AnasayfaBlogYeni Mezun Ne Demek?
Yeni Mezun

Yeni Mezun Ne Demek?

07 Ekim 2019
Mezuniyet cübbesi giymiş bir kadın çimlerin üzerinde yüzüstü yatıyor. Ellerini yüzüne koymuş, burnu ve gözleri yakın çekimle görülebiliyor. Mezuniyet kepi gibi kolu da yakın çekimde görülebiliyor. Üzerinde siyah kuşaklı beyaz bir cüppe var ve gözleri kapalı. Huzurlu bir pozda, görünüşe göre etrafındaki güneş ışığının tadını çıkarıyor.
KonuAçıklamaÇözüm Önerileri
Yeni Mezun Ne Demek?Üniversiteden henüz mezun olan, deneyimsiz ve yönlendirilmelere açık bireylerin genel adı.Gönüllü çalışmalar yapma, staj deneyimi elde etme ve kendine güvenme.
Üniversiteden Yeni Mezun OlmakÜniversite eğitimi tamamlanmıştır ve iş alanına yönelebilirsiniz.Gelecekteki iş hayatınız için deneyim kazanma yolları araştırılmalıdır.
Yeni Mezun Çaresizliğiİş bulma sürecinde karşılaşılan zorluklar ve endişeler.Sabır, çaba ve iş bulma platformlarını aktif kullanma.
İşveren Yeni Mezun Bireyi Neden Seçmeli?İşverenlerin yeni mezunları tercih etme sebepleri.Kendine güvenme, gönüllü çalışmalar yapma, eğitimler almak.
Yeni Mezun İçin İş Arama Tavsiyesiİş arama süreci hakkında genel bilgiler.İş arama siteleri kullanma, doğru ilanları bulma, sabırla bekleyiş.
Yeni Mezun DurumuYeni mezunların genel durumları ve deneyimsizlik.Ön yazı yazma, ilanları araştırma, kendini geliştirme.
Deneyimsizlik DurumuYeni mezunlar için deneyimsizliğin etkisi ve kabul edilme durumu.İşe heves ve istekle başlama, gerekli sertifikaları almak.
İş Arama Siteleriİş arama sürecinde kullanılan platformlar.LinkedIn, Kariyer.net, Yenibiriş, İşbul, SecretCV, Elemanonline, Eleman.net.
Kendine GüvenKendine güvenme, kendin sorgulama ve hedef belirleme süreci.Doğru ve yanlışları ayırt etme, hedefler belirlemek, kendine güvenme.
Deneyim KazanmakYeni mezunlar için deneyim kazanmanın önemi.Staj, gönüllü çalışmalar, kurslar ve online eğitimler.

Yeni mezun üniversiteden henüz mezun olan deneyimsiz, yönlendirilmelere açık bireylere verilen genel addır. Ülkemizde işverenler yeni mezun gençlere "deneyimsiz" oldukları gerekçesiyle fırsat vermedikleri için gençleri çaresiz bırakan durumlardan biri olarak gözükmektedir.

Üniversiteden Yeni Mezun Olarak Çıkmak

Üniversiteden mezun olmak öğrenci ve ebeveyn için gurur verici bir durumdur. Çünkü emek verilen yıllar sonucu istenilen bir bölüm başarı ile tamamlanmış, mezuniyet belgesi alınmaya hak kazanılmıştır. Bu diploma sayesinde artık bir üniversite mezunu olarak kendi iş alanınıza yönelebilir, iş başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Fakat akademide okunan yıllar boyunca, vize için sabahlara kadar çalışmak, derslerden geçer not almak, arkadaşlar ile keyifli vakitler geçirmek dışında gelecekteki hayat için deneyim kazanılmadı ise artık "yeni mezun" sorunuyla karşılaşmak kaçınılmazdır.

Yeni Mezun Çaresizliği

Yeni Mezun Gençlerin Gelecek Kaygısı çok fazladır. Her genç birey okulundan mezun olduktan sonra gerçek hayatla tanışıp nihayet kendi adımlarını atabileceği o günleri görmek ister. Artık sorumlulukların sadece öğrencilik olmaktan geçtiği dönem bitmiştir. Şirketlerin aradığı potansiyel çalışan konumu yeni mezun genç için aktif hal alır.

Peki ya bu hayata umutla başlayıp, çok istenilen iş başvurularına geri dönüş alınmadıysa? Hemen hemen birçok birey bu sorunla karşı karşıya kalmıştır. Böyle bir durumda, birey kendini çaresiz hissedip kendi dışındaki herkes kolayca iş bulmuş sorunsuz iş arama süreci geçirmiş gibi düşünebilir. 

Çünkü yaşanılan şey en çok da o sıralarda içinden çıkılamaz bir hale bürünür.  Pek çok yeni mezun gençten "Her yere başvurdum, hiçbir yerden geri dönüş yok" gibi cümleler sıklıkla duyulabilir. Bunun en temel sebeplerinden biri, işverenlerin yeni mezun gençlere deneyimsiz gözüyle bakmasıdır. Bunu aşmanın yolu da bu deneyimsizliği yenmek için yollar aramak, sabretmek ve çaba göstermekten geçer.

