AnasayfaBlogGemi İnşa Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gemi İnşa Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

02 Temmuz 2021
Bu resim bir su kütlesinin önündeki rıhtımda duran büyük bir tekneyi tasvir etmektedir. Tekne beyazdır ve yan tarafında siyah bir şerit vardır. Rıhtımda birkaç merdiven ve büyük sarı bir vinç vardır. Teknenin sağında, yan tarafında dairesel bir tekerleği olan büyük yuvarlak kırmızı bir nesne vardır. Teknenin solunda gökyüzünde parlak bir ışık ve rıhtımda siyah harflerle yazılmış beyaz bir tabela vardır. Daha sağda güneşin altında yeşil bir çalı ve üzerinde siyah nesneler olan beyaz bir nesne var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Gemi İnşa Mühendisi Kimdir?Deniz taşıtlarının bulunduğu her alanda geliştirme, analiz, projelendirme faaliyetlerini sürdüren kişidir.Bulunduğu sektöre ve kuruma katlı sağlamak en büyük hedefleridir.
Gemi İnşa Mühendisi Ne İş Yapar?Gemi makinelerinin projelendirilmesi, planlanması, analizinin gerçekleştirilmesi, raporlandırılması ve mukayese yapmak bu kişilerin başlıca görevleri arasında yerini almaktadır.Dizayn ve planlama ofisleri, tersane, atölye, denizcilik ve lojistik şirketleri gibi alanlarda faaliyette bulunurlar.
Gemi İnşa Mühendisi MaaşlarıÇalıştıkları kurumun özelliklerine, tecrübelerine ve eğitimlerine göre maaşlar da farklılıklar olabilir.Yeni başlamış bir mühendis en az 4.000 TL, tecrübeli bir mühendis ortalama 8.000 TL, uzun yıllar sektör ve iş tecrübesi olan bir mühendis ise en fazla 14.000 TL gelir elde eder.
Gemi İnşa Mühendisi Nasıl Olunur?Bu bölümü okuyup başarılı bir şekilde mezun olan kişiler gemi inşa mühendisi olabilirler.Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmeleri için 240 kredi haklarını doldurmuş olmaları ve üniversitelerinin mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olmaları şarttır.
Eğitim İhtiyacıGemi inşa mühendisi olmak isteyen kişilerin alması gereken mesleki eğitim, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girip üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan gemi inşaatı mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlamaktır.Lisans düzeyinde olan bu eğitimin süresi toplamda 4 yıldır.
İş İmkanlarıİnşaat mühendisleri çeşitli sektörlerde ve çalışma alanlarında istihdam olanağı bulabilirler.İş imkanları; gemi denetim ve belgelendirme kuruluşları, denizcilikle ilgili kamu kurumları, tersane ve gemi üretimi ve tamiriyle ilgili gemi işleten kurumlar, gemi yan sanayi kuruluşları, sigorta kuruluşları, gemicilik eğitim, araştırma ve geliştirme kurumları arasında yer alır.
Gemi İnşa Mühendisi Görevleriİnşa edilecek geminin çizimlerini hazırlamaktan, gereken teçhizat, makine ve malzemelerin seçimine, geminin her türlü bakım ve onarım işlerini yürütmeye kadar çeşitli görevleri vardır.Gemi inşa mühendislerinin ayrıca teknik ve yasal gerekliliklere uygunluk konusunda kapsamlı bilgiye sahip olması gereklidir.
Gemi İnşa Mühendisi YetenekleriBu mühendislerin mukavemet ve dayanıklılık konusunda kapsamlı bilgiye ve analitik düşünme yeteneğine ihtiyaçları vardır.Ayrıca karmaşık projeleri yönetme ve çözümlemeye yönelik kritik düşünme yetenekleri önemlidir.
Meslek ProfiliBu mühendisler genellikle yoğun iş saatlerine sahiptir ve genellikle projeler tamamlanana kadar ek saatler çalışırlar.Genellikle proje tabanlı bir çalışma modeline sahiptirler ve çoğu zaman sahada, gemi inşaat alanlarında bulunurlar.
Mesleğin GeleceğiGemi inşaatı mühendisliği, denizcilik sektörünün sürekli büyümesi ve teknolojik gelişmeler sebebiyle gelecekte de büyük potansiyele sahip bir meslek olarak görülüyor.Bu alanda yetenekli mühendislere olan talep devam edecektir.

