AnasayfaBlogYeni Bir Dil Öğrenmenin Gizli Kazançları
Yabancı Dil Eğitimi

Yeni Bir Dil Öğrenmenin Gizli Kazançları

29 Eylül 2021
Başının etrafına çeşitli renklerde bayraklar dizilmiş bir kadının yüzünün yakın çekimi. Kırmızı, beyaz ve mavi bayrak kameraya en yakın olanıdır ve görünen diğer bayraklar kırmızı ve sarı, kırmızı, siyah ve sarı ve kırmızı, beyaz ve mavidir. Gözleri tam karşıya odaklanmıştır ve dudakları hafifçe ayrılmıştır. Sağ alt köşede bir gözün yakın çekimi görülebilir. Bayraklar farklı ülkeleri ya da kültürleri temsil ediyor ve kadının yüzü merkezde yer alıyor. Bayraklar, tüm renk ve desenlerin uyum içinde birlikte çalıştığı bir birlik sembolü gibi görünüyor.
FaydalarıDetaylarEk Bilgiler
Kaynaklara Erişim ArtışıYeni bir dil öğrenmek, o dile ait daha fazla kaynağa ulaşma imkanı sağlar.Örneğin; bir ülkeye ait yemek tarifleri o ülkenin ana dilinde daha fazladır.
Kültürel FarkındalıkYeni bir dil öğrenmek, o dilin kültürü ve insanları hakkında yeni bilgiler edinme fırsatı sağlar. Seyahatlerde bu bilgi size yardımcı olabilir ve yerli insanlarla daha samimi bir iletişim kurabilirsiniz.
İş Hayatı OlanaklarıBirçok dil bilmeniz, iş görüşmelerinde size avantaj sağlar.Yaptığınız işe bağlı olarak da her gün kullanabileceğiniz bir dil, çıkan bir sorunu kendi başınıza halledebilmenizi sağlar.
Kişisel GelişimBir dil öğrenmek, farkında olmasanız da kişisel gelişime büyük katkıda bulunur.Daha çok kültürlenir, daha olgunlaşır, anlayış, sabır ve ders çıkarabilme yeteneği gelişir.
Dil Bilmenin Gizli KazançlarıBir dili öğrenirken kazanılan gizli kazançlar da çok büyüktür. Her bir yeni dil ile kişi kendine yeni bir şeyler katmış olur.
Toplumsal İletişimYeni bir dil öğrenmek, o dilin konuşulduğu yerlerde daha rahatlıkla iletişim kurma imkanı tanır.Ayrıca toplumdaki bireylerin dilinize olan saygısı ve kabulü de artacaktır.
Beyin GelişimiYeni bir dil öğrenmek, beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve bilişsel yeteneklerinizi geliştirir.Aynı zamanda bellek, problem çözme ve çoklu görevlilik yeteneklerinizi de iyileştirir.
YaratıcılıkYeni bir dil öğrenmek, yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder.Bir dil öğrenirken, farklı kelimeleri ve ifadeleri nasıl birleştirebileceğinizi düşünmek yaratıcılığınızı geliştirir.
ÖzsaygıBir dil öğrenmek, özgüveninizi ve özsaygınızı artırır.Yeni bir beceri edinmek, başarı duygusunu artırır ve öz değerinizin artmasına yardımcı olur.
Kariyer HedefleriYeni bir dil, kariyer hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır.Uluslararası iş olanakları ve yurt dışında çalışma fırsatları, dil becerileri olan bireyler için genişler.

''Yeni'' ve ''öğrenmek'' kelimeleri ilk bakışta genellikle korkutur, çekindirir biz insanları. Hele bir de bu kelimelere "dil" kelimesi de eklenince iyice soğuruz bu konulardan. Halbuki meraklı canlılarızdır fakat buna rağmen günümüzde korkar olduk bu tarz kelimelerden. Gizli kazançlarını görmezden gelmeye başladık bu güzel kelimelerin. Gittikçe tembelleştik ve cahilliği meraka tercih eder olduk. ''Bileceğim kadarını biliyorum, o bana yeter.'' diyoruz çoğunlukla. Üzücü değil mi?

Ben günümü genellikle verimli ve yeni şeyler öğrenerek geçirmeye bayılırım ama ne yalan söyleyeyim bende bazen çekinmiyorum değil bu kelimelerden. Tabi sonu olmayan şeylere başlamak zor ve yorucu geliyor kulağa maalesef. Derslerimin yanı sıra ev işleriyle uğraşıyorum, sosyal yaşantımı sürdürmeye çalışıp kendime zaman ayırmaya çalışıyorum. Bunun üzerine bir de yeni bir dil mi öğreneceğim? Evet, öğreneceğim. Çünkü öğreneceğim şey sadece bir dil olmayacak, bana getirileri günden güne artıp çoğalacak ve o zaman yatakta yatıp boş boş, işsiz gibi telefona bakmadığım için kendime teşekkür edeceğim.

Bu arada Yabancı Dil Eğitimleri kategorisini inceleyin, yeni bir dil öğrenmek için Enstitü harika bir kaynak. Şimdi konumuza dönelim.

Yeni Bir Dil Öğrenmenin Bana Katkıları Ne Olacak?  

