AnasayfaBlogGeleceğin Eğitim Teknolojisi
Eğitim

Geleceğin Eğitim Teknolojisi

29 Kasım 2018
Beyaz önlükler giyen bir grup kadın bir arada durmakta ve ellerinde bir robot tutmaktadır. Robotun biri yukarı kaldırılmış iki kolu vardır. Kadınlardan biri sanal gerçeklik gözlüğü takıyor. Ön planda bir kabın yakın çekimi ve bir kadının yüzü görülüyor. Robotik bir kolun ve siyah beyaz bir cihazın yakın çekimi de görülebiliyor. En sağdaki kadın beyaz bir laboratuvar önlüğü ve gözlük takıyor ve belinde siyah bir kemer görülüyor. Bir grup kadın robot hakkında sohbet ediyor gibi görünüyor.
Teknoloji & Eğitim KonularıAçıklamasıGelecekteki Etkisi
Bilgisayarların Gelişmesi1960'ta tanışılan IBM 650, benzerleri gibi eğitimi etkileyen teknolojilerdir.Bilgisayarlar ve dijital teknolojik gelişmeler, eğitimde daha fazla entegrasyon sağlayacaktır.
İnternetin Etkisi1993'ten bu yana hayatımızda olan internet, eğitimi de derinden etkiledi.İnternet; dijital eğitim, uzaktan eğitim ve online öğrenme olanaklarını artırmaya devam edecek.
Eğitimde Teknoloji EntegrasyonuEğitim sistemimizde teknoloji kullanımının henüz tam anlamıyla entegre olmadığı tespit ediliyor.Geliştirilen yeni teknolojiler ile eğitim teknolojisi entegrasyonu daha da hızlanacak.
Uzaktan EğitimÜniversiteler ve diğer eğitim kurumları uzaktan eğitimle farklı alanlarda diploma ve sertifika imkanı sunmaktadırlarUzaktan eğitim, eğitimi daha erişilebilir ve çeşitli kılacak, yeni üniversite ve eğitim programlarına yol açacak.
Sanal Bellek TeknolojisiSanal bellek teknolojisi hayal edilen tekniklerden biri olup hafıza sorunlarını çözmeyi hedefliyor.Sanal bellek teknolojisi, öğrenmeyi daha verimli kılacak ve öğrencilere bilgiye hızla ulaşma imkanı sağlayacak.
Teknoloji ve KaliteTeknoloji süreci iyileştirse de, kaliteli bir eğitim sağlamanın temelinde kaliteli bireyler yetiştirmek vardır.Teknolojinin eğitime olan katkısı, kaliteli eğitimi sağlamada daha uyumlu bir rol oynamaya devam edecektir.
Teknoloji ve Eğitim YaklaşımıEğitim anlayışımız teknolojik gelişmelere ve eğitim sorunlarına nasıl yaklaştığımıza bağlıdır.Teknoloji ve eğitim, birbirleriyle daha uyumlu bir şekilde entegre olacak ve toplam eğitim kalitesini artıracaktır.
Teknoloji Üretimi ve EğitimBilgi çağının gereksinimleri doğru görüldüğünde, teknolojiyi üreten ve eğitime entegre eden bir ülke olabiliriz.Teknoloji üretiminde lider olan ülkeler, eğitimde de etkili olacak ve daha güçlü bir geleceğe yol açacak.
Z Kuşağı ve TeknolojiYeni neslimizin dünya genelinde diğer yaşıtlarıyla yarışması için onlara gereken imkânları sağlamalıyız.Z kuşağı, teknoloji becerilerini ve teknolojiye adaptasyon yeteneklerini artırarak gelecekteki eğitim liderleri olacak.
Teknolojik Eğitim ArgümanlarıSes, animasyon, görüntü, çoklu ortam, sosyal medya, mobil uygulamalar vs. gençlerin ilgisini çekecek ve yeni eğitim argümanları olacak.Teorik ve pratik eğitimi birleştiren yeni araçlar, öğrenmeyi daha interaktif ve anlaşılır kılacaktır.

Yıllarca bilim kurgu filmlerinden takip ettiğimiz birçok teknolojiye, günümüzde uyum sağlamış durumdayız. Peki ya geleceğin eğitim teknolojisinin nasıl olacağını hiç düşündünüz mü? Ülkemiz de ilk olarak 1960 yılında tanıştığımız bilgisayar (IBM 650) şu an bize çok eski bir teknoloji olarak gelse de, o dönem için inanılmaz bir icat olarak tanımlanıyordu. Bilgisayarların gelişmesi ve 1993 yılında internetin hayatımıza girmesi ile ülkemizin teknoloji devrimi de başlamış oldu.

