AnasayfaBlogDöküm Bölümü (MYO) Nedir?
Bölümler

Döküm Bölümü (MYO) Nedir?

14 Şubat 2021
Bu görüntü bir makinenin yakın çekimini göstermektedir. Ortasında bir delik bulunan dairesel bir nesnedir ve nesnenin üst kısmına yakın bir yerde bir vida görülmektedir. Makine gri renkte ve metalik gibi görünüyor. Makinenin sol tarafında birkaç telin yanı sıra bazı küçük, karmaşık ayrıntılar da görülebiliyor. Makine beyaz bir arka plana yerleştirilmiş ve görüntüdeki ışık makinenin ayrıntılarını vurguluyor. Makinenin ön kısmı hafifçe bulanıklaştırılarak görüntüye yumuşak bir odak kazandırılmış. Bu görüntü, makinelerde bulunabilecek ayrıntı ve güzelliğin harika bir örneğidir.
Döküm Bölümüİş Tanımı ve İmkanlarıGereken Nitelikler
Döküm Bölümü (MYO)2 yıllık ön lisans programı. Model, kalıp ve döküm işleriyle ilgilenir. Çeşitli sektörlerde tekniker olarak çalışma imkanı sunar.Dikkatli, temiz ve titiz çalışma alışkanlığı, el ve göz koordinasyonu
Döküm TeknikeriModelcinin hazırladığı modelleri, döküm kumunda kalıplar. Hazırlanmış kalıplara metal dökerek istenen şekli verir. Döküm işlemi sonucunda oluşan parçalarda temizlik ve düzeltme işlemlerini yapar.Dikkatli ve titiz çalışma, el ve göz koordinasyonu, bedensel güç
Dikey Geçiş İmkanlarıMetalurji ve Malzeme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği lisans bölümlerine DGS ile dikey geçiş yapabilirler.DGS puanı
İş İmkanlarıFabrikalar, dökümhaneler, özel sektör veya kamu alanında endüstriyel seri üretim yapan büyük kurum ve kuruluşlarda istihdam edilir. Kendi işyerlerini de kurabilirler.Mesleki bilgi ve beceri
Döküm Bölümü MezunuKamu alanında çalışabilir veya özel sektörde iş imkanı bulunabilir. Kendi iş yerini kurabilir.Bölümle alakalı bilgi ve beceri, girişimcilik
Döküm Bölümü Eğitimi2 yıllık bir eğitim süresi vardır ve TYT puanı ile öğrenci alır.TYT puanı
Döküm Teknikeri GörevleriDöküm parçaların miktar ve malzemelerini belirler, kum kalıplarını hazırlar, döküm parçalarının mikro yapısını inceler ve teknolojik özelliklerini belirler.Mesleki bilgi ve beceri, dikkat
Çalışma KoşullarıIsısı yüksek, kuru havalı ortamlarda çalışılır. Yanma tehlikesine karşı dikkatli olunması gereklidir.Dayanıklılık, dikkat
Döküm Bölümü Tercih EdenlerBu alana ilgi ve istekli olmalı, çalışma koşullarını kabul etmelidir.İlgi, istek, dayanıklılık
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi2017-2018 eğitim yılında döküm bölümü eğitimi veren tek üniversite olmuştur.-

Döküm; döküm sanayisinde model, kalıp ve döküm yapma işlerinin tamamını kapsar. Döküm bölümü; döküm alanında model üretme, kalıp çıkarma ve döküm yapma işlerinin öğretildiği 2 yıllık bir ön lisans eğitimidir. Döküm programının temel amacı ise bulunduğu sektörde; model, kalıp ve döküm alanında çalışmalar yürütecek ara insan gücünü sektöre kazandırmaktır. Demir- çelik fabrikalarında görev alan döküm bölümü mezunları; formen ve ustabaşı olarak kamu alanında görev alabilir, tekniker olarak çalışabilmektedir. Bu program mezunlarına endüstri alanında ihtiyaç duyulmaktadır.

