AnasayfaBlogBakış Açınızı Değiştirecek En İyi 5 Psikoloji Kitabı
Kişisel Gelişim

Bakış Açınızı Değiştirecek En İyi 5 Psikoloji Kitabı

20 Ocak 2022
Bir kişi elinde bir kitapla yüzünü gizlerken görülüyor. Arkasında duvar olan bir odada ayakta durmakta, kolları ve kitap önünde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve koyu renkli bir pantolon giymektedir. Kitap açık renkli bir kapağa sahiptir ve kişinin elinde işaret ve orta parmaklarıyla tutulmaktadır. Kitap kişinin yüzüne doğru tutulmuş ve neredeyse tamamen kapatılmıştır. Kişinin yüz ifadesi görünmüyor. Odanın arka planı çok minimal, sadece küçük bir masa ve bir sandalye görünüyor.

Pandemi, sosyal ilişkilerdeki tatminsizlik, varoluş sancıları ve dünyanın gidişatı derken hepimiz için oldukça zor bir yılı geride bırakmış olacağız. Üstelik genel gidişatın pek iyi olmayacağı bir yıla doğru gittiğimizi de söyleyebiliriz. Durum böyle olunca insanın iyi olma hâlini etkileyen psikoloji konusu bir kere daha gündemimize giriyor. Biz de psikolojik açıdan kendinizi daha iyi ve rahat hissedebileceğiniz psikoloji kitabı tavsiyeleriyle evde terapi imkânını sunmak istedik.

Mevcut terapi seçeneklerini tercih etmek istemiyorsanız ya da henüz maddi imkânınız yoksa psikolojik farkındalığınızı kitaplarla da destekleyebilirsiniz. Fakat evde terapi kavramını denemeden önce durumunuzun da farkında olmanız gerekir. Ciddi bir ruh sağlığı sorununuz varsa önereceğimiz kitaplar yalnızca durum tespiti için size yardımcı olabilir. Bu gerekli hatırlatmayı da yaptığımıza göre gelin şimdi size destek olmaya hazır psikoloji kitapları ile devam edelim.

Bakış Açınızı Değiştirecek En İyi 5 Psikoloji Kitabı

Psikoloji kitapları, insanı bir yönden sarsarken bir yandan da bakış açısını genişletmeye çalışır. Tabii ki her psikoloji kitabı için bunu söylemek zor. Günümüzün psikoloji kitabı piyasası da kişinin farkındalığını artırmak yerine güncelliğini yitiren ve kişinin özel durumunu hiçe sayan birtakım bilgilerle yolunu devam edebiliyor. Biz ise psikolojinin geniş perspektifini yansıtan ve günümüzün her büyük psikolojik sorunlarını ele alan psikoloji kitapları ile içerimize deva edeceğiz. Önereceğimiz 5 psikoloji kitabı dışında kalan ve sizin de faydasını gördüğünüz kitapları da yorum kısmına yazarak fikrinizi belirtebilirsiniz.

Bir diğer önerimiz ise Enstitü'de Kendini Geliştirme Eğitimine katılmanız. Kendinizi geliştirirken farkındalığınızı artıracak, hem psikolojik hem de kariyer hayatınızda gelişiminiz için oldukça faydalı bir eğitimdir.

İyi Hissetmek- David Burns

Psikoloji kitabı önerilerinde olmazsa olmaz bir kitapla listemize başlıyoruz. İyi hissetmek, son yılların en popüler psikoloji kitaplarından biri. Üstelik popülerliğini reklam ve klişeler üzerine kurmayan en yararlı psikoloji kitaplarından da biri desek yanılmayız. David Burns'un pratik bir şekilde ilerleyen kitabı, iyi hissetmenin kaynakları ve önündeki engellerine odaklanıyor. İyi Hissetmek kitabı, uygulamalı bir akışa sahip olarak depresyon, özgüven eksikliği, stres, intihar düşüncesi ve kişisel gelişim hakkında geniş bir bakış açısı sunuyor.

Kitapta iyi hissetmenin önünü taş koyan depresyon türlerini ve umutsuzluk konusunu da detaylı bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan depresyonun aşama aşama ilerlemesini konu alan testleri de kitapta bulmak mümkün. Ayrıca depresyon başta olmak üzere iyi hissetmeyi engelleyen tüm psikolojik durumlar için de pratik uygulamalar yer alıyor. Eğer birden fazla psikolojik sorunu konu alan teferruatlı bir kitap istiyorsanız ilk tercihlerinizden biri, İyi Hissetmek kitabı olsun. Bilhassa evde terapi kavramını yaşatarak kendinizi değerlendirebileceğiniz bir uygulama sunmasından ötürü İyi Hissetmek kitabını herkese tavsiye ederiz.

Hayır Demeyi Bilmek- Marie Haddou

Sosyal ilişkilerdeki belli başlı konularda geçerli olan ve aslında kişinin kendi kararlarını da etkileyen bir başka sorun ile devam ediyoruz. Ciddi bir baskı unsuru olan hayır diyememek, sanıyoruz ki sosyal ilişkilerdeki en büyük sorunlardan biri olarak görülüyor. Sosyal ilişki içinde hayır diyememek, zamanla kişinin kendi kendine de hayır diyememesine yol açıyor. Böylelikle karar ve seçim aşamasında stresli ve baskı dolu bir süreç yaşanabiliyor. Hayır demeyi bilmek kitabı ise ne oldu da çocukken kolayca hayır diyebildiğimiz durumların altında ezildik sorusunu merkeze alıyor. Bu sorunu merkeze alırken de hayır diyememenin nedenlerini ve çıkış yollarını ortaya çıkarıyor.

