AnasayfaBlogKariyer Hedefi Sorularına Nasıl Yanıt Vermeliyiz ?
Kariyer Hedefi

Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Yanıt Vermeliyiz ?

01 Mayıs 2018
Uzun kahverengi saçlı bir kadın resmedilmiş, siyah bir arka plan üzerinde duruyor. Saçları dökülmüş ve omuzlarının üzerinden dökülerek göğsüne kadar uzanıyor. Kadın, yakası düşük ve gözyaşı damlası şeklinde bir kolyeyi ortaya çıkaran beyaz bir gömlek giyiyor. Resmin sağ tarafında, siyah zemin üzerinde beyaz bir Z harfi görülüyor. Daha sağda, beyaz bir harfin yanı sıra bir kişinin kulağının yakın çekimi de görülebiliyor. Resim kadının yüzünün yakın çekimidir ve gözleri, burnu ve dudakları da dahil olmak üzere yüz hatlarını detaylı bir şekilde yakalamaktadır. Dudakları hafifçe ayrılmış ve bakışları bir tarafa kaymış olan kadının yüzünde sessiz bir tefekkür ifadesi var.

Şirketimizde nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz? soruları mülakatın en can alıcı cevaplarını gerektirir. Çok yaratıcı ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan cevaplar verme arzusunda kalırız. “Kendinizi 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?” soruları işletmeler için önemli, adaylar için ise zorludur.

Bu makale kariyer hedefi sorularına en doğru yanıtın ne olduğu ile ilgili bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.

Google üzerinden bir arama yaptığınızda bu konuda kariyer hedefi örnekleri, kariyer hedefinizi tutturun gibi yazıları bulabilirsiniz. Ancak özgün birşeyler söylemeniz gereken soruya internetten cevap aramak doğru olmayacaktır. Bu sorunun cevabını internetten yemek tarifi arar gibi bulamazsınız.

Bu tür sorularda vereceğiniz cevap pek önemli değildir. Önemli olan yalnızca soruyu içtenlikle cevaplamaktır. Yapmacık olmayan ve hayal gücünün sınırlarını zorlamayan realist cevaplar vermek görüşmenin ciddiyetini korur. Eğer lise çağındaki hayallerinizi iş görüşmesinde söylerseniz işe alımcı sizi pek ciddiye almaz.

“5 yıl sonra sizin yerinizde olacağım” gibi maceralara da hiç girmeyin!

Örnek olarak bir orta düzey yönetici 5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olmak gibi bir kariyer hedefi olduğunu söyleyebilir. Bu onun için sınırları zorlamak değildir. Bu sadece başarmak olabilir. Eğer sistemli çalışırsa ve başarmayı arzularsa o şirkette 5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olabilir. Kimse sizden Atatürk gibi savaş kazanmanızı beklemiyor.

Henüz yeni mezun birinin “5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olma” kariyer hedefi saçma gözükse de kimi – çok az sayıda – işverenler için önemli kabul edilir. Gözü yükseklerde olan kişilerle çalışmak isteyenler bu tip hayal gücününün sınırlarını zorlayan hedefleri değerli bulabilirler. Sizde bu hedefleri belirleyerek yöneticiliğe ilk adımınızı atmış olursunuz.

Kariyer hedefi sorusu neden sorulur?

Bu sorunun sorulmasının tek bir sebebi vardır. Hedef odaklı olup olmadığınızı öğrenmek…

5 yıl sonra şirketimizde hangi pozisyonda olacaksınız ? sorusu bir kehanet sahibi olup olmadığınızla ilgili olsaydı size şirketin geleceğini sorarlardı…

Bu soruya cevaplamak için size en iyi tavsiyem bu sorudan kaçmaktır. Bu soruyu doğru cevaplamak sizin o işi yapacak yetkinlikte olduğunuzu kanıtlamaya yetmez. Bu soruyu cevaplamak hedef odaklı olduğunuz anlamına da gelmez. Bu soru yanlış sorulmuş bir internetten bulunan sorudur. İşinde yetkin olmayan kişilerin sorduğu yanlış bir sorudur.

Eğer bir kişinin uzun vadeli kariyer hedefi öğrenilmek isteniyorsa o kişiye sonuç odaklı sorular sorulmalıdır.

Örnek: “Şimdiye kadar başardığınız kariyer hedefiniz var mı ?”

Eğer cevap “evet” ise ardından şu sorulur: “Gerçekleştirdiğiniz son kariyer hedefiniz nedir ?”

Eğer birinin hedef odaklı olup olmadığını öğrenmek için geçmişini mi, geleceğini mi sorgularsınız ? Geçmişinde kariyer hedefiyle ilgili bir soru mu ? Yoksa, gelecekteki kariyer hedefi sorusu mu daha mantıklı?

