AnasayfaBlogBilinçaltı Çalışmalarıyla Hayatınızı Değiştirin
Motivasyon

Bilinçaltı Çalışmalarıyla Hayatınızı Değiştirin

14 Ocak 2021
Parmağını dudaklarına götürmüş bir kadın hafifçe gülümsüyor, makyajı mor ve mavi tonlarında yapılmış, gözleri ışıl ışıl. Saçları uzun ve dalgalı, geriye doğru düşük bir örgü şeklinde toplanmış. Düşünceli görünüyor, parmağını dudaklarına götürmüş, gözlerini uzaklara dikmiş. Arkasında, boya sıçramaları ve girdaplarla, sanki rüya gören bir beyin gibi renkli soyut bir resim var. Resmin sağ tarafında, gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış bir kişinin yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Sağ alt köşede beyaz bir yüzey üzerinde mor bir leke var. Parmağı dudaklarında olan kadının yüz ifadesi tefekkür ve meraktan oluşuyor.
KonseptlerTanımlarPozitif Etkiler
BilinçBizim içinde bulunduğumuz durumla ilgili tüm hissettiklerimizi kapsar.Duyu organlarımızla algıladığımız her şeyi değerlendirir ve akıl yürütmeyi sağlar.
BilinçaltıDoğduğumuz andan itibaren tüm duygularımız, deneyimlerimiz ve yaşadığımız olaylara yüklediğimiz anlamların depolandığı bölge.Bilinçaltı temizliği ve düzenlemesi ile hayatımızı istediğimiz şekilde yönetebiliriz.
Otomatik DüşüncelerBeynimizden her gün 70.000 düşünce geçer ve çoğunu fark etmeyiz.Bu düşüncelerin farkına varmak ve kontrol altına almak, davranış ve reaksiyonlarımızı iyileştirir.
Bilinç ve Bilinçaltı Arasındaki İlişkiBilinçaltının bilincin altında bir rol üstlenmesi, tüm deneyimlerin ve anıların depolandığı yerdir.Bilinçaltının doğru yönetimi, olumsuz düşünce ve duygusal kalıpların farkına varmamızı ve onları değiştirmemizi sağlar.
Bilinçaltı ÇalışmalarıSayısız alışkanlık ve düşüncenin değiştirilmesi için yapılan disiplinli bir çalışma.Hayatımızın değiştirilmesi ve olumlu bir yönde ilerlemesi için yardımcı olur.
Temel İnançBizi biz yapan temel inançlarımız, bilinçaltımıza yüklenmiş bilgilerden oluşur.Olumsuz temel inançlar değiştirildiğinde, düşüncelerimiz, davranışlarımız ve hayatımız değişir.
Duygu KümecikleriDavranışlarımız düşüncelerimizden, düşüncelerimiz de duygu kümeciklerinden oluşur.Bu dünyanın değiştirilmesi, düşüncelerimiz ve davranışlarımızı da değiştirir.
Düşünce TarlamızBeynimizdeki düşünce yapısının bir tarla gibi işlendiği ve tohumlar ektiğimiz yer.Güzel tohumlar (olumlu düşünceler) ektiğimizde güzel sonuçlar alırız.
Niyet ve KararlılıkDeğişim ve dönüşüm için gereken en önemli şeyler.Kararlılık ve sürdürülebilir niyet, düşüncelerin ve dolayısıyla hayatın değiştirilmesi için gerekli olan süreci sağlar.
Bilinçaltı MekanizmasıBilinçaltının nasıl işleyişine ve hangi faktörlerin kontrolünü nasıl sağladığımıza bakmaktır.Bu mekanizmayı anlamak, yaşam deneyimlerimizi mükemmelleştirecek şekilde düşünce kalıplarımızı değiştirmemizi sağlar.

Hayatınızı değiştirmek için ihtiyacınız olan mucizeleri uzağınızda aramayın, onlar tam da sizin içinizde. Düşünce biçiminiz, nasıl biri olduğunuzu ve nasıl yaşadığınızı belirler. Karakterinizin vazgeçilmez parçası olduğunu sandığınız davranışlarınız, aslında sadece birer alışkanlıktan ibarettir.

