AnasayfaBlogERP Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

ERP Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

27 Haziran 2021
Açık mavi tişörtlü bir adam kollarını açmış karşılayıcı bir tavırla duruyor. Yüzünde küçük bir gülümseme var ve gözleri kapalı. Ellerinin ikisi de açık ve parmakları genişçe açılmış. Kısa, koyu renk saçları var ve giysileri rahat bir ortamda olduğunu gösteriyor. Arka planda bir kanepe ve sehpanın göründüğü bir odada durmaktadır. Parlak doğal ışık tüm sahneyi aydınlatıyor ve ona huzurlu bir his veriyor.
ERP Danışmanı TanımıERP Danışmanının GörevleriERP Danışmanı Maaş Aralığı
ERP yazılımı kurulum sürecinde ve sonrasında yol gösteren kişiMüşterinin ERP yazılımı ile fikirlerini geliştirir, sisteme entegre eder ve kaynak planlama kararlarına yardımcı olur.4.200 TL'den 7.500 TL'ye kadar maaş alabilirler
Şirketin iş ihtiyaçları, çalışanların eğitimi, iş süreçleri ve çalışan iletişimindeki yazılım ihtiyaçlarını değerlendiren kişiŞirketin iş prosedürünü analiz eder ve ilgili otomasyon için uygun yazılımı tasarlar.Tecrübe ile ortalama 5.500 TL'ye kadar kazanç sağlayabilirler
ERP sistemini optimize eden ve yaratıcı iş çözümleri tanımlayan kişiMüşterilerle süreci gözden geçirme ve uygulama yapılandırma toplantıları gerçekleştirir.Alınan en yüksek maaş ise 7.500 TL'dir
Müşteri verilerin toplaması ve uygulamaya entegre etmesi gereken kişiMüşteri bilgileri gizliliğini korumak, kılavuz el kitapları, muhtemel problemler ve bunların çözüm yolları gibi konularla ilgili gerekli dokümantasyonları oluşturur.İş yeri personeline kullanıcı eğitimi verirken alacağı maaş ortalama 5.500 TL olabilir

Kurumların iş akışlarının birbiri ile bütünleşik şekilde yürütülmesi amacıyla tasarlanmış olan ERP yazılım sistemleri kurumlar için vazgeçilmez hale gelmiştir. Peki, kurumların hangi ERP yazılımına ihtiyaç duyduğuna kim karar verir? ERP yazılımının kurulumu için kurumun iş süreç analizleri kim tarafından yapılır? Gibi soruların yanıtı ERP danışmanıdır. ERP (Enterprise Resource Planning / Kurumsal Kaynak Planlaması), şirketlerin teknoloji, hizmet ve insan kaynakları ile alakalı pek çok işlevi otomatikleştiren entegre uygulamaları kullanmasını sağlayan bir işletme süreçleri yönetimi yazılım programıdır. ERP danışmanı ise ERP yazılımını kullanmayı tercih eden şirketlere yazılım kurulumu esnasında, entegrasyon sürecinde ve kurum sonrasında yol gösteren kişilere verilen addır.

Yazımızda ERP danışmanı nedir? ERP Danışmanı ne iş yapar? Sorularına yanıt aradık.

ERP Danışmanı Nedir?

ERP danışmanı, ERP yazılımı kurulum sürecinde ve sonrasında yol gösteren kişidir. Müşterinin ERP yazılımı ile fikirlerini geliştirir, sisteme entegre eder ve kaynak planlama kararlarına yardımcı olur. ERP danışmanı, şirketin iş ihtiyaçları, çalışanların eğitimi, iş süreçleri ve çalışan iletişimi başta olmak üzere birçok alandaki yazılım ihtiyaçlarını değerlendiren kişidir. Şirketler tüm kaynaklarının kolayca ölçülebilmesini, kontrol edilebilmesini ve planlama yapılmasını ister. Bu sebeple uygulanması kolay, uygun maliyetli ve eksiksiz bir iş yönetim çözümü arayışında hareket eder.

Ancak işletmenin büyüklüğüne ve sistemine uygun iş çözümüne karar vermesi ve yeterli parametre ve kaynaklar bulması zorlaşabilir. İş yönetim çözümü olarak ERP sistemi kurmak isteyen bir şirketin tüm datası gözden geçirilir ve ihtiyaçları, istekleri doğru tespit edilir. Analiz aşamasından sonra karar ve aksiyona dönüştürülecek sonuçlar ortaya konur. Ardından hangi ERP sisteminin kurulacağına karar verilmesi süreci başlar. Şirket departmanları göz önünde bulundurulduğunda mali muhasebe, satın alma işlemleri, yönetim, müşteri ilişkileri ya da üretim gibi birçok departman bulunmaktadır.