Döküm bölümünü tamamlayan döküm teknikerleri; modelcinin hazırladığı ahşap ve polyesterden makine parçalarına ait modelleri, döküm kumunda kalıplar. Ardından hazırlanmış kalıp veya metal kalıp içine dökerek istenen şekli verir. Döküm işlemi sonucunda elde edilen parçalar üstünde oluşan fazlalıkları, farklı yöntemler uygulayarak, temizleyen ve düzelten kişiler bölüm mezunu teknikerlerdir.

Bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar bu alana ilgi duymalı ve istekli olmalıdır. Ayrıca çalışma koşullarını incelemeli, kendilerine uygun buluyorlarsa tercih etmelidirler.

Döküm Bölümü Nedir?

Döküm programı; endüstri sektöründe her çeşit alet ve parça dökümünü yapabilecek deneyimli, donanımlı, bilgi sahibi teknikerler yetiştirmek amacı ile kurulmuş 2 yıllık bir meslek yüksekokulu bölümdür. 2017-2018 eğitim yılında yalnız İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde eğitim vermiş bir bölümdür.

Eğitim süresi toplamda 2 yıldır. Döküm bölümünde okumak isteyenlerin ihtiyacı olan puan türü TYT puan türüdür. Bunun için girilmesi gereken tek sınav ise YKS’dir.

Dökümcü olarak kariyerlerine devam etmek isteyenlerin; öncelikle dikkatli, temiz ve titiz çalışma alışkanlığına sahip olmaları gerekir. El ve gözü eşgüdümle kullanabilmelidir. Beden olarak sağlam ve güçlü olmalılar çünkü uzun süreler ayakta çalışmaları gerekebilir. Ruhsal ve bedensel açıdan % 50'nin üstünde özrü olanlar ve kronik bronşit, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları bulunanlar bu meslekte çalışamazlar.

Bölümü tercih edecek adayların çalışma koşullarını da gözden geçirmeleri önerilir. Fabrika ve dökümhane gibi ısısı yüksek, ergimiş metal kokusu olan, gürültülü, kuru havalı ortamlarda çalışmak durumunda kalırlar. Çalışmaları esnasında çok dikkatli olmaları gerekir aksi takdirde yanma tehlikesi bulunmaktadır.

Teknikerler; döküm yapılacak parçaları çizenlerle, modelciler ve parça işleyenlerle iş birliği içinde çalışmalarını yürütür. Çalışmaları sırasında bazı önemli aletlere ihtiyaçları olur. Bunlar; makine parçaları modelleri, kum, kalıpçı küreği, kaşığı, kalıplama makineleri, hava kompresörü, sıcaklık ölçüm cihazları, su üfleyicisi gibi önemli iş aletleridir.

Bölümü tamamlayan mezunların bir kısmı lisans eğitimine devam etmek ister. Bunun için Dikey Geçiş Sınavı’na katılmaları gerekir. DGS’ den alacakları geçerli puan ile döküm bölümü mezunları için belirlenmiş dikey geçiş lisans bölümlerine başvuru yapabilirler. Döküm mezunları için belirlenen lisans eğitimleri aşağıdaki gibidir.

  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

  • İmalat Mühendisliği

  • Nanoteknoloji Mühendisliği

  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

  • Malzeme Mühendisliği

Döküm Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Döküm bölümü mezunları özel ve kamu alanında çalışma imkanına sahip olabilir ancak kamu kurumları için Kamu Personeli Seçme Sınavı koşulu vardır. Sınavdan aldıkları yeterli puan ile açık pozisyon için değerlendirmeye alınırlar. Eski yıllarda erkeklerin çalıştığı döküm alanında kadınlarında çalıştığı bilinmektedir. Özellikle izabe denilen dökümcüler; alaşım yapma ve ergitme alanları kadınlar rahatlıkla iş imkanı sunmaktadır.

Döküm Teknikerinin iş bulma imkanları sanayileşme ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. Sanayinin yoğun olduğu şehirlerde bu bölüm mezunlarına daha fazla ihtiyaç duyulur. Döküm bölümü mezunlarının çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Fabrikalarda

  • Dökümhanelerde

  • Özel sektör veya kamu alanında endüstriyel seri üretim yapan büyük kurum ve kuruluşlarda

  •  Küçük ölçekli ya da orta ölçekli dökümhanelerde,

  • Mesleğin gerektirdiği makine alet ve malzemelere sahip olmaları halinde kendi işyerlerini de kurabilme şansına sahiptirler.

