AnasayfaBlogDoğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü (MYO)

23 Ağustos 2020
Bu bir taş duvarın yakın çekim fotoğrafı. Duvar, bazıları daha açık renkli olan farklı büyüklükteki taşlardan oluşuyor. Taşların her biri arasında gözle görülür yarıklar ve çatlakların yanı sıra her birinde farklı tonlar ve tonlar var. Resmin sol üst köşesinde gri bir zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi yer almaktadır. Görüntünün ortasında, sağda renkli bir arka plan üzerinde beyaz bir harfle birlikte bir taş duvarın yakın çekimi yer alıyor. Bunun altında bir kayanın yakın çekimi görülüyor. Sağ altta ise çeşitli ton ve renklere sahip bir taşın yakın çekimi görülüyor. Genel olarak görüntü, bir taş duvarın benzersiz dokusuna ayrıntılı bir bakış sunuyor.
ÖzelliklerTanımÖrnekler
Bölüm AdıDoğal Yapı Taşları TeknolojisiÜniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı
Eğitim Süresi2 yılDördüncü yarıyılda seçmeli ders (Atölye veya Ocak eğitimi)
Çalışma AlanlarıÖzel sektör işletmeleriMermer ocağı işletmeciliği, mermer işleme, fabrika ve atölyeler
GörevlerDoğal taş çıkarma, işleme ve stoklamaHam mermerden mamul veya yarı mamul parçaların istiflenmesi, stoklanması
Kullanılan AraçlarMermer kesme ve işleme ekipmanlarıMermer kesme makineleri, matkap, torna makinesi, çeşitli boyutlarda taş ve mermer kesicileri
Mezunların UnvanlarıDoğal Yapı Taşları Teknikeri veya Mermer TeknikeriMermer ocağı işletmelerinde, mermer işleme fabrikalarında görev alabilirler
Devam EğitimleriLisans eğitimleriMimarlık, İç mimarlık, Maden mühendisliği, Jeoloji mühendisliği
İstenen ÖzelliklerFiziksel ve mental yeteneklerSağlam vücut yapısı, tasarım yeteneği, sabırlı, ekip çalışmasına uyumlu olma
Staj GerekliliğiStajZorunlu 120 gün staj
Mezuniyet DurumuDoğal Yapı Taşları Teknolojisi ön lisans diplomasıBaşarılı bir eğitim sürecinin ardından

Ülkemiz önemli bir doğal taş potansiyeline sahiptir. Mermerin hemen hemen her türü, rengi, deseni ülkemiz de bulunmaktadır. Doğal yapı taşları teknolojisi; doğal taşların çıkarılması, işlenmesi, pazarlanarak ekonomiye katkı sağlamasına olanak verilmesi, doğal taşla ilgili problemlere çözüm üretilmesi üzerine çalışmalar yapar. Çıkarılan doğal taşı işleyen pek çok fabrika ve atölye bulunmaktadır.

Doğal yapı taşlarının çıkarılıp, işlenmesinde doğal yapı taşı teknikerinin rolü oldukça büyüktür. Üniversiteler sektöre donanımlı meslek mezunu yetiştirmek için 2 yıllık ön lisans eğitimi verir. Doğal Yapı Taşları Teknolojisi bölümünden mezun olanlar için kamuda iş imkanı bulamamaktadır. Son yıllarda bölümle alakalı bir atama yapılmamıştır. Bölüme yalnız normal memurluk kadroları açılıyor. Özel sektörde ise iş olanaklarının oldukça yoğun olduğundan bahsedilebilir. Bu alana ilgisi olanlar için doğru bir tercih olacaktır.

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü Nedir?

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans programı olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim sürelerinde dördüncü yarıyılda verilen seçmeli derste öğrenciler Atölye eğitimi veya Ocak eğitimlerinden biri için seçim yapar. Uygulamalar okul atölyelerinde veya iş yerlerinde yapılır.

