AnasayfaBlogEtkinlik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Etkinlik Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

29 Temmuz 2021
Takım elbise giyen bir kadın elinde bir dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Yüzü yakın plandadır, burnu ve gözleri görünmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda siyah beyaz bir logo görülüyor. Logo bulanıktır ama kenarları seçilebilmektedir. Kadının dizüstü bilgisayarı nazikçe tutan elleri görülüyor. Dizüstü bilgisayarın klavyesi arka planda görülebiliyor. Dizüstü bilgisayar mat siyah bir yüzeye sahip ve ekran ışığı yansıtıyor.
Meslek TanımıBecerilerSorumluluklar
Etkinlik Uzmanıİletişim, Organizasyon, YöneticilikEtkinliklerin a'dan z'ye planlaması ve yönetilmesi
Etkinlik Uzmanıİyi bir iletişim ve liderlik yeteneğine sahip olmaMüşteri ile sürekli iletişim halinde olma ve etkinlik gidişatını kontrol etme
Etkinlik UzmanıYaratıcılık ve dikkatli detaylara yönelmeEtkinliğin yapılacağı en uygun zaman ve mekanın belirlenmesi
Etkinlik UzmanıMaliyet planlama ve bütçeleme yeteneğiEtkinliğin bütçesinin belirlenmesi ve harcamaların kontrol edilmesi
Etkinlik UzmanıPazarlık ve müzakere kabiliyetiGerektiğinde işletmelerle pazarlık yapma ve müşterinin çıkarlarını koruma
Etkinlik UzmanıKrize müdahale ve sorun çözme yeteneğiAksaklıkların önlenmesi ve yedek planın devreye sokulması
Etkinlik UzmanıStres yönetiminin yanı sıra sağlık ve iş güvenliği konularında bilgi sahibi olmaHer türlü ihtimali düşünerek çalışanların sağlık ve iş güvenliğini sağlama
Etkinlik UzmanıEtkinliklerin reklam ve pazarlamasına dair bilgi ve deneyimEtkinliğin tanıtım ve pazarlamasına yönelik faaliyetler yürütme
Etkinlik UzmanıMisafir konukları ve firma sahipleri gibi kişilerin planlamasını yönetmeKonaklamadan ulaşıma tüm detayları ayarlayarak etkinlik sahibine ücret kaydı şeklinde raporlar verme
Etkinlik UzmanıDeğerlendirme ve sürekli öğrenme yeteneğiOrganizasyon sonunda değerlendirmeler yapma ve gerekli düzenlemeleri gerçekleştirme

"Organizasyon yeteneğim orada burada harcanıyor" diyenler, "plan yapmaya bayılıp bunu nasıl mesleğe dönüştürürüm" diye düşünenler için bir meslek söylüyoruz: etkinlik uzmanı. İletişim, organizasyon, yöneticilik gibi birçok becerinin karması olan bir meslekten bahsediyoruz. Etkinlik uzmanları bol koşuşturmacalı, sabır gerektiren, müşteri memnuniyetinin olmazsa olmaz olduğu etkinliklerin kahramanlarıdır. Hedefi kusursuzluk olan, hataya tahammülü olmayan ve her zaman cebinde yedek planıyla dolaşanlar için gelin detaylara inelim.

Etkinlik Uzmanı Nedir?

Bir etkinlikle ilgili a’dan z’ye tüm işlemlerden haberdar olup, bunları yöneten kişiye etkinlik uzmanı diyoruz. Buradaki etkinlikten kastımız ne olabilir? Birkaç örnek verelim: konferans, düğün, doğum günü, mezuniyet balosu, yıl dönümü, firmaların özel günleri, toplantı etkinlikleri. Bu örnekleri olabildiğince çoğaltabiliyoruz. Şimdi bu etkinliklerden birini baz alarak etkinlik uzmanı mesleğimiz hakkında daha somut bilgiler edinelim. Mezuniyet balosu olsun. Balonun yapılacağı yer, sunulan yemekler, masalar, sandalye süsleri, çalan müzikler, kişi sayıları ve oturma planları, ışıklandırmalar gibi birçok detayla ilgilenen veya denetleyen kişi etkinlik uzmanıdır. Bu kadar ayrıntılı kararlar vermek iyi bir organizasyon becerisi gerektirir. Aranılan bir etkinlik uzmanı olmak isteyenler için bu meslekte profesyonelleşmek oldukça önemli. 

