AnasayfaBlogMeslek Seçimi İçin 5 Püf Nokta
Kariyer Planlama

Meslek Seçimi İçin 5 Püf Nokta

14 Kasım 2019
Bir adam parlak sarı bir kanepede oturmakta, beyaz bir gömlek ve koyu kahverengi bir pantolon giymektedir. Aşağı bakmakta ve sol elinde tuttuğu küçük bir not defterine bir şeyler yazmaktadır. Koltuğun sağ tarafında siyah arka planlı beyaz bir abajur var. Arka planda gri tuğla bir duvar ve bir pencere var. Kanepenin sağında gri bir sandalyenin yakın çekimi ve kahverengi bir ayakkabının yakın çekimi var. Daha sağda, mavi bir yastığın yakın çekimi var. Adam yazısına odaklanmıştır ve sarı kanepe sıcak ve davetkar bir atmosfer sağlamaktadır.
AdımlarAçıklamaÖrnek
Tutkularınızı KeşfedinTutku duyduğunuz konuları bulmak meslek seçiminde önemlidirYoga yapmak, kitap yazmak
Maddi Hedefleriniz OlsunMeslek seçimi yaparken maddi hedefleriniz önemlidir2 milyon dolar kazanmak
Listelediğiniz Tutkuları AraştırınTutkularınızı ve bu alandaki meslekleri Google'da araştırmalısınızYazı yazmayı sevmek ve 'yazarlar için iş imkanları' araştırması yapmak
Tutku ve Maaş EşleşmesiTutkularınızın maddi kazançla eşleştiğini kontrol edinYazı yazmayı seviyorum ve bu iş beni maddi olarak tatmin ediyor
Gereken Eğitimleri Alınİstediğiniz meslek için gerekli eğitimleri tamamlamanız gerekmektedirOnline eğitimler almak
Kendinizi TanıyınNe istediğinizi bilmek ve kendinizi tanımak önemlidir.Kendinize sorular sorarak ve iç gözlem yaparak kendinizi tanımak
Realist Seçimler YapınHayat şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi seçimler yapılmalıdır.Tutkuların maddi kazançla dengelenmesi
Tek Meslekle Sınırlı KalmayınEk gelir elde edebileceğiniz başka uğraşlar da olmalıdır.Fotoğraf çekme hobisini para kazanma kanalına çevirmek
Kırılganlıklara Karşı Güçlü OlunHayatta herhangi bir sorunla karşılaştığınızda baş edebilecek güçlü bir duruş sergilemelisiniz.Ek gelir kaynağı ile finansal durumu dengelemek
Doğru Eğitim ve TecrübeBazı meslekler belirli bir eğitim ve tecrübe düzeyi gerektirir.Yüksek maaş getiren işler için gereken eğitim ve tecrübe

Meslek seçimi, istisnasız herkesin hayatının belli dönemlerinde gündem olmuştur. Tüm yaşamımızı etkileyen bu serüvende, hangi mesleğin bizim için uygun olduğunu belirlemek biraz zor gibi düşünülebilir. Bir labirent içerisindeyiz ve bu, labirent filmindeki gibi eğlenceli olandan değil. Hangi kariyer yolu bizi daha mutlu eder? Meslek seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi işler bizi daha çok heyecanlandırıyor? 

Hem iyi bir maddi kazanca hem de seveceğiniz bir meslek seçimine ihtiyacınız var. Nasıl bir kariyer yolu izlemeniz gerektiğini bilmek aslında kolaydır. Ancak hepsinden önce, sayısız seçenek havuzundan kurtulmamız gerekir.

Meslek Nasıl Seçilir?

Meslek hayatında mutlu olmak, kişisel hayatınızda mutlu olmakla genelde doğru orantılıdır. Günümüzün ortalama üçte birini iş yerinde geçiririz. İş yerinizde ne kadar mutlu ve huzurlu bir ortamdaysanız, işinizi ne kadar seviyorsanız, bireysel hayatınızda da o kadar mutlu olursunuz. Bunun için de size en uygun olan mesleği keşfetmelisiniz.

Peki, doğru meslek seçimi nasıl yapılır? İşte, meslek seçimi için bilmeniz gereken püf noktalar…

1- Tutkularınızı Keşfedin

Tutku duyduğumuz şeyler bizi biz yapan nüanslardır. Tutkularımız sayesinde bir şeylerin ardından gidebilecek gücü ve inancı bulursunuz. Tutkunuz her sabah güneş doğarken yoga yapmak olabilir. Ya da ıssız bir dağ evinde inzivaya çekilmek olabilir. Belki de bir kitap yazmak ve insanlara faydalı olmak için çalışabilirsiniz.

Meslek seçimi için de tutkunuzu keşfetmeniz önemlidir. Zorluklar karşısında çözüm üretmek için çalışırsınız ve bu, işinizi tutku ile yapmakla mümkündür. Yazar Steve Dalton, “Sonunda, kalp istediğini istiyor” diyor. 

