AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Almak İçin 5 Sebep
Online Eğitim

Uzaktan Eğitim Almak İçin 5 Sebep

30 Aralık 2014
Bir kişi bir masanın önünde oturmuş, sağ elinde bir kalem tutarken görülüyor. Önlerine serilmiş bir anket formuna dikkatle konsantre olmuş durumdadırlar. Odaklanmış ve kararlı bir şekilde, tüm dikkatiyle anketteki soruları doldurmaktadır. Rahat bir kıyafet giymişler ve yüz ifadeleri konsantrasyon ve adanmışlık gösteriyor. Sağ elleriyle yazarken sol elleri masanın üzerinde duruyor. Masa açık renkli bir ahşaptan yapılmıştır ve anket formu beyaz renktedir. Kişi parlak bir ışıkla aydınlatılmıştır ve arka plan odak dışıdır, bu da kişiye ve tamamlamakta olduğu göreve odaklanmayı arttırır.
Uzaktan Eğitim AvantajlarıAçıklamaÖrnekler
Katılımcının Yeri ve ZamanıUzaktan eğitim her yerden ve her zaman erişilebilir.Online videolar, e-kitaplar, forumlar ve mesaj paylaşımları.
Verilen BilgiUzaktan eğitimde teorik ve pratik bilgiler bir arada verilir.Webinarlar ve online atölye çalışmaları.
Eğitim SüreciBireysel öğrenme hızı ve zaman yönetimine bağlı olarak öğrenci kendisi için en uygun zamanı belirler.Asenkron (zaman ve mekandan bağımsız) eğitimler.
Kullanılan TeknolojiGelişmiş teknolojiyi kullanarak çoklu ortamları kullanabilir.Canlı dersler, online video konferansları.
Grup ÇalışmalarıÖğrenciler sistem üzerinden grup ve proje çalışmaları yapabilir.Online forumlar, grup çalışma odaları.
Eğitim KalitesiDünyanın her yerinden ve tüm hocalarından ders alma imkanı uzaktan eğitimin kalitesini arttırır.Uluslararası akreditasyonlu eğitim programları.
Sınav GüvenliğiOnline sınavlarda kopya çekmeyi engelleyecek ve tespiti yapan birçok yazılım vardır.Anti-plagiarism yazılımları, kontrol edilen web tarayıcıları.
İş Hayatında GeçerlilikUzaktan eğitimle alınan diploma ve sertifikaların iş hayatında geçerliliği artmakta.İşe alımlarda kabul edilen uzaktan edinilmiş diplomalar.
Maliyet EtkinliğiUzaktan eğitim birçok durumda örgün eğitime göre maliyet etkin olabilir.Taşıma, yemek, kitap, konaklama gibi maliyetlerde tasarruf.
Çevre DostuUzaktan eğitim, karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olur.Evrak kullanımının azalması, taşıma gerektirmemesi gibi.

Uzaktan eğitim kavramı diğer eğitim yöntemlerine göre henüz yeni bir yöntemdir. Uzaktan eğitimde akademik olarak bir derece elde edilemese de iş ve meslek hayatında kişileri iyi yerlere taşıdığı bir gerçektir. Günümüzde birçok kurumun uzaktan eğitim programları olsa da ülkemizde henüz oturmuş ve meslek hayatına doğrudan etki eden bir yapı oluşmamıştır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi yetersi alt yapıyla hazırlanan sistemler ve bilginin doğru şekilde aktarılamaması olarak görmekteyiz.

Ancak bunu aşmak için birçok yeni yöntemin keşfedildiği ve bu yöntemleri kullanan istanbul işletme enstitüsünde mesleki gelişiminize katkı sağlayabileceğinizi söylemek istiyoruz.

Uzaktan Eğitim Almak Kolaydır

Bilinen en büyük yanlışlardan birisi budur. Elinin tersiyle itilen, çıkmış sorulara çalışıp geçiyor diye dikkate değer görülmeyen bir anlayış söz konusu... Ancak bu örgün eğitimin uzaktan eğitimden daha faydalı olduğunu göstermiyor. Uzaktan eğitim ve örgün eğitimi her açıdan değerlendirdiğinizde hangisinin daha faydalı olduğunu çözebilmeniz için öğrenci odaklı yaklaşmanız gerekir. Eğitim bir bahçedir.

O bahçeden öğrenci ne koparmak isterse onu alır. Uzaktan eğitimin verimliliğini çürütmek için söylenen sınıf ortamı ise günümüzde canlı eğitimlerle yapılabiliyor. Gelişen teknoloji bunu da sağlayabiliyor. Ama uzaktan eğitim almak kolaydır diyerek çöpe atmak verilen emeğe büyük bir saygısızlık olarak görüyoruz.

