AnasayfaBlog2021 Pantone Yılın Renkleri
Nedir?

2021 Pantone Yılın Renkleri

24 Aralık 2020
Bu resim, siyah ve sarı bir yüzey üzerinde sarı ve gri nesnelerden oluşan benzersiz bir sanat eserini göstermektedir. Nesneler geometrik şekiller gibi görünmekte ve aralarında beyaz bir heykel göze çarpmaktadır. Kompozisyonun merkezinde siyah bir zemin üzerinde sarı bir yılan heykeli yer alıyor ve bu heykel sağ alt köşedeki sarı bir bantla tamamlanıyor. Resmin sol tarafında siyah zemin üzerinde sarı bir heykel ve onun altında sarı ve gri bloklar yer alıyor. Üst kısma doğru, siyah ve sarı yüzey üzerine beyaz ve sarı harfler dizilmiştir. Bu büyüleyici sanat eserinin izleyicinin dikkatini çekeceği kesindir.
KategoriÖnemli BilgilerDaha Fazla Bilgi
Pantone Renk EnstitüsüDünyanın birçok ülkesinde sektörler arasında ortak bir renk iletişimi sağlamak için kurulmuş renk tedarikçisidir.Ürünlerini renk örnekleriyle basılmış ve 15*5 cm boyutunda karton tabakalı Pantone Kılavuzları sayesinde tanıtıyor.
Yılın Rengi Seçiminin önemi2000 yılından beri ‘Yılın Rengini’ ilan ediyor.Renk seçimi psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi pek çok bilim alanının kullanıldığı uzun saatler süren bir süreç sonucunda yapılıyor.
2016 Yılının Renkleri‘Rose Quartz’ (soluk pembe) ve 'Serenity' (soluk mavi) renklerini seçmiştir.Cinsiyet eşitsizliği konusuna dikkat çekmek istemiştir.
2020 Yılının Rengi‘Classic Blue’ (Klasik Mavi) seçilmiştir.Renk, sakinliğin ve bağ kurmaya duyulan özlemin sembolü olarak seçilmiştir.
2021 Yılının Renkleri‘Ultimate Gray’ (Sonlu Gri) ve ‘Illuminating’ (Aydınlatma) seçilmiştir.Bu renkler dayanıklılığı, kararlılığı, azmi, aydınlığı, optimizmi ve yumuşaklığı temsil ediyor.
Pantone'nin EtkisiBirçok global markayı etkileyebiliyor.Moda, dekorasyon, sanat gibi farklı dalları içine alan geniş bir yelpazeye sahip.
Renkler ve PsikolojiRenklerin insan psikolojisi üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Genellikle sarı renk, mutlulukla doğrudan ilişkilendirilir.
Renk Seçimindeki İlham KaynaklarıBüyük global olaylar Pantone'un renk seçimini etkileyebiliyor.Örneğin, Black Lives Matter hareketi ve Covid-19 salgını gibi olaylar 2021 yılının renklerinin seçiminde rol oynamıştır.
Renklerin KullanımıSeçilen renkler çeşitli türlerde paylaşımlarda kullanılmaktadır.Örneğin, sosyal medya gönderileri, moda tasarımları, iç mekan tasarımları vs.
Renklerin AnlamıHer bir Pantone rengi belirli bir anlam ve hissi temsil eder.Bu anlamlar genellikle insanların güncel ihtiyaçları ve dünyada yaşanan genel eğilimlere dayanır.

Dünyanın önde gelen renk trendlerini belirleyen Pantone Renk Enstitüsü her yıl olduğu gibi bu yılda Aralık ayı içerisinde gelecek yıl için belirlenen yılın rengini açıkladı. Bu noktada Pantone Renk Enstitüsünü biraz yakından tanıyalım.

Pantone Renk Enstitüsü Nedir?