Bölümün amacı doğal taş zenginliği bakımından dünyada ilk sıralarda olan ülkemize, bu alanda işçilik becerisi gösterebilecek elemanlar yetiştirmektir. Bölümün mezuniyet koşulları içinde zorunlu 120 gün staj şartı bulunur. Eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar "Doğal Yapı Taşları Teknolojisi" ön lisans diploması almaya hak kazanır.

Bölüm mezunları isterlerse Dikey Geçiş Sınavı ile bir lisans programına devam edebilir. Devam edebileceği lisans eğitimleri; mimarlık, iç mimarlık, maden mühendisliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, jeoloji mühendisliğidir. Bölümü tercih edecek adaylarda bazı özellikler aranmaktadır. Oldukça önemli olan bu özellikleri maddeler halinde sıraladık.

  • Sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmaları önemlidir.

  • Tasarım ve çizimde başarı göstermeleri, yaratıcı ve estetik duygusu sahibi olmaları gerekir.

  • Eksiksiz ve pürüzsüz bir işçilik çıkarmak için geneli ayrıntıları önemsemesi gerekir.

  • Şekil ve algılama yeteneği olması beklenir.

  • Ölçme ve hesaplama yapması gerekeceği için belli ölçüde sayısal yeteneğe sahip olması da önemlidir.

  • El -parmak becerisini geliştirebilmiş olması gerekir.

  • Gözlerini ve aynı zamanda ellerini eşgüdümle kullanabilmelidir.

  • Sabırlı, ekip çalışmasına uyumlu, açık ve sorumluluk duygusu taşıması beklenir.

  • Matematik ve geometri alanında başarılı olması önemlidir.

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Doğal yapı taşları mezunlarına; doğal yapı taşları teknikeri veya mermer teknikeri denmektedir. Çalışma alanı tamamen özel sektör işletmeleridir. Mermer ocağı işletmesi, mermer işleme fabrikası ve atölyeleri, mermer montaj işletmeleri çalışma alanlarının başında gelir.

Kendi işletmesini açıp, çalışmalarını yürüten mezunlar da oldukça fazladır. Mermer teknikerlerinin iş bulamama gibi bir sorunundan bahsetmek pek mümkün değildir. Mermer kullanımındaki artış, mermer ihracının çoğalması, nitelikli uzman ihtiyacını daha çok arttırmakta ve öğrencilerin daha birinci sınıfı bitirmeleri ile sektörde iş bağlantısı yapmasını sağlamaktadır.

Ülkemizin Ortadoğu'nun işletilmeyen en zengin mermer ocakları sahibi olması göz önünde bulundurulduğunda, bu mesleğin gelecekte de önemli bir yerde olacağı görülmektedir.

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Doğal yapı taşları teknikeri, mermeri doğadan çıkartarak, yarı mamul veya mamul yapılması aşamasında yer alan ve tüm çalışmaları planlayan kişilerdir. Doğal yapı taşları teknikerleri çalışmalarını yürütürken; mermer kesme makineleri, matkap, torna makinesi, parlatma ve silim makineleri, çeşitli boyutlarda taş ve mermer kesicileri, çekiç gibi aletler kullanır. Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar, çalıştıkları kurumlarda aşağıdaki önemli görevleri üstlenmektedir.

  • Doğal yapı taşını çıkardığı ocağın durumu, kalitesi, verimliliği konusunda etüt çalışmalarını yapar ve yürütür.

  • Mermer bloklarının çıkarılmasında ihtiyaç duyulacak araç ve gereçleri hazırlar.

  • Mermer bloklarının taşınmasında gerekli işlemleri yürütür.

  • Ham mermerden, istek doğrultusunda mamul veya yarı mamul parçaların istiflenmesini sağlar. Stoklanmasını ve ambalajlanmasını gerçekleştirir.

  • Fabrika, atölye ve ocak sahalarını düzenlemesini yapar.

