E-ticarette Başarının Sırrı Nedir?
Konu | Açıklama | Sedat Ateş'in Tavsiyeleri |
---|---|---|
E-ticaret Sektörü | Artık ticaretin önemli bir parçası ve firmaların içerisinde e-ticaret müdürlük ve direktörlük pozisyonları bulunuyor. Ticaret bakanlığının paylaştığı rakama göre sektörün payı %19. | Farklı sektörlerden e-ticaret sitelerini takip etmek, rakiplerin iyi analiz edilmesi ve kıyaslama yapılması gerekiyor. |
E-ticaret Eğitimi | E-ticaret, birçok alana yayılan ve sürekli gelişen bir alandır. Bu sektörde ilerlemek için eğitim almak büyük önem taşıyor. | Bu alanda tecrübeli eğitmenlerden eğitim alınmalı ve teorik bilginin yanı sıra pratik deneyimlerle de donanım sağlanmalıdır. |
E-ticaret Uzmanlığı | E-ticaret uzmanı olmak, pek çok farklı konunun kazanılmasını gerektirir ve bu seviyeye ulaşmak için çok fazla saat harcamak gereklidir. | E-ticaret yazılımlarını detaylı incelemek, pazar yerlerinde panel kullanmayı öğrenmek ve panelleri deneyerek öğrenmek gerekiyor. |
E-ticaretin Geleceği | E-ticaret sürekli evrim geçiriyor ve gelişiyor. Özellikle teknolojinin ilerlemesiyle beraber, gelecekte e-ticaret alışkanlıkları ve yöntemleri farklılık gösterebilir. | Taktığınız gözlükle ayakkabıyı seçmeye kadar uzanan bir seçenek sunacağını düşündüğü bir alan yaratmalısınız. |
Dijital Pazarlama | Dijital pazarlama, e-ticaretin önemli bileşenlerinden biridir ve bu alanda uzmanlaşmak, e-ticaret uzmanı olmayı hedefleyenlere büyük avantaj sağlar. | Bu alana öncelik verin ve dijital pazarlama eğitiminden yararlanın. |
E-ticaret Kariyeri | E-ticaret alanında kariyer yapmayı düşünenler için birçok farklı kariyer yolculuğu mevcut. Bu yolculuklar başarıya ulaşmak için gerekli olan deneyim ve bilgi birikimini sağlar. | E-ticaret uzmanı olmak, yurt dışına çıkma ve farklı ülkelerde kariyer yapma imkanı da sağlar. |
E-ticaret Eğitim Sıralaması | E-ticaret alanında eğitim alırken hangi eğitimin ilk önce alınması gerektiği konusu önemlidir. Bu, hangi konuya öncelik verileceğini ve hangi konularda daha fazla bilgi birikimi oluşturulacağını belirler. | Dijital pazarlama eğitiminin ilk sırada, sosyal medya uzmanlığı eğitiminin ise ikinci sırada olması gerektiğini düşünüyor. |
Mesleğin Ömrü | E-ticaret ve dijital pazarlama sektörü hızla gelişen ve değişen bir sektör olduğu için, bu mesleğin bir ömrü var mı sorusu sıkça sorulmaktadır. | E-ticaretin ileride hangi aşamalara geleceğine dair belirsizlikler olsa da, yıllar boyu öğrendiğimizden daha ileriye gideceğini düşünüyor. |
E-ticaretin Payı | E-ticaretin toplam ticaret içerisindeki payı artmakta ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenmektedir. | Çok çalışmalı ve e-ticaret üzerinde sürekli yeni bilgiler edinmeli ve bu alanda ilerlemeliyiz. |
Yeni Meslekler | Teknoloji ve tüketici beklentileri değiştikçe, e-ticaretin kapsamı da genişliyor ve yeni meslekler ortaya çıkıyor. | Bu değişime ayak uydurmak için yeni trendleri öğrenmek ve kendimizi geliştirmek gerekiyor. |
E-ticaret ve Dijital Pazarlama Uzmanı Sedat Ateş; firmaların e-ticaret biriminde kariyer yapmak isteyenler için tüyolar verdi.
