AnasayfaBlogYeni Mezunlar Kılavuzu
Yeni Mezun

Yeni Mezunlar Kılavuzu

25 Haziran 2019
Siyah bir mezuniyet cübbesi ve kepi giymiş bir kadın başı dik durmaktadır. Uzun, siyah saçları geriye doğru toplanmış ve omuzlarının üzerine düşüyor. Saçlarının çerçevelediği kocaman, parlak bir gülümsemesi var. Sol elini kaldırmış, altın bir yüzük takıyor. Odak noktası yüzünün yakın çekimine kayar, gözleri kapalıdır ve dudakları keyifle hafifçe aralanmıştır. Kamera daha sonra gömleğinin yakın çekimine geçer ve sağ elinde tuttuğu kırmızı bir kitabı ortaya çıkarır. Son olarak, kitabı sıkıca kavrayan yumruğunun yakın çekimi gösterilir. Hedeflerine ulaşmış, gururlu ve başarılı görünüyor. Mezuniyet cübbesi sıkı çalışmasının ve adanmışlığının bir sembolüdür. Dünyayı ele geçirmeye hazırdır.
Üniversite Mezunu İşsiz SayısıÇalışma KoşullarıYeni Mezunların Durumu
Artış gösteriyorKötüleşiyorZor ve yıpratıcı
Rekabet yüksekHaksız çalışma saatleriBelirsizlik ve endişe
İstihdam azalıyorDüşük maaşlarKariyer hedefleri konusunda belirsiz
Stajyer pozisyonlarında bile yüksek rekabetFaydalar ve haklar azalıyorİş arama süreci stresli
Kariyer alanı seçimi zorlaşıyorİşten çıkarma oranları artıyorİstihdam garantisi olmayan stajlar
İş bulma süreci uzuyorİş güvencesi azalıyorMülakat süreçlerinde zorluklar
İş deneyimi talebi yükseliyorÇalışma ortamı kalitesi düşüyorİş deneyimsizliği
Eğitim seviyesi ihtiyacın üzerindeYoğun iş yüküUzun iş arama süreci
Yabancı dil bilgisi talebi artıyorEsnek çalışma saatleri azalıyorSektörel tecrübe eksikliği
Yetenek ve beceri eksikliğiMesai saatleri dışında iş takibiYetenek ve beceri gelişiminde zorluklar

Ülkemizde üniversite mezunu işsiz sayısı giderek artmakta ve çalışma koşulları kötüleşmekte. Böyle bir iş gücü piyasasında yeni mezunlar olarak yer almak ise oldukça zor ve yıpratıcı. 

Mezuniyet Sonrası Sendrom 

Kendinizi bildiğinizden beri üzerinizde bir koruyucu kalkan olarak gördüğünüz ve arkasına sığınarak rahat ettiğiniz öğrencilik mezuniyetle bir anda ortadan kalkıyor. Sonrasında da toplum baskısı, idealler ve işsizlik arasında sıkışıp kalınıyor. Öyle ki bu durum ciddi bunalımlara da neden olmakta. Uzmanlar bu duruma mezuniyet sonrası sendrom adını veriyor. Yeni mezun gençlerin gelecek kaygısı ve mezuniyet sonrası boşluk kaygı ve strese neden oluyor. Böyle bir sendrom yaşamamak ve bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek için sizi aydınlatacak olan bu yazıyı okumalı ve uygulamaya başlamalısınız. İşte yeni mezunlar için öneriler.

Umutsuzluk Yok

Yeni mezun olanlar umutsuzluğa kapılmayın ve kendinizi keşfedin. Belki mezun olmadan önce yapılacaklar listesini uygulamış fakat buna rağmen işler yolunda gitmemiş olabilir. Ya da staj deneyimleri sonrası belki ait olduğunuz yerin orası olmadığını da düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Nedeni her ne olursa olsun bunları bir kenara bırakın. 

