AnasayfaBlogSEO Çalışması Nasıl Yapılır?
SEO

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

23 Aralık 2019
Siyah beyaz bir fotoğrafta takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adamın yakın çekimi. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakmaktadır. Arka planda çeşitli dişliler ve semboller görülüyor. Dişliler metalden yapılmış gibi görünüyor ve karmaşık tasarım ve desenlere sahipler. Sembollerin hepsi beyazdır ve daire, üçgen ve dikdörtgen gibi çeşitli şekillere sahiptir. Fotoğrafta bir logo ya da logonun bir parçası olabilecek büyük bir 'E' harfi de var. Görüntü, dişlilerin ve sembollerin ayrıntılarını sergilemek için yakın bir açıdan çekilmiştir.
SEO Çalışması Nedir?SEO Çalışmasının YararlarıSEO Çalışması ve Maliyeti
Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizi arama motorlarına tanıştırma ve içeriğini onlara doğru bir biçimde bildirme işlemidir. Bu çalışma, arama motorlarının kendi dizinine kaydedeceği web sitemize ait verilerin, web sitemizi tam olarak tanımlaması maksadıyla arama motorlarının yönergelerinde belirtilen ayarların yapılması işlemidir.İyi bir SEO çalışması, web sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlar. Bu da web sitenizin daha fazla trafik çekmesine ve potansiyel müşteriler kazanmasına olanak sağlar.SEO çalışması için sabit bir fiyat aralığı yoktur. Çalışma maliyeti, web sitesinin ihtiyaçları ve rakiplerle rekabet düzeyine bağlıdır. Ancak, sektördeki rekabeti yükseltmek istiyorsanız, SEO çalışması yapmak ya da yaptırmak önemli bir yatırımdır.
Sektör Analizi, Rakip Analizi, Web sitesi teknik analizi, İçerik analizi, Web sitesi meta analizi, Kodlama ve yazılım analizi, Kullanılan anahtar kelimelerin analizi gibi aşamaları içerir.SEO, Google tarafından kullanıcıya listelenen arama sonuçlarında web siteniz üst sıralarda gösterilir. Bu, kullanıcının web sitenize daha fazla ilgi göstermesini ve site içinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar.SEO çalışması, bir uzmandan alınacak hizmet ya da eğitimle öğrenilebilir. Freelance ya da kurumsal SEO uzmanları bu alanda hizmet verebilir. Maliyeti ise analiz sonucu belirlenir.
Web sitenizde her ne kadar kaliteli içerikler yayınlıyor olsanız da arama motoru optimizasyonu SEO yapmadan arama sonuçlarında üst sıralara yükselemezsiniz.Web sitenize kitlenize yararlı hale getirir. Google arama motoru, arama sonuçlarını gösterdiği ilk sayfada hangi içeriklerin görüneceğine karar vermek için 200'den fazla sıralama sinyali kullanır ve en iyi içeriği sunmaya çalışır.SEO çalışması, bir uzman tarafından yapıldığında ortalama aylık 750 TL’den başlar. Ancak, eğer web sitesi sahibi kendisi bu işlemi yapmayı öğrenmek istiyorsa, Ücretsiz SEO Eğitimi alabilir ve kendisi yapabilir.

Web sitenizi arama motoru optimizasyonunu nasıl yapacağınız öğrendiniz mi? Eğer öğrenmediyseniz web siteniz olması gerektiği kadar iyi çalışmıyor, siz de yeterince kazanmıyorsunuz demektir. Arama motoru optimizasyonu SEO, dijital pazarlama sektörüyle ayrılmaz bir biçimde ilişki içerisindedir.

Web sitenize iyi bir SEO çalışması yapmanız halinde, mevcut olandan çok daha fazla trafik çekebilir ve potansiyel müşterileri kazanmak için çok daha fazla fırsat elde edebilirsiniz. Potansiyel müşterileri kazanmak maksadıyla arama motoru optimizasyonu uygulanmış yani Google SEO çalışması yapılmış bir web sitesinin, sayfada geçirilen zaman ve hemen çıkma oranı gibi metrik değerleri genellikle yüksek seviyededir.

