AnasayfaBlogAntivirüs Programları Neden Gerekli?
Yazılımlar

Antivirüs Programları Neden Gerekli?

20 Haziran 2019
Bu, üzerine stetoskop yerleştirilmiş bir dizüstü bilgisayarın yakın çekim görüntüsüdür. Dizüstü bilgisayar açık ve çeşitli tuşlar ve bir fare ile klavye görülebiliyor. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında büyük, gümüş bir düğme bulunmaktadır. Sağ tarafta ise dairesel şekilli bir stetoskop bulunmaktadır. Stetoskop siyah bir silindir, beyaz bir silindir ve gri bir tüpten oluşmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranı görünür ve çeşitli renk ve şekiller gösterir. Ön planda, çıkıntılı bir yüzeye sahip siyah renkli tek bir tuş vardır. Görüntünün arka planı açık gridir. Bu görüntü tıbbi teknolojinin harika bir örneğidir ve hasta bakımını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğini göstermektedir.
Antivirüs Programlarının ÖzellikleriBu Özelliklerin ÖnemiÖrnek
Bütün virüsleri tespit edebilme kabiliyetiSisteminizi zararlı yazılımlardan korurNorton, McAfee
Zarar gören sistemleri virüslerden arındırabilmeVarsa olası zararlı yazılımların sistemi daha fazla etkilemesini engellerKaspersky, Bitdefender
Yeni çıkan virüsleri tespit etme ve güncel olmaKullanıcının sürekli güvenli bir şekilde interneti kullanabilmesini sağlarAvast, F-Secure
Tespit edilen virüsleri karantinaya almaKullanıcının bilgisayarını normal işlevinde kullanmasına devam etmesini sağlarESET, Trend Micro
Güvenli internet erişimi sağlamaKullanıcının çevrimiçi işlemlerini güvende tutarSophos, Panda
Sistem performansını düşürmemekBilgisayarın hızını etkilemeden koruma sağlarWebroot, AVG
Mağdur olunan anda veri kurtarmaVirüs mağduru olan kullanıcının verilerini kurtarırNorton, Bitdefender
Uygun fiyatlı olmaHer kullanıcının bu önemli hizmetten yararlanabilmesini sağlarAvira, AVG
Yanlış karantina durumunu güvenli hale getirmeHatasız güvenlik sağlar, gereksiz endişeleri önlerNorton, ESET
Güncellemeleri yavaşlatmadan yapabilmeKullanıcının internet ve bilgisayar kullanımını aksatmamış olurAvast, McAfee

Aktif olarak internete bağlanıyor program, oyun veya eklenti indirip kuruyorsanız potansiyel olarak virüslerin hedefisiniz. Bilgisayarınızın doktoru olan antivirüs programları virüslerin önüne geçmek ve olası veri kayıplarınızı engellemeye yarıyor.

Dikkat Virüs Var

Bilgisayarınıza, tabletinize veya telefonunuza internetten veri indirip kurduğunuzda ya da bir mail açtığınızda bununla beraber siz fark etmeden arka planda cihazınızın sistemine ufak bir yazılım yüklenebilir. Bu yüklenen yazılım kötü amaçlı ise size zarar vermek isteyebilir. Yani yüklü olan programlarınızı ele geçirebilir. 

Bunlar kişisel bilgiler, fotoğraflar, videolar, belgeler ve kredi kartı bilgileri gibi bilgiler olabilir. Bu verileri kopyalama, silme, erişimini engelleme gibi hareketleri gerçekleştiriyorsa bunun virüs olduğu bir gerçektir. Bu durumun önüne geçmek için antivirüs programları sizin kahramanınız olacak.

Antivirüs Programları Hangi Amaca Hizmet Eder?

Antivirüs programları bu virüsleri tespit edip sizin rutin akışınızı bozmadan hayatınıza devam etmenize olanak sağlar. Basit olarak anlatmak gerekirse; siz pc başında işlerinize devam ederken internette indirdiğiniz bir dosya veya açtığınız bir e-mail için arka planda aktif olarak çalışır. Antivirüs programları herhangi bir tehdit oluşturuyor mu diye bu hareketleri denetler. Eğer oluşturuyorsa sizi durdurur ve bu veriye erişiminizi engeller ve işletim sisteminizi korur.

2014 yılının ikinci çeyreğinde 56 Milyon kişinin kişisel kredi kartı bilgileri virüs yolu ile ele geçirildi. Ancak bu durum aynı yılın üçüncü çeyreğin sonlarına doğru ortaya çıktı. Tabi bu süre zarfında insanların birçoğundan izinsiz alışverişler gerçekleşti. Gerçekleşen bu olaylardan aktif internet kullanıcıları arasında sadece bilgisayarına antivirüs programları kuranlar etkilenmedi.

