AnasayfaBlogCevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü

20 Ekim 2020
Bu yakın çekim görüntü, ahşap bir yüzey üzerinde pembe bir kristali tasvir ediyor. Kristal görüntünün merkezine yakın bir yerde yer alıyor ve pürüzsüz, parlak bir dokuya sahip. Rengi, ahşabın sıcak ve yumuşak tonlarına karşı öne çıkan parlak ve canlı bir pembedir. Kristal yuvarlak ve hafif oval bir şekle sahiptir ve etrafı daha açık pembe renkte birkaç küçük benekle çevrilidir. Kristalin altındaki ahşap hafif dokulu bir yüzeye sahiptir ve rengi soluk, sarımsı kahverengidir. Fotoğraf, ahşaptaki ince çıkıntılar ve olukların yanı sıra kristaldeki küçük kusurlar ve çizgiler de dahil olmak üzere bir dizi ayrıntıyı yakalıyor.
ÖzellikAçıklamaÖrnekler
Bölüm AdıCevher Hazırlama MühendisliğiDoğal kaynakların işlenmesi ve zenginleştirilmesi
Bölüm Süresi4 yılMaden Fakültesi altında eğitim
Staj Zorunluluğu60 günStaj defteri ile belgelenir
Tercih Edilmesi Gereken ÖzelliklerAnalitik düşünme yeteneği, inovasyon yeteneği, detaylara dikkat etme yeteneğiSayısal derslere ilgi ve başarı, doğal kaynaklara ilgi
İş İmkanlarıGeniş iş imkanlarıDemir Çelik Fabrikaları, Cevher Zenginleştirme Tesisleri, Cam ve Seramik Üretim Tesisleri, Termik Enerji Santralleri
Mesleki GörevlerCevher ve doğal kaynakların işlenmesi, çeşitli sistemlerin tasarımı ve bakımıZenginleştirme işlemleri, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma
Eğitim DiliİngilizceHazırlık sınıfı zorunlu
KPSS ile Kamuda İş İmkanıVardırKPSS puanı ile devlet kurumlarına yerleşim
Bölümde Verilen EğitimlerDoğal kaynakların işlenmesi, metalurji, enerji alanlarına yönelik eğitimMesleki bilgiler ağırlıklı eğitim
Çalışma AlanlarıÇeşitli sektörlerde geniş çalışma alanlarıMadenler, enerji üretim tesisleri, maden zenginleştirme tesisleri

Cevher hazırlama; doğal kaynakların demir çelik, seramik, cam, enerji, boya endüstrisi gibi alanlarda kullanılabilir hale gelmesi için yapılan çalışmalara verilen addır. Cevher hazırlama, en temel ifade ile kıymetli mineralleri  cevherden ayırma işleminin adıdır. Cevher temelde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerin oluşumundaki farklara göre ayrılmaktadır. Cevher hazırlama dört aşamadan oluşur; boyut küçültme, sınıflandırma, zenginleştirme ve susuzlandırma adı verilen aşamalardır.  Bununla birlikte cevher hazırlamada kullanılacak araç gereçlerin boyutlandırılması da cevher hazırlama altında incelenmektedir.  

Mühendislik alanında yenilikçi, spesifik mühendislik bölümleri gün geçtikçe sayı olarak artmaktadır. Cevher hazırlama alanıyla ilgili teknolojik işlemleri takip eden, gerçekleştirilmesi için odaklanan, nitelikli, beceri sahibi uzmanların ortaya çıkmasını sağlayan bölüme ise cevher hazırlama mühendisliği adı verilmiştir.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü Nedir?

Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümü; doğal kaynaklardan elde edilen metalurji, cam, seramik, demir-çelik, boya ve enerji gibi maddelerin üretiminde kullanılacak tüm ihtiyaç duyulan bileşenlerin operasyonlara hazır olmasını sağlamayı amaçlayan bir mühendislik dalına ait disiplindir. Cevher Hazırlama Mühendisliği, üniversitelerde Maden Fakültesi altında eğitim verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Her mühendislik bölümü için geçerli olan sayısal puan türüne göre tercih yapacak adaylar için uygundur.

