AnasayfaBlogMarconi ile Atlantik Aşırı İlk Mesaj
Tarihte Bugün

Marconi ile Atlantik Aşırı İlk Mesaj

12 Aralık 2019
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam, önünde bir radyo ve mikrofon bulunan bir masada oturmaktadır. Gözleri kapalıdır ve konsantre olmaktadır. Mikrofon bir sahneye yerleştirilmiştir ve adamın solunda bir cihazın yakın çekimi görülmektedir. Arka planda bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü de görülebiliyor. Adamın etrafı bir makine ile çevrili ve sağ üst köşede makinenin yakın çekimi görülebiliyor. Adam mikrofonu dinlerken ve konuşurken rahat ve gevşemiş görünüyor.
TarihEtkinlikSonuç
1874Guglielmo Marconi'nin DoğumuGelecekteki tüm radyo teknolojilerine çığır açacak çalışmaların yapıldığı
1899Marconi Telegraph Company'nin KuruluşuKablosuz telgraf teknolojisinin ticarileştirilmesi
1901İlk Atlantik Aşırı Kablosuz İletişimKablosuz iletişim teknolojisinin pratik kullanımını kanıtlar.
1909Nobel Fizik Ödülünü kazanmaMarconi'nin kablosuz telgraf teknolojisine yaptığı katkılar dünya çapında tanınır.
1895Marconi'nin laboratuvar deneylerine başlamasıDaha uzun mesafelerden kablosuz sinyaller göndermeyi başarmıştır.
1897Kablosuz telgraf teknolojisi ile ilgili ilk patentMarconi tarafından kablosuz telgraf sistemi için resmi olarak tanınır.
1897Kablosuz Telegraf ve Sinyal Şirketi'nin kurulmasıKablosuz telgrafın ticari potansiyelinin ilk nesil kablosuz telgraf şirketi ile tanınması.
1899İlk sabit kablosuz istasyonların kurulmasıKablosuz iletişim ağının geliştirilmesi ve genişletilmesi.
1900Ayarlı veya senktonik telgrafçılık patentinin alınmasıMarconi'nin kablosuz dalgaların dünyanın şeklinden etkilenmediğini ispatlayan deneyi.
1901İlk kablosuz sinyallerin Atlantik okyanusunu geçmesiKablosuz iletişim teknolojisinin önemli bir kilometre taşı.

Kablosuz telgraf sistemi alanında çeşitli deneylere imza atan ve bunun sonucunda Nobel ödülü alan ünlü fizikçi Guglielmo Marconi... 1874 yılında İtalya Bologna kentinde dünyaya gelen Marconi, gelecekteki tüm radyo teknolojilerinde çığır açan çalışmalar gerçekleştirdi. Etkili radyo iletişim sistemlerini geliştirdi ve radyonun mucidi olarak bilinmektedir. 1899 yılında Marconi Telegraph Company'i kurdu. 

1901 senesine gelindiğinde İtalyan mucit Guglielmo Marconi, telsiz-telgraf sistemini geliştirdi ve Birleşik Krallık'tan Atlantik aşırı ilk mesajını göndermeyi başardı. 1,5 mil üzerinde bir uzaklıktan kablosuz sinyalleri göndermeyi başaran Guglielmo Marconi, yaptığı çalışmalar sonucunda kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ilişkin ilk patenti almıştır. Marconi, 1909 Nobel Fizik Ödülünü Karl Braun ile paylaştı.

Guglielmo Marconi Kimdir?

Guglielmo Marconi, 25 Nisan 1874 yılında İtalya Bologna'da dünyaya geldi. Annesi İrlanda, babası İtalyan asıllı olan Markoni, varlıklı bir ailenin oğluydu. Floransa’da ve Bologna’da iyi bir eğitim gördü. Çocukluğundan beri fizik ve elektriğe olan ilgisi fazlaydı. Bu yüzden, Maxvell ve Rudolf Hertz’in bugün telsiz dalgaları olarak bilinen elektrik dalgalarının gerçekliğini ve özelliklerini kanıtlayan deneylerinden çok etkilendi. Daha on beş yaşında olmasına rağmen bu teorileri insanlığın haberleşmesinde kullanılır hale getirmeyi kafasına koymuştu. Böylece, genç yaşlardayken elektrik ve fizik ile yakından ilgilenmeye başladı.

