AnasayfaBlogZaman Yönetimi ve Planlama İçin 8 Öneri
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi ve Planlama İçin 8 Öneri

07 Eylül 2021
Resimde bir kadının yüzünün yakın çekimi görülüyor, başı hafifçe yana eğik. Yüzünde davetkâr bir gülümseme var ve beyaz bir gömlek giyiyor. Görüntünün sol tarafında, üzerinde siyah ve mor yazılar bulunan bir bilgisayar ekranı yer alıyor. Görüntünün sağ tarafında, telefon ekranının ekran görüntüsü ile bir telefon görülüyor. Arka planda beyaz zemin üzerinde bir kare gölgesi görülüyor. Kadın bir resim için poz veriyor gibi görünüyor, gözleri doğrudan kameraya bakıyor, gülümsemesi sıcak ve davetkar. Görüntünün renkleri nötr, beyaz gömlekten gelen bir miktar sıcaklık var.
ÖneriAçıklamaFaydaları
ErtelemeyinYapmanız gereken işleri ertelemek, zaman yönetiminizi etkiler ve üretkenliğinizin düşmesine neden olabilir.Erteleme alışkanlığından kurtulduğunuzda, zamanınızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Dikkat dağıtan şeyleri düzenleyinÇalışırken sizi bölen ve dikkatinizi dağıtan uygulamaları veya web siteleri gibi faktörler kontrol altına alınmalıdır.Dikkat dağıtıcıları düzenlediğinizde, odaklanma yeteneğinizi arttırabilirsiniz ve verimliliğiniz artar.
‘Yapılacaklar listesi’ yapmakİşlerinizi ve görevlerinizi liste halinde yazmak, organize olmanıza yardımcı olur.Liste yapmak ve takip etmek, işlerin düşmesini engeller ve verimliliği arttırır.
Sıralayın ve planlayınGörev listenizdeki işlerin önceliklerini değerlendirin ve onları planlayın.İşlerin öncelikli olarak sıralanması ve planlanması, etkili zaman yönetimine yardımcı olur ve iş stresini azaltır.
DevredinYeterli kaynağınız varsa, bazı görevleri başkalarına devredin.Görev devretmek, zamanı daha etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar ve bir numaralı önceliklerinize odaklanmanıza olanak sağlar.
Teslim tarihine sadık kalınTeslim sürelerinizi gözden geçirin ve tarihlerine uyun.Teslim tarihlerine sadık kalmak, işlerin zamanında tamamlanmasını sağlar ve iş kalitesini artırır.
OdaklanınBirden çok işi aynı anda yapmaktan kaçının, bunun yerine bir kere de bir şeye odaklanın.Odaklanma sayesinde üretkenlik artar ve hedeflere ulaşma süreci hızlanır.
Hayır demeyi öğreninBaşa çıkabileceğinizden daha fazla iş almayın ve gerekirse hayır demekten çekinmeyin.Hayır demek, iş yükünüzü kontrol altına almanıza ve stres seviyesini azaltmanıza yardımcı olur.
Başarıyı kutlayınBir işi tamamladıysanız ve listenizden çizdiyseniz, bunu kutlayın.Başarıları kutlamak motivasyonu arttırır ve işten alınan zevki yükseltir.
Kişisel Zamanı PlanlayınKişisel zamanınızı planlamak, hayatınızı nasıl yöneteceğiniz üzerinde kontrol sağlar.Kişisel zamanın planlanması, hem iş hem de kişisel yaşam için daha fazla zaman yaratır.