Sedat Ateş Kimdir?
E-ticaret sektöründeki 14. Yılım. Selçuk Üniversitesi İşletme Anabilim Dalında yüksek lisans bitirdim. 200 bin öğrencim oldu. Öğrenmenin öğrencisiyim.
E-ticaret sektörleri içerisinde sizin de favoriniz olan ya da yakından takip ettiğiniz markalar/şirketler hangileri?
Pazaryerlerinde Trendyol ve Hepsi Burada’yı takip ediyorum. Perakende tarafında takip ettiğim yerler var. Teknosa ve Flo pazar yeri oluyor. Aynı şekilde LCW Pazar yeri olmaya karar verdi. Ne kadar farklı sektörden e-ticaret takip ederseniz algı o kadar açılıyor.
E-ticaret için hedefler neler olmalı?
Parça parça öğrenin ve öğrenme için kendinize mutlaka zaman verin. E’siz ticaret halinden bahsedelim. Burada bir ticaret var. Alıcı ile satıcının buluştuğu yazılım var. Perakende disiplinine sahip markaların e-ticaret yolculuğu son sürat devam ediyor. Sıfırdan kuruluş yapan herkese tavsiyem kıyaslamayı yapın. Rakiplerinizi iyi analiz edin ve kıyaslama yapın. Sosyal medya sorulara cevap veriyor mu? Ürünler kaç güne ulaşıyor? Bu işi iyi yapanlar neden iyi yapıyor? Bu soruların cevapları zamanla başarıyı getirecek.
E-ticaret sektör olarak algılanıyor mu?
E-ticaretin sektör olarak algılanması; net olarak e-ticaret müdürlük ve direktörlük seviyesinde firmalar içerisinde yer buluyor. Parekende içindeki payına bakmak lazım. Ticaret bakanlığının paylaştığı rakama göre %19. Bu bile e-ticaretin nereye geldiğini gösteriyor.
E-ticaret eğitimine kimler katılmalı, neler öğrenecekler?
Eğitimle ilgili birinci söyleyeceğim, pahalıya öğrenmeyin. 6 ay, 8 ay gibi zaman kaybediyorsunuz. Bu zamanı kaybetmemek için, tecrübelerimi de katarak ders veriyorum. Türkiye’nin önemli e-ticaret uzmanlarını da konuk alarak ilerliyoruz. Sıfır noktasından, en ileri seviyede panel kullanımından, A’den Z’ye sürecin tamamını 55-60 saatlik programla anlatıyoruz. En önemli fark yayınların canlı ders olması. Bu saatlerin birbirinden farklı konuların işlenmesi.
An itibariyle gördüğümüz 40’ın üzerinde şirket çıkarmışız bu eğitimden. Benim bilmediğim şirketler olduğunu da tahmin ediyorum.
E-ticaret uzmanı olmak için nereden başlamak gerekir? Bir e-ticaret uzmanının üzerine düşen sorumluluklar nelerdir?
Uzmanlık dediğimiz konunun kazanılabilmesi bu işe çok fazla saatin harcanmasıyla alakalı. Kariyer yolculuğundaki kişilere tavsiyem; bu uzman doğrudan patronlara ya da yönetim kurullarına bağlı çalışıyor. Sıfır noktasındasın açık kaynak kodlu bir sürü yazılım var. Sıfırdan e-ticaret sitesi kuruyormuş gibi, ücretsiz demo edinebiliyorsunuz. E-ticaret yazılımlarını detaylı inceleyin.
Pazar yerlerinde kendinize panel açabilmeniz için vergi mükellefi olmalısınız. Panellere mutlaka bakın. Fotoğraflar nasıl eklenir, sepet sayfası nasıl oluşturuyor? Deneyim çok önemli, kullanmak lazım bu panelleri.
Firmalarda e-ticaret uzmanı olabilmek için neler yapmak gerekiyor? Adaylar hangi konularda kendilerini geliştirmeleri ayrıcalık kazanmalarını sağlayabilir?