İş Bulmanın İlk Yolu: Yeni Mezun Olmayı Kabullenmek

Okuldan mezun olunmuş, iş arama sitelerinin isimleri öğrenilmiş, başvurular yapılmış ve bekleme sürecine girilmişse; yeni mezun olmayı kabullenmenin vakti gelmiştir. Deneyimsiz olunduğu için buna hayıflanmak yerine, çare aramayı, deneyim kazanmayı hedeflemek gerekir. Boşa geçen her dakika, bireyi diğer bireylerin gerisinde bırakabilir. Bu yüzden nasıl bir yol izleneceği araştırılıp ve zihinde tasarlanıp harekete geçilmelidir. Yeni mezun kabuğundan fikren de olsa çıkılarak gerçekliğe adım atılmalıdır.

İşveren Yeni Mezun Bireyi Neden Seçmeli?

Firmaların veya genel adıyla işverenlerin yeni mezun bir bireye fırsat sunması için yapılacak şeylerden bazıları şunlardır.

Bir bireyin iyi noktalara ulaşabilmesi için öncelikle kendine güveninin tam olması gerekir. Kendini sorgulayıp doğru ve yanlışlarını ayırt ederek hedefini belirlemelidir. Yeni mezun bir genç için deneyim kazanmak para kazanmanın önünde gelir. Bu yüzden yukarıda verilen maddeler ile beraber kendini süzgeçten geçiren yeni mezun hayata daha sağlam adımlar atacaktır.

Yeni Mezun İçin İş Arama Tavsiyesi

İş arama süreci ister yeni mezun ister deneyimli biri için bir hayli stresli ve zor bir durumdur. Kendine uygun ilanları bulup başvurma, sonrasında geri dönüş için ne kadar süreceği bilinmeyen bekleme vakti. İster istemez böyle bir süreçten geçileceği için, en kolay ve verimli bir biçimde iş aramayı öğrenmek gerekir. Bunun en kısa yolu iş arama siteleridir. 

İş arama siteleri nelerdir?

İşverenler genellikle ilanlarını bu sitelere verir. İlanın altındaki açıklamalara göre de o iş için uygunluk az çok zihinde belirlenir. 

  • LinkedIn

  • Kariyer.net

  • Yenibiriş

  • İşbul

  • SecretCV

  • Elemanonline

  • Eleman.net

Deneyimsizlik Durumu

İş ilanlarına bakılırken yeni mezunların karşılaşacağı durumlardan biri olan deneyimsizlik bazı durumlarda ön yazı ile yumuşatılabilir. Bu ön yazı yalnız iş ilanlarını yayınlayan sitelerde değil firmaların veya markaların e-mail adreslerini bulduğunuzda da işe yarayabilir. Bir işi çok istiyorsunuz fakat o pozisyonda daha önce hiç deneyiminiz yoksa işi ne kadar istediğinizi anlatacak bir yazıyla işe başlayabilirsiniz. 

Sizi işe almaları durumunda onlara katacaklarınızdan söz edebilirsiniz. Yetiştirilmek üzere hevesli ve istekli bir yeni mezun konumunda olduğunuzu anlatarak bir şans kazanıp bir adım öne geçebilirsiniz. Bu süreçte isteklerinizi belirleyerek, sakin ama doğru adımlar atarak başarıya ulaşmak çok da zor değil.

Yeni Mezun Ne Demek?, Üniversiteden henüz mezun olan, deneyimsiz ve yönlendirilmelere açık bireylerin genel adı, Gönüllü çalışmalar yapma, staj deneyimi elde etme ve kendine güvenme, Üniversiteden Yeni Mezun Olmak, Üniversite eğitimi tamamlanmıştır ve iş alanına yönelebilirsiniz, Gelecekteki iş hayatınız için deneyim kazanma yolları araştırılmalıdır, Yeni Mezun Çaresizliği, İş bulma sürecinde karşılaşılan zorluklar ve endişeler, Sabır, çaba ve iş bulma platformlarını aktif kullanma, İşveren Yeni Mezun Bireyi Neden Seçmeli?, İşverenlerin yeni mezunları tercih etme sebepleri, Kendine güvenme, gönüllü çalışmalar yapma, eğitimler almak, Yeni Mezun İçin İş Arama Tavsiyesi, İş arama süreci hakkında genel bilgiler, İş arama siteleri kullanma, doğru ilanları bulma, sabırla bekleyiş, Yeni Mezun Durumu, Yeni mezunların genel durumları ve deneyimsizlik, Ön yazı yazma, ilanları araştırma, kendini geliştirme, Deneyimsizlik Durumu, Yeni mezunlar için deneyimsizliğin etkisi ve kabul edilme durumu, İşe heves ve istekle başlama, gerekli sertifikaları almak, İş Arama Siteleri, İş arama sürecinde kullanılan platformlar, LinkedIn, Kariyernet, Yenibiriş, İşbul, SecretCV, Elemanonline, Elemannet, Kendine Güven, Kendine güvenme, kendin sorgulama ve hedef belirleme süreci, Doğru ve yanlışları ayırt etme, hedefler belirlemek, kendine güvenme, Deneyim Kazanmak, Yeni mezunlar için deneyim kazanmanın önemi, Staj, gönüllü çalışmalar, kurslar ve online eğitimler
yeni mezun iş arama deneyimsiz iş ilanları mezun üniversite
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.