Antivirüs Programları Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Aktif internet kullanımı için zorunlu olan antivirüs programları içerisinde hangi programı hangi özelliklere göre nasıl seçmelisiniz? Birkaç madde ile inceleyecek olursak;

  • Öncelikle şu ana kadar dijital ortamda yer alan bütün virüs topluluğunu mutlaka tespit edebilme kabiliyetine sahip olmalı. 

  • Cihazınıza programı kurduğunuzda eğer bu virüslere maruz kalmışsanız sisteminiz zarar görmeden bu virüslerden arınabilmenize olanak sağlamalı.

  • Devam eden hayatın içerisinde yeni çıkacak virüs tehditlerini tespit edip programın güncel olmasını sağlamalı. 

  • Sistem güncellemelerini sisteminizi yavaşlatmadan ve akışınızı bozmadan yapabilmeli. 

  • Aktif olarak kullandığınız programınızda tespit ettiği bir virüsü rutin akışınızı bozmaması için karantinaya alıp daha sonra müdahale edebilmeli.

  • Yanlış bir karantina söz konusu ise bu durumu güvenli hale getirebilmenize imkân sağlamalı.

  • Sadece internet erişimi sırasında yeni bir veri indirildiğinde değil aktif olarak çevrimiçi internet kullanımınızda da sizin güvenliğinizi sağlamalı.

  • Sisteminizde sizi virüslerden kötü yazılımlardan korumaya çalışırken sistem performansınızı da düşürmemeli.

  • Antivirüs programları için olmasını beklenilen en önemli özelliklerden biri virüs mağduriyeti yaşadığınızda antivirüs programları mutlaka sistemdeki dosyalarınıza yeniden ulaşıp eski güvenli sisteminize dönmenize olanak sağlamalı.

  • Bu programlar size çok yüksek ücretler talep etmemeli ve yaşadığınız bölgeye göre uygun fiyatlar sunabilmeli.

Yazılım Ve Bilişim Önemli

Bütün bu durumları göz önünde bulundurarak piyasada yer alan birçok antivirüs programları değerlendirmeye alınabilir. Sadece antivirüs programları değil yazılım konusunda da bilgi sahibi olmak işinize yarayabilir. Yazılım ve bilişim hayatımızda büyük bir yere sahiptir. Bu alanlarda öne çıkmak isteyen bireylerin her türlü eğitime ağırlık vermeleri gerekmektedir. 

İstanbul İşletme Enstitüsü de burada size kendinizi geliştirebilmeniz için ücretsiz online eğitimler kapsamında Yazılım ve Bilişim Eğitimleri sunuyor. Enstitünün konu ile ilgili birçok alanda eğitim şansı bulundurması da kendinizi farklı alanlarda geliştirebilmenize olanak sağlamakta. Temel Programlamaya Giriş eğitimi alarak uzmanlaşma yolundaki ilk adımınızı atmanız mümkün.

Bütün virüsleri tespit edebilme kabiliyeti, Sisteminizi zararlı yazılımlardan korur, Norton, McAfee, Zarar gören sistemleri virüslerden arındırabilme, Varsa olası zararlı yazılımların sistemi daha fazla etkilemesini engeller, Kaspersky, Bitdefender, Yeni çıkan virüsleri tespit etme ve güncel olma, Kullanıcının sürekli güvenli bir şekilde interneti kullanabilmesini sağlar, Avast, F-Secure, Tespit edilen virüsleri karantinaya alma, Kullanıcının bilgisayarını normal işlevinde kullanmasına devam etmesini sağlar, ESET, Trend Micro, Güvenli internet erişimi sağlama, Kullanıcının çevrimiçi işlemlerini güvende tutar, Sophos, Panda, Sistem performansını düşürmemek, Bilgisayarın hızını etkilemeden koruma sağlar, Webroot, AVG, Mağdur olunan anda veri kurtarma, Virüs mağduru olan kullanıcının verilerini kurtarır, Norton, Bitdefender, Uygun fiyatlı olma, Her kullanıcının bu önemli hizmetten yararlanabilmesini sağlar, Avira, AVG, Yanlış karantina durumunu güvenli hale getirme, Hatasız güvenlik sağlar, gereksiz endişeleri önler, Norton, ESET, Güncellemeleri yavaşlatmadan yapabilme, Kullanıcının internet ve bilgisayar kullanımını aksatmamış olur, Avast, McAfee
antivirüs antivirüs programı antivirüs yazılım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.