Etkinlik planlamalarında birçok insanla da iletişime geçileceğinden etkinlik uzmanının iyi bir yönetici olması gerekir. Özetle iletişim becerisi yüksek ve pratik kişilikler aranıyor. Günümüzde sosyal medya sayesinde organizasyon reklamları çok çeşitli ve fazla sayıda karşımıza çıkıyor. İnsanlar özel günleri için streslerini en aza indirebilecek en iyi kişileri arıyor. Bu noktada etkinlik uzmanı sakin, kontrollü ve planlı kişiliğiyle devreye giriyor. Şimdi etkinlik uzmanının iş tanımlarına detaylıca bakalım.

Etkinlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Etkinlik uzmanları üstlendikleri organizasyonları eksiksiz ve kusursuz yürütmeye çalışan titiz insanlar olmalıdır. Bu sorumluluğa sahip organize kişiliklerin yaptıkları işleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Etkinliğin sahibiyle, yani müşteriyle her zaman kontakta olup iyi bir iletişim gerçekleştirmek başlıca görevidir. Etkinliğin gidişatı ve memnuniyet için olmazsa olmazı da diyebiliriz. Yapılan her işin kaydı tutulmalı ve müşterinin onayı altında gerçekleştirilmelidir. Kısacası etkinlik uzmanı müşterinin taleplerini iyice öğrenmeli ve buna göre planlamalar yapmalıdır.

  • Etkinliğin yapılacağı en uygun zamanı takvimde belirlemek. Bunu etkinliği yapmak isteyenler belirler diyebilirsiniz ki doğru. Fakat iyi bir etkinlik uzmanı o tarihin uygunluğuna, hava durumunun elverişliliğinden mekanın koşullarına kadar ayrıntılı bir şekilde düşünür.

  • Etkinlik bütçesini belirlemek. Tüm harcamaların nereye gittiğine dair listeler yaparlar. Ve bu listeler etkinlik sahiplerine sunularak onaylarından geçerse plan devreye girer.

  • Etkinlik uzmanı organizasyonda ihtiyaç duyulan, örneğin catering şirketi, dekoratör gibi işletmelerle bağlantılara sahip olmalıdır. Gerektiğinde pazarlık yaparak müşterinin çıkarını gözetmelidir. 

  • Kusursuz planlamalar ve iş bölümleri gerçekleştirmek. Organizasyonun bir parçası olan her ekibin iş tanımını belirleyerek plandan şaşılmamasını sağlar. Her türlü ihtimale karşı etkinlik uzmanının yedek bir planı olmalıdır. Oldu ki bir şey ters gitti ki büyük organizasyonlarda başa oldukça gelinen bir durumdur. İşte bu gibi durumlarda etkinlik uzmanı B planını devreye sokarak aksaklık yaratmaksızın planlamasına devam etmelidir.

  • Organizasyonlar yapısı gereği stres yüklü olabiliyor. Etkinlik uzmanları bu stres yönetimini iyi yapabilmeli, sakin kalarak pratik ve etkin çözümler üretebilmelidir.

  • Her türlü ihtimali düşünerek çalışanların sağlık ve iş güvenliğini sağlamalıdır.

  • Etkinliğin reklam gereksinimi varsa doğru networkler sağlayarak etkinliğin tanıtım ve pazarlamasına yönelik faaliyetler yürütür. 

  • Organizasyonda misafir konuklar, ağırlanması gereken firma sahipleri gibi kişilerin planlamasını da yine etkinlik uzmanları yönetir. Konaklamadan ulaşıma tüm detayları ayarlayarak etkinlik sahibine ücret kaydı şeklinde raporlar verir.

