AnasayfaBlogHizmet İnovasyonu Örnekleri
Girişimcilik

Hizmet İnovasyonu Örnekleri

25 Mart 2020
Kadrajda sağ elinde bir cep telefonu tutan bir kişi durmaktadır. Telefon dokunmatik ekranlı, modern, siyah bir cihazdır. Kişi mavi bir gömlek ve koyu renk pantolon gibi gündelik kıyafetler giyiyor. Omuz hizasında koyu renk saçları ve açık bir ten rengi var. Gözleri telefona dikilmiş, elindeki işe odaklanmıştır. Kişi ayaklarını iki yana açarak ayakta duruyor ve sol eli kalçasının üzerinde duruyor. Görüntünün arka planı bulanıklaştırılmış ve odak telefonu tutan kişiye verilmiştir.
Hizmet İnovasyonu ÖrneğiAçıklamaYarattığı Fayda
E-DevletTürkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının devlet dairelerindeki işlemlerini kolaylaştırma amacıyla kurulan bir sistem.Vatandaşların devlet dairelerine gitmeden hizmet almasını sağlamıştır.
E-NabızSağlık kuruluşlarında yapılan tüm tahlil, görüntü vb. sağlık verilerine tek bir yerden ulaşmayı sağlayan sistemi.Acil durumlarda veya istek halinde hekimlerin hasta ile ilgili geçmiş verilere hızlıca ulaşmasını sağlar.
İstanbul İşletme EnstitüsüKişilere yeni bakış açısı kazandırmak ve mesleki becerilerini geliştirmek için online eğitim veren bir platform.Zaman ve mekan bağımsız eğitim almayı sağlayarak, kişinin kendini geliştirmesine olanak sunar.
Türkiye İş Bankası-İşcepİlk yerli bankacılık uygulaması olup, müşterilere her türlü bankacılık işlemini telefonlarından halletme olanağı sağlar.Müşterilerin banka şubelerine gitmesini engelleyerek zaman kazandırır.
GetirGıda, temizlik ürünleri vb. birçok ürünü müşterilerin kapısına kadar götüren bir alışveriş hizmeti sağlayan firma.Kullanıcıların alışverişlerini evden çıkmadan halletmesini sağlar.
Eğitim HizmetiKişilere ve kurumlara yönelik çeşitli konularda eğitim veren hizmetler.Kişilerin ve kurumların profesyonel ve kişisel gelişimlerine destek olur.
Bankacılık HizmetiBireysel ve kurumsal müşterilere finansal işlemler, krediler, yatırım hizmetleri vb. alanlarda hizmet sağlar.Müşterilerin finansal işlemlerini yönetmelerine yardımcı olur.
Sağlık HizmetiKurumlar ve bireyler tarafından sağlık hizmetleri sunan sağlık kuruluşları ve tesisleri.Bireylerin ve toplumun genel sağlık durumunu iyileştirir.
Ulaşım HizmetiHalka ve kuruluşlara bireysel ve toplu taşıma hizmeti sağlar.Bireylerin ve kurumların yolculuk ihtiyaçlarını karşılar.
Alışveriş HizmetiMüşterilere geniş bir ürün yelpazesi sunarak ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren kuruluşlar.Müşterilerin ihtiyaç duydukları ürünlere kolaylıkla ulaşmalarını sağlar.

Teknolojinin yararları ile rekabet ortamında işletmelerin devamlılığının sağlanması önemlidir. Hızla değişen dünyaya uyum sağlamak ve devamlılığın sağlanması için gelir düzeyini yüksek tutmakla ve rakiplerin önüne geçmekle mümkündür. Herhangi bir ürün veya hizmetinizin insanların işini kolaylaştırması ve dikkat çekmesi için sürekli revize etmek durumundasınız. İnovasyon sonu olmayan, sürekli yenileme ve gelişmeye açık olan bir yaklaşım tarzı olarak önümüze çıkıyor. Neredeyse bütün sektörlerde, ticari olarak kar etmek istediğimiz her alanda yenilikçi bir anlayış olan inovasyondan yararlanmamız mümkün.