Bu sayede, Google tarafından kullanıcıya listelenen arama sonuçlarında web siteniz üst sıralarda gösterilir. Hem SEO hem de potansiyel müşterileri kazanmak için web sitenizi nasıl optimize edeceğinize yönelik, SEO çalışması nasıl yapılır sorusuna cevap olarak hazırladığımız ipuçları ve stratejileri şimdi hep birlikte inceleyelim.

SEO Çalışması Nedir?

Web sitenizde her ne kadar kaliteli içerikler yayınlıyor olsanız da arama motoru optimizasyonu SEO yapmadan arama sonuçlarında üst sıralara yükselemezsiniz. Arama Motoru Optimizasyonu, orijinal adıyla SEO (Search Engine Optimization), web sitenizi arama motorlarına tanıştırma, sitenizin varlığını ve içeriğini onlara doğru bir biçimde bildirme işlemidir.

İnternet arama motorları web sitelerinden topladığı bu bilgileri kendi dizinine kaydeder ve dizin içerisinde kendi kriterlerine göre sıralar. Kullanıcılar tarafından yapılan sorgu sonrasında kullanıcıya sunulan sonuçlar, arama motorları tarafından daha önceden dizinde hazırlanmış olan bu sıralamalar baz alınarak listelenir. 

SEO çalışması nedir diye merak ediyorsanız; arama motorlarının kendi dizinine kaydedeceği web sitemize ait verilerin, web sitemizi tam olarak tanımlaması maksadıyla arama motorlarının yönergelerinde belirtilen ayarların yapılması işlemidir şeklinde tanımlayabiliriz. Ayarların neler olduğu ve nasıl yapılacağı, arama motorlarının yayınlamış yönergelerde belirtilmiştir. Arama motorlarının algoritması dikkate alınarak web sitesi ve rakiplerin analizi yapılır. Google’ın arama motoru pazarında lider olması nedeniyle analizler genellikle Google SEO çalışması kapsamında yapılır. SEO çalışması kapsamında yapılması öngörülen analizler aşağıda listelenmiştir.

  • Sektör Analizi

  • Rakip Analizi

  • Web sitesi teknik analizi

  • İçerik analizi

  • Web sitesi meta analizi

  • Kodlama ve yazılım analizi

  • Kullanılan anahtar kelimelerin analizi

SEO Çalışması Fiyatları

SEO çalışması için sabit bir fiyattan ya da fiyat aralığından söz etmek neredeyse imkansızdır. SEO çalışması fiyatları, web sitenizin analiz edilmesi sonucunda ihtiyaç duyulacak ayarların boyutu ile rakiplerinizle hangi düzeyde rekabet etmek istediğinizle doğru olarak belirlenecektir. Dolayısıyla SEO çalışması yaptıracağınız uzman, ister Freelance SEO Uzmanı isterse Kurumsal SEO Uzmanı olsun, web siteniz için ayrılacak zaman ve harcanacak emeğe karşılık gelen bir fiyat belirlenecektir.

Kesin olan bir şey var ki o da hangi seviyede olursa olsun, web sitenize uygulanacak basit bir SEO çalışması bile başarılı ve hızlı sonuçlar vererek web sitenize olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle, sektörünüzdeki rekabetçi konumunuzu korumak ya da yükseltmek istiyorsanız, yatırım olarak SEO çalışması yaptırmak ya da yapmak zorundasınız. 

  • Eğer web siteniz için SEO çalışması yaptıracaksınız seçiminizi, bu alanda kendini ispatlamış, güvenilir ve profesyonel hizmet veren bir uzmandan yana kullanmanızı tavsiye ederim. Bu uzmanlardan alacağınız temel düzeyde bir SEO çalışması hizmeti ortalama aylık 750 TL’den başlayacaktır. (Aralık 2019)

  • Eğer web siteniz için SEO çalışmasını kendiniz yapmak isterseniz, Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen Ücretsiz SEO Eğitimi ile SEO Uzmanı olma yolunda ilk adımı atabilirsiniz. Alacağınız SEO sayesinde web sitenizin alt yapısını bizzat kendiniz güçlendirebilir, geleceğe yönelik çalışmalar yaparak  uzun vadede çok daha başarılı sonuçlara imza atabilirsiniz.

Neden SEO Çalışması Yapmalısınız?