Tutkularınızı biliyor musunuz? Keşfetmek için yapmanız gereken oturup hayal etmek. Çayınızı ya da kahvenizi alarak bunu daha keyifli hale getirin. Sevdiğiniz şeylerin listesini yapın. Yapmak istediğiniz her şeyi yazın.

2- Maddi Hedefleriniz Olsun

“Keşke 2 milyon dolarım olsaydı.” 

Bunu yalnızca dilemek yeterli değildir. İnsanların bir şeylere ihtiyacı olduğu sürece dünya, para akan bir nehirdir. Sadece kovayı nereden daldırmanız gerektiğinizi bilmelisiniz. “Hangi mesleğe sahip olmalıyım?” Ya da “Meslek seçimi neye göre yapılmalı?” Diye sorduğunuzda para, cevabınız üzerinde büyük öneme sahip oluyor. Belki de büyük bir servet elde edeceksiniz.

3- Listelediğiniz Tutkuları Araştırın

Nasıl bir meslek seçimi yapacağınızı öğrenme yolundasınız. Ve tam da bu noktada, hayatta en sevdiğiniz şeyleri keşfedip onların peşinden gitmek temel yapı taşıdır. Tutkunuzu ve o alandaki meslek başlıklarını Googlellayın. Eğer yazı yazmaya bir tutkunuz varsa araştırmanızı şu şekilde yapabilirsiniz: “Yazarlar için iş imkanları” Bunun gibi, her tutkunuz için araştırma yaparak bir iş listesi oluşturun. Ardından, hepsi arasında 1-10 arasında derecelendirme yaparak önceliklerinizi belirleyin.

4- Tutku ve Maaş Eşleşmesi

Listenizdeki tutkuları maaş açısından değerlendirin. Maddi kazanç açısından sizi tatmin edebilecek, yaşam standartlarınızı optimal dengede tutabileceğiniz bir iş olmasına önem verin. Çünkü verdiğiniz emeğin karşılığını alamıyorsanız bir süre sonra o iş size külfet gelebilir. Yaşam şartlarının günden güne zorlaştığı bu zamanda, “para benim önceliğim değil” diyerek kendinizi kandırmayın. 

5- Gereken Eğitimleri Alın

Şimdiye kadar;

  • Tutkularınızı keşfettiniz

  • Maddi hedefler koydunuz

  • Tutkularınız ve meslek eşleşmesi yaptınız

  • Optimal dengeyi göz önünde bulundurdunuz. 

Şimdi ise istediğiniz mesleğe ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini keşfetmenize geldi sıra. Bazı meslekler çok kazandırıyor olabilir ancak o kazançlar elde edilene kadar eğitim+tecrübeyle geçen yıllar gerekebilir. 

O halde, online eğitimler sayesinde ihtiyacınız olan bilgileri öğrenerek, meslek seçimi yolundaki en temel basamaklardan biri olan eğitim basamağını başarı ile tamamlayın.

Bonus: meslek seçimi konusunda başarılı olmak ve isabetli kararlar alabilmek için kendinizi tanımak ve ne istediğinizi bilmek önemlidir. Hayat şartlarını da göz önünde bulundurarak realist seçimler yapmamız gerekir. Öte yandan, tek meslek ile kendinizi sınırlamayın. Mutlaka ek gelir elde edebileceğiniz bir uğraşınız da olursa, kırılganlıklara karşı güçlü olursunuz. Ne gibi kırılganlıklardan mı bahsediyorum? 

Örneğin, işler beklendiği gibi gitmediğinde işten çıkarılmanız gerektiğinde farklı kanaldan gelen bir geliriniz olursa o kadar da yara almazsınız. Yeni bir iş ararken, ek geliriniz ile idare edebilirsiniz. 

Ya da her şey yolunda gitse bile, dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda, hayat pahalandı. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız bu konuda ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Ek bir iş sayesinde daha iyi maddi gelir elde edebilirsiniz. 

Ek gelir elde edeceğiniz işi keşfetmek için, derecelendirme yaptığınız listenizdeki yüksek dereceli tutkularınıza göz atın. Fotoğraf çekmek, yazı yazmak olabilir. Bu gibi ekstra tutkular, hobiler ile maddi kazanç elde etmeyi sürdürebilirsiniz.

Fotoğrafçılık Eğitimi alarak özel gün fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Ya da Blog Yazarlığı Eğitimi ile başarılı bir blogger olabilir, markaların işbirliği yapmak istediği biri olabilirsiniz. 

İkinci bir meslek edinmek için Enstitü tarafından verilen eğitimleri keşfedin.

Hayat, sevmediğiniz işleri yapmak ve mutsuz olmak için çok kısa. Meslek seçimi yaparken; kalbiniz ve mantığınız arasındaki en optimal dengede buluşmanız dileklerimle...