İtalya’da bulunan Bologna Üniversitesini bitirdi. Ardından da eğitimini İngiltere’de sürdürdü. Bu dönemde ise günümüzde radyo dalgası olarak ifade edilen “Hertz Dalgaları” bilim adamı Heinrich Hertz tarafından bulunmuştu. Guglielmo Marconi bu konuyla ilgilenmiş ve radyo dalgaları üzerinde çalışmaya başlamıştır. Amacı telsiz telgraf sistemi icat etmekti.

Radyo Alanında Çalışmalar

Gençlik yıllarında bilime ve elektriğe ilgi duymaya başlayan Marconi, dönemin önemli bilimsel gelişmelerine öncülük eden Heinrich Hertz’den oldukça etkilendi. Hertz, 1888 yılında elektromanyetik radyasyonun üretilip takip edilebileceğini de ispatlamıştır. Günümüzde radyo dalgaları olarak bilinen bu radyasyona, o dönemlerde “Hertzian Dalgaları” ya da “aetheric dalgalar” denmekteydi. 1894 yılında Hertz’in ölümü üzerine, bilim adamının eski keşifleri ile alakalı makaleler yeniden yayınlanmaya başladı. Marconi’nin bu konuya olan ilgisi böylece daha fazla artmaya başladı. 

Marconi, Bologna Üniversitesinde fizikçi olan Augusto Righi ile radyo dalgaları üzerine çalışmak için izin almıştır. Righi, Hertz’in çalışmaları üzerine deneyler gerçekleştirmiş bir fizikçidir. Marconi Bologna, Floransa ve Leghorn’da özel eğitim aldı. Özellikle fiziksel, elektriksel bilime derin bir ilgi duydu ve Maxwell, Hertz, Righi, Lodge ve diğerlerinin çalışmalarını inceledi. 1895’te babasının kır evinin olduğu ve aynı zamanda kendisinin 1,5 mil üzerinde bir uzaklıktan kablosuz sinyalleri göndermeyi başardığı Pontecchio’da laboratuvar deneylerine başladı.

Marconi'nin amacı, radyo dalgalarını kullanarak pratik bir telsiz-telgraf sistemi icat etmekti. Bu fikir yeni olmamakla birlikte, yarım asırdan fazla bir süredir, telgraf mesajlarının kablosuz aktarımı hakkında araştırma yapan çok sayıda kişi, teknik ve ticari yönden başarılı olamamıştır. Marconi’nin sistemi ise aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır:

  • Basit bir osilatör ya da kıvılcım üreten radyo vericisi,

  • Yerden yükseğe yerleştirilmiş bir kabloya güç alanı,

  • Edouard Branly'nin özgün aracının bir modifikasyonu olan koherer alıcısı (hassaslığı ve güvenilirliğini artırmak için ince ayar yapılmış.)

  • Mors Alfabesinde yer alan nokta ve tirelere karşılık gelen kısa ve uzun vuruşları göndermek için vericinin çalışmasını sağlayan telgraf anahtarı ve alınan noktalarla tireleri kağıt rulonun üzerine kaydeden ve koherer tarafından çalıştırılan telgraf kaydedicisi.

Guglielmo Marconi Deneyleri

  • Marconi aparatlarını,1896 yılında İngiltere'ye götürdü. Orada posta teşkilatının şefi olan mühendis Sir William Preece ile tanıştı. Bundan bir sene sonra, 1897 yılında, kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ilişkin ilk patenti aldı. Marconi, sistemini Londra’da, Salisbury Plain ve Bristol Kanalı boyunca test ederek kanıtladı. Ardından 1897 yılında Kablosuz Telegraf ve Sinyal Şirketi’ni kurdu. Aynı yıl Spezia’da İtalya Hükümeti’ne bir sunum gerçekleştirdi. Bu bu sunumda 12 milden fazla bir uzaklıktan kablosuz sinyal göndermeyi başardı. 1899 yılında İngiliz kanalı üzerinden İngiltere ve Fransa arasındaki kablosuz iletişim ağını geliştirdi. Marconi, The Needles, Bournemouth’ta ve sonrasında Haven Oteli, Poole, Dorset’te kalıcı kablosuz istasyonlar kurdu.

  • 1900 yılında ünlü “ayarlı veya senktonik telgrafçılık” adlı 7777 no’lu patentini aldı ve 1901’in Aralık ayının tarihi bir gününde kablosuz dalgaların dünyanın şeklinden etkilenmediğini ispatladı. Marconi Atlantik okyanusu boyunca ilk kablosuz sinyalleri iletmek amacıyla, Poldhu, Cornwall ve St. John’s, Newfoundland arasındaki 2100 millik bir mesafede sistemini kullandı.