Cevher Hazırlama Mühendisliği, 2019-2020 yılında yalnızca bir üniversitede eğitim vermektedir. Bölüm bir yıl zorunlu İngilizce eğitimi vermektedir. Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrenciler 1.sınıfa başlayabilir. Lisans eğitimi süresince mesleki bilgilere ağırlık verilir. Bölümde 60 günlük staj zorunluluğu bulunur. Staj yaptıkları kurumdan staj defteri onaylarını aldıktan sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte kurula staj defterini teslim ederler.

bölümü tercih edecek öğrencilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. bunlar; analitik düşünme becerisine sahip olan, inovatif düşünebilen, mesleki sorumlulukları alabilen, sayısal derslere ilgisi olan ve bu alanda başarılı olan, doğal kaynaklara ilgisi olan, açık havada, yer altında çalışabilecek, ayrıntılara dikkat eden ve iyi bir gözlemci olan öğrenciler için uygun bir bölüm tercihi olacaktır. Bölümü tercih edecek öğrenciler, eğitime başladıklarında yeterli derece İngilizce bilgisine sahip değilse hazırlık okumaları zorunludur.

Cevher Hazırlama Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Cevher hazırlama mühendisliği, cevher ve katı malzeme hazırlama sektörlerinde de yer alır. Cevher hazırlama mühendisleri; cam, seramik, boya, yem sanayi gibi sektörlerde iş imkânına sahiptir. Bunların yanı sıra kömür harmanlama, kırma taş ve öğütme alanlarında edindikleri iş imkânları içindedir. Bu alanda mezun sayısının az olmasının da sağladığı avantajla birçok sektörde çok çeşitli iş imkânına sahiptirler.

Cevher hazırlama mühendisliği mezunları madenler ve enerji kaynakları üzerine çalışmalar yürüten birçok kuruluşta çalışabilirler. Tüm bu iş imkânları içinde devlet kuruluşları da yer almaktadır. Kamuda görev almak isteyen mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan aldıkları puan ile başvuruları değerlendirilmektedir. Geçerli puan ile başvuran adaylar açık olan uygun pozisyonlara yerleştirilir. İş imkânı ile ilgili örnekleri aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • Demir Çelik Fabrikaları,

  • Cevher Zenginleştirme Tesisleri,

  • Nadir Toprak Metallerin Zenginleştirilmesi Tesisleri,

  • Termik Enerji Santralleri,

  • Kırma ve Öğütme Sistemleri,

  • Temiz Katı Yakıt Üretimi Tesisleri,

  • Nükleer Ham Madde Üretimi ve Teknolojisi Firmaları,

  • Cam ve Seramik Üretim Tesisleri.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Cevher Hazırlama Mühendisliği mezunları, üretilen doğal kaynakların değişik alanlarda kullanılabilir hale gelmesini ve ham madde olarak kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla gerekli işlemleri yapan kişilerdir. Bu işlemler; zenginleştirme, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma gibi sistemlerin tasarlanmasından, imalatından, bakım ve onarımından aynı zamandan yeni sistemlerin geliştirilmesinden sorumludur. Diğer bir ifade ile Cevher Hazırlama Mühendisleri, doğal kaynaklarla elde edilen kaynakları farklı operasyonlarda kullanımına hazır hale gelmesinde yetkili kişilerdir. Başlıca görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Cevher hazırlama mühendisi, her türlü cevher, kömür hazırlama ve zenginleştirme işlemlerini, yapmaktan sorumludur.

  • Cevher hazırlama mühendisi, her türlü cevher, kömür hazırlama tesislerinin işleyişini inceler ve denetler.

  • Cevher hazırlama mühendisi, altın, gümüş ve değerli metallerin üretiminde zenginleştirme tesis tasarımı, işletmesi ve denetiminden sorumludur.

  • Cevher hazırlama mühendisi, termik enerji santralleri ham madde hazır hale getirme tesislerinin tasarımı ve işletilmesini yönetir.

  • Gübre, yem, deterjan, boya, sert plastik endüstrisinde cevher hazırlama mühendisi işletilmesini yapar.

  • Cevher hazırlama mühendisi, kum ve çakıl karışımı-kırma taş tesislerinin tasarımını yapar, nükleer enerji ham maddelerinin zenginleştirilme teknolojisini araştırmalarında rol oynar.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Cevher hazırlama mühendisliği eğitimi almak isteyen adaylar öncelikle eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları dersleri araştırır. 4 yıllık eğitim süresince mesleki derslere ağırlık verilir. Zorunlu staja katılan öğrenciler hem deneyim sahibi olur hem de mesleki olarak donanıma sahip olur.

Cevher hazırlama mühendisliği bölümünün sorumluluklarını yerine getiren ve tüm derslerden başarıyla geçen öğrenciler cevher hazırlama mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanır. Kendi alanında mesleki olarak tüm bilgileri tamamlayan öğrencilere, diplomalarına sahip olmaları ile birlikte Cevher Hazırlama Mühendisi unvanı verilir. Üniversite eğitimini cevher hazırlama mühendisliği alanında tamamlamayı planlayan öğrencilerin karşılaşacakları dersler aşağıdaki gibidir. Birlikte inceleyelim.

