AnasayfaBlogStok Fotoğraf Satarak Para Kazanmak
Nedir?

Stok Fotoğraf Satarak Para Kazanmak

01 Ocak 2020
Kırmızı gömlek giyen bir kişi elinde bir torba yiyecek tutmaktadır. Kollarını yerde duran bir şeker sepetine doğru uzatmıştır. Aynı zamanda, önlerinde kare şeklinde, açık kapaklı küçük bir ahşap kutu durmaktadır. Arka planda bulanık bir pizza görüntüsü ve siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi var. Yiyecek torbasını tutan kişinin ifadesi odaklanmış ve kararlıdır. Görüntüdeki ışık parlak ve renkler canlı. Görüntü özenli ve düşünceli bir anı yakalıyor.
KonuAçıklamaÖrnekler
Stok FotoğrafçılıkStok fotoğrafçılık sistemine göre belirli telif hakkı bulunan fotoğraflar, ücret karşılığı kullanıma sunulur.Şehir manzaraları, doğa güzellikleri.
Stok Fotoğrafın ÖnemiStok fotoğraf sisteminden hem fotoğraf satan hem de satın alan kişi kar sağlar. Aksi halde daha fazla zaman ve para kaybı meydana gelecektir.Bir ajans, belirli bir konuda hizmet verirken bu tip dökümanları sıkça kullanır.
Stok Fotoğrafçılıkta Para KazanmaÇektiğiniz fotoğrafları lisanslayarak, telif hakkını alıp farklı platformlarda satışa çıkarabilirsiniz.Özellikle çok seyahat eden biri iseniz, çektiğiniz atmosfer ve doğa fotoğraflarını satışa çıkarabilirsiniz.
Fotoğraf Çekme YeteneğiFotoğraf çekme yeteneğiniz ve doğru ekipman ile kaliteli fotoğraflar çekebilir, bunları sunarak para kazanabilirsiniz.Profesyonel bir fotoğraf makinesine ve temel fotoğrafçılık bilgisine ihtiyacınız vardır.
Stok Fotoğraf SitesiBirçok farklı stok fotoğraf sitesi bulunmaktadır ve her biri farklı türden fotoğraflar satın almak için farklı ödemeler yapmaktadır.Shutterstock, Fotolia, Bigstockphoto
Fotoğraf SatışıÇektiğiniz kaliteli fotoğrafları stok fotoğraf sitelerine yükleyerek satışa sunabilirsinizÖzellikle hikaye anlatan, atmosferi çekici fotoğraflar daha çok talep görebilir.
Telif HaklarıStok fotoğraf satarken her fotoğraf için telif hakkını ödemek gerekmektedir.Telif hakkı, fotoğrafın orijinal sahibine ödenecek ücreti belirler.
Stok Fotoğrafçılığın AvantajlarıEğer doğru yolu biliyorsanız, stok fotoğraf satışından iyi miktarda para kazanabilirsiniz.Stok fotoğraf siteleri genellikle foto başına birkaç dolar öder.
İçerik ÇeşitliliğiStok fotoğraf siteleri, çeşitli konularda fotoğraflar arar, yani birçok farklı konuda fotoğraf çekebilirsiniz.Tabiat, hayvanlar, insanlar, şehir yaşamı, yemek, seyahat, vb.
Fotoğraf Çekme EkipmanlarıKaliteli fotoğraflar çekebilmek için iyi bir fotoğraf makinesi veya fotoğraf çeken bir telefon gerekebilir.DSLR makineler, kaliteli kameralı akıllı telefonlar.

Para kazanmanın hem kolay hem de zor olduğu bir dünyada yaşadığımız gerçeği ile karşı karşıyayız. Bir yandan evine ekmek götürebilmek için normal mesai saatlerine mesai katan asgari bir işçi, diğer yanda ise henüz 18 yaşını doldurmamış bir genç. Evet aslına baktığımız da bir dengesizlik var gibi. Ancak gelişen çağda artık insanlar normal bir işçi olarak çalışmıyor veya farklı bir deyişle çalışma istemiyor. Durum böyle olunca farklı iş ve sektörlere yönelim başlıyor. Özellikle internet gezegeninin gelişmesi insanlara yeni iş imkanları sunuyor. Daha az çalışarak daha fazla para kazanmayı vaat ediyor. Instagram fenomenleri, Infulencer, YouTuber olmak gibi yeni yeni meslekler ve iş sahaları doğuyor.

Asgari ücretle geçimini devam ettirmek istemeyen birçok insan bulunduğu sistemden istifa ederek kendini internet dünyasına atıyor. Geniş ve oldukça büyük bir alana sahip olan bu yeni mecrada tutunabildiğiniz zaman para kazanmak o kadar da zor değil. Daha reşit bir yaş seviyesine gelmemiş çocuk diyebileceğimiz birçok bireyler bile burada yaptıkları işler sayesinde yüz binler kazanabiliyor. Peki ama nasıl oluyor ve bu kadar kolay para kazanma ihtimali gerçek mi?

