AnasayfaBlogBlog Yazmak İçin Önemli İpuçları
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin Önemli İpuçları

17 Ekim 2019
Bir kadın masada dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor, yanındaki masada da bir fincan kahve var. Yazıyor gibi görünüyor, eli ve kolu kadrajda görülebiliyor. Diğer eli, kulplu beyaz porselen bir kupa olan fincanı tutuyor. Arka plan hafifçe bulanık, çerçevenin sol tarafında bir pencere pervazı ve bir lamba var. Sağ tarafta, masanın üzerinde duran beyaz bir vazo keskin bir şekilde odaklanmış. Kadının ifadesi odaklanmış, sanki derin düşüncelere dalmış gibi.
AdımAşama DetaylarıEk Bilgi
Konu SeçimiSeçtiğiniz konunun okuyucuyu meraklandırması gerekir. Seçilen konu dile getirildiğinde kişinin ilgisini çekmelidirTeknoloji, seyahat, sanat, yemek tarifleri veya makyaj önerileri gibi konular en çok ilgi çeken konular arasındadır.
Başlık SeçimiKonunuzun başlığı ilk okunacak yer olduğundan okuyucunun ilgisini çekmelidir. Başlık, kişiye okuma isteği vermelidir.Alt başlıklar da kullanılabilir. Bu durum yazının daha anlaşılır olmasını sağlar.
Giriş BölümüAçıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatılmalıdır. Çok fazla laf kalabalığı yapmadan öz anlamı vermelidir.Ayrıntılara giriş kısmında değil, alt bölümlerde yer vermek daha doğru olacaktır.
Kurguyu PlanlayınYazının içeriğini ve amacını kafanızda planlayın. Yazıyı kime hitap ettiğiniz ve nelerden bahsedeceğiniz önemlidir.Kurguyu hikayeleştirmeye çalışın. Hikaye tadında yazılan yazılar okuyucuya daha samimi gelir.
Araştırma YapınYazı hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapın. Araştırmalar size de yeni bilgiler kazandırır.Bununla birlikte, neredeyse her konuda okuyun, genel kültürünüzü geliştirin.
Alıntı Yapınİnsanlara bilgi aktarırken alıntıları kullanın. Bu, sizin profesyonelliğinizi arttırırİstatistikler ve kitap alıntıları işinize yarayabilir.
Özgün OlunKendi özgün yazınızı olabilecek en iyi şekilde ifade edin.Diğer blogların bilgilerini tekrarlamayın. Kendi kelimelerinizle ifade edin.
SEO Uyumuna DikkatSEO uyumuyla arama motorlarında daha üst sıralarda görünün. Anahtar kelimeleri doğru ve yerinde kullanın.SEO eğitimi almak, blogunuzun daha fazla okunmasını sağlar.
Kontrol EdinYazınızı kontrol edin. Yazım hataları veya anlatım bozuklukları olup olmadığını kontrol edin.Hatalar düzeltildikten sonra yazınızı yayımlayabilirsiniz.
Bonus İpuçlarıHer zaman yeni konular bulun ve araştırın. Sade bir dil kullanın. Yazınızla ilgili yorumlara geri dönüş yapın.Blog sayfanızın kalitesini arttırmak için Wordpress gibi ücretsiz siteleri kullanabilirsiniz.

blog yazmak için önce önemli birkaç husustan bahsetmek gerek. blog sadece yazı yazmak değildir. video, fotoğraf ve grafik gibi paylaşımlarda blog yazılarında bulunabilir. daha sonraları bu alan genişlemiş ve birçok konuda yazılmış popüler bloglar oluşmaya başlamıştır.

Blog ve Blogger Nedir?

blog kelime olarak web-log kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. blogger blog yazan araştırmalarını ve merak ettiklerini paylaşan kişi diyebiliriz. özellikle teknoloji, seyahatler, sanat, yemek tarifleri veya makyaj önerileri gibi blog sayfaları şuan için en çok okunanlar listesindedir. peki, etkili bir blog yazmak için nelere dikkat etmeliyiz? 

Blog Yazmak İçin İlk Ne Yapılmalı?

Konu seçimi ilk ve en önemli noktalardandır. Seçtiğiniz konunun hitap ettiğiniz kitleyi meraklandırması ve okuma isteğini arttırması gerekir. Ayrıca konu sade ve dar anlamda olmalıdır. Okuyucuya direkt beklediği yazıyı vermelidir.

