AnasayfaBlogHarita ve Kadastro Bölümü (MYO)
Bölümler

Harita ve Kadastro Bölümü (MYO)

14 Eylül 2020
Sağ elinde kalem tutan bir kişinin yakın çekimi. Kalem, üzerinde bir ev maketi bulunan bir haritaya doğru tutulmaktadır. Model ev mavidir, eğimli bir çatısı ve beyaz pencereleri vardır. Kişinin kolu hafifçe bükülmüştür ve parmakları kalemi sıkıca kavramaktadır. Haritanın arkasında, duvarda bir nehir üzerinde sarı bir gün batımını gösteren bir resim var. Resmin etrafında açık kahverengi ahşaptan yapılmış bir çerçeve var. Kişi yüzünde düşünceli bir ifadeyle dikkatle haritaya ve ev maketine bakmaktadır.
Bölümün AdıAçıklamaİlgili Bilgiler
Harita ve Kadastro Bölümü (MYO)Toprakların sınıflandırılması ve haritalandırılması ile ilgili eğitim verilen bir bölüm.Ön lisans programı, 2 yıl süreli.
Harita ve Kadastro İş İmkanlarıMezunları hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş bulabilirler.Çalışabilecekleri alanlar arasında belediyeler, tapu ve kadastro müdürlükleri, emlak ve arsa ofisleri bulunmaktadır.
Harita ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar?Mezunları çeşitli ölçüm ve denetim işlerini yaparlar.Ölçüm işleri, yapı denetimi, parseleme işleri, harita güncelleme gibi görevlerde bulunurlar.
Harita ve Kadastro Teknikerinde Aranan YeterliliklerBelli başlı özelliklere ve yeteneklere sahip olunmalıdır.Dikkatli, sabırlı, bilgisayar programlarını iyi bilmeli, ehliyet sahibi olmalıdır.
Harita ve Kadastro DersleriÖğrencilere çeşitli teorik ve uygulama dersleri verilir.Derslerde genellikle harita çizimi, ölçüm teknikleri, mülkiyet hukuku gibi konular işlenir.
Dikey Geçiş BölümleriHarita ve Kadastro bölümünden diğer bölümlere geçiş yapma imkânı vardır.Şehir ve bölge planlama, Harita mühendisliği, Tapu kadastro, Orman mühendisliği, Çevre mühendisliği, Jeoloji mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapılabilir.
TYT PuanıBölüme giriş için TYT'den en az 150 puan alınmalıdır.Puanlar ve sıralamalar üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterir.
İkinci ÖğretimBölümde ikinci öğretim seçeneği de bulunmaktadır.İkinci öğretim, çalışan öğrenciler için uygun bir seçenektir.
StajBölümde staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.Staj uygulaması öğrencilerin mesleki deneyim kazanmaları adına önemli bir aşamadır.
KPSSKamuda iş bulmak isteyen mezunların KPSS'ye girmeleri gerekmektedir.Başarılı bir KPSS puanı ile kamuda çeşitli pozisyonlarda iş bulma imkânı bulunur.

Yerleşik hayata geçildikten sonra mal edinme, miras bırakma gibi kavramlar ortaya çıktı. Tabii bunun için de arsaların sınırlarının belli olması gerekiyordu. Aslında bir nevi zorunlu ihtiyaç olarak kadastro diye bir uygulama hayatımıza girdi. Büyüklerimizin "buradan kadastro falanca yılda geçti" diye bahsettiğini zaman zaman hepimiz duyarız. Kadastro, hayatımızı daha düzenli bir hale getirmek için yapıldı. Toprak kavgaları herkesin sınırının belli olmasıyla azaldı.

Önceleri bu yapılan iş sadece mal edinme ve tapu ile sınırlıydı. Harita oluşturma gibi çalışmalar yoktu. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte bağımsız bir teşkilat kurulması önem kazandı. Bunun için de özel deneyimler ve nitelikli elemanlar gerektiği tespit edildi. Üniversitelerin de yaygınlaşmasıyla gereklilik bir meslek dalı haline geldi. Harita kadastro, tapu kadastro, harita mühendisliği gibi bölümler kuruldu. Harita ve kadastro bölümünü sizin için araştırdım.

