Online Eğitim yani günümüzün global dünyasının tabiri ile ''e-learning'', zaman ve mekan algısını ortadan kaldırarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Kişisel gelişimden tutun da, satış ve pazarlamaya kadar kendisini geliştirmek isteyenlerin olmazsa olmazı. İlk zamanlar etkililiği ve verimliliği tartışma konusu olmuş olsa da, bu algı günümüz ''y kuşağında(1980-1999 arası doğanlar)''tarafından yıkıldı. Öyle ki ''z kuşağı(2000-12 doğanlar)''için kabul gören bu model, Alpha kuşağı (2012 yılı sonrası doğanlar) için ''geleceğin eğitim modeli'' olarak görülüyor. Zamandan tasarruf ederek, konum açısından sıkıntı yaşamadan ve teknolojinin eğitim alanındaki nimetlerinden yararlanarak, elverişli şartlarda öğrenebilmeyi kim istemez ki? Düşünün, bir tren yolculuğu esnasında ya da deniz kenarında şezlongda yapmanız gerekenin sadece mobil telefon ile derse katılım sağlamak.
Hangimiz bir şeyin yapılışını öğrenmek, onun hakkında bilgi almak için sosyal medyada eğitim videoları izlemiyoruz ki? Peki bu durumu daha özele indirgediğimizde, kariyerimiz için kendimizi geliştirmek söz konusu olduğunda hangi yollara başvuruyoruz? İki şeye! Birincisi bütçemiz, ikincisi de internette arama motorları. Bütçemiz elverdiği takdirde bile yaşadığımız şehirde o eğitimi alabilmemiz mümkün olmayabilir. Almayı denesek zaman problemi devreye girebiliyor. Hele ki yoğun bir tempoda çalışıyorsak... Böyle bir durumda başvurmuş olduğumuz internetteki arama motorları size şöyle bir de olanak sağlıyor: Uzaktan Eğitim. Şimdi uzaktan eğitimin avantajlarını başlıklar halinde inceleyelim.
İster bir gece mesaisinde fabrika çalışanı olun, isterseniz de denizde bir kaptan. İhtiyacınız olan tek şey bir internet ağı. O da günümüzde ulaşılabilirlik açısından adeta oksijenin üst sürümü. Yapmanız gereken tek şey boş zamanınızı yakalayıp, eğitim zamanınızı sizin belirlemeniz. Eğitimimi istediğim saatte alırım bunun belirleyicisi ben olmak istiyorum diyenler için cazip bu konu hakkında bir fikri olmayanlar içinde belki de en motive edici unsurlardan biri de bu.
Bir şeyleri öğrenmek için mekan sıkıntısı, x kuşağı ve y kuşağı için ciddi problemlerdi. Öyle ki online eğitim ile mesafe problemi ortadan kalkıyor; yetişemeyeceğiniz için gitmediğiniz dersleri ve param boşa gidiyor diye çektiğiniz vicdan azabını düşünün. Dahası bir sınıfa hapsolmaktan kurtuluyorsunuz. Ayağınıza gelen dersler ile işten izin almak, okul derslerinden fırsat bulamamak ya da çocuğu kime bırakacağım şimdi? gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Konfor alanınızda önünde çayınız, kahveniz ve tam konsantrasyon halinizle eğitim alma lüksüne sahip oluyorsunuz. Bütün bunlar eğitimcilerin günümüzde dahi tartışmış olduğu ''sınıf ortamı stresi'' kavramı böylece ortadan kalkıyor.
Teknolojik imkanlar sayesinde zengin görsel ve işitsel tasarımlar eğitimi çekici hale getirmekte ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Öğrenenin kontrol edebildiği hatta seçebildiği yardımcı ders unsurları öğrenme ve kavrama hızını arttırmaktadır. Canlı derslerle eş zamanlı etkileşim sayesinde parmak kaldırıp görülmemek doğru cevabı söyleyip duyulmamaktan kurtuluyorsunuz. Eğitimi alan fikri anında iletebilmekte ve aynı kanaldan eş zamanlı cevap alabilmekte veya bir fikre katkıda bulunabilmekte, eğitmeni farklı açılarda bilgi vermesi için yönlendirebilmektedir. Kayıttan video izlendiğinde bile kontrol eğitimi alanın elinde olmaktadır. Bir tıkla durdurabilinen videolar not alıp devam edebilme ve anlaşılmayan yerin defalarca tekrar edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Öğrenme ortamı görsel ve işitsel bilişim kolaylıkları ile desteklendiğinde eğitilen ile öğrenme arasındaki etkileşim üst düzeylere çekilebildiği görüşü eğitim bilimciler tarafından da desteklenmektedir.
Sınıf ortamında sizden uzak olan materyallerin sizinle baş başa kalması da bulunması da paha biçilemez bir fırsat. Tahtayı göremedim, notu alamadım sıkıntısı yok. Dersi mi kaçırdınız? Kayıtları tekrar geri sararak izleme şansı da bulabiliyorsunuz. Bu durum pekiştirmeniz içinde katkı sağlıyor. Üstelik eğitmeninize özel bir mesaj ile soracağınız tüm soruları da kalabalık önünde sormanın gerginliğinden kurtuluyorsunuz. Bunun yanı sıra sizinle aynı eğitimi alacak olan farklı coğrafyalardan, kültürlerden ve yaş aralıklarından insanlarla konuşma fırsatı bulabiliyorsunuz. Böylece aldığınız eğitim hakkındaki fikirleriniz gelişiyor. Bunu da almış olduğunuz eğitimin promosyonu olarak değerlendirebilirsiniz. Bir diğer avantajı ise özellikle spesifik bir konuda geleneksel eğitim ile alınan diplomalar el yakan cinsinden. Fakat uzaktan eğitim ile almış olduğunuz diplomalar genel, özel ayırt etmeksizin hem alan ve tercih çokluğu açısından hem de ciddi anlamda çok daha ucuz olmasıyla fark yaratmaktadır. Bunun sebebi eğitimin kalitesizliğinden değil, alışılagelmiş bir eğitim modeli olmayışındandır.
Online öğrenimde eğitimin odağında bireyin bulunmasının da faydaları bulunmaktadır. Birey odaklı bir eğitim ile bireylerin sorumluluk anlayışı gelişmekte ve kişisel gelişim açısından olumlu sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Son olarak bazı noktalarda dikkatli olmanız gerektiğini vurgulamam gerektiğini düşünüyorum.
Kurum seçerken eğitmen kalitesinin de önemli bir etken olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Doğru bir kurum seçtikten sonra bunun gerçekten verimli olmasını istiyorsanız geleneksel eğitim modelinde olduğu gibi ciddiye almanız ve çalışmanız gerekmektedir. Aksi halde uzaktan eğitime inancınızı yitirebilirsiniz. Online eğitimi kaliteli ve oldukça başarılı veren İstanbul İşletme Enstitüsü bu noktada vereceğim en önemli örnek olacaktır. Ayrıca eğitimlerin sonunda başarılı olduğunuz takdirde alacağınız sertifika da geleceğiniz için size büyük bir katkı sağlayacaktır. Özgeçmişinize bu sertifikaları ekleyerek eğitim alanında ne kadar dolu olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Bütün bunlar ışığında son kararı size bırakıyor, ister online ister yüz yüze olsun öğrenme maceranızda size şimdiden başarılar diliyorum.
Yazar: Ferhat Şendağ