  • Çeşitli mermer ve taşları istenilen ölçülere göre keser, deler ve şekillendirmesini yapar.

  • Mermer üzerine çeşitli şekiller yapar ve yazılar yazar.

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi programını tercih listelerine eklemek isteyen üniversite adayları öncelikle eğitim yaşamları boyunca hangi derslerle karşılaşacağını araştırır. Doğal Yapı Taşları Teknolojisi bölümü öğrencileri 2 yıl eğitim alır. 2 yıllık eğitim yaşamlarında uygulamalı ve teorik çeşitli derslerle karşı karşıya kalırlar. Bölümün zorunlu staj uygulaması da bulunur. Staj gün sayısı üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. Öğrencilerin staj defterini çalıştıkları kuruma onaylattıktan sonra belirlenen tarihlerde üniversite komisyonuna sunması gerekir.

Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler Doğal Yapı Taşları Teknolojisi ön lisans diploması almaya hak kazanır. Diplomasını alan öğrencilere, Doğal Yapı Taşları Teknikeri unvanı verilir. Doğal Yapı Taşları Teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda sıraladığımız temel derslerle karşılaşır.

  • Mesleki matematik

  • Doğal yapı taşlarında teknolojinin bilimsel ilkeleri

  • Jeoloji ve kayaç bilgisi

  • Topografik ve jeolojik harika bilgisi

  • Teknik resim

  • Ocak jeolojisi

  • Doğal yapı taşları ve ocak işletmeciliği

  • Doğal yapı taşları işleme makine ve teçhizatı

  • İş güvenliği ve işçi sağlığı

  • Atölye makine ve mozaik üretim yöntemleri

  • Mineroloji ve petografi

  • Türkiye ve dünyada doğal yapı taşları ve cinsleri

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Taban Puanları ve Sıralama

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi 2020 taban puanları ve başarı sıralamaları aşağıda sıraladığımız gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların hepsi bu yıl yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki bilgilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış puanlardır.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  Sıralama

  • DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ  Doğal Yapı Taşları Teknolojisi  196,39034 1622947

  • MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Doğal Yapı Taşları Teknolojisi 192,16998 1673804

  • MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ  Doğal Yapı Taşları Teknolojisi 183,66226 1714205

  • DİCLE ÜNİVERSİTESİ Doğal Yapı Taşları Teknolojisi 173,36836 1737354

Bölüm Adı, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi, Üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı, Eğitim Süresi, 2 yıl, Dördüncü yarıyılda seçmeli ders (Atölye veya Ocak eğitimi), Çalışma Alanları, Özel sektör işletmeleri, Mermer ocağı işletmeciliği, mermer işleme, fabrika ve atölyeler, Görevler, Doğal taş çıkarma, işleme ve stoklama, Ham mermerden mamul veya yarı mamul parçaların istiflenmesi, stoklanması, Kullanılan Araçlar, Mermer kesme ve işleme ekipmanları, Mermer kesme makineleri, matkap, torna makinesi, çeşitli boyutlarda taş ve mermer kesicileri, Mezunların Unvanları, Doğal Yapı Taşları Teknikeri veya Mermer Teknikeri, Mermer ocağı işletmelerinde, mermer işleme fabrikalarında görev alabilirler, Devam Eğitimleri, Lisans eğitimleri, Mimarlık, İç mimarlık, Maden mühendisliği, Jeoloji mühendisliği, İstenen Özellikler, Fiziksel ve mental yetenekler, Sağlam vücut yapısı, tasarım yeteneği, sabırlı, ekip çalışmasına uyumlu olma, Staj Gerekliliği, Staj, Zorunlu 120 gün staj, Mezuniyet Durumu, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi ön lisans diploması, Başarılı bir eğitim sürecinin ardından
doğal yapı taşları teknolojisi oğal yapı taşları teknikeri mermer ocak atölye doğal yapı taşları teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.