İnsan sağlığının korunması için temel şartlardan ve ihtiyaçlardan birisi gıdadır. İnsan fizyolojisinin ihtiyacı olan temel gıda maddelerinin başında da hayvansal gıdalar geliyor tabii ki. Hayvansal gıdalar olan et, süt ve yumurta gibi ürünlerin sık sık tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Hayvansal gıda konusunda ihtiyaç çok olunca, bu gıdaların üretimi de önemli bir mesele haline geliyor. Hayvancılık konusunda üretim yapan işletmeler de günden güne artmakta. Üretim ve talep konusunda artış olduğu kadar, kalite konusunda da düşüş oluyor ne yazık ki. Bunun nedeni, üreticilerin kalite standartlarına uygun üretim yapmamalarından kaynaklanıyor. Gıda kalitesinin düşük olması, insan sağlığına yarardan çok zarar getirmekte. Hatta hastalıkların oluşmasına veya zehirlenmelere de yol açtığı görülüyor.
Hayvansal gıdanın üretiminde kalite standartları gözetilerek çalışmak, bir işyeri prensibi olmalıdır. İnsan sağlığını baz alarak yapılan üretimler, aynı zamanda doğaya ve çevreye de zarar vermeden yapılmalıdır. Ancak böyle bir anlayışla, sağlıklı gıdalar elde edebiliriz. Son zamanlarda moda olan “organik” ürünler arasına, bitkisel ürünlerden sonra hayvansal gıdalar da girdi. Bu sayede hayvanların biraz daha iyi şartlarda yaşamaları sağlanmış oldu. Hayvanlar iyi şartlarda ve sağlıklı şekilde yaşadıkça, gıda üretimi de o kadar sağlıklı olmaya başladı. Ancak bunlara rağmen yine bir risk faktörü var, hormonlar ve ilaçlar gibi.
Verimi arttırmak adına hayvanlara hormon yüklemek önce hayvanın sağlığını, sonra da insanın sağlığını bozuyor. Bütün bunları düşünerek, biraz daha doğaya-insana-hayvana dost bir üretim stratejisi belirlemek gerekiyor. Bu stratejilere göre hayvansal gıda üretimlerini plânladıkça, daha sağlıklı bir hayat mümkün olacak.
Bahsettiğimiz stratejilerin en önemli destekçileri, akademik platformlardır. Hayvansal gıda konusunda eğitim yapan az sayıdaki bölümler ülkemiz için çok kıymetlidir. Çünkü sağlığımızı emanet ettiğimiz gıda üretim uzmanlarını yetiştiren bölümlerdir bunlar. Bugünkü yazımızda, bu bölümlerden birisini birlikte tanıyacağız: Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü’nü…
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, hayvansal gıda üretimi alanında eğitim veren bir lisans programıdır. Bölüm, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bünyesinde bulunuyor. Bölüme merkezî sınav sisteminin Sayısal puan türüyle öğrenci alınıyor. Öğrenciler bu bölümden “ziraat mühendisliği” unvanıyla mezun olmaktalar.
Bölüm, dört anabilim dalına ayrılmış bir şekilde eğitim veriyor. Öğrenciler ilgileri doğrultusunda dersler seçerek, aşağıdaki anabilim dallarından birine ağırlık verebiliyorlar.
Bölümün amacı; hayvansal gıdanın sağlıklı ve son teknolojik yöntemlerle üretilmesi konusunda uzmanlar yetiştirmektir. Temel gıda ihtiyaçlarından biri olan hayvansal gıdanın üretimi. Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü eğitim plânları; hayvansal gıda üretim teknikleriyle ilgili alanlardan dersleri kapsıyor. Zorunlu, seçmeli ve uygulamalı derslerle zenginleştirilmiş ders programları sayesinde öğrenciler güçlü bir donanım ediniyorlar.