Aile, eğitim, partner ve sosyal ilişkilerde kendini gösteren hayır diyememenin baskısını neden hissettiğimizden hareketle hayır demenin gayet anlaşılır bir seçenek olduğunu ön plana yerleştiriyor. Hayır Demeyi Bilmek kitabı, sağlıklı ve özgüveni yüksek bir ruh hâli için hayır demenin olumlu taraflarına da ayrıca değiniyor. Onaylamadığınız ve istemediğiniz durumlar karşısında nasıl hayır diyebileceğiniz de kitabın detaylarında öğrenebiliyorsunuz.

Yaygın Kaygı Bozukluğu Çalışma Kitabı- Melisa Robichaud, Michel J. Dugas

Kaygı bozukluğunu derinlemesine ele alan Yaygın Kaygı Bozukluğu Çalışma Kitabı, uygulamalı bilgilerle de kendinizi ölçebileceğiniz pratik terapi aşamalarını sunuyor. Günümüzün en büyük psikolojik sorunlarından biri olan anksiyete bozukluğu konusunu merkeze alan kitap, kaygının öncesi ve sonrasını deşerek bu sorunu nasıl ele alabileceğinizi aktarıyor. Uygulamalı örnekler ve aşamalar sunarak da evde terapi kavramını gerçekleştirebileceğiniz bir imkân yaratıyor. Eğer halihazırda kaygı bozukluğundan muzdaripseniz ve kendinizi iyileştirmek konusunda da ilk adımı atmak istiyorsanız kitabın uygulamalı çalışma rehberi size oldukça faydalı olacaktır. Özellikle terapi kavramını eve taşıyan uygulamalı adımlar sunmasıyla Yaygın Kaygı Bozukluğu Çalışma Kitabını, kaygının yarattığı tüm olumsuzluklardan sıyrılmak isteyenlere gönül rahatlığıyla öneririz.

İnsanın Anlam Arayışı- Viktor Emil Frankl

Hayatı yaşanabilen kılan yegane şey anlamdır. Bu anlam, maddi veya manevi bir özelliği sahip olarak sayısız hayat amacı yaratabilir. Anlam içeren hayat amacı ise insanın varoluşsal sıkıntılarına karşı en büyük dayanak oluyor. Bir psikiyatrist olan Viktor Emil Frankl de hayat anlamıı üzerinden insanı ve insanın tutumlarını merkeze alarak en yararlı psikoloji kitaplarından birini yazmış oldu. Psikoloji kitap önerisi listesinin olmazsa olmazı İnsanın Anlam Arayışı, anlamdan yola çıkarak çetin bir hayat macerasında insanın kendini nasıl ve nerede bulabileceğini deşiyor. Var olma mücadelesinde anlamın manasını odaklanan kitap, Nazi Almanya'sının toplama kampındaki insan gözlemlerine dayalı olduğu için insana dair en değerli kitaplardan biri olarak görülüyor. Viktor Emil Frankl'ın psikolojik gözlemlerine dayanan İnsanın Anlam Arayışı kitabı, okuyabileceğiniz en kıymetli psikolojik kitaplardan biri olarak sizin de bilgi haznenizi dolduracaktır.

Özgüveni Keşfedin- Melaniel Fennell

Önereceğimiz son psikoloji kitabı Özgüveni Keşfedin olacak. Kendinizi iyi hissetmenin önünde bir engel olan ve bazı fırsatları kaçırmanıza yol açan özgüven eksikliği, bazı yöntemleri deneyerek ve kalıpları aşarak kurtulabileceğiniz bir sorundur. Kitabın temel amacı da özgüven eksikliğine neden olan unsurları tespit ederek nasıl bir yol çizebileceğinizi aktarıyor. Düşük özgüven konusunu irdeleyerek çevrenin ve kişinin kendisinin özgüvendeki rolüne odaklanıyor. Üstelik özgüven konusunu incelemeye alırken en yararlı psikoterapi yöntemlerinden olan bilişsel davranışçı terapiden yararlanıyor. Gerçek bir terapiye henüz hazır değilseniz ya da sıkıntınızın çok ciddi olmadığından eminseniz özgüven konusunda en kapsamlı rehberi sunan bu kitabı mutlaka edinmeye çalışın.

Evinizin konforunda sizi iyi hissettirecek 5 psikoloji kitabının sonuna geldik. Önerdiğimiz psikoloji kitaplarının gerçekten faydasını görmek için uygulamalı kısımları es geçmemenizi tavsiye ederiz. Son olarak ise hepimiz için öyle ya da böyle zor geçen bir yılı tekrar yaşamayacağımız ve iyi hissedeceğimiz bir yıl dileriz.

Bakış Açınızı Değiştirecek En İyi 5 Psikoloji Kitabı psikoloji kitap önerileri kitap önerileri kişisel gelişim kitapları kişisel gelişim kendini geliştirme
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.