Uzaktan eğitimde başarılı olabilmek için iyi bir zaman yönetimi ve teknoloji bilgisi gibi özelliklere ihtiyaç vardır. Bu sebeple her ne kadar herkese açık olsa da aslında herkese yönelik değildir. Uzaktan eğitimi bir araç ve bir amaç olarak görebiliriz. Çünkü herkese hitap eden bir yapısı vardır.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Uzaktan eğitimde sınıf etkileşimi

Örgün eğitimin bir sınıfta yapılıyor olması ve grup çalışmalarıyla destekleniyor olması uzaktan eğitimde bunun yapılamayacak olması düşünelerek bir anlamda eğitim göz ardı ediliyor. Halbuki uzaktan eğitim sistemlerindeki forumlar ve mesaj paylaşımları gibi uygulamalarla grup çalışması tetiklenir. Öğrenciler sistem üzerinden grup ve proje çalışmaları yapabilir.



Örgün eğitimde ortalama bir haftalık ders ya da proje sürecinde 200 e kadar veri elde edilebilirken uzaktan eğitim bu rakamın çok daha üstündedir. Çünkü yazılı ve sesli veri kaynaklarına heryerden ve her zaman erişebiliyorsunuz.

Eğitim kalitesi

Bir eğitimin kalitesini ölçmek için o eğitimin hangi kriterlere göre ölçüldüğünün saptanması gerekir. Günümüzde eğitim kalitesi eğitmenlerin tecrübesi ve tanınırlığı, erasmus süreci, kampüsün şehre yakınlığı gibi kriterler göz önüne alınır. Uzaktan eğitimde dünyanın her yerinden ve dünyanın tüm hocalarından ders alabileceğinizi düşündüğünüzde eğitimin ne denli etkili ve kaliteli olabileceğini düşünebiliriz.

Sınav güvenliği

Öğrenciler evlerinde bilgisayar başındayken sınav sürecinde kopya çekiyorlar diye bir algı oluşmuş. Örgün eğitimde gözetmenler eşliğinde kopya çekilemeyeceğine dair inanıştan gelen karşı inanışın resmedilmiş halidir. Online sınavlarda kopya çekmeyi engelleyecek ve kopya tespiti yapan birçok yazılım var. Online sınavların güvenliği örgün eğitimlerdeki sınav güvenliğinden daha fazla etkilidir.

İş hayatında geçerliliği

Uzaktan eğitimle alınan diploma ve sertifikaların geçerli olmadığı kanısı mevcut. Yazının başında da söylediğimiz gibi uzaktan eğitim veren birçok kuruluş ve bunların tamamlayıcı parçaları var. Kamu kurumları haricindeki tüm kurumlar ayakta kalabilmek için kar amacı gütmek zorunda kaldıklarından gazete dağıtır gibi herkese sertifika dağıttılar. Bu sebeple günümüzde sertifikalar genel-geçer bir ifadeyle anılır oldu. İİENSTİTÜ tüm eğitimlerin sonunda sınav yaparak öğrencilerin etkinliğini ispatlamak için uzaktan eğitim dünyasına yeni bir uygulama getirdi. Sınav dediğimiz uygulama şüpheye düşülen tüm varsayımları ispatlamaya yetecektir.

Katılımcının Yeri ve Zamanı, Uzaktan eğitim her yerden ve her zaman erişilebilir, Online videolar, e-kitaplar, forumlar ve mesaj paylaşımları, Verilen Bilgi, Uzaktan eğitimde teorik ve pratik bilgiler bir arada verilir, Webinarlar ve online atölye çalışmaları, Eğitim Süreci, Bireysel öğrenme hızı ve zaman yönetimine bağlı olarak öğrenci kendisi için en uygun zamanı belirler, Asenkron (zaman ve mekandan bağımsız) eğitimler, Kullanılan Teknoloji, Gelişmiş teknolojiyi kullanarak çoklu ortamları kullanabilir, Canlı dersler, online video konferansları, Grup Çalışmaları, Öğrenciler sistem üzerinden grup ve proje çalışmaları yapabilir, Online forumlar, grup çalışma odaları, Eğitim Kalitesi, Dünyanın her yerinden ve tüm hocalarından ders alma imkanı uzaktan eğitimin kalitesini arttırır, Uluslararası akreditasyonlu eğitim programları, Sınav Güvenliği, Online sınavlarda kopya çekmeyi engelleyecek ve tespiti yapan birçok yazılım vardır, Anti-plagiarism yazılımları, kontrol edilen web tarayıcıları, İş Hayatında Geçerlilik, Uzaktan eğitimle alınan diploma ve sertifikaların iş hayatında geçerliliği artmakta, İşe alımlarda kabul edilen uzaktan edinilmiş diplomalar, Maliyet Etkinliği, Uzaktan eğitim birçok durumda örgün eğitime göre maliyet etkin olabilir, Taşıma, yemek, kitap, konaklama gibi maliyetlerde tasarruf, Çevre Dostu, Uzaktan eğitim, karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olur, Evrak kullanımının azalması, taşıma gerektirmemesi gibi
Uzaktan Eğitim Almak İçin 5 Sebepuzaktan eğitim almak uzaktan eğitim kalitesi uzaktan eğitim kolay uzaktan eğitim sebep uzaktan eğitim sınav
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.