Döküm Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Döküm bölümü mezunları kontenjan açılması halinde kamu alanında çalışabileceği gibi özel sektörde de iş imkanı oldukça geniş olduğu söylenebilir. Gerekli koşulları sağlamak şartı ile kendi iş yerini de kurabilirler. Bu doğrultuda çalışma alanlarına göre yaptıkları işler de çeşitlilik gösterir. Yine belli başlı yapmakla yükümlü oldukları önemli görevleri vardır. Döküm mezunlarının görevlerini inceleyelim.

  • Döküm yolu ile ortaya çıkan parçanın, kullanılacağı alana göre, hangi metal veya alaşımdan ne miktarda kullanılması gerektiğine karar verilmesi görevini üstlenirler.

  • Kum kalıplarının hazırlanması ve döküme hazır hale getirilmesi başlıca sorumluluklarındandır.

  • Döküm parçanın mikro yapısına hakim olarak mikroskop ile malzeme tayini yapar.

  • Metallerin teknolojik bilgiler doğrultusunda ergitilmesini yapar veya alaşımları hazırlar.

  • Ergitilmiş metalin ya da alaşımın daha önce hazırlanmış kalıplara döker.

  • Dökümü yapılmış olan parçadan, fazla kısımları temizler ve işlemeye hazır hale getirir.

  • Dökülen parçanın analiz hesaplarını tutar.

  • Plak model üretilmesi ile alakalı tüm işlemleri yürütür.

Döküm Bölümü Dersleri Nelerdir?

Döküm bölümü meslek yüksekokulu çatısı altında 4 dönemi kapsayan donanımlı bir eğitim sunar. Öğrenciler bu bölümü tercih etmeden önce kendilerini geliştirmeleri sağlayacak dersleri incelemek ister. Bölümün temel amacı bu sektörde hizmet verecek donanımlı ara elamanların yetişmesini sağlayacak teknik bilgileri içeren dersler sunmaktır. 2 yıl boyunca hem teknik hem mesleki anlamda gelişmelerini sağlayacakları dersler görürler. Bölümün en temel şartlarından biri diğer ön lisans bölümlerinde de olduğu gibi zorunlu staj görmeleridir.

Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar ön lisans diploması alır ve döküm teknikeri unvanı kazanır. Döküm bölümünü tamamlayan öğrenciler aldıkları eğitim neticesinde başarılı birer tekniker olarak çalışmaya hazır olurlar. Döküm bölümünde eğitim alacak öğrenciler 2 yıl içinde alacakları dersler aşağıdaki gibidir.

  • Genel İletişim,

  • Döküm Materyalleri teknolojisi,

  • Teknolojinin Bilimsel İlkeleri,

  • Kimya,

  • Teknik Resim,

  • Meslek Resmi,

  • Fen Bilgisi,

  • Bilgisayar Uygulamaları

  • İstatistiksel Kalite Kontrolü

  • Meslek ve Döküm Resmi,

  • Döküm Metalürjisi,

  • Kalite Kontrol,

  • Üretim Kontrolü,

  • İş Uygulama ve Denetim Çalışmaları.