Birbirinden farklı teknik detayları içeren departmanlarda süreçlerin tümüne hakim olmak zor olabilir. Bu noktada ERP yazılımının satın alma sürecinde olduğu kadar yazılım kurulum aşamasında da yol arkadaşlığı edecek bir danışmana olan ihtiyaç ta artar. ERP danışmanı olmak isteyen kişiler meslekle ilgili bilgileri edindikten sonra nasıl bir eğitim almaları gerektiğini de araştırır. Bu durum firmaların faaliyet gösterdikleri sektöre bağlı olarak değişiklik gösterir. İşletmeler adaylarda farklı lisans bölümlerinden mezuniyet kriteri aramaktadır.

ERP Danışmanı Ne İş Yapar?

ERP danışmanlarının en önemli rolü şirket birimlerinin yazılım ile entegrasyon sürecini izlemektir. Bunun yanında ERP danışmanlarının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Microsoft Dynamics ERP’nin uygulanması ve eğitimi ile alakalı müşterilere yardımcı olmaları gerekir.

  • Uygulamaya entegre etmek için ilgili firma verilerini toplaması gerekir. Bunun için müşteri ile iletişime geçer.

  • Şirketin iş prosedürünü analiz eder ve ilgili otomasyon için uygun yazılımı tasarlar.

  • Kılavuz el kitapları, muhtemel problemler ve bunların çözüm yolları gibi konularla ilgili gerekli dokümanları oluşturur.

  • Müşterilerle süreci gözden geçirme ve uygulama yapılandırma toplantıları gerçekleştirir.

  • İşletmelerin metodolojisini ve yaklaşımını sürekli olarak geliştirmek için yaratıcı iş çözümleri tanımlar.

  • Mevcut ERP sistemini optimize etmek üzere yollar geliştirir.

  • İş yeri personeline kullanıcı eğitimi verir.

  • Müşteri bilgileri gizliliğine sadık kalmalıdır.

ERP Danışmanı Maaşları

Bir ERP danışmanı, sistemin bakım aşamasında ilgili olmalıdır. ERP yazılımı ile ilgili olan sorunların kaynağını tespit edebilmek için müşterilerle sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bunun yanında ERP danışmanı sadece teknolojik yetenekleri ile sınırlı kalmaması gerekir. Mükemmel müşteri hizmetleri, sosyal beceriler ve topluluk önünde konuşma aynı zamanda liderlik becerileri gibi birçok alanda yetenek sahibi olmalıdır. Bu rolün geniş sorumluluğa sahip olması ve karmaşıklığı ile danışmanların çalışma programı değişiklik göstermektedir. Esnek çalışma saati gerektiren bir meslek dalıdır. ERP danışmanlığı, yazılımla ilgili acil bir durum ortaya çıkması halinde çoğu zaman çağrı vardiyasına hazır olmalıdır. Şehir dışı ya da yurt dışı projeleri için seyahat halinde olması gerekebilir. Bu durumda danışmanların maaşlarını etkileyen önemli unsurlardandır. Aynı zamanda şirketin özellikleri, kişinin tecrübesi ve sahip oluğu nitelikler de durumu etkiler.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

  • İş hayatına yeni başlamış bir ERP danışmanı 4.200 TL maaş elde edebilmektedir.

  • Uzmanlık ve tecrübe ile ortalama 5.500 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.

  • Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 7.500 TL ye kadar çıkmaktadır.

ERP Danışmanı Nasıl Olunur?

Kurumlar ERP danışmanı olarak çalışmak isteyen kişilerden sektöre bağlı olarak farklı lisans eğitimleri arayışında olabilir. ERP Danışmanı pozisyonu için ideal olarak görülen adayın aynı anda birden fazla sistemi dengeleyebilen ve karmaşık sistemi anlayabilen teknik fikirli bir kişi olması beklenir. ERP sistemi sürekli gelişim gösterdiği için iş de sürekli değişiklik gösterir. Bu yüzden hızlı düşünen bir birey olmak oldukça önemlidir. Ek olarak bazı spesifik yeteneklere sahip olmaları beklenir. Bunlar;

  • Yazılım Yeteneği; ERP Danışmanı yazılım sorunlarının giderilmesi ve yazılımın yükseltilmesinden sorumlu olan kişidir. Bu sebeple ideal bir meslek mensubu bu yazılım bilgisine sahip olmalıdır. Yeni programlar eklendiğinde, kodlama bilgisi ile öğrenmeye hazır hale gelmelidir.