Bu yazıyı okuyunca kafanızdaki soru işaretleri gidecek.

Harita ve Kadastro Bölümü (MYO) Nedir? 

Harita ve kadastro, üniversitelerin meslek yüksekokulu kısmında bulunan 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Birçok üniversitede bulunur. Mülkiyet kavramı ve inşaat sektörünün gelişmesi bölümün değerini arttırmaktadır. Türkiye’de bitmek bilmeyen alt yapı sorunu iş bulmalarını kolaylaştırır.

Çok mezun vermesine rağmen iş imkanları fazla olan ve şanslı bir bölümdür. Meslek liselerinin ilgili bölümlerinden sınavsız geçiş yapılabilir. Meslek lisesi mezunu olmayan adaylar da Tyt puanı ile tercih yapabilir. Harita ve kadastro okuyabilmek için TYT’den en az 150 puan ve üzeri almak gerekir. Üniversiteden üniversiteye göre puanlar ve sıralamalar değişir.

Normal öğretim ve ikinci öğretimin puanları da birbirinden farklıdır. İkinci öğretim çalışan öğrenciler de okula rahatlıkla gelebilsin diye açılmıştır. İkinci öğretimde okuyanlar harç ücreti öderler. İkinci öğretimin ders saatleri değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 17.00-23.00 arasındadır.

Bölümün amacı ara/yardımcı eleman yetiştirmektir. Eğitim süresi boyunca hem teorik hem uygulama dersleri görülür. Staj zorunludur. Staj uygulaması öğrencilerin mesleğe hazır hale gelmesine yardımcı olur. 2 yıl sonunda hemen mesleğe başlanabileceği gibi 4 yıllığa da tamamlanabilir. İsteyen öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girerek uygun bölümlere geçiş yapabilirler. Harita ve kadastronun dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Harita ve Kadastro İş İmkanları Nelerdir? 

Harita ve kadastro mezunları ofis ortamında ve sahada çalışırlar. Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş bulabilirler. Çalışabilecekleri alanlar şöyle sıralanabilir:

  • Belediyelerin İmar ve Şehircilik Müdürlükleri,

  • Belediyelerin Fen İşleri bölümleri,

  • Tapu ve Kadastro müdürlükleri,

  • Emlak ve arsa ofisleri,

  • Özel harita mühendisliği bürolarında,

  • Şehir ve bölge planlama ofislerinde,

  • Devlet Su İşlerinde,

  • Devlet Demiryollarında,

  • İl Özel İdarelerinde

çalışabilirler.

Harita ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar? 

Öğrenim süresi kısa olduğu için daha genç yaşta mesleğe atılırlar. Harita ve kadastro bitiren kişiler “harita ve kadastro teknikeri” unvanını alırlar. özel sektörde ve kamuda çalışabilirler. kamuya atananların çoğu tapu kadastro müdürlüklerinde görev yapar. kamuda çalışmak isteyenlerin kpss’ye girmeleri gerekir. uygun yeterlilikleri sağladıkları zaman akademisyen olmaya kadar ilerler. yardımcı eleman olarak çalışırlar. harita mühendislerinin yanında tekniker olurlar.

Ofiste dosya işlerini yaparlar. Sahaya çıktıkları zaman ise birtakım aletler yardımıyla ölçüm işlerini yaparlar. Yapılan bir binanın yönetmeliğe uygunluğunu denetler. Arazilerin parsellenmesi ile ilgilenirler. Yeni yapılacak binaların ölçüm işlerini yaparlar. Mevcut harita ve ölçümlerde bir değişiklik varsa güncelleştirmesini yaparlar. Gerektiği zaman harita mühendisinin bulunmadığı yerlerde bilirkişi olurlar. Teknik personel oldukları için maaşları diğer 2 yıllık mezunlarına göre fazla olur.

