AnasayfaBlogGirişimci Ruha Sahip Olmak
Girişimcilik

Girişimci Ruha Sahip Olmak

01 Temmuz 2019
Görüntünün ön planında, kulağına bir cep telefonu tutmuş ve onunla konuşan bir adam görülüyor. Yüzü, arkasındaki parlak şehir silueti tarafından aydınlatılmış, uzakta yüksek binalar ve bir otoyol görülüyor. Koyu renk saçları görüntünün üst kısmında görülüyor ve eli arka planda bir binaya dokunurken görülüyor. Görüntü yakın çekimdir, odak noktası adam ve çevresindeki binalardır. Açık bir gün ve şehrin parlak renkleri arka planda görülebiliyor. Adamın üzerinde koyu renk bir ceket ve açık renk bir gömlek var ve telefonla konuşurken gözleri kapalı.
Girişimci ÖzellikleriGirişimcilik AşamalarıGirişimci Olma Seçenekleri
Cesaretli, istekli ve tutkulu olmalıİş fikrini ortaya çıkarıp pazar araştırması yapmalıKendi işini açma
İlk zorlukta pes etmemeliSermayenin nasıl elde edileceği yönünde araştırmalar yapılmalıMevcut bir işletmeyi devralma
Zorlukların ve engellerin fırsat olduğunu bilmeliFırsatların ve tehditlerin belirlenmesi Franchising
İyi bir yönetici ve lider olmalıKurulacak işin pazardaki rekabet düzeyi ve ihtiyacını karşılaması araştırılmalıKariyer Değişikliği yapma
Kendini sürekli geliştirmeci ve yenileyecek bilgi yöneticisi olmalıİş kurulması ve ilerlemesi için noktalar belirlenmeliGirişimci kredilerini kullanma
Kibirli ve egolu olmamalıPazarın hangi ihtiyacını karşılayacağına karar verilmeliRisk almayı göze almak
Hakedene hakkını her zaman teslim etmeliİş fikri pazarın hangi ihtiyacını karşılamakta, buna göre adımlar atılmalıTeşvikler ve desteklerden yararlanma
Ekibine yatırım yaparak ilerlemeliİş kurma sürecini hayata geçirmeliYeni sektör ve alanlarda fırsatları değerlendirebilme
Bilgi birikimi ve cesaretle fikirlerini hayata geçirmeliPazar araştırması ve iş kurma süreci aşamalarını geçmeliGirişimcilik eğitimleri alarak kendini geliştirmeli
Sürekli ilerlemeye ve yenilenmeye odaklanmalıdırFırsatlar ve tehditlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesiİstanbul İşletme Enstitüsü gibi kurumlardan eğitim almalı

Girişimci ise eline geçen fırsatları iş fikrine dönüştürerek risk alan, bunun üzerine işletme kuran ve sürekli gelişmeye/yenilenmeye odaklanan bir bilgi yöneticisidir. Girişimcilik riski üzerine alıp kar amacı güderek yeni bir atılıma öncülük etme işidir.

Girişimcilik Ruhu Taşıyor Musun?

Bu ruh hemen hemen hepimizde bulunur fakat genelde bu ruhu hayata geçirme cesareti ve bilgi birikimi yoktur. Girişimci cesaretli, istekli ve tutkulu olmalıdır. Aynı zamanda temkinli ve akıllı da. İlk zorlukta hemen pes etmemeli. Girişimci önündeki zorlukların ve engellerin kendisi için birer fırsat olduğunu bilmeli ve adımlarını her zaman bir sonraki hamleyi düşünerek atmalıdır.Yoksa bu engebeli iş hayatı yolunda ezilmesi çok kolay olur.

Girişimci iyi bir yönetici olduğu gibi iyi de bir liderdir. Ekibini kendi işi gibi kucaklar ve her adımda onlara öncülük eder. Asla kibirli ve egolu değildir. Hakedene hakkını her zaman teslim eder. Kurduğu işte yer alan ekip arkadaşlarına gösterdiği özenle ilerleyeceğinin farkındadır. Çünkü ekibine uzattığı her destek eli onun iş fikrine bir yatırım olarak geri dönecektir.

Girişimcilik Aşamaları

Girişimci iş fikrini ortaya çıkardığı an hemen pazar araştırması yapmalı. Çünkü yapılacak işin öncelikle kimlere hitap edileceği belirlenmeli. Sermayenin nasıl elde edileceği yönünde araştırmalar yapılıp bununla ilgili belirli adımlar atılmalı. Bu aşama sırasında girişimcinin belli başlı noktalara önem vererek ilerlemelidir.