Sizi olumsuz etkilediğini düşündüğünüz bazı alışkanlıklarınızdan kurtulmak, disiplinli bir çalışma ile mümkündür. Zihninizin işleyiş sistemini öğrenerek kontrolü ele alabilir ve tam istediğiniz gibi bir yaşama sahip olabilirsiniz. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz “bilinçaltı temizliği” ile anlatılmak istenen aslında budur. 

Bilinçaltı ve Bilinç Kavramları Bize Ne Anlatır?

Bilinçaltı kelimesini duyduğumuzda hepimizin zihninde canlanan ünlü buz dağı, bu kavramı bize en iyi anlatan metafordur. Sigmund Freud’un kişilik kuramını tanımlarken sıklıkla kullanılan bu görsele göre, buz dağının görünen küçük kısmı bilincimizi temsil ederken, suyun altında olan asıl büyük kısmı bilinçaltımızı temsil eder.

Bilinç, bizim içinde bulunduğumuz durumla ilgili tüm hissettiklerimizi kapsar. Duyu organlarımızla algıladığımız her şey, örneğin odanın sıcaklığı, dışarıdan gelen korna sesleri gibi veriler, bilincin sınırları dahilinde değerlendirilir. Zihnin, akıl yürüten ve seçim yapan rasyonel kısmıdır.



Bilinçaltı ise doğduğumuz andan itibaren tüm duygularımız, deneyimlerimiz ve yaşadığımız olaylara yüklediğimiz anlamların depolandığı bölgedir. Beyin bunu yaparken en ilkel ihtiyaçlarımızdan “hayatta kalma” amacımıza hizmet eder. Çoğu zaman biz hatırlamadan istemsizce vücut işlevlerimizi ve davranışlarımızı yöneten bilinçaltı için doğru veya yanlış yoktur. Fark gözetmeksizin bu bölgede depolanan tüm veriler bizim gerçekliğimizi oluşturmaya başlar ve kim olduğumuzu belirler.

Bilinçaltı Nasıl Bir Mekanizmayla Çalışır?

Yapılan araştırmalara göre beynimizden günde 70 bin tane düşünce geçer. Bunlar “otomatik düşünceler” adını alır. Uyurken, uyanıkken, araba kullanırken, yemek yerken kısaca her anımızda farkında olmadan bize eşlik ederler.

Faydalı olanlar bize iyi birer yol arkadaşı olurken, faydası olmayanlar ise sinsi bir düşman gibi yaşamımızı ele geçirmeye başlar. Bazı şeylerin ters gitmeye başladığını fark edip değişmeye karar verdiğimizde düğmeye basarız ve hayatımızdaki büyük dönüşüm başlamış olur. Örneğin; sürekli başarısız olmaktan şikayet eden bir kişi okulda öğrenciyken veya iş hayatında çalışırken zihninde sürekli “ne kadar çalışırsam çalışayım arkadaşlarımın yaptıklarının yarısını bile yapamam, her zaman daha çok çalışmam gerekir” gibi düşünceler eşliğinde yaşamını sürdürür. Bu kişinin temel inancı “yetersizim” dir. Kişi, bilinçaltı çalışmaları yaparak bu inancını değiştirdiğinde, düşünceleri, davranışları ve nihayet hayatı değişecektir. 



Bizi biz yapan temel inançlarımız, bilinçaltımıza yüklenmiş bilgilerden oluşur. Örneğin; kişi “ben değersizim” inancına sahipse, hayatında karşılaşacağı tüm kişiler ve olaylar ona kendini değersiz hissettirmek için bilinçaltı ile kusursuz bir işbirliğine girişir. Ta ki o, bu gidişata dur diyene ve dönüşüm kararını alana kadar…

Bu sistemin çalışma mekanizmasını bilmemiz bize onu doğru yönetme fırsatını da verir.