Harita ve Kadastro Teknikerinde Aranan Yeterlilikler 

Her mesleğinki gibi harita ve kadastro için de sahip olunması gereken özellikler bulunur. Uzun yıllar bu mesleği yapacağımızı düşünürsek meslekle alakasız olmak zulüm gibi gelir. Meslekle ne kadar uyumlu olursak başarılı olma ihtimalimiz de artar. Bu mesleği yapmak isteyenler;

  • Sabırlı ve sakin olmalı.

  • Düzgün bir diksiyona sahip olmalı.

  • Bilgisayar programlarını iyi bilmeli.

  • Ehliyeti olmalı.

  • Araç kullanmayı bilmeli.

  • Açık havada bulunmayı sevmeli.

  • Uzun süreler masa başında oturabilmeli.

  • Taşıyacağı aletlerin ağırlığından dolayı fiziken kuvvetli olmalı.

  • Gelişime açık olmalı.

  • Proje ve çizimlere karşı ilgisi olmalı.

  • İş birliği içinde çalışabilmeli.

  • Planlı çalışmalı.

Harita ve Kadastro Dersleri Nelerdir? 

Türk Dili, İngilizce ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük birinci sınıfta görülür. Bu dersler diğer bölümlerdeki gibi zorunlu derslerdir. Teorik dersler ve uygulama dersleri birlikte görülür. Staj uygulaması da mutlaka yapılır. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Seçmeli dersler de her üniversitede farklıdır. Genel olarak bölümün dersleri şunlardır:

  • Mesleki Matematik

  • Mesleki Trigonometri

  • Mesleki Hesaplamalar

  • Meslek Etiği

  • Temel Hukuk

  • Arazi Ölçmeleri

  • Kadastro

  • Fotogrametri

  • İmar Bilgisi

  • İmar Bilgisi Uygulaması

  • Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulaması

  • Harita Yapımı

  • Aplikasyon

  • Taşınmaz Hukuku

  • Arazi Yönetimi

Harita ve Kadastro Taban Puanları ve Sıralama

Harita ve Kadastro pek çok üniversitede bulunuyor. Sizin için normal öğretim ve ikinci öğretimde en iyi beş üniversiteyi derledim. Veriler Ösym’nin güncel kılavuzundan alınmıştır. Diğer üniversitelerin puanlarını görmek için ÖSYM’nin sitesinden “Tablo 3” ü inceleyebilirsiniz.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaHacettepe Üniversitesi  Harita ve Kadastro  281.68899 543980İstanbul Ayvansaray Üniversitesi  Harita ve Kadastro (Burslu)  278.51414 571294İstanbul Okan Üniversitesi Harita ve Kadastro (Burslu) 273.57652 616786Dokuz Eylül Üniversitesi Harita ve Kadastro 271.87777 633204Afyon Kocatepe Üniversitesi  Harita ve Kadastro 265.26941 700409İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Harita ve Kadastro (İÖ-Burslu)  287.35167 497816Dokuz Eylül Üniversitesi Harita ve Kadastro (İÖ) 256.45809 799360Konya Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro (İÖ) 237.24124  1042186Mersin Üniversitesi Harita ve Kadastro (İÖ) 233.13325  1095914İskenderun Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro (İÖ) 222.88953  1238909