Gemi inşa mühendisi deniz taşıtlarının bulunduğu her alanda geliştirme, analiz, projelendirme faaliyetlerini sürdüren kişidir. Bulunduğu sektöre ve kuruma katlı sağlamak en büyük hedefleridir. Bu alanda faaliyette bulunmak isteyen kişilerin öncelikle gerekli olan eğitimleri tamamlamaları gerekir. Eğitimle birlikte mesleğe özgü niteliklerini de geliştirmeleri oldukça önemlidir.

Yazımızda gemi inşa mühendisi ile ilgili merak ettiğiniz sorulara yanıtlar hazırladık. Gemi inşa mühendisi nedir? Gemi inşa mühendisi ne iş yapar? Gemi inşa mühendisi maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Gemi İnşa Mühendisi Nedir?

Gemi inşa mühendisi; sivil ya da askeri deniz araçlarının bulunduğu yerlerde yat, denizaltı, gemi, platform ve açık deniz yapılarının yapımından kısaca tersanelerde gemi yapımından sorumlu olan kişidir. Bu alanda imza yetkisine sahip olan kişidir. Sayısal bölümden sınava hazırlanan ve bu alana ilgisi olan adaylar tarafından oldukça fazla araştırılır. Merak edilen konuların başında nasıl bir eğitim alınması gerektiği vardır.

Gemi inşa mühendisi olmak isteyen kişilerin alması gereken mesleki eğitim, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girip üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan gemi inşaatı mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlamaktır. Kurumsal derslerin yanı sıra bu bölümde mühendislik eğitimi de verilmektedir. Lisans düzeyinde olan bu eğitimin süresi toplamda 4 yıldır. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin mesleki nitelikleri de taşıması beklenir. Eğitimlerini tamamlayan kişiler özel sektörde ve kamu alanında iş imkanına sahiptir.

Gemi İnşa Mühendisi Ne İş Yapar?

Gemi İnşa mühendisi durumundaki kişiler meslek yaşamları boyunca pek çok değişik görevlerde yer alırlar. Gemi makinelerinin projelendirilmesi, planlanması, analizinin gerçekleştirilmesi, raporlandırılması ve çatısı altında çalıştığı kuruluşun ekonomik durumuna göre mukayese yapmak bu kişilerin başlıca görevleri arasında yerini almaktadır. Dizayn ve planlama ofisleri, tersane, atölye, denizcilik ve lojistik şirketleri gibi alanlarda faaliyette bulunan gemi inşa mühendislerinin görev sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • İnşa edilecek geminin çizimlerini hazırlamaktan sorumludur.

  • Yenilenecek gemileri tespit eder.

  • Onarımı yapılması planlanan, yenilenecek olan ve inşa edilmesi gereken gemiler için uluslararası kural ve kanunlara uygun olacak şekilde plan ve proje hazırlar.

  • İnşa edilmesi planlanan gemide kullanılması gereken teçhizat, makine ve malzemelerin seçimini yapar.

  • Dayanıklılık ve diğer hususlar kapsamında mühendislik hesapları çıkarır.

  • İstenilen ölçü ve şekillerde gemi üretir.

  • Gemilerin her türlü bakım ve onarım işlerini yürütür.