Geniş bir bakış açısıyla düşünüp, ‘’Daha iyi hizmeti nasıl verebilirim?’’, ’’Ürün veya hizmeti geliştirmek için neler katabilirim?’’ sorularına sürekli farklı cevaplar vermelisiniz. Yaratıcı düşünme teknikleri ve inovasyon eğitimi alarak bu konudaki becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu bakış açısını benimsediğinizde daha iyi fayda verebilmek için sürekli yeni fikirler düşündüğünüzü göreceksiniz. Hizmet inovasyonu örneklerine geçmeden önce hizmet kavramının ve türlerinin ne olduğuna bakalım. Böylece bu alanda yapılan inovasyon örneklerini daha iyi anlayabiliriz.

İlgili eğitim: Yaratıcı ve Tasarım Odaklı Düşünme

Hizmet  Nedir? Hizmet Türleri  Nelerdir?

Hizmet; alım satımı yapılabilen, fayda sağlayan ve belirli bir fiyata sahip iktisadi bir faaliyettir. İnsan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olarak üretilen, danışmanlık, turizmde markalaşma, haberleşme faaliyetleri bu kapsamdadır. Birçok alanda hizmet çeşidi bulunmaktadır. Bu alanlarda hayatı kolaylaştıracak yenilik ve gelişmeler her geçen gün artarak devam etmektedir. Bunlardan en temel olanlar şunlardır:

  • Eğitim hizmeti

  • Sağlık hizmeti

  • Bankacılık hizmeti

  • Sigortacılık hizmeti

  • Güvenlik hizmeti

  • Servis hizmeti

  • Temizlik hizmeti

  • Alışveriş hizmeti

  • Ulaşım hizmeti

Hizmet İnovasyonu Örnekleri Nelerdir?

Piyasada alanlarında fark yaratan işletmelerin hizmet inovasyonu örnekleri aşağıda verilmiştir:

E-Devlet: Türkiye Cumhuriyet Devleti vatandaşlarının devlet dairelerindeki işlerini kolaylaştırmak ve buralardaki bilgilere tek bir yerden ulaşmasını sağlamak için e-devlet sistemini kurmuştur. Farklı devlet dairelerindeki tüm işlemlere tek bir yerden ulaşmak mümkün olmuştur. Bu şekilde vatandaşın her biri farklı yerdeki devlet dairesine gidip saatlerce sıra bekleyip bilgi edinmesi ve evrak almasının önüne geçildi. Vatandaş istediği bilgi ve evraka E-Devlet  'e girip rahatlıkla ulaşabilmektedir. Devlet işlerinde de hizmet inovasyonu yapılabileceğinin en güzel örneğidir.

E-Nabız: E-Nabız ‘da Türkiye Cumhuriyeti tarafından vatandaşlara sunulan biz hizmettir. E-Nabız uygulamasını telefon, bilgisayar veya tablete indirmeniz yeterli. Yeniden şifre alabilir veya uygulamaya mevcut e-devlet şifresi ile de girebilirsiniz. Bu uygulama ile sağlık kuruluşlarında yaptırmış olduğunuz bütün sağlık verilerine (tahlil, görüntü vs.) tek bir yerden ulaşabilirsiniz. Sağlık verilerinin karşılaştırmasını yapabilir, acil durumlar için sağlık künyesi oluşturabilirsiniz. Acil durumlarda veya istek halinde hekimler buradaki geçmiş verilere bakarak doğru teşhis koyabilirler. Böylece kaliteli teşhis ve tedavi  almış olursunuz. Dünyanın en verimli ve en geniş kapsamlı sağlık bilişim uygulamasıdır. Bu örnek de devlet birimlerinde hizmet inovasyonu yapılabileceğini gösterir.