Web siteniz için arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışması yapıp yapmayacağınıza karar verememiş olabilirsiniz. SEO çalışması bir yatırımdır ve ona harcayacağınız zamana mutlaka değecektir. Tabi ki öncelikle daha kaliteli, üretken ve rekabet edebilir bir web sitesi oluşturabilmek için SEO çalışmasının nasıl yapıldığını bilmeniz gerekir. Öncelikle web sitenizi hemen optimize etmeye başlamaya ve zamanla bu ayarları sürekli olarak güncellemeye neden ihtiyaç duyduğumuza bir bakalım.

Web Sitenizi Kitlenize Yararlı Hale Getirin

Google arama motoru, arama sonuçlarını gösterdiği ilk sayfada hangi içeriklerin görüneceğine karar vermek için 200'den fazla sıralama sinyali kullanır. Google tarafından kullanılan algoritma, arama yapan kullanıcıların yaptığı sorguya hangi web sitesinin tam olarak cevap verebileceğini belirlemek için web sitenizdeki işaretleri inceler. 

SEO stratejileri üzerine odaklandığınızda, arama sorgularına yanıt verecek güçlü anahtar kelimeler seçersiniz. Eğer web sitenizi potansiyel müşterileri kazanmak için optimize ederseniz, ister ziyaretçiler e-posta listenize dahil olsun isterse ürünlerinizden birini alıyor olsun, onları belirlediğiniz hedefe yönlendirmeye odaklanırsınız.

Hem mevcut hem de potansiyel müşterilerinizin isteklerine tam olarak ulaşmalarına yön verirsiniz. Bu nedenle, SEO ve potansiyel müşterileriniz için web sitenizi nasıl optimize edeceğinizi bilmek, web sitenizin arama motorlarıyla daha iyi bir ilişki kurmasını sağlayacaktır.

Organik Trafiğinizi Artırın

İstatistiklere göre ortalama bir işletme, toplam gelirinin yaklaşık %1'ini reklam yapmak için harcıyor. Hele ki perakende sektöründeyseniz bu yüzde çok daha büyüktür. Her ne kadar küçük bir yüzde gibi görünse de işletmenizin geliri ne kadar büyükse o kadar büyük reklam gideriniz var demektir. SEO üzerinden organik trafik çekmek ise ücretsizdir. İçeriği geliştirmek ve tanıtmak için anlaşacağınız bir SEO uzmanına ödeme yapmanız gerekir, ancak bu ödeme halihazırdaki reklam giderlerinizden çok daha büyük olmaz. Organik trafiğinizi büyütmek için mutlaka zaman ayırmanızı öneriyorum. SEO çalışması bir web sitesi gerçekten büyük yatırımdır.

Kitlenizin Beklentilerini Karşılayın

Bir senaryo hayal edelim: Ayakkabı satan bir e-ticaret siteniz var. Bir müşteri yeni bir çift koşu ayakkabısına ihtiyaç duyuyor ve koşucular için en iyi ayakkabıları bulmak için Google'da arama yapıyor.  Siz de daha önceden, koşu ayakkabılarının nasıl seçileceğine ilişkin, marka önerileri ve farklı koşu türlerine yönelik bilgileri de özgün içerik oluşturma sürecinizde web sitenizdeki blog sayfasında paylaşmıştınız.

Yaptığınız SEO çalışması sayesinde, müşterinin yaptığı arama sonucunda bu blog yazısı onun karşısına çıktı ve yazıyı okudu. Yazınızın sonunda, ziyaretçinin e-posta listenize üye olması durumunda, kendisine koşucular için ücretsiz olarak ayakkabı numarası ve uyum tablosunu göndereceğinizi belirttiniz. Bu tabloya ulaşmak için ziyaretçinin yapması gereken tek şey ücretsiz olarak e-posta listenize kaydolmaktır.

E-posta listenize kayıt olduktan sonra ziyaretçiye istediği tabloyu hemen gönderirsiniz. Birkaç gün sonra da çevrimiçi mağazanızda oluşturduğunuz indirim kupon kodunu, önereceğiniz koşu ayakkabısının resimleriyle birlikte ziyaretçiye gönderirsiniz. Müşteri, gereksinimlerini karşılayan ürünü indirim kuponuyla birlikte gördüğünden, bu fırsatı kaçırmak istemeyecek, belki de ürünü hemen alarak müşteriniz olacaktır. Gördüğünüz gibi, SEO ve potansiyel müşteriyi kazanma optimizasyonu birlikte çalışıyor. Kitlenizin beklentilerini karşılar ve istediklerini bulmalarına yardımcı olursanız, müşteri size güvenir ve daima müşteriniz olur.

