AnasayfaBlogHidroterapist Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Hidroterapist Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

21 Mayıs 2021
Bir adam, mayo giymiş bir kadınla birlikte yüzme havuzundadır. Adam kollarını açmış suyun içinde dururken, kadın da ellerini adamın omuzlarına koymuş yanında duruyor. Adamın yüzü görünür ve gülümserken kadının yüzü gizlenmiştir. Kadının üzerinde beyaz şeritli kırmızı tek parça bir mayo ve siyah bir şapka var. Su berraktır ve havuzun zemini görünmektedir. Arkalarında, havuzun dışına doğru uzanan metal bir çubuk var. Arka plan bulanıktır ve sağ üst köşede bir taş görülebilmektedir.
Konu BaşlıklarıDetaylarÖnemli Notlar
HidroterapiSıcak ve soğuk suyun insan vücudu üzerinde şifalı etkiler bırakması yöntemidir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.Kullanımı antik çağlardan beri devam eder.
HidroterapistHidroterapi yöntemlerini eğitimlerini alarak uygulayan kişilere denir.Görme ve işitme yeteneği tam olmalıdır. Fiziksel rahatsızlığı olmamalıdır.
Hidroterapistin Görevleriİş ahlakına uygun olarak davranmalı, hastaların tedavi için gereken egzersizlerini gözlemlemeli ve yardım etmelidir.Hasta ve kendi güvenliği için gerekli önlemleri almalıdır.
Hidroterapistin Çalışma AlanlarıKaplıca merkezleri, oteller, hastaneler, sağlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde çalışabilirler.
Hidroterapist MaaşıÇalışma alanlarına göre değişiklik gösterebilir.
Hidroterapi'nin FaydalarıKasları gevşetir, kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki iltihaplanmaları önler.Çeşitli hastalıklara iyi gelir.
Hidroterapi Uygulanma AlanlarıKalp, damar, böbrek rahatsızlığı ve fıtık gibi hastalıkların yanı sıra yaşlı ve hamilelerin rehabilitasyonunda da kullanılır.Buhar odalarındaki terapi seanslarında yağ yakımı, ciltteki gözeneklerin açılması, spor sonrası kasların yenilenmesi ve burundan rahat nefes alınmasına da katkı sağlar.
Hidroterapi'nin Etki MekanizmasıSu içerisinde yer çekiminin azalması, egzersizlerin daha ağrısız ve kontrollü yapılmasını sağlar.Tedavi süreci eğlenceli bir hale gelebilir.
Hidroterapistin İletişim Becerileriİletişim becerilerinin gelişmiş olması, hastanın hissettiklerini anlayabilme ve yardımcı olabilme yeteneği gereklidir.
Hidroterapistin Teknik BilgisiSuyun sıcaklığı ve basıncını doğru şekilde ayarlayabilmeli, suyun farklı formlarını (katı, gaz, sıvı) tedavi amaçlı kullanabilmelidir.Yanlış tekniklerin kullanılması zararlı olabilir.

Hidroterapi, sıcak ve soğuk suyun insan vücudu üzerinde şifalı etkiler bırakması yöntemidir. Bu yöntem antik çağlardan beri kullanılan bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Kasların hareketlerini arttıran, gevşeten, kan dolaşımını hızlandıran, eklemlerin hareket kabiliyetini güçlendiren, vücuttaki iltihaplanmaları önleyen bir yöntemdir. Bu nedenle, kalp ve damar hastalarına, hamilelere, kanser hastalarına, fıtık hastalarına, böbrek rahatsızlığı çeken hastalara oldukça iyi gelen şifalı bir yöntemdir.

Birçok alanda kullanılıyor olmasıyla birlikte bu sektörde yetkin, işi bilen insanların istihdamı da zamanla artmaya başlamıştır. Suyun içerisinde yer çekiminin, suyun dışına oranla daha az olması bazı hastalıkların ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Ayrıca daha geniş bir alanda hareket kabiliyeti sağladığından suyun içinde yapılan egzersizlerin çeşitliliği fazladır. Bunun dışında suyun karakteristik özelliklerini kullanarak bir tedavi oraya koyan hidroterapistler, buhar odalarındaki terapi seanslarında, yağ yakımını, ciltteki gözeneklerin açılmasını, spor sonrası kasların yenilenmesini ve burundan rahat nefes alınmasına da ciddi katkı sağlar.

Hidroterapist Nedir?

Vücuttaki ağrıları azaltmak ve fiziksel birtakım bozuklukların tedavisinde kullanılan hidroterapi yaygınlaşmaya başladıkça hidroterapistlik mesleği de önem kazanmaktadır. Su terapisi ya da havuz terapisi olarak da bilinen hidroterapi yöntemlerini eğitimlerini alarak uygulayan kişilere hidroterapist denir. Vücutta oluşan yaralara, hareket sistemindeki bazı engellere, hastalık ya da ortopedik bir rahatsızlık sonucu hekim muayenesi gerekir. Ardından bedendeki ağrı ve sızıyı gidermek için konulan tanı doğrultusunda bazı tedavi planlamaları yapılır.