Söylemesi basit kaçabilir ama üretken olmadığınızı düşünüyorsanız bu zayıf zaman yönetiminden kaynaklanmaktadır. - Hangi sektörde olursanız olun. Günümüzde dikkat dağıtıcılar diye bir gerçek var. Bu dikkat dağıtıcılar zaman yönetimi ve planlama için adeta bir düşmandır. Dikkat dağıtıcılar dünyayı ele geçirdi ve onların dünyasında zamanı yönetmek eskisinden çok daha zor hale gelmiştir. Zaman yönetimi ve planlama yapmak için öncelikle iş alışkanlığımızı değiştirmeliyiz. İş alışkanlığı değiştirmek fazla vakit alır ama yararları olduğu bir gerçektir. Gelişmiş üretkenlik, yüksek kaliteli iş ve daha az stres gibi sonuçları var. İş ve hayat dengesinden çok sık bahsederiz. Eğer verimsiz bir şekilde çalışıyorsanız hiçbir zaman bu dengeyi tutturamazsınız. İşte zamanınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olabilecek bazı basit kurallar.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Zaman yönetimi ve planlama nasıl yapılmalıdır?

Ertelemeyin.

Ertelemek çok doğal bir şeydir. Bunun farkında olun ve devam edin. Zamanınızı düzgün bir şekilde yönettiğinizde bir şeyleri daha az ertelediğinizin farkına varacaksınız.

Dikkat dağıtan şeyleri düzenleyin.

Mailin, Facebook’un veya borsanın çalışmanızı bölmesine izin vermeyin. Mail bildirimlerini kapatın veya kontrol etmek için saatte sadece beş dakikanızı ayırın. Sizi bölen şeyler ve dikkatinizi dağıtan şeyler zaman yönetiminin en kötü düşmanlarıdır.

‘’Yapılacaklar listesi’’ yapmak.

Birçok insanın yıllar boyunca bir şeyleri not almaya ihtiyaç duymadıkları hakkında övündüklerini duydum. İyi bir hafızaya sahip olabilirsiniz ama ne kadar çok işiniz olursa o kadar çok önemli bir teslimat zamanını veya kritik bir kişisel zorunluluğunuzu yerine getirmeyi unutabilirsiniz. Hafıza stres ile zayıflar. Yazın ve işi bitirdiğinizde üzerini çizmenin zevkini çıkarın.



Sıralayın ve planlayın.

Ve bunları yazarken önem sırasını da belirleyin. Eğer zor bir teslim süresi varsa 1 verin, biraz esnekse 2 verin ve daha sonra teslim süresini belirleyin. Eğer bekleyebilecek bir şey ise 3 verin. Her gün listenizi değerlendirin ve güncelleyin. Zaman geçtikçe 3’leri yukarı çıkarın ve teslim tarihlerini belirleyin.

Devredin.

Eğer güvenilir kaynaklarınız varsa görev devretmelisiniz. Kaynakları yönetmek size bir numaralı önceliklerinize odaklanmak için zaman yaratacak. İlerleyişi izlemek için günlük kısa toplantılar düzenleyin ve gelen soruları cevaplayın. Güncelleme toplantıları düzenleyerek herhangi bir sekteden kurtulacak ve de işin bitirilip bitirilmediğine dair olan stresinizi minimize edeceksiniz.

Teslim tarihine sadık kalın.

Tabii ki de başka işler çıkacak. Bu yüzden günlük bir değerlendirmeniz var, eğer teslim sürelerine uymazsanız bütün sistem çöker. Gerçekten hiçbir şey listeden bir şeyin üstünü çizmenin yanından geçemez. Ne kadar çok yaparsanız, o kadar çok daha yapmak isteyeceksiniz.

Odaklanmamı Nasıl Arttırırım?

Bilim gösteriyor ki: insanoğlu birden fazla işi aynı anda iyi yapamıyor. Bir kerede bir şeye odaklanan çaba size istediğiniz sonuçları getirecek ve ayağa kalkmak ve yürümek için saatte beş veya on dakika verilen sabit molalar sizin deşarj olmanıza yardım edecek.

Basitçe hayır deyin.

Birçoğumuzun yaptığı en büyük hatalardan biri de başa çıkabileceğimizden daha çok iş almaktır. Eğer hayır diyemiyorsanız o zaman o görevin öncelik listenizde nereye gireceğine karar verin ve bu bilgiyi paylaşın. Soran kişiye iş durumunuzu gözden geçirin. Onun teklifinin ne kadar önemli olduğuna karar vermede size yardımcı olacaktır.