Bu süreçte ilk bilmeniz gereken kesinlikle umutsuzluğa kapılmamak. İş bulma süreci içinde yapacağınız en iyi şey kendinizi keşfetmeye çalışmak olmalı. Bu sayede kendinizi tanıyarak yönünüzü bulabilir ve doğru hedefler koyabilirsiniz. Güçlü ve zayıf yönleri anlamak, fırsatları görmek ve tehditlere engel olabilmek için işletmeler tarafından çok kullanılan SWOT analizi tekniğini kendiniz için kullanabilirsiniz. Ayrıca ne yapmak istediğinizi anlamak için çocukluğunuzda kendinize oyun oynarken verdiğiniz rolleri hatırlayın ve bunun üzerine düşünün hatta not alın.

Geç Kaldım Düşüncesi Olmamalı

Tüm bu süreçte bunları uygulamaya başladığınızda da sizi en çok kaygılandıran ve cesaretinizi kıran “Bunları yapmak için çok geç kaldım!” düşüncesi olacaktır. Bu düşünceye kulak vermemelisiniz. Şunu unutmayın hiçbir şey için geç değil! Umut etmeyi ve hayata güvenmeyi öğrenmek gerek. Bu yönünüzü geliştirmek istiyorsanız felsefi öğretilerden yararlanabilirsiniz. Cesaretinizi arttırmak ve kendinizi motive etmek için de başarılı kişilerin biyografilerini okumak yararlı olacaktır.

Kendinizi Geliştirin

Günlük hayatında daha verimli, kendini gerçekleştirebilen, başarılı ve mutlu bir birey olmak için devamlı kendini geliştirmek hayat felsefeniz olmalı. Farklı hobiler edinmek mezuniyet sonrası sendrom yaşamamak için size çok büyük destek olabilir. Henüz bir hobiniz yoksa size hoş gelen bir şeyi hemen deneyin ve öğrenmeye çalışın. Bunların yanında bol bol kitap okuyun, film izleyin, sizi geliştirecek videolar izleyin, arkadaşlarınızla vakit geçirin, dergi ve web sitelerini takip edin. Tüm bunları alışkanlık haline getirin ve kararlı olun. Ücretsiz online Kişisel Gelişim Eğitimleri almanız da mümkün.

Kariyer Hedefine Doğru Yol Alın

Belki hala elinizde net bir kariyer hedefi olmayabilir. Kendinizden topladığınız tüm o bilgileri düşünün ve içlerinden birini seçip peşinden gitmeye başlayın. Önce yola çıkın. Bu atacağınız ilk adımlar hedeflerinize uygun eğitimlere ve konferanslara katılmak olabilir. Bu hedefi gerçekleştirmiş insanlar ya da aynı hedef için yürüyen insanlarla tanışın. İnternetin tüm nimetlerinden yararlanın çünkü burada aradığınız her şey var. 

Yeni mezunlar veya öğrenciler için İstanbul İşletme Enstitüsü eğitim programlarında ücretsiz online eğitimler bulunuyor. Katılın ve hedef belirleme için ilk adımınızı atın. Kendi bloğunuzu açın. Öğrendiklerinizi bloğunuzda paylaşın ve internette bir kitle yaratın. Bunlar iş görüşmelerinde sizi bir adım öne çıkaracaktır. Belirli bir alan edinip bunun üzerine devamlı çalışmalar yaparsanız ve çalışmalarınızı internette paylaşırsanız bu sizi o alanda tanınır yapar . Yakında da uzman bir kimlik kazanabilirsiniz. Öğrendikçe sadece size öğretilen yollardan gitmek zorunda olmadığınızı görecekve daha da özgürleşeceksiniz.

Geleceğin Dünyasına Hazırlanın

Teknolojinin hızla geliştiği yaşamın hızla değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Şu an iş aradığınız o mesleği on sene sonra yapay zeka ele geçirmiş olabilir. Geleceğin meslekleri arasında inovasyon profesyonelleri, insan-makine etkileşimi tasarımcıları, yeni teknoloji uzmanları gibi birçok meslek bulunuyor. Geleceğin mesleklerini, mesleklerin nasıl değişeceğini ve bu konularla ilgili öngörüleri araştırın ve öğrenin. Bu dinamik dünyaya ayak uydurmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Gelecek sizi korkutmak yerine size umut olsun. Belki de bir türlü bulamadığınız o iş gelecektedir. 

