AnasayfaBlogYükseltilmiş Genetik Ve Zeka
Popüler Yazılar

Yükseltilmiş Genetik Ve Zeka

01 Temmuz 2019
Bu görüntü, renkli toplar içeren bir DNA ipliğinin yakın çekimidir. İplik kırmızı ve mavi toplardan oluşmakta olup, kırmızı top maviden biraz daha büyüktür. İplik görüntünün merkezinde, kırmızı top solda ve mavi top sağda yer alıyor. Arka plan karanlık ve gizemli. DNA ipliği sağ üstten bir ışık kaynağıyla aydınlatılıyor ve toplara neredeyse büyülü bir parlaklık veriyor. DNA ipliğinin dokusu ve şekli, görüntü boyunca kıvrılan uzun, dolambaçlı sarmallarıyla açıkça görülebiliyor. Görüntüdeki ayrıntılar çarpıcı ve topların canlı renkleri arka planın karanlığına karşı öne çıkıyor. Sonuç, her izleyicinin dikkatini çekeceği kesin olan büyüleyici ve göz alıcı bir görüntüdür.
KonuAçıklamaGelecekteki Etkileri
CRISPR Cas9 TeknolojisiGen bölgesi olan CRISPR ve bir çeşit protein olan Cas9 ile genin hastalıklı bölümünün kesilmesi.Pek çok hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynayabilir; gen düzenleme ve embriyoların genetiğinin değiştirilmesi.
Gen DüzenlemeBilim insanlarının gen düzenlemesi ve insan genetiği üzerinde oynamaya devam etmesi.Daha sağlıklı ve güzel görünümlü bebeklerin oluşumu; tasarım bebeklerin yaratılması.
Beyin İmplantlarıZeka kapasitesini yükseltme ve sinir yollarını manipüle etme yeteneği veren cihazlar.Üretkenlik ve zeka seviyesinin artması; bilişsel genetik mühendislik alanının gelişmesi.
MedytasyonZihni aydınlatan ve hafızayı güçlendiren günlük bir pratik.Yaratıcılık ve üretkenlik artışı; daha sağlıklı bir yaşam ve dingin bir zihin.
Genetik ve ZekaÜretken bireylerin yaratılması ve rekabette üstün olunması.Verimlilikte yeni bir devrim; genetik hastalıkların yok edilmesi ve beyin implantları ile zeka yükseltilmesi.
Amerikan Halkının DüşüncesiAmerika ve İngiltere, gen düzenlemeye karşı daha ihtiyatlı ve endişeli yaklaşıyor.Gen düzenlemeye karşı mevzuatın oluşturulması olası.
Çin ve Hindistan'ın TutumuÇin ve Hindistan, gene düzenleme teknolojisine daha pozitif yaklaşıyor.Genetik düzenlemenin bu ülkelerde daha fazla kabul görmesi ve gen düzenleme teknolojisinin daha fazla kullanılması.
Etik TartışmalarGene oynamanın adil olup olmadığı inceleniyor.Etik mevzuat ve kurumsal standartların belirlenmesi.
Yeni Doğmuş Bebeklere Verilen Sentetik KanBebeklere sentetik kan verilerek daha sağlıklı ve atletik olmalarının sağlanmasını hedefleyen çalışmalar.Sağlıklı nesillerin oluşumu; genetik mühendislik ile ilgili çalışmaların hız kazanması.
Gelecekteki Potansiyel SorunlarBilim insanlarının, gen düzenlemesi ve insan genetiği üzerindeki etkiler konusunda endişeli olmaları.Uzun süreli ve ayrıntılı risk değerlendirmeleri; alınabilecek önlemler ve gen düzenlemesi için yeni tıbbi protokollerin oluşturulması.

Üretkenlik kuşkusuz gelişme ve ilerleme için bir ülkenin ihtiyaç duyduğu en önemli şey. Üretken bireyler rekabete dayalı ekonomik sistemde ülkelerinin ya da şirketlerinin verimliliğini artırır. Bilim, sanat, teknoloji, tıp ve mühendislik alanlarında aşama kaydetmek emek, zaman ve zeka gerektirir. 

Crispr Cas9 Nedir?