İstanbul İşletme Enstitüsü: İstanbul İşletme Enstitüsü kişilere yeni bakış açısı kazandırmak ve mesleki becerilerini geliştirmek için uzaktan eğitim veren online bir kuruluştur. Önceleri öğrenciler, meslek sahipleri veya belli bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler dershanelere veya eğitim veren kuruluşlara giderlerdi. Bu ciddi bir emek ve zaman kaybıydı. Hatta çalışan insanlar kendilerini geliştirecek zaman bulamazlardı. Enstitü, alanında uzman eğitmenlerle birçok dalda online eğitimler vermektedir. Üstelik bu eğitimlerin büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak  sunmaktadır. Öğrenme arzusunu her şeyin üstünde tutan kurum, verdiği hizmet inovasyonu ile bir çok kişiye eğitim vermektedir. Sizde kaliteyi ücretsiz almak için Enstitü'ye ulaşabilirsiniz.

Enstitü online eğitimleri: Online Eğitimler

Türkiye İş Bankası-İşcep: İlk yerli uygulama olarak kullanılan İşcep akıllı telefonlara indiriliyor. Bankacılık uygulamasını ilk defa müşterilerinin kullanımına açan bankadır. Bu sayede bütün bankacılık işlemlerini müşteriler bankaya gitmeden akıllı telefonlarından yapabiliyor. Bu da yaratıcı inovasyon örnekleri arasındadır.

Getir: Müşterilerin adreslerine istedikleri ürünü götüren bir firmadır. Getir kısayol uygulamasından tek tuşla ulaşılır. ‘’Gidesin yoksa Getir’ in var ‘’, ‘’Getir bi mutluluk’’ sloganlarıyla çıkış yapmıştır. Gıdadan, temizlik ürününe aklınıza gelebilecek birçok ürünü müşterisinin ayağına kadar götürmeyi hedeflemiştir. Şu an için İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da hizmet vermektedir. Binlerce ürünü gece gündüz demeden, dakikalar içerisinde müşterilere götürmeyi hedeflemiştir. Bu şekilde yeni bir anlayış fikrini yakalayan firma oldukça başarılı olmuştur. Müşteri memnuniyeti ile dikkat çekicidir.

Yemeksepeti.com: Yemeksepeti.com adresinden sipariş verebilirsiniz. '’Sipariş et gelsin, ama ne yersin! Üstelik dilediğin gibi de ödersin.’’ sloganıyla dikkatleri çekmiştir Birçok yemek firmasına ait ürünleri tek bir yerde toplamıştır. İşten eve yorgun gelen çalışanlar, bekarlar, canı o gün yemek yapmak istemeyen kişiler için cazip bir seçenek olmuştur. Yemeksepeti.com; müşterilerine yapmış oldukları anket ile ürün ve hizmeti değerlendirmişlerdir. Müşteri geri dönüşleri pek çok markanın tek adreste toplanmasından ve kapıya kadar servis yapılmasından dolayı duyulan memnuniyeti belirtmiştir. Tüketiciler için kalite açısından yemeksepeti.com hayatı kolaylaştıran bir hizmet olarak görülmüştür. Bu farklı ve kaliteli işlevi, anlayışıyla adından çok söz ettirip ilk sıralardaki yerini almıştır. 

Uber: Uber Amerikan uluslararası ulaşım şirketidir. Uber mobil uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek yararlanabilirsiniz. Bir çeşit taksi işlevi görmektedir. İlk defa taksi ücretini kredi kartıyla ödeme imkanı getirmiştir. Ne çeşit taksi istiyorsanız size istediğiniz özelliklere uygun araç gönderilir. İsterseniz ekonomik büyük araç, isterseniz VIP lüks araçlar gönderilir. Taksinin gideceğiniz yere kaç dakikada ulaşacağını, ne kadar ücret ödeyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda araçlar harita üzerinden canlı takip edilmektedir. Taksiciye ve aldığınız servise puan verebilirsiniz. Uber, taksicilik sektörüne rekabet ve kaliteli bir  anlayışı getirmiştir.