Pantone; dünyanın birçok ülkesinde sektörler arasında ortak bir renk iletişimi sağlamak için kurulmuş olan renk tedarikçisidir. Şirket ürünlerini renk örnekleriyle basılmış ve daha sonra küçük parçalara bölünmüş, 15*5 cm boyutunda karton tabakalı Pantone Kılavuzları sayesinde tanıtıyor. Renkler isim ve kodlarla ifade edilirken matlık U harfiyle, parlaklık C harfiyle kodlanıyor. Yıllar içerisinde kurum ve sektörler arası ortaklık gitgide o kadar benimsenmiş ki bazı ülkeler bayraklarında Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenmiş özel kodları kullanmaya başlamışlar.

Geçmişten Günümüze Yılın Renkleri

Pantone Renk Enstitüsü 2000 yılından beri bizlere “Yılın Rengini” ilan ediyor. Yılın rengini belirlemek gerçekten çok zor bir iş olmalı. Bahar aylarında çeşitli ülkelerden gelen renk standart uzmanları Avrupa’nın gizli bir şehrinde toplanıyorlar. Uzun saatler süren tartışmalar sonucunda yılın rengi seçiliyor. Seçim sürecinde psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi pek çok bilim alanından yararlanılsa da asıl öncelikleri her zaman insanların ihtiyaçları oluyor.

Örneğin 2016 yılında kurum iki renk seçerek bir ilke imza atmıştır. Seçilen ilk renk “Rose Quartz” (soluk pembe) Pantone 13-1520 ve ikinci renk olan “Serenity” (soluk mavi) Pantone 15-3919 ile Dünya’nın en önemli sorunlarından biri olan cinsiyet eşitsizliği konusuna harika bir vurgu yapılmıştır.2020 yılının rengi olan “Classic Blue” Pantone (19-4052) sakinliğin, bağ kurmaya duyulan özlemin rengiydi. Pantone geleceği görmüş olmalıydı ki 2020 yılında yaşanan Covid-19 salgını esnasında çoğumuzun ihtiyaçları da bu yöndeydi.

2021 Yılının Rengi

Pantone Renk Enstitüsü bu yıl bizlere küçük bir sürpriz yaparak yılın rengini değil yılın renklerini açıkladı.2016 yılından sonra ikinci kez iki renk açıklayan Pantone 2021 yılına hepimizin farklı bir başlangıç yapmasını amaçlamış görünüyor. Renkler 2020 yılının Mart ayında Pandemi döneminin başlarında tasarlanmaya başlandı.

Seçilen renklerden Ultimate Gray (Pantone 17-5104) dayanıklılığı, kararlılığı, azmin önemini, sertliği, rahatlama ihtiyacını vurgularken ikinci renk olan Illuminating (Pantone 13-0647) ise aydınlık, optimizm, yumuşaklık ve iyimserlik üzerine vurgu yapıyor. Birbirinden bağımsız olarak seçilen bu iki renk ilk bakışta uyumsuz gözükse de bir araya geldiklerinde bizlere eşsiz bir harmoni sunuyor. Bu renkler sayesinde yaşadığımız ikiliklerin aslında çok güzel birlikteliklere açılabilecek kapılar olduğuna inancımız güçleniyor.

2019 yılında İsviçreli psikolog Domicale Jonavoikate tarafından 125 kişi üzerinde yapılan küçük bir araştırmanın sonuçları renklerle insan psikolojisinin bağını gözler önüne seriyor. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu sarı renkle mutluluk arasında doğrudan bir ilişki kurmuşlar. 

2021 için yılın rengi belirlenirken baz alınan Dünya’yı etkisi altına almış tek olay Covid-19 salgını değildi. Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir.) hareketinin 2020 yılında ABD’de siyahi bir vatandaşın polis müdahalesi sonucu yaşamını yitirmesiyle tekrar gündeme gelmesi Pantone’nin ilham kaynaklarından biri olmuştur.

Birçok global markayı etkilemeyi başaran Pantone; moda, dekorasyon, sanat gibi farklı dalları içine alan geniş bir yelpazeye sahip. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte firmalar arasında hızlı bir yarış başladı. Renklerin kullanıldığı paylaşımlar devamlı bizlere sunuluyor. Umarım 2021 yılında bu renklerin rehberliğinde grinin metaneti ve sarının aydınlığında daha güzel günler yaşarız.