  • 1902 ve 1912 arasında Marconi yeni buluşlarını da patentledi. 1902’de Philedalphia’daki bir seyahati esnasında gün ışığının kablosuz iletişime etkisini keşfetti ve aynı yıl içerisinde, daha sonrasında yıllarca standart kablosuz alıcı olarak kullanılacak olan manyetik dedektörünü patentledi. Aralık 1902’de Glace Bay, Nova Scotia ve sonrasında Cape Cod, Massachusetts’ten Poldhu’ya ilk tam mesajlarını iletti. Bu erken testler 1907 yılında Glace Bay ile Clifden, İrlanda arasındaki okyanus aşırı ticari ağın başlaması ve yine Bari, İtalya ve Avidari, Karadağ arasındaki ilk kısa mesafe yerel ağın devreye alınması ile sonuçlandı. 1905’te Marconi yatay direk antenin ve 1912’de sürekli dalgalar üreten bir sistemin patentini aldı.​​​​​​​

  • 1914’te İtalyan ordusunda subay ve sonrasın yüzbaşı olarak görev aldı. Marconi 1917’de Amerika’ya giden İtalyan hükümet delegasyonu ve 1919’daki Paris Barış Konferansı’na giden İtalyan tam yetkili delegasyonunda yer aldı. 1919’da İtalyan ordu madalyası ile ödüllendirildi.

  • İtalya’daki savaş yıllarında, ilk deneylerinde kullandığı kısa dalgalarla ilgili buluşlarına geri döndü. İngiltere’de ortaklarıyla yaptığı birçok testten sonra, 1923’te Poldhu istasyonu ve Atlantik’te Akdeniz’de seyahat eden Marconi’nin yatı Elettra arasında denemeler yapıldı. Bu denemeler uzun mesafe iletişim için radyo sinyal sisteminin yolunu açtı.  Bu sistemin imparatorluk iletişim sistemi olarak kullanılmasına yönelik teklifler İngiliz Hükümeti tarafından kabul edildi ve Kanada ve İngiltere arasındaki ilk istasyon 1926 açıldı. Ertesi sene birçok istasyon açıldı.

  • 1931 yılında Marconi daha kısa dalgaların yayılımı üzerine çalıştı. 1932 yılında Vatikan şehri ile Papa’nın yazlık evi arasındaki dünyanın ilk mikrodalga radyo telefon bağlantısını kurdu. 2 yıl sonra Sestri Levante’de gemilere rehberlik eden ilk mikrodalga radyo fenerini yaptı ve 1935 yılında yine İtalya’da, Newyork’taki Amerikan Radyo Mühendisliği Enstitüsü’ndeki bir derste anlattığı radar prensipleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

  • Marconi, 1909’da Profesör Karl Braun ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü, Kraliyet Sanat Okulunun Albert madalyası, Fritz madalyası ve Kelvin madalyası dahil olmak üzere pek çok ödül ve pek çok üniversiteden fahri doktora ünvanı aldı. Rus çarı ve İtalya kralı tarafından çeşitli ödüllere layık görüldü. 1914’te hem İtalyan senatosunda senatörlük ve Viktorya kraliyetini simgeleyen onursal şovalye haçı aldı.

  • 1905’te 14. Baron Inchiquin kızı Beatrice O'Brien ile evlenerek hayatını birleştirdi. Ancak 1927 yılına geldiğinde bu evliliğini sonlandırarak Romalı Kontes Bezzi-Scali ile evlendi. İlk evliliğinden bir erkek, iki kız; ikinci evliliğinden ise bir kız çocuğu oldu. Marconi’nin ilgi alanları; avlanmak, bisiklet ve motorlardı.

Marconi, 63 senelik yaşamına nobel ödülü, öncü icatlar, sayısız ödül ve yaptığı çalışmalar sonucunda kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ilişkin ilk patent olmak üzere, daha pek çok patente sahip olmuştur. Marconi 20 Temmuz 1937 tarihinde Roma'da yaşamını yitirmiştir.