Bi Taksi: Büyük şehirlerde yaşayanlar çok iyi bilir. Taksi bulmak bazen çok işkenceli hale gelebiliyor. Hele ki hava şartları kötüyse ve aceleniz varsa. Bir cep telefonu uygulaması olan Bi Taksi ile taksiyi olduğunuz yere çağırmanız mümkün. Uygulama ile size en yakın olan taksi yönlendirilir. Hem müşteri hem de taksici için çok iyi bir uygulamadır. Gelen şoförün adını, puanını ve taksinin plakasını ekrandan takip edebilirsiniz. İster nakit, ister kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

Apple/ İphone Telefonları Servis Hizmeti: İphone telefonunuz arızalandığında garanti kapsamı içerisinde servise götürürsünüz. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra size yeni bir İphone telefon verilir. Bunu ilk geliştiren firma Apple ‘dır. Tüketici için sunulan harika bir hizmettir. Başka firmalarda arızalanan ürün garanti kapsamı içerisinde tamir edilip tüketiciye geri iade edilir. Tabi ki Apple bunu bedavaya vermiyor. Karşılığında hizmete ödenen parayı, telefon fiyatlarına yüksek ücret olarak yansıtıyor. 

MHRS (Sağlık Bakanlığı Hastane Randevu Sistemi): Alo 182 Merkezi hekim randevu sistemi ile artık devlet hastanelerinden randevu almak çok kolay. Yakın geçmişte hastanelere gidip bir doktordan randevu almak için saatlerce sıra beklerken bu servisle, sorun ortadan kalktı. İstediğiniz hastane ve doktordan randevu alıp rahatlıkla günü geldiğinde gidebilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinde uygulaması da olan MHRS sistemi ile online olarak randevu almanız da mümkün. Bu hizmet inovasyonu da devletin vatandaşlara sunduğu hayatı kolaylaştıran uygulamalardandır. 

Hizmet İnovasyonu Nedir?

İşletmeler tarafından müşteriye sunulan hizmeti daha iyi verebilmek amacıyla, geliştirilmesi ve yenilenmesi üzerine kurulu bir sistemdir. Tıpkı ürün inovasyonu gibi hizmet inovasyonu tamamen yeni ve farklı bir anlayışı kapsar. Örneğin; market alışverişini alışılmışın dışında marketlerin web sitesinden bir tıkla sipariş verip kapıya kadar gelmesini sağlamak hizmet inovasyonudur.

İşletmeler ürün ve hizmeti birlikte sunabildikleri gibi, sadece ürün veya sadece hizmet de sunabilirler. Hastane ve oteller sadece hizmet sunarlar. Restoranlar hem hizmet, hem de ürün sunarlar. Bilgisayar üreten bir firmanın sattığı bilgisayar ürünüdür. Ancak bilgisayarın kurulması, bakımı ve tamiri müşterisine sunduğu hizmettir. Daha önce sunulan bir hizmeti, farklılaştırmak, değiştirmek, daha cazip hale getirip müşteriye sunmak da bir inovasyondur. Bir hastanenin hastaların işini kolaylaştırmak için, elden vermekte olduğu tahlil sonuçlarını web sayfası üzerinden ulaşılabilir yapması hizmet inovasyonudur.

Hayatı kolaylaştıran bu işlem sayesinde, insanlar uzaklardan hastaneye gelip sonuç alma sıkıntısından kurtuldular. Bu şekilde emek ve zamandan tasarruf edilmiş olur. Aynı hizmeti veren rakip firmalarla rekabet edebilmek için, sunulan hizmette fark yaratılması, hizmetin geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması için gereğinin yapılması da hizmet inovasyonunun amacıdır. Bu şekilde hem rakip firmaların önüne geçmiş hem de müşteriye daha faydalı hizmet sunmuş olunur.