  • Problem Çözme Yeteneği; ERP danışmanı, ERP yazılımı ile ilgili tüm sorunları çözmek için her zaman hazır halde olmalıdır. Süreçte zaman kaybı yaşanmaması ve kullanıcıların memnuniyeti için yaratıcı düşünebilmeleri ve problemleri çözebilmeleri önemlidir.

  • Ekip çalışması ve liderlik becerisi göstermelidir; ERP danışmanı, şirketin her bir departmanını koordine etmesi gerekir. İhtiyaç ve isteklerin analizi için bilgi toplamalı ve toplantılarda liderlik rolünü üstlenmelidir. Proje süreçlerinin durduğu zamanlarda verimli ve etkili bir şekilde karar verebilmelidir. Kriz aşamalarında liderlik özelliği ön planda olmalı ve projeye yön vermelidir.

  • İletişim becerileri ve sunum becerileri göstermelidir; ERP danışmanı, yazılım süreci için yönetime plan sunmalı ve eğer sistem yükseltiye geçtiyse çalışanlara eğitim vermelidir. Aynı zamanda yazılım süreçleri hakkında bilgi akışının doğru yönlendirilmesi ve olası sorunlara çözüm üretebilmek için gelişmiş iletişim becerisi sergilemelidir.

ERP yazılımı kurulum sürecinde ve sonrasında yol gösteren kişi, Müşterinin ERP yazılımı ile fikirlerini geliştirir, sisteme entegre eder ve kaynak planlama kararlarına yardımcı olur, 4200 TL'den 7500 TL'ye kadar maaş alabilirler, Şirketin iş ihtiyaçları, çalışanların eğitimi, iş süreçleri ve çalışan iletişimindeki yazılım ihtiyaçlarını değerlendiren kişi, Şirketin iş prosedürünü analiz eder ve ilgili otomasyon için uygun yazılımı tasarlar, Tecrübe ile ortalama 5500 TL'ye kadar kazanç sağlayabilirler, ERP sistemini optimize eden ve yaratıcı iş çözümleri tanımlayan kişi, Müşterilerle süreci gözden geçirme ve uygulama yapılandırma toplantıları gerçekleştirir, Alınan en yüksek maaş ise 7500 TL'dir, Müşteri verilerin toplaması ve uygulamaya entegre etmesi gereken kişi, Müşteri bilgileri gizliliğini korumak, kılavuz el kitapları, muhtemel problemler ve bunların çözüm yolları gibi konularla ilgili gerekli dokümantasyonları oluşturur, İş yeri personeline kullanıcı eğitimi verirken alacağı maaş ortalama 5500 TL olabilir
ERP Danışmanı ERP Danışmanı nedir ERP Danışmanı ne iş yapar ERP Danışmanı maaşları ERP Danışmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın, aydınlık bir odada dikkatle bilgisayar ekranına bakmaktadır. Pembe bir bluz giymiş ve koyu kahverengi saçlarını arkadan bağlamış. Gözleri ekrana odaklanmıştır ve elleri masanın üzerinde hafifçe durmaktadır. Arka plandaki duvarlar beyaz ve üzerlerinde birkaç poster ve resim var. Masa ahşap ve pembe bir yastık da dahil olmak üzere çeşitli eşyalarla dolu. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, sanki bilgisayarda bir sorunu çözmeye çalışıyor. Odadaki aydınlatma sıcak ve davetkâr, atmosfer ise konsantrasyon ve odaklanma havasında.
5
(36)

Nöropazarlama Eğitimi

19 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
17631193
Bu görüntü bir grafiğin yakın çekimidir. Siyah beyaz ekranlı beyaz bir dizüstü bilgisayarda görüntülenmektedir. Sağ üst köşede siyah metinli dikdörtgen siyah beyaz bir işaret görülmektedir. Grafik, her birinde bir sayı ve yazı tipi bulunan birkaç paralel çizgiden oluşmaktadır. Sayılar ve yazı tipi beyaz zemin üzerine siyah elle yazılmıştır. Grafik beyaz bir arka plan üzerinde görüntüleniyor ve metin net bir şekilde görülebiliyor. Bu görüntü ekran görüntüsü, metin, sayı, yazı tipi, paralel çizgiler, el yazısı ve belge için harika bir örnektir.
5
(8)

Makro Eğitimi

46 Konu12 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102607