1874, Guglielmo Marconi'nin Doğumu, Gelecekteki tüm radyo teknolojilerine çığır açacak çalışmaların yapıldığı, 1899, Marconi Telegraph Company'nin Kuruluşu, Kablosuz telgraf teknolojisinin ticarileştirilmesi, 1901, İlk Atlantik Aşırı Kablosuz İletişim, Kablosuz iletişim teknolojisinin pratik kullanımını kanıtlar, 1909, Nobel Fizik Ödülünü kazanma, Marconi'nin kablosuz telgraf teknolojisine yaptığı katkılar dünya çapında tanınır, 1895, Marconi'nin laboratuvar deneylerine başlaması, Daha uzun mesafelerden kablosuz sinyaller göndermeyi başarmıştır, 1897, Kablosuz telgraf teknolojisi ile ilgili ilk patent, Marconi tarafından kablosuz telgraf sistemi için resmi olarak tanınır, 1897, Kablosuz Telegraf ve Sinyal Şirketi'nin kurulması, Kablosuz telgrafın ticari potansiyelinin ilk nesil kablosuz telgraf şirketi ile tanınması, 1899, İlk sabit kablosuz istasyonların kurulması, Kablosuz iletişim ağının geliştirilmesi ve genişletilmesi, 1900, Ayarlı veya senktonik telgrafçılık patentinin alınması, Marconi'nin kablosuz dalgaların dünyanın şeklinden etkilenmediğini ispatlayan deneyi, 1901, İlk kablosuz sinyallerin Atlantik okyanusunu geçmesi, Kablosuz iletişim teknolojisinin önemli bir kilometre taşı
guglielmo marconi radyo icat tarihte bugün telgraf
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam mikrofonun önünde durmuş, görünmeyen bir dinleyiciye konuşmaktadır. Yüzü ifadesizdir ve elleri mikrofonun kenarlarını kavrayarak kendinden emin bir şekilde durmaktadır. Gözleri odaklanmıştır ve netlik ve amaçla konuşmaktadır. Siyah bir takım elbise ve koyu renk kravatlı beyaz yakalı bir gömlek giymektedir. Arkasında koyu bir arka plan var ve görünüşe göre onu görüntünün odağı haline getiriyor. Sanki önemli bir mesaj veriyormuş gibi güçlü bir duruşu var. Dik ve gururlu duruyor ve sesi çok uzaklara ulaşıyor.
Girişimcilik

Oracle Kurucusu Lawrence Ellison Kimdir?

18 Kasım 2019
Gözlüklü ve bordo gömlekli bir kadın masa başında oturuyor. Elleri beyaz bir klavyenin üzerinde durmaktadır ve arka planda bir bilgisayar monitörü vardır. Masanın sol tarafında iki erkek çocuğun fotoğrafının bulunduğu bir resim çerçevesi ve sağ üst köşede bir kişinin bacağının bulanık bir görüntüsü var. Kadın gülümsüyor ve yüzü yakın planda. Sıcak bir ifadesi var ve bulunduğu ortamdan memnun görünüyor.
Tarihte Bugün

Beril Dedeoğlu Kimdir?

15 Mart 2019
Bir ampul ve pil yan yana gösterilir. Ampul beyaz renklidir ve bir dizi kabloya bağlıdır, pil ise siyah ve daireseldir. Yakınında pembe ve gri bir saksı karikatürü ve el hareketi yapan bir ampul bulunmaktadır. Ayrıca, kırmızı şeritli siyah beyaz bir saksı ve sarı turuncu bir çizim bulunmaktadır. Ampul bir dizi ince kabloyla pile bağlanırken, çizim soyut bir tasarıma sahip. Tüm nesneler beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir.
Başarılı İnsanlar

Thomas Edison Kimdir?

18 Mayıs 2020
Bu resim bir adamın kolajını tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir ceket giymektedir ve boynunun yakın çekimi görülmektedir. Adamın kirli bir sakalı ve kalın bir bıyığı vardır. Ceketi koyu renk ve ceketin yakası açık, altından beyaz bir gömlek görünüyor. Hafifçe sağa bakmaktadır ve gözleri ekran dışındaki bir şeye odaklanmıştır. Işıklandırma sıcak ve parlak, arka plan ise şekil ve renklerden oluşan soyut bir desen. Adam kendinden emin ve düşünceli görünüyor. Yüz hatları açıkça görülebiliyor ve gözleri yoğun ve ilgi çekici. Görüntü beyaz bir kenarlıkla çerçevelenmiş.
Tarihte Bugün

İstanbul Aşığı Pierre Loti Kimdir?

14 Ocak 2020