AnasayfaBlogLojistik Uzmanlarının Bilmesi Gereken İngilizce Terimler
Yabancı Dil Eğitimi

Lojistik Uzmanlarının Bilmesi Gereken İngilizce Terimler

14 Temmuz 2023
Bu görselin konseptine sadık kalmak adına seçtiğim sanat formu dijital illüstrasyon olacak. Bu konsepti en iyi yansıtacak sanatçı büyük bir özenle seçilmiştir ve o kişi hem modern teknolojiye hakim oluşu hem de eğitim materyallerini cazip ve anlaşılır kılabilme yeteneği dolayısıyla Simon Stålenhag'dır. Metnin içeriği öğrencinin bakış açısını öne çıkaracak şekilde dizayn edilmiştir, sektöre özellikle yönelik kavram ve terimler dilimize çevrilirken İngilizceleri de altta belirtilmiştir. Ortama işin ciddiyetini ve öğrencinin odağını yansıtmak üzere hafif soğuk bir renk tonu hakim kılınmış, atmosfer sayfalar ve yüz ifadeleri aracılığıyla hafif bir yoğunluk hissi yaratmıştır. İngilizce kelimelerin üzerine konulan oklar ve çizgilerle rehberlik edilmekte, çözümlemeleri sağlayabilmek için geniş bir alan barındırılmaktadır. Tüm bunlar eşliğinde aydınlatma dikkat dağıtıcı olmamak üzere öğrencinin çalışma alanına dogru dengeyi bulması ve rahat bir okuma yapabilmesi düşünülerek düzenlenmiştir. Bu elverişli çalışma ortamının geneline hakim olan dingin bir atmosfer, öğrencinin odaklanmasını sağlar. Kısacası, görsel öğe ve renklerin uyumu ile birlikte bilginin akışı ve aktarımını kolaylaştırıp okuyucunun rehberden alacağı mesajları net bir şekilde almasını hedefler.
İngilizce TerimTürkçe KarşılığıAçıklama
Supply ChainTedarik ZinciriBir ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşana dek geçtiği tüm evreleri ve bu evreler arası işleyen iş süreçlerini ifade eder.
3PLÜçüncü Taraf Lojistik SağlayıcıBir işletmenin lojistik faaliyetlerini üçüncü bir tarafın yürüttüğünü ifade eder. İşletmeler genellikle kendi iç lojistik faaliyetleri için iç kaynaklar yerine dış kaynakları kullanmayı tercih eder.
InventoryEnvanterİşletmelerin elinde bulundurdukları mal ve hizmetleri ifade eder. Stok takibi ve yeniden siparişleri kontrol etmek için kullanılır.
FreightNavlunÜrünlerin bir noktadan diğerine taşıma maliyetini ifade eder. Genellikle uluslararası işlemlerde kullanılır.
Lead TimeTeslimat SüresiBir ürünün sipariş verildikten sonra teslim edilene kadar geçen süreyi belirtir. İyi bir lojistik planlaması, teslimat sürelerinin en uygun ve hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar.
LogisticsLojistikMal ve hizmetlerin uygun miktarda, uygun yer ve zamanda müşterilere ulaştırılması süreçlerini kapsar. Sektörün anahtar terimlerinden biridir.
WarehousingDepolamaÜrünlerin saklanması ve düzenlenmesi sürecini ifade eder. Genellikle stok kontrolü ve envanter yönetimi ile ilişkilidir.

Lojistik, dünya çapında bir sektör olmasının yanı sıra Türkiye'de de hızla gelişen ve önem kazanan bir alan. Bu sektörde çalışan profesyonel uzmanların, işlerini başarıyla yerine getirebilmek için lojistikle ilgili İngilizce terimler konusunda bilgi sahibi olması önem taşımaktadır.

Bu yazımızda lojistik uzmanları için bilinmesi gereken bazı önemli İngilizce terimler ve Türkçe karşılıkları üzerine odaklanacağız.

Lojistiğin Dili: İngilizce Terimler

  • "Supply Chain" (Tedarik Zinciri): Tedarik zinciri, bir ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşana dek geçtiği tüm evreleri kapsar. Bu terim aynı zamanda bu evreler arasında işleyen iş süreçlerini ve ilişkileri de ifade eder.

  • "3PL" (Üçüncü Taraf Lojistik Sağlayıcı): Sektörde sıkça kullanılan bir diğer terim olan "3PL", bir işletmenin lojistik faaliyetlerini üçüncü bir tarafın yürütmesi anlamına gelir. Bu terimi, kendi iç lojistik faaliyetleri için iç kaynaklar yerine dış kaynakları kullanmayı seçen işletmeler tarafından kullanılır.

