AnasayfaBlogUzaktan Eğitime Covid-19 Gölgesinde Bakış
Uzaktan Eğitim

Uzaktan Eğitime Covid-19 Gölgesinde Bakış

02 Ocak 2020
Görüntünün ortasında sarı metinli mavi bir tabela görülmektedir. Tabela dikdörtgen şeklindedir ve etrafında beyaz bir kenarlık vardır. Tabeladaki metin sarı renkte ve iki büyük harf şeklinde yazılmıştır. Soldaki harf 'E', sağdaki harf ise 'A' harfidir. İki harfin altında beyaz renkle yazılmış daha kısa bir metin satırı bulunmaktadır. Tabelanın arka planı açık mavi renktedir. İşaret, görüntüde başka hiçbir nesnenin olmadığı düz bir arka plan üzerinde yer almaktadır.
DönemEtkiUygulanan Strateji
Covid-19 Pandemisi ÖncesiGeleneksel eğitim metodları hakimÖğrenciler zaman ve mekan kısıtı ile eğitim alıyor
Covid-19 Pandemisi BaşlangıcıVirüsün yayılmasının önlenmesi için okullar kapatıldıUzaktan eğitime geçiş yapıldı, dijitalleşme ön plana çıktı
Pandemi SüreciÖğrenciler ve öğretmenler uzaktan eğitime adaptasyon süreci yaşadıEğitim süreci internet üzerinden devam etti, eğitmenler uzaktan eğitim vermeye başladı
Pandemisi SonrasıUzaktan eğitim, eğitim metodları arasında daha fazla yer alacakDijitalleşmenin eğitime entegrasyonu önem kazanacak
Uzaktan Eğitimin Tanımıİnternet üzerinden zaman ve mekan fark etmeksizin eğitim alınabiliyorEğitim teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyonu giderek daha önemli hale geliyor
Covid-19 Pandemisi ve EğitimEğitim süreçleri önemli ölçüde etkilendiTüm eğitim süreci dijitale taşındı, yeni stratejiler geliştirildi
Teknolojik GelişmelerDijitalleşme ve eğitim teknolojileri önem kazanıyorTeknoloji kullanımı ve adaptasyon yetenekleri eğitim kalitesinin artırılmasında belirleyici olacak
Eğitimin GeleceğiEğitim sistemlerinin dijitalleşmesi kaçınılmazDijitalleşme ve teknolojik adaptasyon çalışmaları önem arz edecek
Dijital EğitimEğitimde esneklik ve özelleştirme seçeneklerini arttırdıÖğrenci ve eğitmenlerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir dijital eğitim modelleri oluşturulacak
Eğitimin DönüşümüCovid-19, eğitimde hızlı bir dönüşüm başlattıGelecekte, giderek artan sayıda eğitim kurumu, teknolojinin eğitime entegre edilmesi üzerine odaklanacak

Pandemi süreci, tüm ülkede olduğu gibi ülkemizde de eğitim sürecini önemli ölçüde etkiledi. Virüsün yayılmasını önlemek için okulların kapatılması kararı alındı ve bu süreçte eğitimde dijitalleşme ön plana çıktı. Eğitmenler uzaktan eğitim vermeye başladı. Uzaktan eğitim en basit tanımıyla, insanların internet üzerinden zaman ve mekan fark etmeksizin eğitim almasıdır. 
Evimizde kalmamız gereken bu süreçte öğretimin kesintiye uğramamasında uzaktan eğitimin oldukça katkısı oldu.

Uzaktan eğitim faydaları

Mekan ve zaman zorunluluğunun olmaması büyük bir avantajdır. Kişi istediği zaman istediği yerde eğitimlere katılabilir.

  • Uzaktan eğitim internet üzerinden yapıldığı için genellikle yapılan eğitim videoları kaydedilir ve kişi videoları tekrar tekrar izleyerek öğrendiklerini pekiştirebilir.

  • Evde kalmamız gereken durumlarda (pandemi gibi) öğretim sürecimizin kesintiye uğramamasını sağlar.

  • En önemli avantajlarından biri de fırsat eşitliği sağlamasıdır. Bireyler dünyanın her yerinden istediği zaman eğitimlere katılarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilirler.

  • Toplumsal kaygı bozukluğu yaşayan ya da içine kapanık olan bireyler, sınıf ortamında öğretmenlerine soru sormaktan çekinebilirken, uzaktan eğitim sürecinde bireyler daha kolay soru sorabiliyorlar.

  • Bazı uzaktan eğitimler, sertifika imkanı sunarak kariyer düşünenler için önemli bir alternatif sağlar.

  • Öğrenciler için gelişmiş araç ve gereçlerin kullanılması da uzaktan eğitimin önemli bir avantajdır.

  • Uzaktan eğitimin en önemli katkılarından birisi de aynı anda birçok öğrenciye erişebilme imkanına sahip olmasıdır.

  • Ulaşım problemlerine ve maliyetlerine neden olmaz.

  • Yorucu bir işte çalışan öğrenciler dinlendikten sonra ev ortamında derslerini dinleyebilirler.

  • Fiziksel engelli olan bireyler okula gelmek de sıkıntı yaşayabilirler uzaktan eğitim bu konuda büyük avantaj sağlar.

  • Herhangi bir sebeple eğitimini tamamlayamayan bireylerin eğitimlerine kaldığı yerden devam etmelerine katkıda bulunur.

  • Bazı kurumların verdiği sertifikaların yurtdışında da geçerli olması , yurtdışında kariyer düşünenler için önemli bir avantaj olabilir.