Bunlardan birisi de iş kurma sürecinde fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi. Kurulacak işin pazardaki rekabet düzeyi nedir ve söz konusu iş fikri pazarın hangi ihtiyacını karşılamakta? Bütün bunlar araştırıldıktan sonra girişimci iş kurma sürecini hayata geçirir.

Girişimci Olmak 

Girişimci olmak için bir çok seçenek var. İşte bunlardan en önemlileri;

  • Kendi işini açma: İş fikri sahibi belli bir sermaye, bilgi birikimi ve fizibilite çalışmasıyla kendi işini kurabilir.

  • Mevcut bir işletmeyi devralma: Bir iş yerini satın almanın yeni bir iş kurmaya göre avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.Çok köklü bir araştırma yapılması ve öncelikle ilk aşamada işin neden devredildiği konusunda bilgi sahibi olunması gerekmekte. Bütün olumlu ve olumsuz yanlar değerlendirildikten sonra bu işin yapılıp yapılamayacağına karar verilmeli. Devredilme öncesinde oluşmuş mevcut müşteri portföyünü elde etmek işyerini devralacak kişiyi bu işte bir adım önde başlatarak avantaj sahibi yapar.

  • Franchising: Girişimcilik seçeneklerinde diğerlerine göre en risksizi sayılabilir. Başarı şansı daha fazladır. Çünkü ana firma reklamları, malzemeleri, iş yeri düzenlemesi, müşteri portföyü hepsini hemen hemen bellidir ve plnalıdır. Girişimci sadece yapılacak mevcut satış işi kalır. Franchinsing ile iş kuracak kişi en başta belirlenen oran dahilinde yaptığı işten bir kar elde eder.

Girişimcilikte Kariyer Değişikliği

Günümüzde işsizlik beklenmedik bir şekilde çok yüksek seviyelere çıkmış durumda. Bunun yanında üniversite eğitimi alarak işsiz kalmış genç sayısı da bir hayli fazla. Dolayısı ile işsiz ya da mevcut işinde hakettiği çerçevede çalıştırıldığına inanmayan bireyler alternatif seçeneklere yani kariyer değiştirmeye ve kendi işini kurmaya yönelmektedir. Bu arada teşvik için verilen girişimci kredileri de sermayesi olmayanlar için bulunmaz bir nimettir. Bu sayede bireyler kolaylıkla ilk adımı atabilmektedir. Öncelikle girişimci kendi işini kendi kendine kurduğu gibi hem ekonomiye hem de birçok kişiye iş kapısı olarak katkı sağlar.

Genç girişimciler bu konuda kendilerini geliştirmek için Girişimcilerin Alması Gereken Eğitimler ve Genç Girişimciler İçin İpuçları adlı blog yazılarına göz atabilirler. Girişimci ruhu taşıyanlar için İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimler kapsamında Dijital Pazarlama Eğitimi veriyor. Takip edin çünkü bu eğitimi almanız yeni bir iş alanı yaratmada size büyük fayda sağlar.

Yazar: Elif Ekşi Okur

Cesaretli, istekli ve tutkulu olmalı, İş fikrini ortaya çıkarıp pazar araştırması yapmalı, Kendi işini açma, İlk zorlukta pes etmemeli, Sermayenin nasıl elde edileceği yönünde araştırmalar yapılmalı, Mevcut bir işletmeyi devralma, Zorlukların ve engellerin fırsat olduğunu bilmeli, Fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi , Franchising, İyi bir yönetici ve lider olmalı, Kurulacak işin pazardaki rekabet düzeyi ve ihtiyacını karşılaması araştırılmalı, Kariyer Değişikliği yapma, Kendini sürekli geliştirmeci ve yenileyecek bilgi yöneticisi olmalı, İş kurulması ve ilerlemesi için noktalar belirlenmeli, Girişimci kredilerini kullanma, Kibirli ve egolu olmamalı, Pazarın hangi ihtiyacını karşılayacağına karar verilmeli, Risk almayı göze almak, Hakedene hakkını her zaman teslim etmeli, İş fikri pazarın hangi ihtiyacını karşılamakta, buna göre adımlar atılmalı, Teşvikler ve desteklerden yararlanma, Ekibine yatırım yaparak ilerlemeli, İş kurma sürecini hayata geçirmeli, Yeni sektör ve alanlarda fırsatları değerlendirebilme, Bilgi birikimi ve cesaretle fikirlerini hayata geçirmeli, Pazar araştırması ve iş kurma süreci aşamalarını geçmeli, Girişimcilik eğitimleri alarak kendini geliştirmeli, Sürekli ilerlemeye ve yenilenmeye odaklanmalıdır, Fırsatlar ve tehditlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, İstanbul İşletme Enstitüsü gibi kurumlardan eğitim almalı
girişimci girişimcilik genç girişimciler dijital pazarlama rekabet franchising online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019