Mili Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafında bu uzmanlık yok. Özel vakıf üniversitelerinde ve kurumlarda ara dersler var. Yeni yeni gelişmeler var. Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Dairesi kurdu. Dijital pazarlama ve içerik yazarlığı gibi meslekler bakir bir alan. Mutlaka bu bileziği takın, geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor.
Sizce bu mesleğin bir ömrü var mı? Gelecekte yerini alacak farklı yeni meslekler çıkar mı?
Amerika’da bunula ilgili bir program katıldım. E-ticaretin bir üstü nedir kısmıyla ilgili deneyim yaşadık. Bunun bir ötesi taktığınız gözlükle ayakkabıyı seçiyorsunuz, ayakkabının ayağınızda nasıl olacağını görüyorsunuz. Bu iş buraya gidiyor. Akıllı ev asistanlarıyla, yapay makinalarla böyle bir alana doğru gidiyor. Yıllar boyu öğrendiğimizin ilerisine gidecek.
Dijital pazarlama veya e-ticaret alanında kariyer süreci nasıl ilerliyor?
Mesleğin sonu çok değerli bir pazar yerinin pazarlama müdürü mesleği bırakmış ve kendi danışmanlık firmasını kurmuş. Bu meslek yurt dışına çıkmanın da önünü açıyor. Bu mesleğin sertifikasına sahip olmak mesleğin o ülkede doğrudan gidebilmesine sebep oluyormuş. Macaristan’dan, Yunanistan’dan davet aldım. Dublin geçmişim var. Alan o kadar geniş ki yetişmiş uzman gücü bulamıyoruz. Sektör orantısız büyüdü. İş konusunda şansı daha yüksek.
Enstitüde 3 eğitiminiz var. Şöyle bir sıralama yapsanız katılımcılar hangi sırayla bu eğitimlere kayıt olmalılar?
E-ticareti ayırmak istiyorum. Sosyal medya meslek olarak gözükmüyordu birkaç yıl öncesine kadar. Sosyal medya pazarlama birimleri ve şirket yönetimleri için olmazsa olmaz. Dijital pazarlama eğitimini birinci sıraya yazarım. Sosyal medya uzmanlığı eğitimini ikinci sıraya yazarım. Hepsinin birbiriyle yürüyen ikiz üçüz kardeş olduğunu düşünüyorum. Sevdiğiniz ilgi duyduğunuz alanda çok iyi uzman olun ve aranan olun. E-ticaret kesinlikle öğrenilmesi gereken lokomotif.
Ziyaretçiyi müşteriye çevirmek için nasıl yöntemler kullanılabilir?
İstatistikler kısmında 2020 yılının e-ticaret karnesi yayınlandı. Alışverişin mobil aplikasyonlar üzerinden yapıldığını gördük. E-ticaret sitelerinin ziyaretleri mobilden yapılıyor. Görsellerinizi mutlaka mobile de uyarlayın. Yazılım seçerken mobil duyarlı yazılım seçmek önemli. Ölçemediğiniz veriyi yönetmezsiniz. Dönüşümleri arttırmanın yolu her zaman fiyat yapmak değildir. Müşteriye kendiniz hatırlatın, kişiselleştirin. Mobil tarafa dikkat etmek çok önemli, mobili atladığınız an bu işte başarılı olamazsınız. Perakendenin mail sistemlerine üye olun. AVM internet sitesine girin markalara bakın. Nasıl iletişim planları yapıyorlar, nasıl kampanyalar yapıyorlar takip edin.
E-ticaret alanında yeni başlayacak olanlara önerileriniz nelerdir?
Her şeyi öğrenmeye çalışmak hiçbir şeyi öğrenmemeye sebebiyet veriyor. Felsefeniz neyse sınırınız bunu görün. Öğrenmenin öğrencisi olun. Bol makale okuması, bol araştırma sizi güncel tutar, dinamik tutar. Kartopu gibi büyüsün bilgi.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.