AnasayfaBlogProfesyonel Fotoğrafçılık İpuçları
Fotoğrafçılık

Profesyonel Fotoğrafçılık İpuçları

15 Aralık 2021
Bir adam elinde bir fotoğraf makinesiyle sokakta çömelmiş duruyor. Başında bir şapka var ve kameranın objektifi yüzüne yakın. Ayakları bir yolun üzerindedir ve bulanık bir görüntüde yürümektedir. Arka planda yeşil elbiseli bir kadın ve yüksek bir binanın önünde yürüyen bir grup insan var. Adam ayakkabı giymektedir ve yerdeki bir ayakkabının yakın çekimi vardır. Sokak boştur ve güneş parlamaktadır. Gökyüzü açık ve hava temizdir. Fotoğraf yakın mesafeden çekilmiş ve izleyicinin adamın ve fotoğraf makinesinin detaylarını görmesini sağlıyor. Renkler canlı ve ışıklandırma mükemmel. Sahne huzurlu ve dingin.

Fotoğrafçılık bugün amatör ve profesyonel anlamda en ilgi çeken sanat dallarından biri. Üstelik mobil fotoğrafçılık gibi bir alanı ortaya çıkarmasıyla da popülerliğini artırmış durumda diyebiliriz. Fakat iş profesyonel bir uğraş hâline geldiği zaman fotoğrafçılığı göründüğünden daha geniş ele alma durumundayız. Çünkü profesyonel fotoğrafçılık; yetkinlik, bilgi ve yetenek unsurlarının birleştiği ve birlikte yol aldığı bir alandır. Eğer bu alanda bir meslek edinmek istiyorsanız fotoğrafçılık alanına dair geniş bilgilere şimdiden açık olmalısınız.

Fotoğraf çekim teknikleri, profesyonel fotoğrafçılık deneyimleri ve alan bilgileri, istediğiniz meslek için yeterli olan adımlardır. Peki ama bu saydığımız adımlar için neler yapılabilir? Detayları öğrenmek istiyorsanız profesyonel fotoğrafçılık yolunda işinize yarayacak 5 adımı açıklamaya başlayalım.

Profesyonel Fotoğrafçılık Yolunda İşe Yarar 5 Adım

Profesyonel bir iş, çoğunlukla bilgi ve yetkinlik ister. Fotoğrafçılık alanındaki bilgi ve yetkinlikler ise teorik bilgiden çok pratik bilgiye dayanır. Yani fotoğraf makinesinin teknik kullanımına aşina olmak, kompozisyon kurallarını uygulayabilmek ve fotoğraf çekim tekniklerini öğrenmek, fotoğrafçılık alanındaki temel yetkinliklerdir. Profesyonel fotoğrafçılık alanında ilerlemenizi olumlu yönde etkileyecek bu unsurların yanında, bazı ipuçlarını da takip etmeniz gerekir. Biz de içeriğimize profesyonel fotoğrafçılıkta size sağlam adımlar attıracak ipuçlarıyla devam edeceğiz. 

Fotoğraf Çekim Teknikleri ile Uygulamalı Bilgileri Öğrenme

İşinize yarayacak ve size ciddi bir temel kazandıracak ilk adım, teorik ve pratik bilgileri birleştiren fotoğraf çekim tekniklerini öğrenmenizdir. Fotoğraf çekim teknikleri, profesyonel fotoğraf çekimi için hangi teknikleri uygulayabileceğinizi gösterir. Hem fotoğraf hem de video alanında kullanabileceğiniz çekim teknikleri, kadrajınıza nasıl bir görüntü yansıtabileceğinizi gösterir. Işık, kompozisyon, makinenin ana unsurları gibi temel ve ileri seviyeye götüren bilgileri öğrenerek profesyonel fotoğraf çekimleri gerçekleştirebilirsiniz. Peki profesyonel fotoğrafçılığın bir kapısını açan fotoğraf çekim teknikleri nelerdir ve çekim tekniklerini uygulayabilmek için hangi unsurlara sahip olmak gerekir?