Planlanan bu tedaviyi hidroterapistler hastalarına uygular ve gözlemler. Bedendeki fonksiyon kaybını önlemek ve eski haline daha çabuk getirebilmek için suyun kullanımı oldukça faydalıdır. Hidroterapistler suyun sıvı halindeki formunu kullandıkları gibi katı (buz) ve gaz (su buharı) hallerini de kullanırlar. Tedavide bu yöntemlerin uygulanması doğru teknikler kullanıldığı taktirde zararsızdır. Fiziksel rahatsızlıklarda uzun süreli uygulanacak tedaviler yorucu ve acı verici olabileceği için suyun içerisinde yapılması ağrıları en aza indirmektedir.

Suyun kaldırma kuvveti sayesinde egzersiz için yapılan hareketler daha ağrısız ve kontrollü bir şekilde yapılabilir. Bu sayede özellikle yaşlı rehabilitasyon merkezlerinde uygulanması hareket kabiliyetini arttırmak için faydalı bir uygulamadır. Hidroterapi, hastanın kendini iyi hissetmesinin yanı sıra yapılan egzersiz hareketlerini zor ve ağrılı bir halden eğlenceli bir hale getirmektedir. 

Hidroretapist Ne İş Yapar?

Hidroterapistler tedavi sürecinde kullandıkları aletlerin yanı sıra el ve parmaklarını etkin şekilde kullanan kişilerdir. Herhangi bir görme ve işitme kaybı olmaması tedavi için gelen hastalara daha iyi bir hizmet verebilmesi açısından önemlidir. Ortopedik bir rahatsızlığı bulunmaması da yine sürekli hareket halinde olması ve hastalarına tedavi uyguladıkları için bedenen güçlü ve dayanıklı olmaları gerekir. İletişim becerileri gelişmiş ve karşısındakinin halinden anlayan ona yardım etmek için istekli olması yaptığı işi daha kaliteli yapabilmesine olanak sağlar. Çalıştıkları yerlerde yapmakla yükümlü oldukları bazı görevler şunlardır:

  • Gelen hastanın doktor tarafından verilmiş raporunu/reçetesini inceleyerek oradaki bilgiler doğrultusunda bir tedavi planlaması yapmalıdır. Eldeki süreyi iyi ve verimli kullanabilmek bu anlamda önemlidir.

  • Çalıştığı kurum, kuruluş ya da iş yerinde iş ahlakına uygun olarak davranmalı, kendi sorumluluğunda olan cihazlar ve ekipmanları dikkatli bir şekilde kullanmalıdır.

  • Hem kendi güvenliği hem de hastanın güvenliği için gerekli iş güvenliği önemlerini almalıdır.

  • Çalıştığı ortamın temizliğine ve kendi kişisel bakımına özen göstermelidir.

  • Su içerisinde hastanın yapacağı hareketleri kontrollü bir şekilde yapmasını sağlar ve ona yardımcı olur.

  • Suyun sıcaklığını ve basıncını doktorun tavsiye ettiği şekilde ayarlamalı ve hastaya o doğrultuda uygulamalıdır.

  • Hasta egzersizlerini yaparken onu dikkatli bir şekilde gözlemlemesi gerekir. Olumsuz bir durumla karşılaşılmaması için gereken önlemleri alır, hastayı bilgilendirir.

  • Olası bir sorun karşısında ilgili yetkililere haber vermeli ve o süre zarfında uygulanacak ilk yardım müdahalelerini yapabilmelidir.

Hidroterapist Maaşları

Hidroterapistler, doktor yönlendirmesi ile gelen hastalara tedavi uygularlar. Çalışma alanları yaygın olduğu için bu işten kazanacakları ücretler de değişkenlik gösterebilmektedir. Kaplıca merkezlerinde, otellerde, özel ve devlet hastanelerinde, sağlık merkezlerinde, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirler. Ülkemizde termal su kaynaklarının yaygın olması ve bunun şifalı bir etkisinin insanlar tarafından da biliniyor olması bazı tedavi yöntemlerinin bilinçsiz uygulanmasına yol açabilir. Doktor kontrolü olmadan ve bu alanda deneyimli bir hidroterapist gözetmenliğinde yapılmayan hareketler sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu konuda bilinçlendirmenin artırılmasıyla hidroterapistlik alanında çalışacak kişilerin de artması beklenmetedir.