  • Organizasyon sonunda değerlendirmeler yapar. Şunu biliyoruz ki en iyi reklam kulaktan kulağa olandır. Yani siz bir etkinlikte ne kadar başarılı olursanız isminiz de o kadar sık aranılanlara girer. Biri arkadaşına, diğeri firmasına derken önerilenlerde üst sırada olabilirsiniz. Aksi takdirde başarısız bir etkinlik de isminizi ve markanızı tehlikeye atabilir. 

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Etkinlik Uzmanı Maaşları

Etkinlik uzmanı maaşlarını net olarak söyleyebilmek pek mümkün değil. Kendi işini yapan bir etkinlik uzmanı aldığı işlerle orantılı olarak para kazanır. Bu etkinliğin büyüklüğüne, çeşidine, sahibine, uzmanın deneyimine, iş yüküne gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer siz düğün alanına yoğunlaşan bir etkinlik uzmanıysanız düğünlerin en çok yapıldığı aylarda oldukça iyi kazanabilir, diğer aylarda daha az gelire sahip olabilirsiniz. Bunun için etkinlik uzmanlarının kendi para yönetimlerini de iyi yapmaları gerekir. Zaten işinin bir parçası da bütçe yönetimi olduğu için bu zor olmayacaktır.

Bir kuruma bağlı, örneğin bir organizasyon şirketinde çalışıyor ise daha stabil bir maaştan söz etmek mümkün olabilir. Burada da yapılan etkinliklerden yüzdeler almak mümkün olabilir. Tamamen kuruma ve şirketin büyüklüğüne bağlı değişkenler. Eğer organizasyon ve iletişim becerilerinize güveniyorsanız bu meslekte çok iyi yerlere gelme şansınız her zaman vardır. Zaman ve deneyim isteyen, mesleği sevenler için oldukça tatmin edici bir iş kolu. Etkinlik uzmanı olmaya karar verdiyseniz şimdi nasıl olabileceğinize bakalım.

Etkinlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Etkinlik uzmanı olmak için belli bir resmi kurumdan eğitim alma zorunluluğu yok. Eğitim düzeyi ne olursa olsun herkes etkinlik yönetimi alanında yapılan programlara kayıt olabilir, sertifikalara ulaşabilir. Bu programlar örgün olabildiği gibi online olarak da verilebilmektedir. Bunun haricinde Halkla İlişkiler, Sanat ve Kültür Yönetimi, Gösteri Sanatları Yönetimi, Pazarlama ya da İktisat gibi lisans bölümlerinde okuyanlar etkinlik uzmanlığı alanına yönelerek kariyerlerini bunun üzerine planlayabilirler.

Etkinlik uzmanı olmak için iyi bir iletişim becerisi, koordinasyon yeteneği, planlı ve programlı çalışma, bolca sabır, araştırma becerisi, esnek çalışma saatlerine tolerans gibi birçok yeteneğe sahip olmak gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi eğer kendi işinizi yapıyorsanız bu yetenekleri pazarlamak çok önemlidir. Kendi reklamınızı yapabilmek için trendleri takipte kalmak, sosyal medyayı etkin kullanmak gibi birçok faktör etkilidir. Malum bu alanda rekabet oldukça yoğun. Sizi farklı kılan yaptığınız işler ve bunları reklamlarınızda etkili kullanma yeteneğiniz olacaktır.