Gemi İnşa Mühendisi Maaşları

Gemi İnşa mühendisi olmak için öncelikle ilgili bölümleri tercih etmek gerekiyor ve bu tercih yapılırken de yalnızca puana göre değil, kişinin iş yaşamında ne yapmak istendiğini bilerek ve arzu edilen mesleğe göre tercih yapması gerekiyor. Gemi İnşaatı ile ilgili bölümden mezun olduktan sonra meslek yaşamlarında özel sektör ve kamu sektöründe çalışma imkanı elde ediyorlar. Mezun olma hakkını elde etmiş olan kişilerin büyük bir kısmı iş yaşamlarını tersanelerde sürdürmeyi seçiyor. Kişilerin kamu alanındaki iş imkanlarından yararlanabilmeleri için ise, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde ettikleri puan ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Gemi inşa mühendislerinin iş imkanları; gemi denetim ve belgelendirme kuruluşları, denizcilikle ilgili kamu kurumları, tersane ve gemi üretimi ve tamiriyle ilgili gemi işleten kurumlar, gemi yan sanayi kuruluşları, sigorta kuruluşları, gemicilik eğitim, araştırma ve geliştirme kurumları olarak sıralanabilir. Gemi inşa mühendislerinin maaşları da değişiklik gösterir. Çalıştıkları kurumun özelliklerine, tecrübelerine ve eğitimlerine göre maaşlar da farklılıklar olabilir. Peki, bir gemi inşa mühendisi ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni çalışma yaşamına başlamış bir gemi inşa mühendisi en az 4.000 TL maaş kazanır.

  • Bir süre tecrübe edinmiş bir gemi inşa mühendisi ortalama 8.000 TL maaş kazanır.

  • Uzun yıllar sektör ve iş tecrübesi olan bir gemi inşa mühendisi ise en fazla 14.000 TL gelir elde eder.

Gemi İnşa Mühendisi Nasıl Olunur?

Gemi inşaatı alana ilgi duyan herkes bu alanda nasıl bir eğitim alması gerektiğini araştırır. Merak edilen bir diğer önemli konu da nasıl bir kariyer yaşamı ile karşılaşacaklarıdır. Gemi İnşa Mühendisi olmak isteyen kişiler gemi inşaatı mühendisliği bölümünden 4 yıllık lisans eğitimi alması gerekir. Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmeleri için 240 kredi haklarını doldurmuş olmaları ve üniversitelerinin mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olmaları şartı aranır. Gemi inşaatı mühendisliği bölümü için bazı üniversitelerde bir yıllık İngilizce hazırlık eğitimi verilmekte olup 4 yıllık lisans eğitimi ile birlikte toplamda 5 yılda eğitim tamamlanır.

gemi inşaatı mühendisliği bölümünde eğitim alan öğrenciler, 8 dönem sürecek olan eğitim yaşamları boyunca; mühendislik, denizcilik, çizim, dizayn temelli derslerden sorumlu olurlar. gemi inşa mühendisleri meslek yaşamları boyunca kendi istekleri doğrultusunda özel sektör ve kamu sektöründe kendilerine çalışabilme imkanı elde eder. gemi inşa mühendisleri eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer imkanına da sahip olabilir. çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerine yükselme şansı elde edebilirler. mühendislerin büyük bir kısmı iş yaşamlarını tersanelerde sürdürmeyi seçmektedir. genel olarak iş bulma konusunda sıkıntı yaşamazlar.

Gemi inşa mühendisi olmak isteyen kişilerin eğitimlerinin yanı sıra bazı mesleki niteliklere de sahip olması beklenir. Bunlar; üstün bir genel yeteneğe sahip olmak, sayısal düşünme yeteneğine ve analitik düşünme becerisine sahip olmak, tasarım ve çizim yeteneğine, güzel koordinasyonuna sahip olmak gibi sıralanabilir. Aynı zamanda şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilmeleri ve fizik ve matematik konularına ilgili duymaları oldukça önemlidir. Sahip oldukları niteliklerin her biri iş yaşamlarında başarıya ulaşmaları için oldukça önem taşır.