Değişimi Sağlamak İçin Nereden Başlamalıyız? 

Davranışlarımız düşüncelerimizden, düşüncelerimiz de duygu kümeciklerinden oluşur. Eğer biz düşüncelerimizden veya davranışlarımızdan memnun değilsek, çözüme gitmek için adresimiz bilinçaltı yani duygu dünyamız olmalıdır.

Beynimizin duyguları yöneten kısmı ile mantığı yöneten kısmı arasında uyum ve barışı sağladığımızda duygu dünyamızı değiştirmiş oluruz. Bunu yapmak kulağa çok kolaymış gibi gelse de, ciddi bir emek ister. Bir günde bütün gerçekliğimizin değişeceğini düşünmek sadece bir yanılgıdan ibarettir.

Öncelikle kişinin bu konuda sürdürülebilir bir niyete ve bıkmadan deneme kararlılığına sahip olması gereklidir. “Ne ekersen onu biçersin” atasözünü daima hatırlayarak düşünce tarlamıza güzel tohumlar ekersek hasat zamanı geldiğinde yüzümüz güler.

YAZAR: ÖZGE ER

Bilinç, Bizim içinde bulunduğumuz durumla ilgili tüm hissettiklerimizi kapsar, Duyu organlarımızla algıladığımız her şeyi değerlendirir ve akıl yürütmeyi sağlar, Bilinçaltı, Doğduğumuz andan itibaren tüm duygularımız, deneyimlerimiz ve yaşadığımız olaylara yüklediğimiz anlamların depolandığı bölge, Bilinçaltı temizliği ve düzenlemesi ile hayatımızı istediğimiz şekilde yönetebiliriz, Otomatik Düşünceler, Beynimizden her gün 70000 düşünce geçer ve çoğunu fark etmeyiz, Bu düşüncelerin farkına varmak ve kontrol altına almak, davranış ve reaksiyonlarımızı iyileştirir, Bilinç ve Bilinçaltı Arasındaki İlişki, Bilinçaltının bilincin altında bir rol üstlenmesi, tüm deneyimlerin ve anıların depolandığı yerdir, Bilinçaltının doğru yönetimi, olumsuz düşünce ve duygusal kalıpların farkına varmamızı ve onları değiştirmemizi sağlar, Bilinçaltı Çalışmaları, Sayısız alışkanlık ve düşüncenin değiştirilmesi için yapılan disiplinli bir çalışma, Hayatımızın değiştirilmesi ve olumlu bir yönde ilerlemesi için yardımcı olur, Temel İnanç, Bizi biz yapan temel inançlarımız, bilinçaltımıza yüklenmiş bilgilerden oluşur, Olumsuz temel inançlar değiştirildiğinde, düşüncelerimiz, davranışlarımız ve hayatımız değişir, Duygu Kümecikleri, Davranışlarımız düşüncelerimizden, düşüncelerimiz de duygu kümeciklerinden oluşur, Bu dünyanın değiştirilmesi, düşüncelerimiz ve davranışlarımızı da değiştirir, Düşünce Tarlamız, Beynimizdeki düşünce yapısının bir tarla gibi işlendiği ve tohumlar ektiğimiz yer, Güzel tohumlar (olumlu düşünceler) ektiğimizde güzel sonuçlar alırız, Niyet ve Kararlılık, Değişim ve dönüşüm için gereken en önemli şeyler, Kararlılık ve sürdürülebilir niyet, düşüncelerin ve dolayısıyla hayatın değiştirilmesi için gerekli olan süreci sağlar, Bilinçaltı Mekanizması, Bilinçaltının nasıl işleyişine ve hangi faktörlerin kontrolünü nasıl sağladığımıza bakmaktır, Bu mekanizmayı anlamak, yaşam deneyimlerimizi mükemmelleştirecek şekilde düşünce kalıplarımızı değiştirmemizi sağlar
bilinçaltı çalışmaları bilinçaltı temizliği biliçaltı nedir biliniçaltı nasıl çalışır
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.