AnasayfaBlogIELTS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?
Kişisel Gelişim

IELTS ve TOEFL Arasındaki Fark Nedir?

24 Eylül 2021
Ortasında kırmızı bir harf bulunan mavi ve kırmızı bir logonun yakın çekimi. Logo beyaz bir arka plana sahip ve harf, her biri logonun dış kenarından merkeze doğru uzanan bir çizgiye sahip iki mavi daire ile çevrili. Harf kalın ve logonun parlak renklerine karşı öne çıkıyor. Logo iki renkten oluşuyor: koyu lacivert ve parlak kiraz kırmızısı. Mavi daireler lacivertten biraz daha açık, kırmızı ise vişneden biraz daha açık. Renkler arasındaki kontrast logoya cesur ve çarpıcı bir görünüm kazandırıyor.
ÖzellikIELTSTOEFL
Yöneten KurumlarBritish Council, IDP-India ve Cambridge Assessment English Ltd.ETS (Educational Testing Services)
Süre2,5 saat4 saat
Sınav YapısıYazma, okuma, dinlemeYazma, okuma, dinleme, konuşma
Konuşma BölümüYokVar
Okuma BölümüTek bölüm4 bölüm
Sınav Tarihleri4-6 kat daha azEsnek, yıl boyunca sunulur
Soru TipiÇoktan seçmeli, boşluk doldurmaÇoktan seçmeli, boşluk doldurma, simülasyonlar
Test Edilen BecerilerOkuma, yazma, dinlemeOkuma, yazma, dinleme, konuşma
Katılımcı SayısıYılda yaklaşık 500.000Her yıl bir milyondan fazla
Yazma KısmıTüm fiiller bir cümlenin sonuna gelebilir veya gelmeyebilirKarmaşık cümleler kullanılmalıdır

IELTS, İngiltere tarafından tasarlanan bir İngilizce dil sınavıdır. Yazma, okuma, dinleme ve konuşma olmak üzere 4 ana dil becerisini test etmeye yönelik bir sınavdır. Sınav British Council, IDP-India ve Cambridge Assessment English Ltd. tarafından yönetilmektedir. IELTS sınavı 2 yıl süre ile geçerlidir.

TOEFL ise ETS (Educational Testing Services) tarafından tasarlanmış bir İngilizce dil sınavıdır. IELTS’de olduğu gibi yazma, okuma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşur. 

IDP, ETS ve British Council tarafından yönetilen kar amacı gütmeyen bir kuruluşlar tarafından yönetilir. Tüm dünyada 9000’den fazla üniversite ve kolej tarafından kabul edilir.

IELTS ve TOEFL Arasındaki Farklar

IELTS sınavı ve TOEFL sınavının yapısı arasındaki temel farklılıkları ele almak gerekirse;

  1. Hem TOEFL hem de IELTS'de dört bölüm vardır ve her bölümün kendi soru kağıdı vardır. Soru sayfalarının tamamlanması için verilen bir süre vardır. Her bir sayfa için TOEFL 70 dakikayken IELTS sadece 60 dakikadan oluşur.

  2. TOEFL, temel olarak dört seçenek temelinde cevaplanması gereken çoktan seçmeli sorulardan oluşur. IELTS, her biri 40-45 sorudan oluşan ve bunlardan sadece bir veya ikisinin zorunlu olduğu 4 bölümden oluşmaktadır. 

  3. IELTS 2,5 saat sürer. TOEFL 4 saat sürer. IELTS'de hiç konuşma bölümü yoktur.

  4. Okuma bölümündeki bölüm sayısı - TOEFL, her bölümü farklı sayıda soru içeren 4 ana okuma bölümü içerir. Ancak, IELTS, 40-45 soruluk Okuma bölümünde yalnızca bir bölümden oluşur.

  5. TOEFL yıl boyunca sınav tarihleri ​​sunarken, IELTS'in 4-6 kat daha az sınav tarihi vardır, bu da bu sınavlardan birine girmesi gereken adayların randevularını planlamalarını zorlaştırır.