Hidroterapistler suyun içinde ya da dışında, sıcak ya da soğuk ortamlarda çalışabilmeye hazırlıklı bulunurlar. Pek çok hidroterapi tedavisi sıcak ve nemli bir atmosferin olduğu alanlarda gerçekleştiği için hidroterapistler bu ve benzeri ortamlara adapte olabilen kişilerdir. Mesleklerinin çoğunu hareket halinde ve ayakta geçirirler. Görevleri sırasında pek çok aleti ya da egzersiz hareketlerini kullanmaktadırlar. Bazen meslektaşlarından da yardım alabilecekleri gibi doktor, fizyoterapist ve fizyoterapist teknikeri ile de iş birliği içerisinde çalışmaktadırlar. Hidroterapistlerin maaşları çalıştıkları sektöre ve iş yerine göre değişiklik gösterebilmektedir. En az asgari ücret (2825 TL) tutarında olan maaş deneyimle birlikte asgari ücretin 4-5 katına çıkabilmektedir.

Hidroterapist Nasıl Olunur?

Hidroterapi yapabilmek için bazı mesleği bilgilere ihtiyaca vardır ve eğitimli kişiler tarafından bu hizmet verilmektedir. Hidroterapist olabilmek için Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokullarının bünyesinde yer alan Hidroterapi bölümlerinde eğitim alınabilir. Ayrıca "Hidroterapi Teknikerliği" ön lisans programı için bazı bölümleri okuyan kişiler sınavsız geçiş yaparak bu alana yerleştirilmek istediklerinde ek puana sahip olabilmektedirler. Bu bölümler; 

Bu bölümler dışında kalanlar ise üniversite giriş sınavında gerekli başarı sıralamasını yaptıktan sonra alandaki kontenjana göre yerleştirilmektedirler. 

Hidroterapist olmak isteyenlerin alması gereken bazı eğitimler vardır. Bu eğitimleri alarak alanında daha başarılı ve tecrübeli hale gelmeleri sağlanabilir. Öncelikle hidroterapist olmak isteyen kişilerin lise dönemindeki fizik, kimya, biyoloji gibi dersleri ile arasının iyi olması ve psikoloji alanına da ilgi duyması gerekmektedir. Mesleki açıdan da oldukça faydası olan bu disiplinlerde başarılı olanlar iki yıl süren ön lisans eğitimlerinde verilen derslerde de başarı gösterirler. Bu derslerden bazıları; Hidroloji, Anatomi, Masaj, Fizik Tedavi, Fizyoloji, Klimatoloji, Tedavi hareketleri uygulamaları. Bunun dışında iki yıllık ön lisans programı öncesinde İngilizce hazırlık eğitimi yer almaktadır. 

Hidroterapi, Sıcak ve soğuk suyun insan vücudu üzerinde şifalı etkiler bırakması yöntemidir Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır, Kullanımı antik çağlardan beri devam eder, Hidroterapist, Hidroterapi yöntemlerini eğitimlerini alarak uygulayan kişilere denir, Görme ve işitme yeteneği tam olmalıdır Fiziksel rahatsızlığı olmamalıdır, Hidroterapistin Görevleri, İş ahlakına uygun olarak davranmalı, hastaların tedavi için gereken egzersizlerini gözlemlemeli ve yardım etmelidir, Hasta ve kendi güvenliği için gerekli önlemleri almalıdır, Hidroterapistin Çalışma Alanları, Kaplıca merkezleri, oteller, hastaneler, sağlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde çalışabilirler, , Hidroterapist Maaşı, Çalışma alanlarına göre değişiklik gösterebilir, , Hidroterapi'nin Faydaları, Kasları gevşetir, kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki iltihaplanmaları önler, Çeşitli hastalıklara iyi gelir, Hidroterapi Uygulanma Alanları, Kalp, damar, böbrek rahatsızlığı ve fıtık gibi hastalıkların yanı sıra yaşlı ve hamilelerin rehabilitasyonunda da kullanılır, Buhar odalarındaki terapi seanslarında yağ yakımı, ciltteki gözeneklerin açılması, spor sonrası kasların yenilenmesi ve burundan rahat nefes alınmasına da katkı sağlar, Hidroterapi'nin Etki Mekanizması, Su içerisinde yer çekiminin azalması, egzersizlerin daha ağrısız ve kontrollü yapılmasını sağlar, Tedavi süreci eğlenceli bir hale gelebilir, Hidroterapistin İletişim Becerileri, İletişim becerilerinin gelişmiş olması, hastanın hissettiklerini anlayabilme ve yardımcı olabilme yeteneği gereklidir, , Hidroterapistin Teknik Bilgisi, Suyun sıcaklığı ve basıncını doğru şekilde ayarlayabilmeli, suyun farklı formlarını (katı, gaz, sıvı) tedavi amaçlı kullanabilmelidir, Yanlış tekniklerin kullanılması zararlı olabilir
Hidroterapist Hidroterapist nedir Hidroterapist ne iş yapar Hidroterapist maaşları Hidroterapist nasıl olunur
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.