  • Cevher Hazırlama Mühendisliği,

  • Parça Mekaniği,

  • Maden Üretim Teknolojisi,

  • Yüzey ve Kolloid Kimyası,

  • Zenginleştirme Öncesi Hazırlama İşlemleri,

  • Süreç Mineralojisi,

  • Cevher hazırlama Tesis Otomasyonu,

  • Fiziksel Zenginleştirme Yöntemleri,

  • Kömür Hazırlama,

  • Flotasyon ve Flokülasyon,

  • Bilgisayar Uygulamaları ve Mineral Süreçleri,

  • Metalurji,

  • Kömür Teknolojisi,

  • Cevher Hazırlamada Süreç Tasarımı,

  • Cevher Hazırlamada Tesis Yönetimi ve Ekonomisi.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 Cevher Hazırlama Mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Cevher Hazırlama Mühendisliği Başarı Sıralamaları 2020 aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
İstanbul Teknik Üniversitesi Cevher Hazırlama Mühendisliği316,9984157022
Bölüm Adı, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Doğal kaynakların işlenmesi ve zenginleştirilmesi, Bölüm Süresi, 4 yıl, Maden Fakültesi altında eğitim, Staj Zorunluluğu, 60 gün, Staj defteri ile belgelenir, Tercih Edilmesi Gereken Özellikler, Analitik düşünme yeteneği, inovasyon yeteneği, detaylara dikkat etme yeteneği, Sayısal derslere ilgi ve başarı, doğal kaynaklara ilgi, İş İmkanları, Geniş iş imkanları, Demir Çelik Fabrikaları, Cevher Zenginleştirme Tesisleri, Cam ve Seramik Üretim Tesisleri, Termik Enerji Santralleri, Mesleki Görevler, Cevher ve doğal kaynakların işlenmesi, çeşitli sistemlerin tasarımı ve bakımı, Zenginleştirme işlemleri, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma, Eğitim Dili, İngilizce, Hazırlık sınıfı zorunlu, KPSS ile Kamuda İş İmkanı, Vardır, KPSS puanı ile devlet kurumlarına yerleşim, Bölümde Verilen Eğitimler, Doğal kaynakların işlenmesi, metalurji, enerji alanlarına yönelik eğitim, Mesleki bilgiler ağırlıklı eğitim, Çalışma Alanları, Çeşitli sektörlerde geniş çalışma alanları, Madenler, enerji üretim tesisleri, maden zenginleştirme tesisleri
Cevher hazırlama mühendisliği Cevher hazırlama mühendisi cevher cevher çıkarma cevher mühendis
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam sarı bir iş makinesi üzerinde çalışıyor. Siyah kayışlı sarı bir kask takıyor ve yoğun bir şekilde konsantre oluyor. Makine çok sayıda siyah boruyla çevrilidir ve yan tarafında beyaz bir 'o' harfi vardır. Ayrıca makineye bağlı, içinde mor bir nesne bulunan sarı bir kap da var. Adam büyük sarı ve mor makinenin önünde durmakta, elleri kumandaların üzerindedir. Sahne güneş tarafından aydınlatılmakta, adamın ve iş makinesinin üzerine parlak bir ışık düşürmektedir.
Bölümler

Maden Teknolojisi Bölümü (MYO)

30 Ocak 2021
Bu görüntü bir tünelden geçen bir kamyonu tasvir etmektedir. Kamyon parlak ışıklarla aydınlatılmış ve belirgin bir kırmızı kuyruk lambasına sahip. Ön planda duran kırmızı ceketli bir kişi var. Kamyonun sağında, siyah arka plana sahip büyük bir metal ızgara var. Ayrıca bir köprüden geliyor gibi görünen bir halat ve teller vardır. Kamyonun içinde üniformalı bir kişi görülüyor. Tünel karanlıktır ve borularla doludur. Kamyonun etrafı nemli ve gizemli bir atmosferle çevrilidir.
Meslekler

Maden Mühendisliği Nedir?

25 Ekim 2020
Bu yakın çekim fotoğrafta dikdörtgen şeklinde ve beyaz renkli metal bir nesne görülüyor. Parlak sarı bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir. Nesne, ışığı parlak bir parlaklıkta yansıtan pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip. Kenarları keskin ve belirgin olduğu için güçlü bir metalden yapılmış gibi görünüyor. Metalin dokusu açıkça görülebiliyor, yüzeyde küçük çıkıntılar ve girintiler var. Belirgin bir desen ve tasarıma sahip, iyi işlenmiş ve sağlam bir nesne gibi görünüyor. Bir amaç için yapılmış gibi görünüyor ve amacı bilinmiyor.
Bölümler

Metalürji Bölümü (MYO)

20 Ocak 2021