Tutkularınızı Keşfedin, Tutku duyduğunuz konuları bulmak meslek seçiminde önemlidir, Yoga yapmak, kitap yazmak, Maddi Hedefleriniz Olsun, Meslek seçimi yaparken maddi hedefleriniz önemlidir, 2 milyon dolar kazanmak, Listelediğiniz Tutkuları Araştırın, Tutkularınızı ve bu alandaki meslekleri Google'da araştırmalısınız, Yazı yazmayı sevmek ve 'yazarlar için iş imkanları' araştırması yapmak, Tutku ve Maaş Eşleşmesi, Tutkularınızın maddi kazançla eşleştiğini kontrol edin, Yazı yazmayı seviyorum ve bu iş beni maddi olarak tatmin ediyor, Gereken Eğitimleri Alın, İstediğiniz meslek için gerekli eğitimleri tamamlamanız gerekmektedir, Online eğitimler almak, Kendinizi Tanıyın, Ne istediğinizi bilmek ve kendinizi tanımak önemlidir, Kendinize sorular sorarak ve iç gözlem yaparak kendinizi tanımak, Realist Seçimler Yapın, Hayat şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi seçimler yapılmalıdır, Tutkuların maddi kazançla dengelenmesi, Tek Meslekle Sınırlı Kalmayın, Ek gelir elde edebileceğiniz başka uğraşlar da olmalıdır, Fotoğraf çekme hobisini para kazanma kanalına çevirmek, Kırılganlıklara Karşı Güçlü Olun, Hayatta herhangi bir sorunla karşılaştığınızda baş edebilecek güçlü bir duruş sergilemelisiniz, Ek gelir kaynağı ile finansal durumu dengelemek, Doğru Eğitim ve Tecrübe, Bazı meslekler belirli bir eğitim ve tecrübe düzeyi gerektirir, Yüksek maaş getiren işler için gereken eğitim ve tecrübe
meslek seçimi kariyer meslek nasıl seçilir iş hayatı online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Farklı bireylerden oluşan bir grup, her biri farklı bir nesne tutarak bir arada durmaktadır. Grubun ortasında elinde bir pano tutan beyaz önlüklü bir adam yer almaktadır. Solunda elinde bir evrak çantası olan takım elbiseli bir adam karikatürü vardır. Sağında elinde yangın hortumu tutan ve kask takan bir itfaiyeci karikatürü var. Yanında bayrak sallayan ve üniforma giyen bir polis karikatürü var. En solda ise turuncu tulum giymiş ve bir bavul taşıyan bir adam karikatürü yer almaktadır. Üst ortada mavi ve turuncu bir küre, yüzeyinde kırmızı çizgiler var. Grup, her biri farklı bir mesleği temsil eden bir daire şeklinde duruyor.
Kariyer

Meslek Seçimi ve Kariyer

31 Ağustos 2018
Gözlüklü bir kadın siyah bir tişört giyiyor. Gözleri kapalı ve alnı yeşil ve beyaz bir logoyla süslenmiş. Boynunda bir ben görülebiliyor. Göğsüne yakın çekim yapıldığında beyaz sütyeni görülüyor. Arka planda yeşil ve siyah bir işaretin yanı sıra yeşil zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Ağzına yakın çekim yapıldığında dudaklarının hafifçe ayrıldığı görülüyor. Rahat ve huzurlu görünüyor.
Kişisel Gelişim

5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

16 Ağustos 2021
Bir adam parlak sarı bir kanepede oturmakta, beyaz bir gömlek ve koyu kahverengi bir pantolon giymektedir. Aşağı bakmakta ve sol elinde tuttuğu küçük bir not defterine bir şeyler yazmaktadır. Koltuğun sağ tarafında siyah arka planlı beyaz bir abajur var. Arka planda gri tuğla bir duvar ve bir pencere var. Kanepenin sağında gri bir sandalyenin yakın çekimi ve kahverengi bir ayakkabının yakın çekimi var. Daha sağda, mavi bir yastığın yakın çekimi var. Adam yazısına odaklanmıştır ve sarı kanepe sıcak ve davetkar bir atmosfer sağlamaktadır.
Kariyer Planlama

Meslek Seçimi İçin 5 Püf Nokta

14 Kasım 2019
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bir kişinin elinde tuttuğu yeni doğmuş bir bebeğin ayaklarının yakın çekimi. Minik ayaklar yeni doğmuş bir bebeğin narin cildiyle yumuşak ve pürüzsüzdür. Tırnaklar küçük ve sivri, ayak parmakları ve el parmakları mükemmel biçimde şekillenmiş. Kişinin eli bebeğin ayaklarını kucaklarken, arka plan arka planda bir tabelanın göründüğü kapalı bir ortamdır. Görüntü, yeni bir hayatın güzelliğini ve masumiyetini ve bir ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı yakalıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
70073436