Öğrencilerin bu bölümle bağlantılı disiplinlerle çift ana dal ve yan dal gibi uygulamaları tercih etmeleri de mümkün. Bu uygulamalar sayesinde iki diploma ile mezun olunabilme imkânı vardır. Ayrıca iki farklı disiplinin uzmanlığı, kariyer konusunda da fark yaratacaktır. Öğrencilere yönelik, yurtdışı anlaşmaları kapsamında Erasmus imkânları da bulunuyor. Bu sayede hayvansal gıda teknolojileri sektöründe yapılan çalışmaları inceleme şansları olacaktır. Bu çalışmaları takip ederken, yabancı dil pratiği de yapmış olacaklardır.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunlarının iş imkânları, hem özel hem de devlet kurumlarında olabilmekte. Devlet kurumları arasında en bilineni, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’dır. Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren hayvansal gıda üretim işletmelerinde çalışma imkânları bulunuyor. Ayrıca belediyelerin ilgili birimlerinde de çalışma imkânları vardır. Ancak devlet kurumlarında çalışmak için KPSS puanıyla atanma şartı olduğunu hatırlamak gerekir.
Özel sektörde ise; hayvansal gıda üretimi yapan çiftliklerde, tarım ve hayvancılık işletmelerinde iş imkânları bulunuyor. Mezunların, şahsî işletmelerini kurma olanağı da vardır. Bölümün diğer bir iş imkânları da akademik kurumlardır. Akademisyen olmak isteyen mezunların, gerekli şartları tamamladıktan sonra üniversitelerde çalışma olanakları da bulunuyor.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunları; kamu ve özel kuruluşlarda uzman, araştırmacı ve danışman olarak çalışabilirler.
Mezunlar çalıştıkları işyerlerinde şu işleri yaparlar:
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü ders programında, zorunlu ve seçmeli dersler mevcut. Anabilim dallarının seçmeli dersleri sayesinde, öğrencilerin ilgi alanlarına uygun dersleri seçmeleri mümkün olabiliyor. Ders plânlarında; biyolojiden zootekniye, genetikten tarıma kadar çeşitli alanlara ait dersler bulunuyor. Bu farklı disiplinler sayesinde, öğrencilerin bu alana farklı gözlerden bakma şansları oluyor.
Bölümdeki zorunlu derslerden bazıları şunlardır:
Bölümde verilen seçmeli dersler, dört anabilim dalının açtığı alan dersleridir. Öğrenciler, bu anabilim dalı derslerini ilgileri doğrultusunda seçme şansına sahiptirler.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümünün kontenjanı 2020 yılı itibariyle sadece bir üniversitede dolmuş görünüyor. Dolayısıyla bölümün oluşan tek taban puanı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin İngilizce seçeneğine aittir. Kontenjanı 15 olan bu seçeneğin taban puanı 245,21004, başarı sıralaması da 365400 olarak açıklanmıştır. Bölüm, Muş Alparslan Üniversitesi’nde de 20 kontenjanla açılmıştır. Ancak bu üniversitenin açtığı kontenjan dolmadığı için, taban puanı ve başarı sıralaması oluşmamıştır.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir?
Hayvansal gıda üretimiyle ilgili teknolojik ağırlıklı bir eğitim veren dört yıllık bir lisans programıdır. Bölümün hedefi; hayvansal gıdada çağın şartlarına ve insan sağlığına uygun gıdaların üretilmesinde çalışacak uzmanları yetiştirmektir. Öğrenciler bu bölümden, ziraat mühendisi unvanıyla mezun olurlar.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel işletmelerde uzman olarak çalışırlar. Yaptıkları işlerden birisi; hayvansal gıdaların kaliteli ve modern teknolojik imkânlarla üretilmesini sağlamaktır. Temel olarak; hayvansal gıdaların insan sağlığına, doğaya ve çevreye dost bir şekilde üretilmesi için çalışmalar yapmaktır.
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıldır?
2020 yılında bu bölümün tek taban puanı 245,21004 ve başarı sıralaması 365400’dür (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi). Ayrıca, kontenjanı dolmamış veya yeni kontenjan açmış bir üniversitemizin daha bulunuyor: Muş Alparslan Üniversitesi.