AnasayfaBlogRaylı Sistemler Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü

27 Kasım 2020
Bir tren yolda ilerlerken görülüyor, parlak kırmızı rengi çevreye karşı göze çarpıyor. Trenin üzerinde bulunduğu raylar arka planda görülüyor ve uzakta kırmızı bir araba yolda ilerliyor. Ayrıca ön planda bir arabanın bulanık bir görüntüsü ve arka planda iki arabanın daha bulanık görüntüsü var. Sol üst köşede bir ağacın bulanık görüntüsü ve sağ altta bir yolun yakın çekimi görülüyor. Ayrıca görüntünün ortasında bir sıra kırmızı ve yeşil bitki ve tepeye yakın bir yerde uzun bir kulenin bulanık görüntüsü görülüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Bilgiler
Raylı Sistemler Mühendisliği BölümüMakine mühendisliği alt dalı olan raylı sistemler mühendisliği demiryolu ve asansör sistemleri üzerine odaklanır.Bu bölüm 4 yıllık lisans programıdır ve Karabük Üniversitesinde yer almaktadır. İTÜ'de yüksek lisans programı olarak da okutulmaktadır.
Bölüm KollarıRaylı sistemler mühendisliği bölümü 4 kola ayrılmaktadır: İşletme, Makine, İnşaat ve Elektrik/Elektronik.Her kolu farklı yetenek ve yatkınlıklar gerektirir.
Tercih SeçenekleriBölümün tercih seçeneği kısıtlıdır ancak istihdam sorunu yaşanmamaktadır.Mezun sayısının az olması rekabeti düşürür.
İş İmkanlarıMezunlar genellikle T.C.D.D ve diğer kamu kuruluşlarına yerleşir.Özel sektör kuruluşlarında da fırsatlar bulunmaktadır.
Eğitim SüresiRaylı sistemler mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimidir.Öğrencilerin başarıyla mezun olabilmek için 240 kredi haklarını doldurmaları gerekmektedir.
Raylı Sistemler MühendisiRaylı sistemler mühendisi raylı sistemlerin tasarlanması ve planlanmasında görev alır.Araç ve ekipmanların tasarımını yapar ve üretimini planlar.
Eğitim ProgramıEğitim programı zemin etüdü çalışmaları, fizibilite çalışmaları, ulaşım planlama ve periyodik bakım planları oluşturma gibi konuları kapsar.Raporlama ve geri bildirim yapma kabiliyeti de gereklidir.
Tercih Edilme SebepleriBölümün dar ve özel alanlara hitap etmesi ve mezun sayısının az olması rakipsiz bir alan yaratabilir.TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ gibi kamu kuruluşlarında iş imkanları geniştir.
Bölümün AmaçlarıBölümün amacı, raylı sistemlere dair yapılacak projelerin tasarım ve planlama süreçlerine katkı sağlayacak mühendisler yetiştirmektir.Bu mühendisler, projenin başarılı sonuca ulaştırılmasında önemli rol oynarlar.
İhtiyaç Duyulan ÖzelliklerDisiplinli, sorumluluk sahibi, sayısal derslere ilgi duyan ve hesaplamaları seven kişiler bölümü tercih etmelidir.Ekip çalışmasına uygunluk ve yöneticilik kabiliyeti de aranan özellikler arasındadır.

Raylı sistemler; asansör sistemleri, demiryolu, teleferik gibi alanlarda çalışmalar yapılan sistemler bütününü ifade eder. Ülkemizde demiryolu ağının yeni gelişmeye başlaması sebebi ile çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Raylı sistemler mühendisliği, makine mühendisliği fakültesinin bir alt dalıdır.

Raylı sistemler mühendisliği, makine mühendisliğinden farklı olarak raylı sistemler üzerine çalışmalarını yürüten bir mühendislik dalıdır. Bölümde bu alanda uzmanlaşmış, donanımlı mühendisler yetiştirerek demiryollarında ortaya çıkan mühendis ihtiyacının kapatılması hedeflemektedir.