Bilgi Çağı ve Eğitim

. Eğitim sistemimizde kullanılan kara tahtalar, tepegözler, eğitim CD’leri gibi materyaller, yerini; akıllı tahtalara, bilgisayarlara ve internete bırakmış gibi görünse de eğitimcilerin geleneksel çözüm arayışları, uyguladıkları yöntem ve teknikler, teknolojinin imkânlarını yeterli kullanamaması, eğitim sistemimiz önündeki en büyük engel olarak durmaya devam ediyor.

Bilgi ve iletişim çağında toplumlar teknolojik gelişmelere ne kadar yakın olur ve uyum sürecini ne kadar hızlı geçerlerse o kadar büyük kar edeceklerdir. Bu gelişmeleri birbirinden ayrılmaması gereken iki kavram olan Eğitim ve Teknoloji alanlarına da hızla entegre ederek, geleceğin eğitim teknolojisini de bir o kadar hızlı geliştirebilirler. Bugün ülkemizde birçok üniversite ve eğitim öğretim kurumunun uzaktan eğitim ile vermiş olduğu eğitimler ile sağladığı diploma ve sertifika, birden fazla uzmanlık alanına sahip yeni nesiller yetişmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Hayal edilen her teknolojinin bir gün gerçekleşeceğini düşünürsek, sanal sınıflarda öğretmen ve öğrencilerin hologram görüntülerinin olduğu bir okul düşünsenize! Aynı anda birden fazla derse girebildiğinizi, sanal belleklerin size sağladığı teknolojik gelişimin hafıza sorunlarını ortadan kaldırdığını... Bilgiye ulaşmak için hiçbir araca ihtiyaç duymadan sadece sanal belleğinizin arama motorunda yapacağınız hızlı bir arama ile tam donanımlı bir bilgisayar niteliklerine sahip olmak ister miydiniz mesela?

Teknoloji Alanındaki Hızlı Gelişmeler

Aslında teknolojideki hızlı gelişmeler, tüm bunların önümüzdeki çeyrek yüzyılda bize gerçekleşebileceğini gösteriyor olsa da; bilgiye ulaşmak, bilgiyi aktarmak ve bilgiyi doğru kullanmak yine eğitimcilerin üzerinde durması gereken hassas bir konu olacaktır. Teknoloji bize ne kadar eğitimin işlevlerini ve eğitim sürecini iyileştirmede yardımcı olsa da, kaliteli eğitimin temelinde öncelik her zaman kaliteli bireyler yetiştirmek olmalıdır.

Geleceğin eğitim teknolojisi bizim eğitim anlayışımızı kökünden mi değiştirecek, yoksa kaliteli eğitimin olmazsa olmazı mı olacak? Bunun cevabı tamamen teknolojik gelişmelere yaklaşım tarzımız ve eğitim sorunlarını doğru analiz etmemizle alakalı. Eğer bizler yeni teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, hem kendimizi hem de çocuklarımızı bu gelişmelere daha kısa sürede, doğru biçimde adapte etmeyi başarabilirsek yeni dünyanın bilgi iletişiminde öncü ülkeler arasına girmeyi başarabiliriz. Teknolojiyi takip eden değil, teknolojiyi üreten, ürettiğimiz teknolojiyi hayatın her alanına olduğu gibi eğitim alanına da entegre eden ve bu entegrasyonu uluslararası piyasaya pazarlayabilen bir ülke olmak istiyorsak bilgi çağının gereksinimlerini doğru görmeliyiz.

Teknoloji ve Eğitim Bağlantısı

Bilgi ve iletişim öncüleri olacak Z kuşağı neslimizin, dünyadaki gelişmiş ülkelerde yaşayan diğer yaşıtları ile yarışması için onlara gerekli imkânları sağlamalı, yeni teknolojiler üretmelerini, hayal güçlerinin sınırlarını zorlamalarını öğretmemiz bizlerin başlıca sorumluluğu olmalıdır. Dünyanın durmadığını ve teknolojinin her geçen gün yenilenerek, ihtiyaçlar doğrultusunda yenilendiğini görmelerini sağlamak, internet ve bilgisayar alanlarının doğru kullanıldığı takdirde ne denli faydalar sağladığını anlamalarına çalışmak hepimizin birlikte yürüteceği toplum görevi olmalıdır.

Ses, animasyon, görüntü, çoklu ortam, sosyal medya, mobil uygulamalar vs. gibi her alanda teknolojik eğitim argümanları oluşturmalı, gençlerimizin ilgisini çekecek ve onların daha net anlayacağı şekilde onlara ulaşmayı deneyerek, hem teknolojiyi kullanıp, hem eğitim görebileceklerini onlara göstermeliyiz. Eğitimin sadece okul yaşantısı boyunca alınması gereken bir zorunluluk olmadığını, yaşam boyu eğitimin devam ettiğini, öğrenilen her bilginin hem bizlere hem gelecek nesillere sağlayacağı faydaları net şekilde anlatarak, teknolojinin eğlenceli yanından da faydalanarak aktarmalıyız.