Evet sizlere bu yazımızda internet üzerinden para kazanmak için başvurabileceğiniz farklı bir alan sunacağız. Stok fotoğraf... Stok fotoğraf sayesinde sizler de bu alanda bir profesyonelce para kazanabilirsiniz. Stok fotoğraf satarak para kazanmak bu işlerden sadece bir tanesi. İnternet dünyasında iyi bir şekilde tutunursanız ve insanlar sizi benimser ise para kazanma olayı kendiliğinden geliyor. Ayrıca özgün içerikler ürettiğiniz takdirde sadece insanların değil firmalarında dikkatini çekebilirsiniz. İşin kolaylık kısmına gelirsek, hiç bir iş gözüktüğü kadar kolay değildir. Gözüktüğü kadar da zor değildir.

Eğlenceli bir mecra olduğu için sadece yaptığınız işten zevk alacaksınız. Yoksa norma bir iş gibi mesai harcamanız gerekebilir. Asıl konumuza dönecek olursak, Stok fotoğraf nedir? Nerede stok fotoğraf yapabilirim? gibi sorular kafaya takılabilir. 

Stok Fotoğraf Nedir?

Stok fotoğraf kavramı oldukça eskilere dayanmaktadır. Kavram henüz 2000'li yıllara gelmeden öncede biliniyordu hatta ilk 1920 senesinde ortaya çıkmıştı. Bu yıldan itibaren stok fotoğraf adeta bir endüstri haline dönüştü. Sistem geleneksel fotoğrafçılık anlayışından biraz daha farklıdır. Genellikle belli bir kullanım amacı için stok fotoğraf yapılır. Lisanslı ve belli bir telif hakkına sahiptir. Hatta stok fotoğraf sitleri üzerinden görsel indirmek isteyen kişiler orjinaline hemen sahip olamazlar. Üzerinde sitenin logosu yer alır. Belli bir ücret ödendiği takdirde görsele erişim sağlanır.

Başta internet üzerinde olmak üzere farklı alan ve bölgelerde görsel kullanmak için stok fotoğraf sistemi ortaya çıkmıştır. Örneğin, Amerika ülkesi hakkında bir makale yazacaksınız. Ancak makale içinde görsele de yer vermek istiyorsunuz. Amerikaya hiç gitme fırsatınız yok ya da bir fotoğrafçı kiralayarak ülkenin fotoğraflarını çekip yollaması için para harcamak istemeyebilirisiniz.

İşte burada stok fotoğraf devreye giriyor. Başkalarının çektiği fotoğrafları alarak ve telif ödeyerek kullanabilirsiniz. Stok fotoğraf sayesinde milyonlarca insan ihtiyacını rahat bir şekilde görebilmekte. Hem satan hem de satın alan kişi oluşan durumdan memnun. Aksi halde daha fazla zaman ve para kaybı ortaya çıkacaktır.

Stok Fotoğrafçılık

Stok fotoğrafçılık işine kalkışarak, sizlerde para kazanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bir fotoğraf makinesine sahip olmak aslında bir olmasınızda olur. İyi bir fotoğraf çeken telefonla bile stok fotoğraf yapabilirsiniz. Fotoğraf çekme yeteneği ve eğitimi kendinizde bulunuyorsa stok fotoğraf satarak para kazanmak işte tam size göre.

Stok fotoğraf satmak kimine göre kolay kimine göre de zor gelebilir. Özellikle çok seyahat eden ve gezen biri iseniz, çektiğiniz fotoğrafları satışa koyabilirsiniz. Seyahat etme imkanı olmayanlar kendi evinizde bile hayal gücünüzü kullanarak fotoğrafçılığınızı konuşturabilirsiniz. Bu sayede stok fotoğraf oluşturabilir ve para kazanmak için ilk adımı başlatabilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık Nerede Yapılır?

Stok fotoğraf internet üzerinde daha fazla revaçta. Belli başlı stok fotoğraf siteleri yer almaktadır. Bu sitelere çektiğiniz fotoğrafları yüklüyorsunuz. Dünya genelinde en bilinen stok fotoğraf siteleri arasında Shutterstock gelir. Eğer bu işe kafa yorduysanız, daha önceden de bu ismi duymuş olmalısınız. Sitenin dünya çapında ün yapması sayesinde herkes tarafından bilinmektedir. Shutterstock sitesi üzerinden sayfaya giriş yapabilirsiniz. Üye olarak sizlerde bu sitede fotoğraf satışına başlayabilirsiniz. Site yeni başlayan kullanıcılara bile oldukça yüksek ücretler ödeyebiliyor.

  • Fotolia: Ülkemizde bir temsilciliği bulunan uygulamanın en güzel yanı türkçe olmasıdır. Ülkemizde güçlü şekilde yer alan şirket sayesinde herhangi bir problem karşısında iletişim kurabiliyorsunuz.

  • Bigstockphoto: Bu site üzerinden de stok fotoğraf satışı yapabilirsiniz. Sattığınız fotoğraf kadar aldığınız para da artıyor.

  • Dreamstime: Kaliteli fotoğraf yüklediğiniz takdirde yüksek komisyon ücretleri verilen bir site

  • İstockphoto: Shutterstock ile birlikte stok fotoğraf işinde en iyi olan sitelerden biri. İyi bir fotoğraf kalitesine ulaştığınız zaman yüzde 20 gibi oranda ücret alabiliyorsunuz.