Döküm Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Döküm bölümü 2020 yılı taban puanları ve başarı sıralamaları açıklanmıştır. Sizler için hazırlamış olduğumuz taban puan ve başarı sıralaması bilgileri İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi kurumuna ait bilgileri içermektedir. Bilgilerin tamamı güncel olup, ÖSYM, YÖK tarafından açıklanan bilgileri kapsar.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİDöküm213,086091378576
Döküm Bölümü (MYO), 2 yıllık ön lisans programı Model, kalıp ve döküm işleriyle ilgilenir Çeşitli sektörlerde tekniker olarak çalışma imkanı sunar, Dikkatli, temiz ve titiz çalışma alışkanlığı, el ve göz koordinasyonu, Döküm Teknikeri, Modelcinin hazırladığı modelleri, döküm kumunda kalıplar Hazırlanmış kalıplara metal dökerek istenen şekli verir Döküm işlemi sonucunda oluşan parçalarda temizlik ve düzeltme işlemlerini yapar, Dikkatli ve titiz çalışma, el ve göz koordinasyonu, bedensel güç, Dikey Geçiş İmkanları, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği lisans bölümlerine DGS ile dikey geçiş yapabilirler, DGS puanı, İş İmkanları, Fabrikalar, dökümhaneler, özel sektör veya kamu alanında endüstriyel seri üretim yapan büyük kurum ve kuruluşlarda istihdam edilir Kendi işyerlerini de kurabilirler, Mesleki bilgi ve beceri, Döküm Bölümü Mezunu, Kamu alanında çalışabilir veya özel sektörde iş imkanı bulunabilir Kendi iş yerini kurabilir, Bölümle alakalı bilgi ve beceri, girişimcilik, Döküm Bölümü Eğitimi, 2 yıllık bir eğitim süresi vardır ve TYT puanı ile öğrenci alır, TYT puanı, Döküm Teknikeri Görevleri, Döküm parçaların miktar ve malzemelerini belirler, kum kalıplarını hazırlar, döküm parçalarının mikro yapısını inceler ve teknolojik özelliklerini belirler, Mesleki bilgi ve beceri, dikkat, Çalışma Koşulları, Isısı yüksek, kuru havalı ortamlarda çalışılır Yanma tehlikesine karşı dikkatli olunması gereklidir, Dayanıklılık, dikkat, Döküm Bölümü Tercih Edenler, Bu alana ilgi ve istekli olmalı, çalışma koşullarını kabul etmelidir, İlgi, istek, dayanıklılık, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, 2017-2018 eğitim yılında döküm bölümü eğitimi veren tek üniversite olmuştur, -
döküm döküm teknikeri kalıp model ön lisans döküm bölümü döküm bölümü (MYO) döküm bölümü nedir
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu yakın çekim fotoğrafta dikdörtgen şeklinde ve beyaz renkli metal bir nesne görülüyor. Parlak sarı bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir. Nesne, ışığı parlak bir parlaklıkta yansıtan pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip. Kenarları keskin ve belirgin olduğu için güçlü bir metalden yapılmış gibi görünüyor. Metalin dokusu açıkça görülebiliyor, yüzeyde küçük çıkıntılar ve girintiler var. Belirgin bir desen ve tasarıma sahip, iyi işlenmiş ve sağlam bir nesne gibi görünüyor. Bir amaç için yapılmış gibi görünüyor ve amacı bilinmiyor.
Bölümler

Metalürji Bölümü (MYO)

20 Ocak 2021
Bir duvar üzerine farklı şekil ve boyutlarda dizilmiş bir grup ahşap parça. Parçalar açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişiyor ve bazılarında dikey ve yatay çizgiler var. Duvarın ortasında, renkli bir arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Mektubun sağında bir kurşun kalemin yakın çekimi görülüyor. Solda, bir duvarın yakın çekimi görülüyor. Daha aşağıda, bir dizi renkli dikdörtgen nesne görülebiliyor. En altta, bir piyanonun bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağ üst köşede bir tahta ve metal yığını görülüyor. Sol üst köşede, bir pencerenin yakın çekimi görülebilir. Sağ alt köşede, ahşap bir çıtanın yakın çekimi mevcut.
Meslekler

Kalıp Ustası Nedir? Ne İş Yapar?

14 Haziran 2021
Maske ve koruyucu giysi giyen bir kişi kaynak torcuyla metal bir nesneye kaynak yapıyor. Kişi çalışırken metalden kıvılcımlar uçuşuyor. Metal, kaynak işleminin ısısından dolayı turuncu renkte parlıyor. Kişi, torcu metal boyunca sürekli hareket ettirirken konsantre olmaktadır. Ortam dumanla ve kaynak makinesinin sesiyle doludur. Kişi dikkatle görevine odaklanıyor ve mükemmel birleşimi oluşturduğundan emin oluyor. Metal parlak gümüş rengindedir ve pürüzsüz görünür. Kaynak yapılan nesne karmaşık bir şekle sahiptir ve kişi işi bitirmek için hassasiyet ve beceri kullanmaktadır.
Bölümler

Kaynak Teknolojisi Bölümü (MYO)

13 Aralık 2020