlayışındadır.

Dijital Pazarlama ve Yeni Medyadaki Konumu

Pazarlama, yeni medya mecralarında daha çok etkileşim arttırmaya yönelik bir amaç gütmektedir. Bu nedenle doğru zamanda ve doğru platformda paylaşım yapmak son derece önemlidir. Markalar ön planda ve kolay ulaşılabilir olmak için dijital pazarlama kapsamında bazı metotlara başvurmaktadır. Bunlar; SEO (arama motoru optimizasyonu), içerik pazarlama, inbound pazarlama (çevrimiçi müşteri çekme), sosyal medya pazarlamacılığı, pay-per-click (reklamı, tıklama başı maliyet ödeyerek verme), mail marketing, dijital halkla ilişkiler çalışmaları olarak sıralanabilir. SEO ile ilgili kendinizi geliştirmek istiyorsanız İstanbul İşletme Enstitüsünde online olarak SEO Eğitimi alabilirsiniz. Sosyal medya pazarlamacılığı ile ilgileniyorsanız Sosyal Medya Uzmanlığı eğitimi sizin için faydalı olacaktır.

Risk Her Zaman ve Her Yerde Vardır

Küresel bir boyut kazanmış tüm bu mecralar insanların çok daha sıklıkla tercih ettikleri alanlar olmaktan fazlasıdır. Taleplerini ve şikâyetlerini çok kolay ve hızlı bir şekilde iletebilen tüketiciler, markaları her zaman güçlendirmeyebilir. Yapılan küçük hatalar, arızalar, yanlış iletişim metotları, yeni medya alanlarında çok hızlı yayılabilmektedir. Hızla iletilebilen bu veriler çok büyük bir kitleye ulaşabilmektedir. Ön görülemeyen bazı krizler markaların pazarlamasına zarar vermekle kalmayıp, güçlü kurum kültürlerini, imajlarını dahi zedeleyebilmektedir. İş yerinizde bu tarz kriz durumlarıyla karşılaştığınızda yapılması gerekenler ile ilgili kendinizi geliştirmek için Kurumsal ve Online İtibar Yönetimi eğitimine katılabilirsiniz.

Geleceğin Dijital Pazarlama Yöntemleri

İnteraktif İçerik: Tüketicilerin bizzat müdahil olabildikleri bu tarz içerikler dijital platformlarda son derece ön plana çıkmaktadır. BuzzFeed, Onedio gibi sosyal platformlar bu tarz içerikleri sıklıkla kullanıp, tüketicilerini sürece dahil ederek aidiyet duygusu oluşturmaktadır.

İnfluencer Marketing: Ürün ve hizmetler dijital pazarlama sırasında dijital reklamlardan farklı yollarla da sunulabilmektedir. Bunlardan biri olan influencer pazarlama ve marka yönetimi hedef kitlenin sempati duyduğu, güvendiği kişi veya kişiler tarafından ürün ya da hizmetin yeni medya ortamında sunulmasıdır.

Mobil Video – Canlı Yayın: Kullanıcıların görsel içeriklere daha çok yoğunlaştığı bu dönemde Facebook gibi platformlar mobil videoları ve canlı yayınları kullanarak dijital pazarlama kapsamına yeni bir boyut kazandırmaktadır.

Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik: Hedef kitleye bir “deneyim” potansiyeli sunan bu teknik son dönemlerde dijital pazarlama uzmanları tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bu durum VR ve AR gibi kavramları literatüre kazandırmış bulunmaktadır.

Mobil İçerik ve Sosyal Medyada Satın Alma Butonu: Markaların sosyal ağ unsurlarının yanında satış ve pazarlama yapabilecekleri mobil içerikleri ya da satın alma butonları tüketicilere alışveriş sırasında kolaylık sağlamaktadır.

Dijital pazarlama alanında kariyer hedefiniz varsa İstanbul İşletme Enstitüsünden online canlı dersler ile Dijital Pazarlama Eğitimi alabilirsiniz.

Yeni Medya, Hedef kitlesine etkileşim sağlayan dijital platformları ifade eder, Bilgisayar Oyunları, Web Siteleri, Bloglar, Dijital Pazarlama, Markaların ürünlerini ve hizmetlerini internet üzerinden pazarlama yöntemleridir, SEO, İçerik Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlaması, Çift Taraflı Etkileşim, Yeni medyanın sağladığı hemen hemen anlık müşteri ve marka etkileşimini belirtir, Sosyal medya üzerinden markalarla direk iletişim, Tüketicinin Yeni Gözdesi, Dijital platformların tüketiciler tarafından giderek daha yoğun kullanılmasıdır, Online alışveriş sitelerinin artışı, Pazarlamanın Konumu, Yeni medya kanallarında markanın hedeflediği kitleye doğru zamanda ve platformda ulaşmasıdır, Hedef kitleye uygun sosyal medya platformlarındaki reklam kampanyaları, Riskler, Yeni medya ortamında karşılaşılan olası kriz durumları ve marka hasarları, Bir skandalın sosyal medyada hızla yayılması ve marka imajının olumsuz etkilenmesi, Geleceğin Pazarlama Yöntemleri, Dijital pazarlamanın ileride benimseyeceği yöntemler, İnfluencer marketing, arttırılmış gerçeklik uygulamaları, Interaktif İçerik, Kullanıcıların aktif olarak katılım sağladığı dijital içerik, BuzzFeed, Onedio gibi platformların interaktif içerikleri, Mobil Video & Canlı Yayın, Kullanıcıların artan görsel içerik talebine yanıt veren uygulamalar, Facebook'un canlı yayınlar, Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik, Kullanıcılara deneyim sunan yeni pazarlama teknikleri, VR ve AR uygulamaları
dijital pazarlama dijital pazarlama yöntemleri influencer sosyal medya
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867