  • "Inventory" (Envanter): İşletmelerin elinde bulundurdukları mal ve hizmetleri ifade eder. Hangi ürünlerin stokta olduğunu, ne kadar kaldığını ve ne zaman yeniden sipariş verilmesi gerektiğini takip eder.

  • "Freight" (Navlun): Ürünlerin bir noktadan diğerine taşıma maliyetini ifade eder. Bu terim, genellikle uluslararası işlemlerde kullanılır.

  • "Lead Time" (Teslimat Süresi): Bir ürünün sipariş verildikten sonra teslim edilene kadar geçen süreyi belirtir. İyi bir lojistik planlaması, tedariğin en uygun ve hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Yukarıda belirtilen terimler ve çok daha fazlası, lojistik sektöründe yürütülen faaliyetlerin doğru ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için hayati öneme sahiptir. Bilinçli bir lojistik uzmanının, bu terimleri ve anlamlarını bilmesi, hızlı ve doğru kararlar alabilmesi için çok önemlidir.

Sektör hakkındaki bilgi ve beceriniz ne kadar kapsamlı olursa, o kadar başarılı olmanız mümkün olacaktır. Bilgi birikiminizi ve yeteneklerinizi geliştirmek için sektörle ilgili öğrenmeye devam edin. Sonuçta, lojistik sektöründe en önemli şey, sürekli öğrenme ve gelişme yeteneğidir.

Sonuç olarak, lojistik sektöründe başarı elde edebilmek yalnızca bilgi ve deneyim değil aynı zamanda sektöre özgü terimler konusunda yeterlilik gerektirir.

Makalemizde belirttiğimiz işin dört bir yanında karşılaşabileceğiniz bazı anahtar İngilizce lojistik terimlerini ve anlamlarını detaylı bir biçimde ele aldık.

Ancak, gelişim süreciniz burada bitmemelidir. İngilizce dil yeteneğinizi geliştirmeye ve sektörel bilginizi artırmaya devam etmelisiniz. İngilizce kurslarımız (İngilizce A1-A2, İngilizce B1-B2, İngilizce C1-C2, Sıfırdan İngilizce) bu konuda size yardımcı olacaktır.

İlgili kurslar: İngilizce Kursları

Neden Sıfırdan İngilizce kursumuza katılmalısınız?

  1. Sıfırdan başlamayı gerektirmeyen bir yaklaşıma sahibiz; her düzeyden öğrenciyi kabul ediyoruz.

  2. Lojistik sektörü ile ilgili daha fazla İngilizce terim öğrenmek için ideal olan içeriğe sahibiz.

  3. Sektöre özgü terminoloji eğitiminin yanı sıra genel İngilizce dil becerilerini de kazanırsınız.

  4. Uzman ve deneyimli eğitmenlerimiz doğru ve etkili bir öğrenme deneyimi sağlar.

  5. Mevcut ve ileride ihtiyaç duyacağınız becerilerinizi geliştirme olanağı sunar.

Değerli lojistik profesyonelleri, dil çevrenizi genişletme ve işinizde daha dikkate değer hale gelme fırsatını kaçırmayın. İngilizce dil becerilerinizi geliştirin ve lojistik sektörünün karşı karşıya olduğu global meydan okumaları ele almak için gereken bilgi birikimine sahip olun.

Bildiğiniz gibi, lojistik sektörünün temel taşlarından biri sürekli öğrenme ve kendini geliştirmektir!

Supply Chain, Tedarik Zinciri, Bir ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşana dek geçtiği tüm evreleri ve bu evreler arası işleyen iş süreçlerini ifade eder, 3PL, Üçüncü Taraf Lojistik Sağlayıcı, Bir işletmenin lojistik faaliyetlerini üçüncü bir tarafın yürüttüğünü ifade eder İşletmeler genellikle kendi iç lojistik faaliyetleri için iç kaynaklar yerine dış kaynakları kullanmayı tercih eder, Inventory, Envanter, İşletmelerin elinde bulundurdukları mal ve hizmetleri ifade eder Stok takibi ve yeniden siparişleri kontrol etmek için kullanılır, Freight, Navlun, Ürünlerin bir noktadan diğerine taşıma maliyetini ifade eder Genellikle uluslararası işlemlerde kullanılır, Lead Time, Teslimat Süresi, Bir ürünün sipariş verildikten sonra teslim edilene kadar geçen süreyi belirtir İyi bir lojistik planlaması, teslimat sürelerinin en uygun ve hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar, Logistics, Lojistik, Mal ve hizmetlerin uygun miktarda, uygun yer ve zamanda müşterilere ulaştırılması süreçlerini kapsar Sektörün anahtar terimlerinden biridir, Warehousing, Depolama, Ürünlerin saklanması ve düzenlenmesi sürecini ifade eder Genellikle stok kontrolü ve envanter yönetimi ile ilişkilidir
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.