Terminolojiye çok girmeden açıklayacak olursak CRISPR bir gen bölgesidir. Cas9 ise bir çeşit proteindir. CRISPR Cas9 bir genin hastalıklı bölümünü kesmek için kullanılan gen düzenleme aracıdır. Bu araç sivrisinekleri sıtmaya sebep olan parazite karşı dirençli hale getirebiliyor. Anne karnındaki embriyolara uygulanarak HIV virüsü taşıyan bir bebeğin genetiğini değiştirebiliyor. Hastalık taşıyan bebekleri sağlığına kavuşturuyor. 

Şu an çaresiz olarak gördüğümüz pek çok hastalığın yok edilmesinde önemli bir role sahip olan bu teknoloji sınırsız bir üretkenlik potansiyeline sahip. Gelecekte yaratabileceği sıkıntılar ise henüz kestirilemiyor. Pek çok bilim insanı CRISPR Cas9 yöntemi hakkında endişeli. İnsan genleri üzerinde oynama yapmadan önce uzun bir süre hayvanlar üzerinde deneme yapmanın ve olası tüm riskleri hesaplamanın uygun olduğunu düşünüyorlar. 

Gen Düzenleme

Ancak bu konuyla ilgili henüz caydırıcı bir yasa olmadığı için etik tartışmalar günden güne alevleniyor. Bazı bilim insanları ise hala insan genetiğiyle oynamaya devam ediyor. Gen düzenlemenin yanı sıra yeni doğmuş bebeklere verilen sentetik kan ile daha sağlıklı, atletik ve güzel görünümlü tasarım bebekler de artık yolda. 

Bu bireyler büyüdüğünde ortalama bir insana göre zeka yönünden çok daha verimli olmaları bekleniyor. Ülkelerin ve şirketlerin rekabetinde yeni bir aşamaya geçtiğimiz bu dönemde devrimsel bir teknolojinin doğuşuna şahit oluyoruz. Üretkenlik önemli bir unsur demiştik fakat üretken bireyler yaratabilme gücü daha da önemli olacak gibi duruyor.

Meditasyon Hafızayı Güçlendirir

Meditasyon nedir, nasıl başlanır? Kadim bir uygulama olan meditasyon, doğu kültürlerinde ortaya çıkmış ve günümüzde tüm dünyaya yayılmış bir tekniktir. Düzenli olarak yapıldığında zihninize berraklık verir. Hafızayı güçlendirir, odaklanma kapasitesini artırır ve beyninizde yeni sinir ağı oluşumu sağlar. Bu sayede zihinsel ve bilişsel kapasiteniz artar. 



Meditasyon artık kurumsal şirketlerden sağlık kuruluşlarına ve okullara kadar pek çok yerde uygulanmakta olan ve olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir uygulamadır. Yaratıcılık, üretkenlik, dinginlik, daha iyi bir sağlık için kendi kendinize yapabileceğiniz bu çalışmada ilerlemek de zaman ve emek gerektirir. 

Beyin İmplantları İle Yüksek Zeka

Yeni keşfedilen teknolojilerle insanın zeka kapasitesinin üstüne çıkarmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz?. Bu teknolojilerle üretkenlik de artık yeni bir boyuta geçebilir. Genetik hastalıkların yok edilmesi ve beyin implantları ile zeka yükseltme yakında geleceğimizin önemli gündemleri arasında olacak.

Beyin implantlarıyla sinir yollarınızın manipüle edilmesi bu zamana ve emeğe gerek kalmadan da ilerlemenizi sağlayabilir. Meditasyonun en üst faydalarını alabileceğiniz bu teknoloji bilişsel genetik mühendislik olarak adlandırabileceğimiz yeni bir alan sayesinde mümkün. Bu teknolojinin üreticileri bilim ve sanatta yüksek seviyeli bir gelişim arzu ediyor. Yaratıcılık ve üretkenlik konusunda yeni bir yarış stili oluşturuyorlar.

Diğer Ülkeler Ne Düşünüyor?