Uzaktan eğitim dezavantajları

Uzaktan eğitimin zaman ve mekan zorunluluğunun olmaması, sertifika imkanı sağlaması gibi avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Bunlardan birkaçı:

  • Uygulamalı olarak öğretilmesi gereken ya da kadavra gibi materyaller üzerinde görülmesi gereken dersler konusunda uzaktan eğitim yetersiz kalabilir.

  • Sistemde oluşan yoğunluk nedeniyle teknik aksaklıklar yaşanabilir.

  • En önemli sorunlardan biri de sınav veya ödev zamanlarında yaşanan bağlantı problemleri ve elektrik kesintileridir.

  • Uzun süre bilgisayar kullanımı göz problemlerine yol açabilir.

Örgün eğitim 

Örgün eğitim, okul ya da okul niteliği taşıyan kurumlarda, belli bir program kapsamında verilen eğitimlerdir. Bu eğitim türünde okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim şeklinde basamaklar vardır. Aynı yaş grubundaki bireylerin bir sınıf içerisinde aynı tür eğitimi aldığı örgün eğitimlerde mekan, zaman ve devam zorunluluğu vardır. Öğrencilerin derslere katılmaması sınıf tekrarı yapmasına neden olabilmektedir.

Örgün eğitimler belli bir sınıf içerisinde verildiği için arkadaş ortamı, öğrenciler arasında not paylaşımı sağlar. Öğrenciler ekip çalışmasının önemini öğrenir. Öğrenciler örgün eğitim sayesinde daha iyi motive olurlar, derslerine ve ödevlerine daha çok önem verirler. Uygulamalı dersler ve kadavra gibi materyaller üzerinden verilen dersler konusunda örgün eğitim elzemdir. Ancak örgün eğitimde kaçırılan dersler ancak aynı dersin tekrar verilmesiyle telafi edilebilmesi, mekan ve devam zorunluluğunun olması örgün eğitimin dezavantajlarıdır.

Her eğitim türünün avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. Eğitimden alınan verim yaşam tarzına ve öğrenme şekline bağlıdır. Bu sebeple birkaç öneri sunacak olursak:

  • Sınıflarda öğretmenler tarafından verilen dersler videoya alınabilir. Böylece hem dersi kaçıran öğrenciler videoyu izleyerek dersinden geri kalmamış olur  hem de öğrenciler videoları tekrar tekrar izleyerek öğrendiklerini pekiştirir.

  • Kağıt tasarrufu sağlamak için ders notları dijital olarak verilebilir. Kağıttan daha iyi anlayanlar için ise notlar çıktı olarak verilebilir. Yani öğrencilerin inisiyatifine bırakılabilir.

  • Eğitmenler video konferans yöntemiyle anlatacağı konu hakkında uzman kişiler ile birlikte canlı ders yapabilirler.

  • Her bireyin öğrenme tarzı farklı olduğu için öğrencilere eğitim türünü seçme hakkı tanınabilir. (Öğün veya uzaktan eğitim)

  • Sağlık sektörü gibi uygulama ve laboratuvar gerektiren alanlarda örgün eğitim ve uzaktan eğitim bir arada verilebilir.

Sonuç olarak

Herkesin yaşam tarzı, öğrenme biçimi farklıdır. Buna bağlı olarak da her eğitim türünden farklı oranlarda verim alır. Peki sizce örgün eğitim mi uzaktan eğitim mi daha etkili?

Yazının hazırlanmasına destek olan Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim görevlisi Erhan Dincer hocama teşekkür ederim.

Covid-19 Pandemisi Öncesi, Geleneksel eğitim metodları hakim, Öğrenciler zaman ve mekan kısıtı ile eğitim alıyor, Covid-19 Pandemisi Başlangıcı, Virüsün yayılmasının önlenmesi için okullar kapatıldı, Uzaktan eğitime geçiş yapıldı, dijitalleşme ön plana çıktı, Pandemi Süreci, Öğrenciler ve öğretmenler uzaktan eğitime adaptasyon süreci yaşadı, Eğitim süreci internet üzerinden devam etti, eğitmenler uzaktan eğitim vermeye başladı, Pandemisi Sonrası, Uzaktan eğitim, eğitim metodları arasında daha fazla yer alacak, Dijitalleşmenin eğitime entegrasyonu önem kazanacak, Uzaktan Eğitimin Tanımı, İnternet üzerinden zaman ve mekan fark etmeksizin eğitim alınabiliyor, Eğitim teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyonu giderek daha önemli hale geliyor, Covid-19 Pandemisi ve Eğitim, Eğitim süreçleri önemli ölçüde etkilendi, Tüm eğitim süreci dijitale taşındı, yeni stratejiler geliştirildi, Teknolojik Gelişmeler, Dijitalleşme ve eğitim teknolojileri önem kazanıyor, Teknoloji kullanımı ve adaptasyon yetenekleri eğitim kalitesinin artırılmasında belirleyici olacak, Eğitimin Geleceği, Eğitim sistemlerinin dijitalleşmesi kaçınılmaz, Dijitalleşme ve teknolojik adaptasyon çalışmaları önem arz edecek, Dijital Eğitim, Eğitimde esneklik ve özelleştirme seçeneklerini arttırdı, Öğrenci ve eğitmenlerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir dijital eğitim modelleri oluşturulacak, Eğitimin Dönüşümü, Covid-19, eğitimde hızlı bir dönüşüm başlattı, Gelecekte, giderek artan sayıda eğitim kurumu, teknolojinin eğitime entegre edilmesi üzerine odaklanacak
uzaktan eğitim covid eğitim pandemiörgün eğitim öğrenci
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.