Başlık Seçimi

Konunuzun başlığı dikkat çekici olmalıdır. Zira ilk okunacak yer başlıktır. Okuyucuyu okuma istediği vermelidir. Alt başlıklara mutlaka olmalıdır. Konunun kısımlara ayrılması okuyucuyu sıkmadan okunmasını sağlar. Başlıkların olması daha anlaşılır olması açısından yazıya güzellik katar. Böylece ortaya daha düzenli bir görüntü çıkarır.

Giriş Bölümü

Açıklayıcı ve anlaşılır bir dille blog yazmak gerekir. Çok fazla laf kalabalığı yapmadan yazacağınız yazının özeti gibi düşünebiliriz. Konu genel olarak anlatılmalıdır. Ayrıntılara alt bölümlerde yer verilmelidir.

Kurguyu Planlayın

Yazının içeriğini nelerden bahsedeceğinizi, kime hitap ettiğinizi ve amacınızı öncelikli olarak kafanızda planlayın. Blog yazmak olmak için yazmayın. İnsanlara yararlı bilgi vermeye çalışmak için iyi kurgu yapın. Kurguyu hikayeleştirmeye çalışın. Hikaye tadında yazılan yazılar okuyucuya daha samimi gelir.

Araştırma Yapın

Araştırmalar ufkunuzu açar ve size de yeni bilgiler kazandırır. Bunun yanında ayırt etmeksizin ne bulursanız okuyun. Böylelikle daha fazla bilgi sahibi olursunuz.  Kelime dağarcığınız arttığı için blog yazmak daha da kolaylaşır.

Alıntı Yapın

İnsanlara alıntı bilgilerden bahsederseniz size güvenleri artar. Alıntılarla ilgili olarak İstatistikler, kitap alıntıları ve makaleler işinize yarayacaktır. Sizi daha profesyonel ve işinin ehli gösterecektir. Bunun yanın da farklı sitelere link verip alabilirsiniz.

Özgün Olun

Blog sayfalarının bilgilerini tekrarlamayın. Kendi kelimelerinizle mizah katıp örneklendirme yapın ki daha dikkat çekici ve farklı olsun. Mutlaka özgünlük kontrolü yapın. 

SEO Uyumuna Dikkat Edin

SEO arama motorlarında ilk sıralarda çıkmanız için önemlidir. Blog sayfanızın kalitesinin de bir göstergesidir. Etkili bir blog yazmak için anahtar kelimeleri doğru ve yerinde kullanarak SEO uyumunu sağlayabilirsiniz. Organik kelimeler kullanarak da SEO da yükselebilirsiniz. İnternette en ön sıralarda görünmek önemlidir. Bununla ilgili SEO eğitimi almanız faydanıza olacaktır.

Kontrol Edin

Yazım işleminiz bittikten sonra yazdıklarınızı tekrar okuyun.  Anlatım bozukluğu, tekrar eden kelimeler veya yazım hataları var mı diye kontrol edin. Son olarak içinize sindiyse artık yazınızı yayımlayabilirsiniz.

Bonus İpuçları

İyi blog yazmak için yeni konu bulun ve araştırın. Her şeyi okuyun. Sonunda bir konu hakkından iyi biliyorum diyebiliyorsanız, bilgilerinizi aktarmaya başlayın. Kullanılan dilin sade olmasına özen gösterin. Sitenize yorum kısmını eklemeyi unutmayın. Yazınız ile ilgili yorumlara mutlaka geri dönüş yapın.

Yazma kabiliyetiniz varsa hiç durmadan bir blog sitesi kurun. Bunun için ücretli ve ücretsiz siteler mevcut. En çok tercih edilen sitelerden Wordpress deneyebilirsiniz. Blog yazmak için hiç bilginiz yoksa eğer İstanbul İşletme Enstitünün online sertifika eğitimlerine katılabilirsiniz.

blog yazarlığı için eğitim var mı?