E-Devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının devlet dairelerindeki işlemlerini kolaylaştırma amacıyla kurulan bir sistem, Vatandaşların devlet dairelerine gitmeden hizmet almasını sağlamıştır, E-Nabız, Sağlık kuruluşlarında yapılan tüm tahlil, görüntü vb sağlık verilerine tek bir yerden ulaşmayı sağlayan sistemi, Acil durumlarda veya istek halinde hekimlerin hasta ile ilgili geçmiş verilere hızlıca ulaşmasını sağlar, İstanbul İşletme Enstitüsü, Kişilere yeni bakış açısı kazandırmak ve mesleki becerilerini geliştirmek için online eğitim veren bir platform, Zaman ve mekan bağımsız eğitim almayı sağlayarak, kişinin kendini geliştirmesine olanak sunar, Türkiye İş Bankası-İşcep, İlk yerli bankacılık uygulaması olup, müşterilere her türlü bankacılık işlemini telefonlarından halletme olanağı sağlar, Müşterilerin banka şubelerine gitmesini engelleyerek zaman kazandırır, Getir, Gıda, temizlik ürünleri vb birçok ürünü müşterilerin kapısına kadar götüren bir alışveriş hizmeti sağlayan firma, Kullanıcıların alışverişlerini evden çıkmadan halletmesini sağlar, Eğitim Hizmeti, Kişilere ve kurumlara yönelik çeşitli konularda eğitim veren hizmetler, Kişilerin ve kurumların profesyonel ve kişisel gelişimlerine destek olur, Bankacılık Hizmeti, Bireysel ve kurumsal müşterilere finansal işlemler, krediler, yatırım hizmetleri vb alanlarda hizmet sağlar, Müşterilerin finansal işlemlerini yönetmelerine yardımcı olur, Sağlık Hizmeti, Kurumlar ve bireyler tarafından sağlık hizmetleri sunan sağlık kuruluşları ve tesisleri, Bireylerin ve toplumun genel sağlık durumunu iyileştirir, Ulaşım Hizmeti, Halka ve kuruluşlara bireysel ve toplu taşıma hizmeti sağlar, Bireylerin ve kurumların yolculuk ihtiyaçlarını karşılar, Alışveriş Hizmeti, Müşterilere geniş bir ürün yelpazesi sunarak ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren kuruluşlar, Müşterilerin ihtiyaç duydukları ürünlere kolaylıkla ulaşmalarını sağlar
hizmet inovasyonu örnekleri hizmet inovasyonu inovasyon hizmet hizmet türleri
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki el, içinden küçük dişliler çıkan mavi ve beyaz bir ampulü tutarken görülüyor. Ampul kameraya yakın tutuluyor ve ışık parlak bir şekilde parlıyor. Ellerin parmakları ampulün kenarları etrafında kıvrılıyor ve dişliler ampule ilginç, mekanik bir doku veriyor. Görüntünün odağı ampul ve onu tutan eller, arka plan ise hafif bulanık. Bu bir yakın çekimdir ve ampul ile dişlilerin ayrıntıları net bir şekilde görülebilmektedir. Ampul ilgi odağıdır ve dişliler görüntüye heyecan verici, dinamik bir unsur katmaktadır.
Nedir?

İnovatif Düşünce Nedir?

30 Haziran 2020
Resimde bir tabletin yakın çekimi gösterilmektedir. Cihaz beyazdır ve sağ köşesinde siyah bir tutma yeri vardır. Sol tarafta ekran görünmekte ve tablet dikdörtgen şeklinde görünmektedir. Arka plan açık gri renktedir. Sağ tarafta kulplu siyah bir kase var ve oldukça büyük görünüyor. Kasenin sol tarafında bir kitap görülüyor. Koyu yeşil bir kapağı ve ön yüzünde beyaz bir yazı vardır. Sayfalar hafifçe kıvrılmış ve oldukça kalın görünüyor.
Üretim Yönetimi

Ürün İnovasyonu Örnekleri

10 Mayıs 2022
Bir kadın elleriyle beyaz bir kupa tutuyor. Gözlük ve önünde siyah bir harf olan pembe bir gömlek giymektedir. Harf siyah ve beyaz kontrastlı bir O harfi. Gülümsüyor ve gözlüklerinin ardından gözleri görünüyor. Ağzı hafifçe açık ve elleri kupayı sıkıca tutuyor. Kupa kameraya dönüktür ve kadının rahat bir duruşu vardır. Arka planda beyaz bir duvar görülüyor. Işık doğaldır ve görüntü nettir.
Teknoloji

Okullarda İnovasyon Örnekleri

02 Şubat 2021