Pantone Renk Enstitüsü Nedir?

Pantone; dünyanın birçok ülkesinde sektörler arasında ortak bir renk iletişimi sağlamak için kurulmuş olan renk tedarikçisidir.

Yılın Rengi Nasıl Seçiliyor?

Pantone Renk Enstitüsü 2000 yılından beri bizlere “Yılın Rengini” ilan ediyor. Bahar aylarında çeşitli ülkelerden gelen renk standart uzmanları Avrupa’nın gizli bir şehrinde toplanıyorlar. Uzun saatler süren tartışmalar sonucunda yılın rengi seçiliyor. 

2021 Yılının Rengi Nedir?

Pantone Renk Enstitüsü bu yıl bizlere küçük bir sürpriz yaparak yılın rengini değil yılın renklerini açıkladı. Seçilen renklerden Ultimate Gray (Pantone 17-5104) dayanıklılığı, kararlılığı, azmin önemini, sertliği, rahatlama ihtiyacını vurgularken ikinci renk olan Illuminating (Pantone 13-0647)ise aydınlık, optimizm, yumuşaklık ve iyimserlik üzerine vurgu yapıyor.

Yazar: Burcu Tulumcuoğlu

Pantone Renk Enstitüsü, Dünyanın birçok ülkesinde sektörler arasında ortak bir renk iletişimi sağlamak için kurulmuş renk tedarikçisidir, Ürünlerini renk örnekleriyle basılmış ve 15*5 cm boyutunda karton tabakalı Pantone Kılavuzları sayesinde tanıtıyor, Yılın Rengi Seçiminin önemi, 2000 yılından beri ‘Yılın Rengini’ ilan ediyor, Renk seçimi psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi pek çok bilim alanının kullanıldığı uzun saatler süren bir süreç sonucunda yapılıyor, 2016 Yılının Renkleri, ‘Rose Quartz’ (soluk pembe) ve 'Serenity' (soluk mavi) renklerini seçmiştir, Cinsiyet eşitsizliği konusuna dikkat çekmek istemiştir, 2020 Yılının Rengi, ‘Classic Blue’ (Klasik Mavi) seçilmiştir, Renk, sakinliğin ve bağ kurmaya duyulan özlemin sembolü olarak seçilmiştir, 2021 Yılının Renkleri, ‘Ultimate Gray’ (Sonlu Gri) ve ‘Illuminating’ (Aydınlatma) seçilmiştir, Bu renkler dayanıklılığı, kararlılığı, azmi, aydınlığı, optimizmi ve yumuşaklığı temsil ediyor, Pantone'nin Etkisi, Birçok global markayı etkileyebiliyor, Moda, dekorasyon, sanat gibi farklı dalları içine alan geniş bir yelpazeye sahip, Renkler ve Psikoloji, Renklerin insan psikolojisi üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır, Genellikle sarı renk, mutlulukla doğrudan ilişkilendirilir, Renk Seçimindeki İlham Kaynakları, Büyük global olaylar Pantone'un renk seçimini etkileyebiliyor, Örneğin, Black Lives Matter hareketi ve Covid-19 salgını gibi olaylar 2021 yılının renklerinin seçiminde rol oynamıştır, Renklerin Kullanımı, Seçilen renkler çeşitli türlerde paylaşımlarda kullanılmaktadır, Örneğin, sosyal medya gönderileri, moda tasarımları, iç mekan tasarımları vs, Renklerin Anlamı, Her bir Pantone rengi belirli bir anlam ve hissi temsil eder, Bu anlamlar genellikle insanların güncel ihtiyaçları ve dünyada yaşanan genel eğilimlere dayanır
pantone yılın renkleri pantone enstitüsü yılın renkleri 2021 pantone yılın renkleri 2021 yılının renkleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu yakın çekim görüntü canlı ve renkli bir arka planı gösteriyor. Sarı, yeşil, beyaz ve mavi dahil olmak üzere farklı renklerde birkaç şeritten oluşuyor. Çizgiler dalgalı bir şekilde dizilerek ilginç bir görsel etki yaratıyor. Resmin üst kısmında, parlak arka plana karşı göze çarpan beyaz bir harf görülüyor. Aşağıya doğru inildikçe çizgiler daha karmaşık ve ayrıntılı hale gelerek karmaşık bir desen oluşturuyor. Merkezde, daha kalın sarı ve yeşil şeritli bir alan var ve bir odak noktası oluşturuyor. Görselin belirgin bir sıcak havası var ve bu da onu görsel olarak çekici kılıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İspanyolca Renkler Nedir?