Harita ve Kadastro Bölümü (MYO), Toprakların sınıflandırılması ve haritalandırılması ile ilgili eğitim verilen bir bölüm, Ön lisans programı, 2 yıl süreli, Harita ve Kadastro İş İmkanları, Mezunları hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş bulabilirler, Çalışabilecekleri alanlar arasında belediyeler, tapu ve kadastro müdürlükleri, emlak ve arsa ofisleri bulunmaktadır, Harita ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar?, Mezunları çeşitli ölçüm ve denetim işlerini yaparlar, Ölçüm işleri, yapı denetimi, parseleme işleri, harita güncelleme gibi görevlerde bulunurlar, Harita ve Kadastro Teknikerinde Aranan Yeterlilikler, Belli başlı özelliklere ve yeteneklere sahip olunmalıdır, Dikkatli, sabırlı, bilgisayar programlarını iyi bilmeli, ehliyet sahibi olmalıdır, Harita ve Kadastro Dersleri, Öğrencilere çeşitli teorik ve uygulama dersleri verilir, Derslerde genellikle harita çizimi, ölçüm teknikleri, mülkiyet hukuku gibi konular işlenir, Dikey Geçiş Bölümleri, Harita ve Kadastro bölümünden diğer bölümlere geçiş yapma imkânı vardır, Şehir ve bölge planlama, Harita mühendisliği, Tapu kadastro, Orman mühendisliği, Çevre mühendisliği, Jeoloji mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapılabilir, TYT Puanı, Bölüme giriş için TYT'den en az 150 puan alınmalıdır, Puanlar ve sıralamalar üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterir, İkinci Öğretim, Bölümde ikinci öğretim seçeneği de bulunmaktadır, İkinci öğretim, çalışan öğrenciler için uygun bir seçenektir, Staj, Bölümde staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır, Staj uygulaması öğrencilerin mesleki deneyim kazanmaları adına önemli bir aşamadır, KPSS, Kamuda iş bulmak isteyen mezunların KPSS'ye girmeleri gerekmektedir, Başarılı bir KPSS puanı ile kamuda çeşitli pozisyonlarda iş bulma imkânı bulunur
Harita ve kadastro harita ve kadastro iş imkanları harita ve kadastro mezunları harita ve kadastro bölümü
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi tablet bilgisayar kullanmaktadır. Cihazı sağ elinde tutuyor ve işaret parmağıyla dokunmatik ekrana bastırıyor. Kişinin sol eli cihazın yan tarafında durmaktadır. Tabletin siyah bir ekranı vardır ve kişi dikkatle ekrandakilere bakmaktadır. Arka plan açık gri bir tezgah ile bej renkli bir duvardır. Kişi derin bir konsantrasyon içinde, elindeki işe odaklanmış gibi görünüyor.
Bölümler

Tapu Kadastro Bölümü

24 Kasım 2020
Çerçevede, birden fazla silindir ve sarı bir çatıdan oluşan kendine özgü şekliyle bir roket görülüyor. Arka planda beyaz bulutlu parlak mavi bir gökyüzü, ön planda ise beyaz bir silindirin yakın çekimi görülüyor. Çerçevenin soluna doğru, büyük, turuncu ve gümüş renkli bir cismin yakın çekimi görülmektedir. Merkezde, bir tabelanın yakın çekimi ve altında bir kelimenin yakın çekimi görülüyor. Bu roket, mavi gökyüzü ve beyaz bulutlardan oluşan sakin bir ortamda yer almakta ve görüntüye huzurlu bir atmosfer kazandırmaktadır.
Bölümler

Geomatik Mühendisliği Bölümü

26 Ekim 2020
Bir cetvel, altında ızgara kağıdı bulunan bir planın üzerine yerleştirilir. Cetvel uzun ve siyah renklidir, uzunluğu boyunca küçük beyaz işaretler vardır. Bir ucu sol üst köşeyi, diğer ucu sağ alt köşeyi gösterecek şekilde sayfaya açılı olarak yerleştirilmiştir. Kareli kâğıt plan kağıdından daha koyu renktedir ve üzerinde dikey ve yatay olarak uzanan silik çizgiler vardır. Kareli kağıt hafifçe kırışmış ve sahneye doku katmış. Planın arka planı açık mavi renktedir ve üzerinde çapraz tarama şeklinde uzanan soluk gri çizgiler vardır. Cetvel, sanki planın içeriğini ölçüyormuş ve kaydediyormuş gibi görüntüye bir ölçek ve düzen hissi veriyor.
Bölümler

Harita Mühendisliği Bölümü

19 Haziran 2020