Bugün halen ülkemizin birçok noktasında bilgisayar ve internet ile tanışmamış binlerce çocuğumuzun olduğunu bilmek, onlara bu teknolojiyi ulaştıramamış olmak, sadece devletin değil bireyler olarak bizlerin de sorumluluğunda olduğunu unutmamalıyız.

Geleceğin eğitim teknolojisi ne olursa olsun, eğitimin bireyde başladığını, ailede devam ettiğini, okul ve diğer kurumların sadece yardımcı etkenler olduğunu aklımızdan çıkarmadan, her yeni teknolojiye aç bir şekilde yaklaşmalıyız. Öğrenme ve öğretme yaşam boyu devam eden kavramlardır. Hiçbir zaman artık “ben biliyorum”, “öğrendim” dememeliyiz. Sürekli olarak araştırmaya devam ederek yeni şeyler öğrenmeye, bu öğrenimlerimizi teknoloji ile birleştirerek daha faydalı bilgilere çevirmeyi başarabiliriz. Bugün sinema dünyasında izlediğimiz ve kafamızda acaba gerçek mi sorusunu doğuran birçok yeni teknolojinin sahibi bizim çocuklarımız olabilir.

Sizler de bilgi çağının yeni eğitim öncüleri arasına katılmak, kendinizi geliştirerek çevrenize, ülkenize ve dünyaya faydalı bireyler olmak istiyorsanız, İstanbul İşletme Enstitüsünün ücretsiz sertifika programları ile evinizden, ofisinizden, kısacası mobil olarak erişebildiğiniz her noktadan, istediğiniz alanda ücretsiz veya ücretli eğitimler alabilirsiniz.

İlgili eğitim: Ücretsiz Sertifika Programları

Yazar: Ceyhun Çevik

Bilgisayarların Gelişmesi, 1960'ta tanışılan IBM 650, benzerleri gibi eğitimi etkileyen teknolojilerdir, Bilgisayarlar ve dijital teknolojik gelişmeler, eğitimde daha fazla entegrasyon sağlayacaktır, İnternetin Etkisi, 1993'ten bu yana hayatımızda olan internet, eğitimi de derinden etkiledi, İnternet; dijital eğitim, uzaktan eğitim ve online öğrenme olanaklarını artırmaya devam edecek, Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu, Eğitim sistemimizde teknoloji kullanımının henüz tam anlamıyla entegre olmadığı tespit ediliyor, Geliştirilen yeni teknolojiler ile eğitim teknolojisi entegrasyonu daha da hızlanacak, Uzaktan Eğitim, Üniversiteler ve diğer eğitim kurumları uzaktan eğitimle farklı alanlarda diploma ve sertifika imkanı sunmaktadırlar, Uzaktan eğitim, eğitimi daha erişilebilir ve çeşitli kılacak, yeni üniversite ve eğitim programlarına yol açacak, Sanal Bellek Teknolojisi, Sanal bellek teknolojisi hayal edilen tekniklerden biri olup hafıza sorunlarını çözmeyi hedefliyor, Sanal bellek teknolojisi, öğrenmeyi daha verimli kılacak ve öğrencilere bilgiye hızla ulaşma imkanı sağlayacak, Teknoloji ve Kalite, Teknoloji süreci iyileştirse de, kaliteli bir eğitim sağlamanın temelinde kaliteli bireyler yetiştirmek vardır, Teknolojinin eğitime olan katkısı, kaliteli eğitimi sağlamada daha uyumlu bir rol oynamaya devam edecektir, Teknoloji ve Eğitim Yaklaşımı, Eğitim anlayışımız teknolojik gelişmelere ve eğitim sorunlarına nasıl yaklaştığımıza bağlıdır, Teknoloji ve eğitim, birbirleriyle daha uyumlu bir şekilde entegre olacak ve toplam eğitim kalitesini artıracaktır, Teknoloji Üretimi ve Eğitim, Bilgi çağının gereksinimleri doğru görüldüğünde, teknolojiyi üreten ve eğitime entegre eden bir ülke olabiliriz, Teknoloji üretiminde lider olan ülkeler, eğitimde de etkili olacak ve daha güçlü bir geleceğe yol açacak, Z Kuşağı ve Teknoloji, Yeni neslimizin dünya genelinde diğer yaşıtlarıyla yarışması için onlara gereken imkânları sağlamalıyız, Z kuşağı, teknoloji becerilerini ve teknolojiye adaptasyon yeteneklerini artırarak gelecekteki eğitim liderleri olacak, Teknolojik Eğitim Argümanları, Ses, animasyon, görüntü, çoklu ortam, sosyal medya, mobil uygulamalar vs gençlerin ilgisini çekecek ve yeni eğitim argümanları olacak, Teorik ve pratik eğitimi birleştiren yeni araçlar, öğrenmeyi daha interaktif ve anlaşılır kılacaktır
Geleceğin Eğitim Teknolojisieğitim eğitim ve teknoloji teknolojiuzaktan eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.