Öncelikle çekim tekniklerinin genel disiplinini anlamak için makinenin kullanımını öğrenmelisiniz. Diyafram, enstantane ve ISO gibi çekimde kullanacağınız ayarları da öğrenerek fotoğraf makinenizle neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Fotoğraf çekim teknikleri, kadrajınıza dahil edebileceğiniz konu için nasıl çekimler gerçekleştirebileceğinizin ipuçlarını verir. Örneğin, alan derinliğinden yararlanarak flu bir arka plan ya da geniş manzaralı bir fotoğraf çekebilirsiniz. Yine ışık kullanımına dikkat ederek ana konunuzu daha da vurgulayabilirsiniz. Uygulayacağınız çekim teknikleri için fotoğraf makinesi dışında lens, ortam ve diğer kamera ekipmanlarını fotoğrafta nasıl kullanacağınız bilmelisiniz. Örneğin, reklamcılık ve moda çekimleri için farklı odak uzunluğuna sahip lensleri kullanabilmelisiniz. Portre ağırlıklı çekimler için ise 50 mm ile zoom lensleri edinmelisiniz. Kısacası fotoğraf çekim teknikleri ile ilgili bilgilerini mutlaka genişletmeye ve ilerletmeye çalışın. 

İpucu: Uygulamalı fotoğrafçılık bilginizi geliştirirken video alanına da mutlaka giriş yapın. Bugün profesyonel fotoğrafçılık yetkinlikleri arasında video çekim tekniklerine ve kurgusuna hakim olmak, çok önemli bir özellik olarak görülüyor. 

İleri Seviye Fotoğrafçılık Eğitimleri

Profesyonel fotoğrafçılıkta da alaylı-mektepli tartışmaları kendini gösteriyor. Özellikle uzmanlık seviyesinde bir iş gerektiren bazı fotoğrafçılık dallarında, eğitimli olmak istenen bir özellik hâlini alıyor. Bu durumun nedeni ise ileri seviye teknik ve teorik bilginin eğitim seçenekleriyle aktarılıyor olmasıdır. Fotoğrafçılık alanındaki ileri seviye bilgiler, tecrübeyle kendini gösterebilse de önceden alınmış alan eğitimi daha önemli görülüyor. Peki ileri seviye profesyonel fotoğrafçılık bilgileri için hangi eğitimleri önerebiliriz?

Eğitim seçeneklerini sadece üniversite ile sınırlamak doğru değil. Fakat teorik ve pratik fotoğrafçılığa dair en doğru gözlem yapabileceğiniz eğitim kademesi üniversite eğitimi olacaktır. Yine de pratik fotoğrafçılığa direkt geçiş için ciddi emek veren fotoğrafçılık eğitim kademelerine de göz atabilirsiniz. Uzaktan ya da yüz yüze eğitim seçenekleriyle ileri seviye fotoğrafçılık kursları alabilir ve profesyonelliğe giden yolu açabilirsiniz. Kurs almakta kararlıysanız kurs içeriklerini dikkatle inceleyip ileri seviye çekim tekniklerinin ve fotoğrafçılık bilgilerinin olduğundan emin olmalısınız. 

İpucu: Kurs seçerken uygulamalı ve çeşitli atölye ya da kulüpleri olan kurumları tercih etmeye çalışın. Ayrıca fotoğraf eğitmenlerinin cv ve işlerini inceleyerek size hangi alanlarda destek olabileceklerini de tespit edin. 

Profesyonel Uzmanlık Alanını Seçme

Fotoğrafçılık ilk ortaya çıktığında, yalnızca gerçeğin bir yansıması ve sanat dışı bir uygulama olarak görülüyordu. Zaman geçtikçe diğer sanat akımları ve teknik bilginin gelişmesi, fotoğrafçılıktaki ufku da genişletti. Bugün ise birbirinden farklı uzmanlık dallarını içeren fotoğrafçılık alanlarıyla karşılaşıyoruz. Profesyonel fotoğrafçılıkta da karşılaştığımız alt dallar, ileri seviye uygulamalı bilgilerden oluşuyor. Yani fotoğrafçılıktaki alt dallar; ışık kullanımı, ekipman desteği, fotoğrafçı gözü ve alana özel çekim tekniklerini barındırarak profesyonel fotoğrafçı olmanızı sağlayacak etkenleri barındırır. Uzmanlık alanınızı neticelendirerek daha verimli ve daha özgün fotoğraf işleriyle meşgul olabilirsiniz. 