Raylı sistemler mühendisliği bölümü 4 kola ayrılmaktadır. Bunlar; raylı sistemler işletme, raylı sistemler makine, raylı sistemler inşaat, raylı sistemler elektrik, elektroniktir. Genellikle ulaşım ve taşımacılıkta kullanılan sistem, dünyada ve özellikle Avrupa’da özellikle çok popülerdir. Ülkemizde de hızla artan tren yapım çalışmaları, meslek mezunlarına olan ihtiyacı gün geçtikçe arttırmaktadır. Bölümün tercih seçeneğinin kısıtlı olması, iş olanakları konusunda tereddüt yaşanmasına sebep olabilir. Ancak mezun sayısının az olması nedeniyle istihdam sorunu yaşanmayan mühendislik alanlarındandır.

Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü Nedir?

Dünyada ve ülkemizde yakın geçmişe kadar raylı ulaşım sistemleri çok büyük bir ihtiyaç ve önem oluşturuyordu. Bu ihtiyacın artması sebebiyle makine mühendisliğinin bir alt dalı olarak ortaya çıkan raylı sistemler mühendisliği lisans eğitimini ortaya çıkarmıştır. Raylı sistemler mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimidir. Raylı sistemler bölümün amacı toplumların önemli ihtiyaçlarından olan demiryolları, asansör sistemleri, köprü ve menfezlerin oluşumlarını, tasarımlarını yapacak kişiler yetiştirip sektöre verim sağlamasıdır.

Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünden başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin 240 zorunlu kredi haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Bölüm sayısal puan türüne göre tercih yapacak öğrenciler için uygundur. Ülkemizde Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kapsamında bulunan raylı sistemler mühendisliği bölümünden mezun olanlar raylı sistemler mühendisi unvanı alır.

Bunun yanında makine mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra İTÜ raylı sistemler mühendisliği yüksek lisans eğitimini tamamlayan adaylar raylı sistemler mühendisi olarak görevlerine devam edebilir. Bölümü tercih edecek öğrencilerde bazı özellikler aranmaktadır. Bunlar; öncelikle disiplinli ve sorumluluk sahibi olmasıdır. Sayısal derslere ilgi duyması, hesaplamaları sevmesi diğer önemli özelliklerdendir. Mühendislik bölümünü tercih edecek her aday için geçerli olan, mühendisliğe karşı ilgili olması başlıca özellikler arasındadır. Ekip çalışmasına uygun olması, yöneticilik kabiliyetine yatkın olması da oldukça önemlidir.

Raylı Sistemler Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin çalışmayı tercih ettiği başlıca yerler T.C.D.D ve diğer kamu kuruluşlarıdır. Devlet bünyesi de çalışmanın dışında raylı araçlar için parça üretimi ve bileşenlerini üreten özel sektör kuruluşlarında da iş imkanı elde edebilirler. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ndan geçer puan ile başvurularını yapmaları gerekir. Başvurular açık pozisyona göre değerlendirmeye alınır.

Bu bölümün dar ve özel bir alana hitap etmesi bölüm tercihi aşamasında gözü korkutabilir. Ancak bölümü bitirdiğiniz takdirde çok fazla rakip ile karşı karşıya olmayacağını göz önünde bulundurmalısınız. Bölüm mezunlarını sıklıkla TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ kamu kuruluşlarında görmek mümkündür.

Raylı Sistemler Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Raylı sistemler mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrenciler, yıl boyunca karşılaşacakları dersler kadar mezun olduktan sonra iş yaşamında sorumluluklarını merak eder. Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü mezunları, raylı sistemler için ihtiyaç duyulan projelerin tasarlanması ve planlanması gibi önemli adımlarda görev alır. Yapım aşamasındayken denetlenmesi ve projenin başarılı sonuca ulaştırılması önemli görevlerinin başında gelir. Her türlü raylı aracın, ekipmanlarının, araç gereçlerin tasarımını yapar. Üretimini planlayan ve sistemler arası ilişkileri yürüten raylı sistem mühendislerinin temel görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Mühendisler, projelerin hazırlık aşamasının başlamasıyla bütün sürece dahil olur.

  • Zemin etüdü çalışmalarına katkı sağlayacak şekilde bu alanda bilgi sahibi olacak eğitimi aldığı gibi her geçen gün gelişimini devam ettirir.

  • Fizibilite çalışmalarına katkıda bulunur.

  • Ulaşım planına katkı sunacak, çalışmalara dahil olur.

  • Periyodik bakım planları oluşturur. Bu planların sağlıklı ve zamanında ilerlemesini sağlamak için organizasyon yapar.

  • Gerekli durumlarda onarım çalışmalarını organize eder.

