Girişimci ise eline geçen fırsatları iş fikrine dönüştürerek risk alan, bunun üzerine işletme kuran ve sürekli gelişmeye/yenilenmeye odaklanan bir bilgi yöneticisidir. Girişimcilik riski üzerine alıp kar amacı güderek yeni bir atılıma öncülük etme işidir.
Bu ruh hemen hemen hepimizde bulunur fakat genelde bu ruhu hayata geçirme cesareti ve bilgi birikimi yoktur. Girişimci cesaretli, istekli ve tutkulu olmalıdır. Aynı zamanda temkinli ve akıllı da. İlk zorlukta hemen pes etmemeli. Girişimci önündeki zorlukların ve engellerin kendisi için birer fırsat olduğunu bilmeli ve adımlarını her zaman bir sonraki hamleyi düşünerek atmalıdır.Yoksa bu engebeli iş hayatı yolunda ezilmesi çok kolay olur.
Girişimci iyi bir yönetici olduğu gibi iyi de bir liderdir. Ekibini kendi işi gibi kucaklar ve her adımda onlara öncülük eder. Asla kibirli ve egolu değildir. Hakedene hakkını her zaman teslim eder. Kurduğu işte yer alan ekip arkadaşlarına gösterdiği özenle ilerleyeceğinin farkındadır. Çünkü ekibine uzattığı her destek eli onun iş fikrine bir yatırım olarak geri dönecektir.
Girişimci iş fikrini ortaya çıkardığı an hemen pazar araştırması yapmalı. Çünkü yapılacak işin öncelikle kimlere hitap edileceği belirlenmeli. Sermayenin nasıl elde edileceği yönünde araştırmalar yapılıp bununla ilgili belirli adımlar atılmalı. Bu aşama sırasında girişimcinin belli başlı noktalara önem vererek ilerlemelidir.
Bunlardan birisi de iş kurma sürecinde fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi. Kurulacak işin pazardaki rekabet düzeyi nedir ve söz konusu iş fikri pazarın hangi ihtiyacını karşılamakta? Bütün bunlar araştırıldıktan sonra girişimci iş kurma sürecini hayata geçirir.
Girişimci olmak için bir çok seçenek var. İşte bunlardan en önemlileri;
Günümüzde işsizlik beklenmedik bir şekilde çok yüksek seviyelere çıkmış durumda. Bunun yanında üniversite eğitimi alarak işsiz kalmış genç sayısı da bir hayli fazla. Dolayısı ile işsiz ya da mevcut işinde hakettiği çerçevede çalıştırıldığına inanmayan bireyler alternatif seçeneklere yani kariyer değiştirmeye ve kendi işini kurmaya yönelmektedir. Bu arada teşvik için verilen girişimci kredileri de sermayesi olmayanlar için bulunmaz bir nimettir. Bu sayede bireyler kolaylıkla ilk adımı atabilmektedir. Öncelikle girişimci kendi işini kendi kendine kurduğu gibi hem ekonomiye hem de birçok kişiye iş kapısı olarak katkı sağlar.
Genç girişimciler bu konuda kendilerini geliştirmek için Girişimcilerin Alması Gereken Eğitimler ve Genç Girişimciler İçin İpuçları adlı blog yazılarına göz atabilirler. Girişimci ruhu taşıyanlar için İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimler kapsamında Dijital Pazarlama Eğitimi veriyor. Takip edin çünkü bu eğitimi almanız yeni bir iş alanı yaratmada size büyük fayda sağlar.
Yazar: Elif Ekşi Okur