03 Temmuz 2021
Açık bir alanda, arka planda büyük bir bayrakla birlikte bir grup resim sergileniyor. İlk resim, üzerinde açık mavi bir etiket bulunan bir şişeyi yakından gösteriyor. İkinci görüntü büyük beyaz ve mor dikdörtgen bir nesne. Üçüncü görüntü, karmaşık oymaları olan ahşap bir yapının yakın çekimidir. Dördüncü resim, nehir ve ağaçlardan oluşan bir manzara resminin yakın çekimidir. Beşinci görüntü açık mavi renkte boyanmış iki kuleli bir binaya ait. Altıncı görüntü, rüzgarda dalgalanan bir bayrağa sahip bir grup bina. Yedinci resim siyah zemin üzerine beyaz bir metin. Sekizinci resim siyah uçlu bir dolmakalemin yakın çekim görüntüsüdür. Son resim ise büyük yeşil yaprakları ve sarı merkezi olan bir bitkinin resmidir.
Yabancı Dil Eğitimi

Fransızca Renkleri Öğrenin!

24 Temmuz 2021
Bir el, üzerinde çeşitli renkli şekiller ve desenler bulunan bir duvara dokunmaktadır. Ortada büyük pembe bir altıgen ve solunda daha küçük bir daire var. El altıgeni yerinde tutuyor ve parlak arka plana karşı vurgulanıyor. Ayrıca mavi ve sarı bir duvarın yanında sağa işaret eden sarı bir ok var. Görüntünün alt kısmında mavi ve pembe bir arka planla birlikte arka planda bir cep telefonu ekran görüntüsü görülebiliyor. Genel sahne renkli ve davetkârdır; şekil ve renklerin karışımı ilgi çekici bir görsel deneyim yaratmaktadır.
İş Hayatı

İş Dünyasında Renklerin Dili

24 Şubat 2021
Siyah şapkalı ve açık renk bıyıklı bir adam bir merdivenin üzerinde durmakta ve elinde uzun bir sopa tutmaktadır. Uzakta bir şeye bakıyor gibi görünüyor. Yüzü hafifçe bulanıktır ama vücudu nettir. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir takım elbise ceketi vardır. Ayaklarında bir çift ahşap katlanır tahta var. Sağ kolu uzanmış ve elinde bulanık bir kitap görüntüsü var. Arka plan odak dışıdır ve görüntünün ana odağı adamdır. Merdivenin üzerinde kendinden emin bir pozda durmaktadır.
Nasıl Yapılır?

Sinemada Renkler ve Etkileri

01 Ocak 2021
Bu görüntü Photoshop odaklı bir çevrimiçi kursa ait. Muhtemelen kursa katılan, dizüstü bilgisayarlı bir erkek ve kadın görülüyor. Arka plan mavi ve ekranda kursun içeriğini gösteren bazı metinler var gibi görünüyor. Ek olarak, bir işaretin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir o harfi ve mavi arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Ayrıca bir elin yakın çekimi de var. Tüm bu unsurlar birlikte çalışarak kursun bir Photoshop kursu olduğunu gösteriyor. AsticaVision AI sayesinde bu görüntü hızlı bir şekilde analiz edilebilir ve kursun içeriği belirlenebilir. Bu gelişmiş teknoloji, insanların çevrimiçi bir kursun içeriğini hızlı ve doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.
5
(59)

Photoshop Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
11020
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
11390