  • Raporlama ve geri bildirim yapması gereken zamanlarda konuya dair tüm bilgi ve deneyimi ile durumu inceler ve raporlar.

Raylı Sistemler Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Raylı sistemler mühendisliği bölümünü tercih etmeyi planlayan adaylar 4 yıllık eğitimleri süresince karşı karşıya kalacakları dersleri araştırır. Eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki çok sayıda ders karşılarına çıkar. Aynı zamanda mesleki gelişimleri ve teorik olarak gördükleri dersleri uygulamada görmeleri için zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylattıktan sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine iletmeleri gerekir.

Tüm bu dersleri ve zorunlu stajını başarı ile tamamlayan raylı sistemler mühendisliği bölümü öğrencileri Raylı Sistemler Mühendisliği Lisans Diploması almaya hak kazanır. Bölümü başarıyla tamamlayıp diplomasını alan öğrenciler aynı zamanda “Raylı Sistemler Mühendisi” unvanı almaya hak kazanır. Bölüm öğrencilerinin 8 dönemlik eğitimleri süresince karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Lineer Cebir,

  • Bilgisayar Destekli Teknik Resim,

  • Termodinamik,

  • Raylı Sistemler Elektriği,

  • Mukavemet,

  • Makine Dinamiği,

  • Raylı Sistemler Mühendisliği Laboratuvarı,

  • Bilgisayar Destekli Üretim,

  • Mühendislik Etiği,

  • Genel Kimya, 

Raylı Sistemler Mühendisliği Taban Puan ve Sıralama

2020 Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü taban puanları ve 2020 Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü başarı sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 2 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
KARABÜK ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Mühendisliği285,2188295496
KARABÜK ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Mühendisliği (İngilizce)284,16933298766
Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü, Makine mühendisliği alt dalı olan raylı sistemler mühendisliği demiryolu ve asansör sistemleri üzerine odaklanır, Bu bölüm 4 yıllık lisans programıdır ve Karabük Üniversitesinde yer almaktadır İTÜ'de yüksek lisans programı olarak da okutulmaktadır, Bölüm Kolları, Raylı sistemler mühendisliği bölümü 4 kola ayrılmaktadır: İşletme, Makine, İnşaat ve Elektrik/Elektronik, Her kolu farklı yetenek ve yatkınlıklar gerektirir, Tercih Seçenekleri, Bölümün tercih seçeneği kısıtlıdır ancak istihdam sorunu yaşanmamaktadır, Mezun sayısının az olması rekabeti düşürür, İş İmkanları, Mezunlar genellikle TCDD ve diğer kamu kuruluşlarına yerleşir, Özel sektör kuruluşlarında da fırsatlar bulunmaktadır, Eğitim Süresi, Raylı sistemler mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimidir, Öğrencilerin başarıyla mezun olabilmek için 240 kredi haklarını doldurmaları gerekmektedir, Raylı Sistemler Mühendisi, Raylı sistemler mühendisi raylı sistemlerin tasarlanması ve planlanmasında görev alır, Araç ve ekipmanların tasarımını yapar ve üretimini planlar, Eğitim Programı, Eğitim programı zemin etüdü çalışmaları, fizibilite çalışmaları, ulaşım planlama ve periyodik bakım planları oluşturma gibi konuları kapsar, Raporlama ve geri bildirim yapma kabiliyeti de gereklidir, Tercih Edilme Sebepleri, Bölümün dar ve özel alanlara hitap etmesi ve mezun sayısının az olması rakipsiz bir alan yaratabilir, TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ gibi kamu kuruluşlarında iş imkanları geniştir, Bölümün Amaçları, Bölümün amacı, raylı sistemlere dair yapılacak projelerin tasarım ve planlama süreçlerine katkı sağlayacak mühendisler yetiştirmektir, Bu mühendisler, projenin başarılı sonuca ulaştırılmasında önemli rol oynarlar, İhtiyaç Duyulan Özellikler, Disiplinli, sorumluluk sahibi, sayısal derslere ilgi duyan ve hesaplamaları seven kişiler bölümü tercih etmelidir, Ekip çalışmasına uygunluk ve yöneticilik kabiliyeti de aranan özellikler arasındadır
raylı sistemler raylı sitemler mühendisi mühendis demiryolu raylı ulaşım raylı sistemler mühendisliği bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12870
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12570
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12450