Kariyer hedefi cevabında nelere dikkat edilmelidir?

Bu soruyu cevaplarken işe alım uzmanlarının dikkat ettiği birkaç madde var;

  1. Kariyer hedefini başarmak için neler yapmış?

  2. Hedefe ulaşmak için hangi yetkinliklerini geliştirmiş ?

  3. Daha büyük bir hedefe ulaşmak için yol haritası var mı ?

  4. Kişinin yaşı, kişisel gelişimi ve eğitimi hedefiyle orantılı mı ?

Kariyer hedefi belirlerken mutlaka bu sorulara kendi içinizde cevap vermelisiniz.

Kariyer hedefi sorularını şu şekilde cevap verin

Mülakatta karşılaşacağınız bu tür bir soruya öncelikle geçmişten gelerek başlayın. Geçmişte başardığınız kariyer hedefini nasıl başardığınızı, neleri geliştirmeniz gerektiğini, nasıl bir planlama yaptığınızı ve hangi eğitimleri almanız gerektiğini söyleyin. Daha sonra 5 yıl sonraki kariyer hedefinizden bahsedin.

Daha sonra kaleye golü atın.!

5 yıl sonraki kariyer hedefiniz için bu şirkette çalışmanız gerektiğini ve işe alınmanızın planlamanın içerisinde olduğundan bahsedin.

Kariyer Hedefiyle İlgili Sorulara Cevap Vermeden Önce Şunu Okuyun!

Mülakat sorusuna cevap vermenin en iyi yolu "Gelecekte ne hedefiniz var?" veya "kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz" soruları için alıştırma yapmaktır. Bu sorulara verilecek bir cevabınız mutlaka olmalı.

Örneğin siz bir hemşiresiniz. Bir hastaneye başvuru yaptınız. Ama hastanelerde çok fazla hemşire var ve uzun zamandır iş bulamıyorsunuz. Ve siz iş görüşmesinde şunu söylediniz: uzun zamandır iş arıyorum ama iş bulamadım. Eğer 1 ay daha işe bulamazsam benin kariyer hedefim okula geri dönüp yüksek lisans yapmak olacaktır.

Eğer bunu söylerseniz işe alınma ihtimalinizi azaltırsınız. Ayrıca hastane hemşireler için kariyer imkanlarından bahseder. Part-time çalışma durumu olabilir. Part-time çalışıp geri kalan zamanda okulda akademik çalışmalar yapabilirsiniz. Bu ihtimali bilmeden yukarıdaki cevabı verirseniz iki durumda da kaybetmiş olursunuz.

Bu sebeple iş görüşmesine gelmeden önce araştırma yapmanızı kesinlikle öneriyorum. Şirket ne isiyor? Bu soruya cevap bulabilirseniz kariyer hedefi sorusuna daha iyi yanıt verebilirsiniz.

Kariyer Hedefi Sorularına Örnek Cevaplar

Uzun vadeli hedeflerim, öğrenmeye devam edebileceğim, ek sorumluluklar alabileceğim ve değer katabileceğim bir şirkete gelişimimi sürdürmektir. Araştırdığım kadarıyla şirketiniz gelişime önem veriyor ve kariyer imkanı sunuyor. Ben bunlardan yararlanmak istiyorum.

Deneyim kazandıkça teknik işler yerine yönetim becerilerimi geliştirebileceğim ve sürdürebileceğim bir pozisyona geçmek istiyorum. Bu birçok insanın hedefi ama ben bu konuda çok istekliyim. Ama şimdilik teknik yeteneklerime odaklanmak niyetindeyim.

kariyer hedefi
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde, Roma rakamları olan bir saatin önünde duran bir kadın tasvir edilmiştir. Kollarını kavuşturmuş ve kameraya gülümsüyor. Saatin bir ibresi vardır ve bir halkası olan dairesel bir nesnedir. Arka planda beyaz metinli siyah beyaz bir arka planın yanı sıra beyaz bir çubuk figürü sembolü var. Bu görüntü, zaman yönetimine adanmış bir çevrimiçi kursun özünü yansıtmaktadır. Her saniye, dakika ve saatten en iyi şekilde yararlanarak hayatımızın kontrolünü elimize almamız için bizi teşvik etmektedir. Zaman yönetimi kursları strateji geliştirmemize, program oluşturmamıza ve görevleri öncelik sırasına koymamıza yardımcı olur. Ayrıca bize üretkenliği ve verimliliği artıracak teknikler de sağlarlar. Zamanın önemini anlayarak hayatımızdan en iyi şekilde faydalanabilir ve hedeflerimize ulaşabiliriz.
4.9
(61)

Zaman Yönetimi Eğitimi

17 Konu5 Saat
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340