Gemi İnşa Mühendisi Kimdir?, Deniz taşıtlarının bulunduğu her alanda geliştirme, analiz, projelendirme faaliyetlerini sürdüren kişidir, Bulunduğu sektöre ve kuruma katlı sağlamak en büyük hedefleridir, Gemi İnşa Mühendisi Ne İş Yapar?, Gemi makinelerinin projelendirilmesi, planlanması, analizinin gerçekleştirilmesi, raporlandırılması ve mukayese yapmak bu kişilerin başlıca görevleri arasında yerini almaktadır, Dizayn ve planlama ofisleri, tersane, atölye, denizcilik ve lojistik şirketleri gibi alanlarda faaliyette bulunurlar, Gemi İnşa Mühendisi Maaşları, Çalıştıkları kurumun özelliklerine, tecrübelerine ve eğitimlerine göre maaşlar da farklılıklar olabilir, Yeni başlamış bir mühendis en az 4000 TL, tecrübeli bir mühendis ortalama 8000 TL, uzun yıllar sektör ve iş tecrübesi olan bir mühendis ise en fazla 14000 TL gelir elde eder, Gemi İnşa Mühendisi Nasıl Olunur?, Bu bölümü okuyup başarılı bir şekilde mezun olan kişiler gemi inşa mühendisi olabilirler, Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmeleri için 240 kredi haklarını doldurmuş olmaları ve üniversitelerinin mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olmaları şarttır, Eğitim İhtiyacı, Gemi inşa mühendisi olmak isteyen kişilerin alması gereken mesleki eğitim, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girip üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan gemi inşaatı mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlamaktır, Lisans düzeyinde olan bu eğitimin süresi toplamda 4 yıldır, İş İmkanları, İnşaat mühendisleri çeşitli sektörlerde ve çalışma alanlarında istihdam olanağı bulabilirler, İş imkanları; gemi denetim ve belgelendirme kuruluşları, denizcilikle ilgili kamu kurumları, tersane ve gemi üretimi ve tamiriyle ilgili gemi işleten kurumlar, gemi yan sanayi kuruluşları, sigorta kuruluşları, gemicilik eğitim, araştırma ve geliştirme kurumları arasında yer alır, Gemi İnşa Mühendisi Görevleri, İnşa edilecek geminin çizimlerini hazırlamaktan, gereken teçhizat, makine ve malzemelerin seçimine, geminin her türlü bakım ve onarım işlerini yürütmeye kadar çeşitli görevleri vardır, Gemi inşa mühendislerinin ayrıca teknik ve yasal gerekliliklere uygunluk konusunda kapsamlı bilgiye sahip olması gereklidir, Gemi İnşa Mühendisi Yetenekleri, Bu mühendislerin mukavemet ve dayanıklılık konusunda kapsamlı bilgiye ve analitik düşünme yeteneğine ihtiyaçları vardır, Ayrıca karmaşık projeleri yönetme ve çözümlemeye yönelik kritik düşünme yetenekleri önemlidir, Meslek Profili, Bu mühendisler genellikle yoğun iş saatlerine sahiptir ve genellikle projeler tamamlanana kadar ek saatler çalışırlar, Genellikle proje tabanlı bir çalışma modeline sahiptirler ve çoğu zaman sahada, gemi inşaat alanlarında bulunurlar, Mesleğin Geleceği, Gemi inşaatı mühendisliği, denizcilik sektörünün sürekli büyümesi ve teknolojik gelişmeler sebebiyle gelecekte de büyük potansiyele sahip bir meslek olarak görülüyor, Bu alanda yetenekli mühendislere olan talep devam edecektir
Gemi İnşa Mühendisi Gemi İnşa Mühendisi nedir Gemi İnşa Mühendisi ne iş yapar Gemi İnşa Mühendisi maaşları Gemi İnşa Mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.