  • 123rf: Sitenin ismi biraz farklı gelebilir. Ancak stok fotoğraf konusunda iyi kazandıran sitelerden biridir. Site üzerinden üç farklı şekilde para kazanma imkanı mevcut. Fotoğraflar için yüzde 50 komisyon veren site, tavsiye linki içinde yüzde 10 komisyon vermektedir. Ayrıca tavsiye linklerinden fotoğraf indirme olayı gerçekleşirse yüzde 15 daha komisyon alabilirsiniz.

Evet sizlere stok fotoğraf yaparak para kazanmanın yollarını gösterdik. İstediğiniz siteye üye olarak fotoğrafları yükleyebilir ve sizlerde stok fotoğraf satabilirsiniz. Bu sayede daha rahat çalışma koşulları ile para kazanma işine girişmiş olursunuz. 

Fotoğrafçılık Eğitimi Almak Şart

Fotoğrafçılık eğitimi bu işin temeli denilebilir. Stok fotoğrafçılık işine başlamaya karar verdiniz, ancak yeteri kadar bir bilginiz yok. Biraz fotoğraftan ve makinedan anlasanızda, daha fazla profesyonel çalışmak isteyebilirsiniz. Merak etmeyin bu konuda Enstitü sizlerin yanında. Birçok konuda verdiği online eğitimler ile bilinen Enstitü bu alanda da kullanıcıların yüzünü güldürmekte.

Öncelikle fotoğrafçılık hakkında bir bilgiye sahip değilseniz, başlangıç eğitimine katılabilirsiniz. Temel Fotoğrafçılık kursu sayesinde bu alanda kendinizi daha iyi geliştirebilir ve bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz. Daha profesyonel eğitim arayanlar da için de İleri seviye Fotoğrafçılık eğitimi sayesinde tam bir profesyonel fotoğrafçı olabileceksiniz. Alacağınız eğitimlerin sonrasında sizlere birer adet başarı sertifikası da verilecektir. Sertifika eğitim sonunda yapılan sınavlarla verilmektedir. Başarı notuna göre sertifika sahibi olabilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık, Stok fotoğrafçılık sistemine göre belirli telif hakkı bulunan fotoğraflar, ücret karşılığı kullanıma sunulur, Şehir manzaraları, doğa güzellikleri, Stok Fotoğrafın Önemi, Stok fotoğraf sisteminden hem fotoğraf satan hem de satın alan kişi kar sağlar Aksi halde daha fazla zaman ve para kaybı meydana gelecektir, Bir ajans, belirli bir konuda hizmet verirken bu tip dökümanları sıkça kullanır, Stok Fotoğrafçılıkta Para Kazanma, Çektiğiniz fotoğrafları lisanslayarak, telif hakkını alıp farklı platformlarda satışa çıkarabilirsiniz, Özellikle çok seyahat eden biri iseniz, çektiğiniz atmosfer ve doğa fotoğraflarını satışa çıkarabilirsiniz, Fotoğraf Çekme Yeteneği, Fotoğraf çekme yeteneğiniz ve doğru ekipman ile kaliteli fotoğraflar çekebilir, bunları sunarak para kazanabilirsiniz, Profesyonel bir fotoğraf makinesine ve temel fotoğrafçılık bilgisine ihtiyacınız vardır, Stok Fotoğraf Sitesi, Birçok farklı stok fotoğraf sitesi bulunmaktadır ve her biri farklı türden fotoğraflar satın almak için farklı ödemeler yapmaktadır, Shutterstock, Fotolia, Bigstockphoto, Fotoğraf Satışı, Çektiğiniz kaliteli fotoğrafları stok fotoğraf sitelerine yükleyerek satışa sunabilirsiniz, Özellikle hikaye anlatan, atmosferi çekici fotoğraflar daha çok talep görebilir, Telif Hakları, Stok fotoğraf satarken her fotoğraf için telif hakkını ödemek gerekmektedir, Telif hakkı, fotoğrafın orijinal sahibine ödenecek ücreti belirler, Stok Fotoğrafçılığın Avantajları, Eğer doğru yolu biliyorsanız, stok fotoğraf satışından iyi miktarda para kazanabilirsiniz, Stok fotoğraf siteleri genellikle foto başına birkaç dolar öder, İçerik Çeşitliliği, Stok fotoğraf siteleri, çeşitli konularda fotoğraflar arar, yani birçok farklı konuda fotoğraf çekebilirsiniz, Tabiat, hayvanlar, insanlar, şehir yaşamı, yemek, seyahat, vb, Fotoğraf Çekme Ekipmanları, Kaliteli fotoğraflar çekebilmek için iyi bir fotoğraf makinesi veya fotoğraf çeken bir telefon gerekebilir, DSLR makineler, kaliteli kameralı akıllı telefonlar
stok fotoğrafstok fotoğraf nedir stok fotoğraf satarak para kazanmakstok fotoğraf satmak stok fotoğraf siteleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.