İpucu: Uzmanlık alanınızı seçme yolunda kesin kararlar vermemeye çalışın. Muhakkak daha yakın olduğunuz fotoğrafçılık alanları olacaktır; fakat farklı alan eğitimleri aldıktan sonra kararınızı  netleştirebilirsiniz. Ayrıca ajans veya stüdyo gibi iş alanlarında çalışacaksanız fotoğrafçılığın belli başlı alt dallarından bilgileri edinerek uygulamaya dökmeniz gerekir. 

Amatör ya da Profesyonel Fotoğrafçılık Deneyimleri

Profesyonel fotoğrafçılığa giden yolda, amatör olarak yaptığınız işler de önemli bir kazanımdır. Pratik bir şekilde çektiğiniz fotoğraflar, fotoğrafçılık bilgilerini deneyerek ölçmeniz açısından önemlidir. Ayrıca amatör fotoğrafçılık, fotoğrafçılığa yönelik ilginizin sönüp gitmemesi adına da sizi besler. Amatör fotoğrafçılıktan ilerleyerek fotoğrafçılık işleriyle de yakından ilerleyebilirsiniz. Fotoğrafçı asistanlığı, kamera asistanı ya da freelance fotoğrafçılık işleriyle uğraşarak profesyonel bilgiler ve tecrübeler kazanabilirsiniz. 

İpucu: Amatör fotoğrafçılık deneyimleriyle gelir kazanmak için freelance sitelere göz atabilirsiniz. Fotoğrafçılık gözünüzü geliştirerek stok fotoğrafçılığı ya da stüdyo fotoğrafçılığı alanına giriş yapabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafçılık işlerini video alanıyla birleştirdiğiniz taktirde daha fazla gelir ve önemli bir tecrübe de edinebilirsiniz. 

Fotoğrafçılık ve Görsel Alanda Dikkat Çeken Bir Portfolyo

Gerekli eğitimleri tamamladıysanız ve profesyonel fotoğraf çekimlerinizi de gerçekleştirdiyseniz sıra portfolyo hazırlamaya gelmiş demektir. Fotoğrafçılık alanındaki deneyimlerinizi ve alana olan  ilginizi gösteren portfolyo, işlerinizi göstermenin en iyi yoludur. Görsel ağırlıklı işlerde cv'den önce portfolyo istenebiliyor. Bunun farkında olarak çektiğiniz ve içinde yer aldığınız her fotoğraf işlerini, portfolyo biçiminde sıralamalısınız. Yaptığınız portfolyo hazırlığını, ilgili iş ilanları için direkt gösterebilir ve işin ehli olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. 

İpucu: Dijital portfolyo her zaman klasik portfolyo biçimlerinden daha dikkat çekici oluyor. Başvuracağınız çoğu fotoğraf ve dijital ajansı, sizden dijital tabanlı bir portfolyo isteyeceği için önceden dijital portfolyo hesabı açarak ilgi çeken bir fotoğraflar sunumu yaratabilirsiniz. 

İsterseniz Behance, Flickr ya da online portfolyo siteleri aracılığıyla bir portfolyo sunabilirsiniz. Kendi web sitenizde portfolyo sunmak için de Wordpress tabanlı bir site hazırlayabilirsiniz. 

Profesyonel fotoğrafçılık yolunu açacak 5 önemli adımdan bahsettik. Bilginizi ve deneyimlerinizi artırdığınız sürece fotoğrafçılık alanında gelir kazanmaya devam edebilirsiniz. Yine diğer görsel alanlarla da fotoğrafçılık bilgilerinizi birleştirerek daha özgün çalışmalar ve daha büyük gelirler elde edebilirsiniz.

fotoğraf çekim teknikleri fotoğrafçılık profesyonel fotoğrafçılık profesyonel fotoğrafçı photography techniques photography professional photography professional photographer
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.