İstanbul İşletme Enstitü’sünden alacağınız online eğitimler programları arasındaki Blog Yazarlığı eğitimi ile blog yazmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Yazar: Esra Ocak

Konu Seçimi, Seçtiğiniz konunun okuyucuyu meraklandırması gerekir Seçilen konu dile getirildiğinde kişinin ilgisini çekmelidir, Teknoloji, seyahat, sanat, yemek tarifleri veya makyaj önerileri gibi konular en çok ilgi çeken konular arasındadır, Başlık Seçimi, Konunuzun başlığı ilk okunacak yer olduğundan okuyucunun ilgisini çekmelidir Başlık, kişiye okuma isteği vermelidir, Alt başlıklar da kullanılabilir Bu durum yazının daha anlaşılır olmasını sağlar, Giriş Bölümü, Açıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatılmalıdır Çok fazla laf kalabalığı yapmadan öz anlamı vermelidir, Ayrıntılara giriş kısmında değil, alt bölümlerde yer vermek daha doğru olacaktır, Kurguyu Planlayın, Yazının içeriğini ve amacını kafanızda planlayın Yazıyı kime hitap ettiğiniz ve nelerden bahsedeceğiniz önemlidir, Kurguyu hikayeleştirmeye çalışın Hikaye tadında yazılan yazılar okuyucuya daha samimi gelir, Araştırma Yapın, Yazı hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapın Araştırmalar size de yeni bilgiler kazandırır, Bununla birlikte, neredeyse her konuda okuyun, genel kültürünüzü geliştirin, Alıntı Yapın, İnsanlara bilgi aktarırken alıntıları kullanın Bu, sizin profesyonelliğinizi arttırır, İstatistikler ve kitap alıntıları işinize yarayabilir, Özgün Olun, Kendi özgün yazınızı olabilecek en iyi şekilde ifade edin, Diğer blogların bilgilerini tekrarlamayın Kendi kelimelerinizle ifade edin, SEO Uyumuna Dikkat, SEO uyumuyla arama motorlarında daha üst sıralarda görünün Anahtar kelimeleri doğru ve yerinde kullanın, SEO eğitimi almak, blogunuzun daha fazla okunmasını sağlar, Kontrol Edin, Yazınızı kontrol edin Yazım hataları veya anlatım bozuklukları olup olmadığını kontrol edin, Hatalar düzeltildikten sonra yazınızı yayımlayabilirsiniz, Bonus İpuçları, Her zaman yeni konular bulun ve araştırın Sade bir dil kullanın Yazınızla ilgili yorumlara geri dönüş yapın, Blog sayfanızın kalitesini arttırmak için Wordpress gibi ücretsiz siteleri kullanabilirsiniz
blog yazmak blog blog yazarlığı blog yazma online eğitim sertifika wordpress
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Her ikisi de dizüstü bilgisayar kullanan iki kişi bir masada oturmaktadır. Soldaki adamın yanında siyah ekranlı beyaz bir cep telefonu duruyor. Sağdaki kadın ise dizüstü bilgisayarının klavyesinde dikkatle bir şeyler yazıyor. Arkalarında, siyah bir yüzey üzerinde beyaz bir ekran görülüyor. Önlerinde, üzerinde kırmızı bir daire olan kırmızı bir kase görülüyor. Hem kadın hem de erkek dikkatlerini dizüstü bilgisayarlarına vermiş, etraflarındaki dünyadan habersiz görünmektedirler. Sahne, tamamlamakta oldukları işi sergileyen bir dizüstü bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Bu görüntü, üretken bir ortamda dizüstü bilgisayar kullanan bir erkek ve kadının mükemmel bir örneğidir.
Blog Yazmak

Blog Yazarı Olmak İster Misiniz?

05 Kasım 2018
Bir kişi masa başında oturmuş, elleriyle dizüstü bilgisayarda hızla bir şeyler yazıyor. Yanında bir fincan kahve var, koyu renkli sıvısı şeffaf fincanın içinden görülebiliyor. Kişinin yüzü bir gözlük tarafından kısmen gizlenmiş ve kolu görüntüde hafifçe bulanıklaştırılmış. Dizüstü bilgisayar siyah ve parlaktır ve klavyesi yakından görülebilmektedir. Dizüstü bilgisayarın solunda bir bilgisayar faresi bulunmakta ve kişinin eli farenin yüzeyinde durmaktadır. Oda aydınlık ve beyazdır ve kişi işine odaklanmıştır.
Blog Yazmak

Blog Yazarlığı Nedir?

26 Şubat 2020