Etkinlik Uzmanı, İletişim, Organizasyon, Yöneticilik, Etkinliklerin a'dan z'ye planlaması ve yönetilmesi , Etkinlik Uzmanı, İyi bir iletişim ve liderlik yeteneğine sahip olma, Müşteri ile sürekli iletişim halinde olma ve etkinlik gidişatını kontrol etme, Etkinlik Uzmanı, Yaratıcılık ve dikkatli detaylara yönelme, Etkinliğin yapılacağı en uygun zaman ve mekanın belirlenmesi, Etkinlik Uzmanı, Maliyet planlama ve bütçeleme yeteneği, Etkinliğin bütçesinin belirlenmesi ve harcamaların kontrol edilmesi, Etkinlik Uzmanı, Pazarlık ve müzakere kabiliyeti, Gerektiğinde işletmelerle pazarlık yapma ve müşterinin çıkarlarını koruma, Etkinlik Uzmanı, Krize müdahale ve sorun çözme yeteneği, Aksaklıkların önlenmesi ve yedek planın devreye sokulması , Etkinlik Uzmanı, Stres yönetiminin yanı sıra sağlık ve iş güvenliği konularında bilgi sahibi olma, Her türlü ihtimali düşünerek çalışanların sağlık ve iş güvenliğini sağlama, Etkinlik Uzmanı, Etkinliklerin reklam ve pazarlamasına dair bilgi ve deneyim, Etkinliğin tanıtım ve pazarlamasına yönelik faaliyetler yürütme, Etkinlik Uzmanı, Misafir konukları ve firma sahipleri gibi kişilerin planlamasını yönetme, Konaklamadan ulaşıma tüm detayları ayarlayarak etkinlik sahibine ücret kaydı şeklinde raporlar verme, Etkinlik Uzmanı, Değerlendirme ve sürekli öğrenme yeteneği, Organizasyon sonunda değerlendirmeler yapma ve gerekli düzenlemeleri gerçekleştirme
Etkinlik Uzmanı Etkinlik Uzmanı nedir Etkinlik Uzmanı ne iş yapar Etkinlik Uzmanı maaşları Etkinlik Uzmanı nasıl olunur
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın elinde fotoğraf makinesiyle kanepede oturuyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve sanki fotoğraf çekmeye hazırmış gibi ellerini uzatmış. Yan tarafında sepet içinde bir bitki ve bileğinde siyah bir elastik bant görülüyor. Fotoğraf makinesinin bir ekranı var ve onu tutan el yana doğru uzanıyor. Kadının boynuna yakın çekim yapılmış ve gülüyor gibi görünüyor. Kamera, kanepenin ve bitkinin sıcak, canlı renkleriyle büyük bir kontrast oluşturuyor. Bu görüntü bir neşe ve rahatlama anını tasvir ederken, teknolojinin önemini ve zaman içinde bir anı yakalamayı da ihmal etmiyor.
Meslekler

Sosyal Medya Meslekleri

06 Mayıs 2021
Bir tablet ekranını işaret eden bir elin yakın çekimi. El, işaret eder gibi bir hareketle tutulmuştur ve işaret parmağı hafifçe kıvrılmıştır. Tablet diğer elde tutulmaktadır ve ekran çeşitli simgeler ve metinlerle aydınlatılmıştır. Tabletin yanında masanın üzerinde birkaç tuşu basılı bir klavye durmaktadır. Masanın üzerinde ayrıca bir defterin üzerinde bir kalem ve bir tabağın üzerinde bir fincan kahve var. Arka planda bir parmak bir tabelayı işaret ediyor. Görüntü sıcak ışıklı bir odada çekilmiştir.
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Ne İş Yapıyor?

06 Aralık 2019
Bir kişi elinde şeffaf bir cihaz tutmaktadır. Cihaz dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir kenarlığa sahiptir. Cihazın ekranı aydınlatılmıştır ve çeşitli simgeler ve dosyalar içeren bir bilgisayar masaüstünü göstermektedir. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi kot pantolon giymektedir. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri cihaza odaklanmıştır. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da kişinin yakın çekimde olduğunu düşündürür. Odadaki ışık parlaktır ve görüntüye yumuşak sarı bir ton verir. Cihazı inceleyen kişinin yüzü sakin ve odaklanmış görünüyor.
Nasıl Yapılır?

Etkinlik Yönetimi Ne İşe Yarar?

25 Ocak 2021