SEO Çalışması Nedir?

SEO  web sitenizi arama motorları üzerine tanıştırma, sitenizin varlığını ve içeriğini onlara doğru bir biçimde bildirme işlemidir. Arama motorları web sitelerinden topladığı bu bilgileri kendi dizinine kaydeder.  Ayrıca dizin içerisinde kendi kriterlerine göre sıralar. 

SEO Çalışması Fiyatları Ne Kadardır?

SEO çalışması için sabit bir fiyattan ya da fiyat aralığından söz etmek neredeyse imkansızdır. SEO çalışması fiyatları, web sitenizin analiz edilmesi sonucunda ihtiyaç duyulacak ayarların boyutu ile rakiplerinizle hangi düzeyde rekabet etmek istediğinizle doğru olarak belirlenecektir. Alacağınız temel düzeyde bir SEO çalışması hizmeti ortalama aylık 750 TL’den başlayacaktır. (Aralık 2019)

Neden Google SEO çalışması yapmalıyız?

SEO çalışması bir yatırımdır ve ona harcayacağınız zamana mutlaka değecektir. Eğer web sitenizi potansiyel müşterileri kazanmak için optimize ederseniz, ister ziyaretçiler e-posta listenize dahil olsun isterse ürünlerinizden birini alıyor olsun, onları belirlediğiniz hedefe yönlendirmeye odaklanırsınız. Hem mevcut hem de potansiyel müşterilerinizin isteklerine tam olarak ulaşmalarına yön verirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizi arama motorlarına tanıştırma ve içeriğini onlara doğru bir biçimde bildirme işlemidir Bu çalışma, arama motorlarının kendi dizinine kaydedeceği web sitemize ait verilerin, web sitemizi tam olarak tanımlaması maksadıyla arama motorlarının yönergelerinde belirtilen ayarların yapılması işlemidir, İyi bir SEO çalışması, web sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlar Bu da web sitenizin daha fazla trafik çekmesine ve potansiyel müşteriler kazanmasına olanak sağlar, SEO çalışması için sabit bir fiyat aralığı yoktur Çalışma maliyeti, web sitesinin ihtiyaçları ve rakiplerle rekabet düzeyine bağlıdır Ancak, sektördeki rekabeti yükseltmek istiyorsanız, SEO çalışması yapmak ya da yaptırmak önemli bir yatırımdır, Sektör Analizi, Rakip Analizi, Web sitesi teknik analizi, İçerik analizi, Web sitesi meta analizi, Kodlama ve yazılım analizi, Kullanılan anahtar kelimelerin analizi gibi aşamaları içerir, SEO, Google tarafından kullanıcıya listelenen arama sonuçlarında web siteniz üst sıralarda gösterilir Bu, kullanıcının web sitenize daha fazla ilgi göstermesini ve site içinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar, SEO çalışması, bir uzmandan alınacak hizmet ya da eğitimle öğrenilebilir Freelance ya da kurumsal SEO uzmanları bu alanda hizmet verebilir Maliyeti ise analiz sonucu belirlenir, Web sitenizde her ne kadar kaliteli içerikler yayınlıyor olsanız da arama motoru optimizasyonu SEO yapmadan arama sonuçlarında üst sıralara yükselemezsiniz, Web sitenize kitlenize yararlı hale getirir Google arama motoru, arama sonuçlarını gösterdiği ilk sayfada hangi içeriklerin görüneceğine karar vermek için 200'den fazla sıralama sinyali kullanır ve en iyi içeriği sunmaya çalışır, SEO çalışması, bir uzman tarafından yapıldığında ortalama aylık 750 TL’den başlar Ancak, eğer web sitesi sahibi kendisi bu işlemi yapmayı öğrenmek istiyorsa, Ücretsiz SEO Eğitimi alabilir ve kendisi yapabilir
seo çalışması seo çalışması nedir google seo çalışması seo çalışması fiyatları seo uzmanı
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867