Görünüşe göre Amerikan halkının neredeyse %70’i bu teknolojilerden korkuyor ve insanların üzerinde uygulanmaması gerektiğini düşünüyor. Amerika ve İngiltere gibi batı ülkeleri daha ihtiyatlı ve endişeli yaklaşırken Çin ve Hindistan daha pozitif bir tutuma sahip. Bir şeyi yapabiliyor olmamız onu yapmamızı gerektirir mi? Üretkenlik, yaratıcılık ve verimlilik türümüzün gelişimi için önemlidir. Peki buna ulaşmak için insanın yapıtaşıyla oynamak adil midir? Bunu da ilerleyen yıllarda göreceğiz.

Crispr Cas9 Nedir?

Terminolojiye çok girmeden açıklayacak olursak CRISPR bir gen bölgesidir. Cas9 ise bir çeşit proteindir. CRISPR Cas9 bir genin hastalıklı bölümünü kesmek için kullanılan gen düzenleme aracıdır.

Gen Düzenleme Nedir?

Bazı bilim insanları ise hala insan genetiğiyle oynamaya devam ediyor. Gen düzenlemenin yanı sıra yeni doğmuş bebeklere verilen sentetik kan ile daha sağlıklı, atletik ve güzel görünümlü tasarım bebekler de artık yolda. 

Beyin İmplantları İle Yüksek Zeka Arasındaki İlişki Nedir?

Yeni keşfedilen teknolojilerle insanın zeka kapasitesinin üstüne çıkarmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz?. Bu teknolojilerle üretkenlik de artık yeni bir boyuta geçebilir. Genetik hastalıkların yok edilmesi ve beyin implantları ile zeka yükseltme yakında geleceğimizin önemli gündemleri arasında olacak.

Yazar: İsmihan Korkmaz

CRISPR Cas9 Teknolojisi, Gen bölgesi olan CRISPR ve bir çeşit protein olan Cas9 ile genin hastalıklı bölümünün kesilmesi, Pek çok hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynayabilir; gen düzenleme ve embriyoların genetiğinin değiştirilmesi, Gen Düzenleme, Bilim insanlarının gen düzenlemesi ve insan genetiği üzerinde oynamaya devam etmesi, Daha sağlıklı ve güzel görünümlü bebeklerin oluşumu; tasarım bebeklerin yaratılması, Beyin İmplantları, Zeka kapasitesini yükseltme ve sinir yollarını manipüle etme yeteneği veren cihazlar, Üretkenlik ve zeka seviyesinin artması; bilişsel genetik mühendislik alanının gelişmesi, Medytasyon, Zihni aydınlatan ve hafızayı güçlendiren günlük bir pratik, Yaratıcılık ve üretkenlik artışı; daha sağlıklı bir yaşam ve dingin bir zihin, Genetik ve Zeka, Üretken bireylerin yaratılması ve rekabette üstün olunması, Verimlilikte yeni bir devrim; genetik hastalıkların yok edilmesi ve beyin implantları ile zeka yükseltilmesi, Amerikan Halkının Düşüncesi, Amerika ve İngiltere, gen düzenlemeye karşı daha ihtiyatlı ve endişeli yaklaşıyor, Gen düzenlemeye karşı mevzuatın oluşturulması olası, Çin ve Hindistan'ın Tutumu, Çin ve Hindistan, gene düzenleme teknolojisine daha pozitif yaklaşıyor, Genetik düzenlemenin bu ülkelerde daha fazla kabul görmesi ve gen düzenleme teknolojisinin daha fazla kullanılması, Etik Tartışmalar, Gene oynamanın adil olup olmadığı inceleniyor, Etik mevzuat ve kurumsal standartların belirlenmesi, Yeni Doğmuş Bebeklere Verilen Sentetik Kan, Bebeklere sentetik kan verilerek daha sağlıklı ve atletik olmalarının sağlanmasını hedefleyen çalışmalar, Sağlıklı nesillerin oluşumu; genetik mühendislik ile ilgili çalışmaların hız kazanması, Gelecekteki Potansiyel Sorunlar, Bilim insanlarının, gen düzenlemesi ve insan genetiği üzerindeki etkiler konusunda endişeli olmaları, Uzun süreli ve ayrıntılı risk değerlendirmeleri; alınabilecek önlemler ve gen düzenlemesi için yeni tıbbi protokollerin oluşturulması
zeka genetik üretkenlik yaratıcılık gen meditasyon beyin implant teknoloji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.