  6. IELTS'de her testte 44 soru bulunurken, TOEFL sizi 118 çoktan seçmeli soruyla bilginizi test eder ve formatı IELTS’den çok farklıdır.

  7. Çoktan seçmeli ve boşluk doldurma soruları her ikisinde de bulunur. Ancak TOEFL ayrıca sizi görev tabanlı simülasyonlarla test eder.

  8. İki ünlü sınavdan beklenebileceği gibi, her ikisi de her yıl dünya çapında yüzbinlerce sınav katılımcısına sahiptir. IELTS'e giren kişi sayısının genellikle yılda 500.000 civarında olduğu tahmin edilirken, TOEFL her yıl bir milyondan fazla başvuruyu çekmektedir.

  9. TOEFL'da hiç grafik sorusu yoktur; IELTS'de oldukça fazla grafik sorusu çıkar. Sizden bunları doğru yorumlamanız beklenir. Soru zorsa, İngilizce telaffuzun ne kadar iyi olursa olsun puanınız maalesef ki çok yüksek olmaz. Önemli olan bunu yorumlamanızdır.

  10. Yazma kısmı söz konusu olduğunda, bunu "yerli" gibi göstermeye çalışmayın ve TOEFL'da karmaşık cümleler kullanmaktan kaçının. Sonunda bir fiil olan "yerli" yapıyı kullanmazsanız, tek bir tümceden oluşan basit bir cümle bile bu test için kabul edilemez görünecektir. IELTS'de tüm fiiller bir cümlenin sonuna gelebildiği gibi gelmeyebilir de. Bu yüzden bir işin ne zaman yapıldığını ve ne zaman yapılmadığını bilmek zorundasınız. Bu sınavı ilginç yapan bir şeydir.

  11. Academic Reading kısmını yapabilmeniz için TOEFL’da öncelikle bilim ve beşeri bilimlerle ilgili bazı yeni araştırmaları bilmeniz gerekir; Esas olarak sosyal bilimlere odaklanan IELTS'de durum böyle değildir. Farklı alanlarla ilgili birçok soru gelebilir.

TOEFL ve IELTS söz konusu olduğunda, ikisi de birbirinden zor sınavlardır. İşin püf noktası bu sınavlara doğru şekilde hazırlanmaktır!

Her iki sınavın da konuşma becerilerinizi test eden dinleme görevleri içerdiğini unutmayın; dilbilgisi veya kelime bilgisi konusunda kendinizi geliştirirmelisiniz. Speaking ve Reading konunlarına önem verin.

Bir de bu teknikleri öğrenebileceğiniz özelleştirilmiş İngilizce kurslarına mutlaka katılın. Enstitü’de IELTS kursu ve TOEFL kursu bulunuyor. Bu kurslar oldukça uygun fiyata hem de sınav hakkında tecrübelerini paylaşabilecek bir uzman tarafından veriliyor. Enstitü’den aldığınız eğitim sonrasında bu sınavlardan yüksek alabilmeniz için gerekli olan tüm bilgiye sahip olacaksınız.

Yöneten Kurumlar, British Council, IDP-India ve Cambridge Assessment English Ltd, ETS (Educational Testing Services), Süre, 2,5 saat, 4 saat, Sınav Yapısı, Yazma, okuma, dinleme, Yazma, okuma, dinleme, konuşma, Konuşma Bölümü, Yok, Var, Okuma Bölümü, Tek bölüm, 4 bölüm, Sınav Tarihleri, 4-6 kat daha az, Esnek, yıl boyunca sunulur, Soru Tipi, Çoktan seçmeli, boşluk doldurma, Çoktan seçmeli, boşluk doldurma, simülasyonlar, Test Edilen Beceriler, Okuma, yazma, dinleme, Okuma, yazma, dinleme, konuşma, Katılımcı Sayısı, Yılda yaklaşık 500000, Her yıl bir milyondan fazla, Yazma Kısmı, Tüm fiiller bir cümlenin sonuna gelebilir veya gelmeyebilir, Karmaşık cümleler kullanılmalıdır
IELTS kursu TOEFL kursu IELTS ve TOEFL arasındaki fark
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.