Başarıyı kutlayın. Eğer listeden bir şeyin üzerini çizmek yeterince tatmin etmiyorsa, kutlayın.

Kişisel zamanımızı planlama size ne gibi faydalar sağlar?

Meşgul bireyler olarak hepimizin zamanı için birbiriyle yarışan talepleri vardır ve bu da günlük hayatımızı yönetmemizi zorlaştırır. Çoğu kişi için, kişisel zamanımızı yapılandırmak için bir plan yapma düşüncesi bunaltıcı olabilir, ancak planlamanın büyük faydaları olabilir. Hedefleriniz, mevcut kaynaklarınız ve kısıtlamalarınız üzerinde düşünmek için birkaç dakikanızı ayırmak, verimliliği ve üretkenliği artırabilecek yapılandırılmış bir yaklaşım sunar. Planlama, programımızda öncelikli olması gereken görevleri, bunlara ulaşmak için gereken adımları ve yol boyunca karşılaşılabilecek olası engelleri belirlememize yardımcı olur. Ayrıca beklenmedik zorluklar ortaya çıktığında odaklanmanıza ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir. Nihayetinde, kişisel zamanınızı bir planla yapılandırmak, hayatınızı nasıl yöneteceğiniz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlayacak ve hem profesyonel hem de boş zaman uğraşları için daha fazla alan bırakacaktır.

Ertelemeyin, Yapmanız gereken işleri ertelemek, zaman yönetiminizi etkiler ve üretkenliğinizin düşmesine neden olabilir, Erteleme alışkanlığından kurtulduğunuzda, zamanınızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanabilirsiniz, Dikkat dağıtan şeyleri düzenleyin, Çalışırken sizi bölen ve dikkatinizi dağıtan uygulamaları veya web siteleri gibi faktörler kontrol altına alınmalıdır, Dikkat dağıtıcıları düzenlediğinizde, odaklanma yeteneğinizi arttırabilirsiniz ve verimliliğiniz artar, ‘Yapılacaklar listesi’ yapmak, İşlerinizi ve görevlerinizi liste halinde yazmak, organize olmanıza yardımcı olur, Liste yapmak ve takip etmek, işlerin düşmesini engeller ve verimliliği arttırır, Sıralayın ve planlayın, Görev listenizdeki işlerin önceliklerini değerlendirin ve onları planlayın, İşlerin öncelikli olarak sıralanması ve planlanması, etkili zaman yönetimine yardımcı olur ve iş stresini azaltır, Devredin, Yeterli kaynağınız varsa, bazı görevleri başkalarına devredin, Görev devretmek, zamanı daha etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar ve bir numaralı önceliklerinize odaklanmanıza olanak sağlar, Teslim tarihine sadık kalın, Teslim sürelerinizi gözden geçirin ve tarihlerine uyun, Teslim tarihlerine sadık kalmak, işlerin zamanında tamamlanmasını sağlar ve iş kalitesini artırır, Odaklanın, Birden çok işi aynı anda yapmaktan kaçının, bunun yerine bir kere de bir şeye odaklanın, Odaklanma sayesinde üretkenlik artar ve hedeflere ulaşma süreci hızlanır, Hayır demeyi öğrenin, Başa çıkabileceğinizden daha fazla iş almayın ve gerekirse hayır demekten çekinmeyin, Hayır demek, iş yükünüzü kontrol altına almanıza ve stres seviyesini azaltmanıza yardımcı olur, Başarıyı kutlayın, Bir işi tamamladıysanız ve listenizden çizdiyseniz, bunu kutlayın, Başarıları kutlamak motivasyonu arttırır ve işten alınan zevki yükseltir, Kişisel Zamanı Planlayın, Kişisel zamanınızı planlamak, hayatınızı nasıl yöneteceğiniz üzerinde kontrol sağlar, Kişisel zamanın planlanması, hem iş hem de kişisel yaşam için daha fazla zaman yaratır
Zaman Yönetimi ve Planlama İçin 8 Öneri zaman yönetimi zamanı yönetmek zaman yönetimi eğitimi zaman
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.