Girişimci Olun

Denemekten korkmayın. Her zaman kendinize sakladığınız içinizde ufak umutlarla beslediğiniz ama asla cesaret edemediğiniz bir iş fikriniz olabilir. Belki de siz yeni bir girişimci olabilirsiniz. Eğer kendinizi girişimci olarak görmekten mutlu olacağınızı düşünüyorsanız mutlaka girişimciliği deneyin. Bu süreçte başarısız olsanız bile edindiğiniz tecrübeler çalışma yaşamında edineceğiniz tecrübelerden fazla olacaktır. İş fikrinizi KOSGEB destekleri ile hayata geçirebilirsiniz. Mutlaka girişimcilik programlarına katılın.

Yeni mezunlar ticareti öğrenin, freelance işlere bakın, gönüllü çalışın, alanınızı belirlediyseniz ve çalışmak istiyorsanız bir süre staj yaparak işi öğrenin. Size hangisi hoş geliyorsa bulun ve deneyin. Deneyip başarısız olmak hiç denememiş olmaktan çok daha iyidir. Yeni mezunlar unutmayın şartlar ne kadar kötü gözüküyor olsa da elinizde hala çok imkan var.

Mezuniyet Sonrası Sendrom Nedir?

Öğrencilik mezuniyetle bir anda ortadan kalkıyor. Sonrasında da toplum baskısı, idealler ve işsizlik arasında sıkışıp kalınıyor. Öyle ki bu durum ciddi bunalımlara da neden olmakta. Uzmanlar bu duruma mezuniyet sonrası sendrom adını veriyor.

Yeni Mezunlar İçin Öneriler Neler?

Yeni mezun olanlar umutsuzluğa kapılmayın ve kendinizi keşfedin. Günlük hayatında daha verimli, kendini gerçekleştirebilen, başarılı ve mutlu bir birey olmak için devamlı kendini geliştirmek hayat felsefeniz olmalı.

Yeni Mezunlar Kariyer Hedefi İçin Ne Yapmalı?

Yeni mezunlar veya öğrenciler için İstanbul İşletme Enstitüsü eğitim programlarında ücretsiz online eğitimler bulunuyor. Katılın ve hedef belirleme için ilk adımınızı atın. Kendi bloğunuzu açın. Öğrendiklerinizi bloğunuzda paylaşın ve internette bir kitle yaratın. 

Yazar: Merve Çalış

Artış gösteriyor, Kötüleşiyor, Zor ve yıpratıcı, Rekabet yüksek, Haksız çalışma saatleri, Belirsizlik ve endişe, İstihdam azalıyor, Düşük maaşlar, Kariyer hedefleri konusunda belirsiz, Stajyer pozisyonlarında bile yüksek rekabet, Faydalar ve haklar azalıyor, İş arama süreci stresli, Kariyer alanı seçimi zorlaşıyor, İşten çıkarma oranları artıyor, İstihdam garantisi olmayan stajlar, İş bulma süreci uzuyor, İş güvencesi azalıyor, Mülakat süreçlerinde zorluklar, İş deneyimi talebi yükseliyor, Çalışma ortamı kalitesi düşüyor, İş deneyimsizliği, Eğitim seviyesi ihtiyacın üzerinde, Yoğun iş yükü, Uzun iş arama süreci, Yabancı dil bilgisi talebi artıyor, Esnek çalışma saatleri azalıyor, Sektörel tecrübe eksikliği, Yetenek ve beceri eksikliği, Mesai saatleri dışında iş takibi, Yetenek ve beceri gelişiminde zorluklar
yeni mezunlar kariyer hedef staj girişimci mezun freelance online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.