Evet, işte şimdi geldik aydınlanmanın başladığı yere. Günümüzde çoğu kişi İngilizceyi bilip anlayabildiği için sadece bu dili bilmenin kendilerine yeterli olacağına kendilerini inandırmış durumdalar fakat maalesef bu bir yanılgıdır. Evet, İngilizce evrensel olarak benimsenmiş bir dildir; fakat unutuyoruz ki tıpkı kendimiz gibi diğer ülkelerde de insanlar kendi dillerini konuşup kendi dillerinde hayatlarını sürdürüyorlar. Kendi dillerinde kitap, makale yazıyor, kendi dillerinde şarkı söylüyor ve çıkartıyor, kendi dillerinde film, dizi, belgesel çekiyorlar. Bu kaynaklardan o ülke ile ilgili öğrenebileceğiniz şeyleri sıralayamam bile size. Bu yüzden bildiğiniz veya bildiğinizi düşündüğünüzden ayrı, yabancı bir dil öğrenmenin faydaları çoktur. Hemen bir tane maddeyle başlayalım.

Edinebileceğiniz bilgi ve bu bilgileri öğrenebileceğiniz kaynak artar. Her ne konuda olursa olsun, emin olun, her ülkenin kendi ana dilindeki kaynaklar diğer dillere göre daha fazla olacaktır ve diğer diller yetersiz kalacaktır. Örneğin; bir ülkeye ait yüzlerce, binlerce yemek tarifi bulabilirsiniz fakat neredeyse hepsi o ülkenin ana dilinde tarifi ve malzemeleri yazacak ve anlatacaktır. Biliyorsanız bu dili, gelsin türlü türlü yemekler, tatlılar, içecekler. Bilmiyorsanız da geçmiş olsun. Tabi ki bildiğiniz dillerdeki tarifleri uygulayabilirsiniz her zaman. Bir süre sonra çeşitleriniz tükenecektir ama bunu unutmayın. 

Başka bir örnek daha verecek olursak; bunun gibi bir blog yazısı düşünün. Belki işinize çok yarayacak ancak bilmediğiniz bir dilde olduğu için bu blog yazısını okuyamıyorsunuz. Tüm paragrafları çevirmeye çalışırsanız da yanlışlıklar çok olacaktır. İşte burada ne kadar fazla dil bilirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Yoksa tıpkı yemek tarifleri gibi elinizdeki çeşitlilik gittikçe azalacak ve sizde yeterli tatmin olmayacaksınız.

Yeni bir kültür ve o kültürün insanlarını tanıma fırsatınız oluyor, seyahatlerde işinize yarıyor. Büyüdüğünüz ortamdan, insanlardan, çevreden daha farklı ve yeni bir yaşam tarzını öğrenmenize yardımcı oluyor. Eğer fırsatınız olursa da deneyimlemenize... Ne kadar heyecan verici bir durum. Ayrıca o ülkeye gittiğinizde dillerini konuştuğunuzu gören yerli insanlar size normalden daha samimi davranır, ekstra yardım eder ve ilgi gösterirler. Birinin size kaba davranma olasılığı azalır, gideceğiniz bir yeri daha rahatlıkla bulursunuz ve bu da gezinizin performansını ve memnuniyetinizi büyük ölçüde pozitif yönden etkiler.

İş hayatınıza çok katkısı olacaktır. Sizin birçok iş görüşmesinde büyük miktarda insanın önüne geçmenize olanak sağlayacaktır. Yaptığınız işe bağlı olarak da her gün kullanabileceğiniz bir dil bilmek, çıkan bir sorunu kendi başınıza, başkasına ihtiyaç duymadan halledebilmenizi sağlayacaktır. Bunlar gibi birçok faydaları vardır ama asıl faydaları bunlar değildir. Asıl faydaları gizli kazançlardır...  Gelelim yeni bir dil öğrenmenin detaylarına.

Yeni Bir Dil Öğrenmenin Gizli Kazançları

Çoğu kişi bir dili öğrenirken fark etmez ama her bir yeni dil ile kişi kendine yeni bir şeyler katar. Ne kadar dil öğrenirse kendine katkısı o kadar artacaktır. Yalnızca bir dil öğrenmenin bize gizli kazançlarıyla karıştırılmamalıdır bu durum. Bir dil öğrenmiş olsanız da beş dil öğrenmiş olsanız da gizli kazançlar aynı olacaktır ama belki boyutları değişiklik gösterebilir, biraz kişiye bağlı bir durumdur bu. Peki bu gizli kazançlar nedir?

Kişisel Gelişime Katkısı Çok Büyüktür 

Birçok kişi fark etmeden kişisel gelişime uğrar. Daha çok kültürlenir, daha olgunlaşır, anlayışı, sabrı ve ders çıkarmayı öğrenir. Bu özellikler zor kazanılır; hele ki yaş ilerledikçe. Bir bir bu özellikleri elde etmenize gerek kalmadan, bir dil öğrenirken gizli gizli kazanırsınız bu değerli ve gerekli kişilik özelliklerini çoklu düşünmeye yardım eder.  

Her dilin kendi kuralları vardır. Bir dili öğrendikten sonra bu kuralları hatırlamaya çalışıp o dilde cümle kurmaktansa otomatik olarak o dilde düşünüp konuşmaya başlarız. Bu da insana çoklu ve hızlı düşünme becerileri katar. Bu beceriler çoğu kişinin derslerini almak için para bile ödeyeceği becerilerdir ve siz bunları bedavaya kazanmış olursunuz.

Bakış Açılarınızı Ve Hayal Dünyanızı Geliştirir 

Hayal dünyası insanın, gün geçtikçe, büyüdükçe değişim gösterir. Bazı insanlarınki körelir bazılarınınki gelişir veya değişmez ama çoğu kişi için bu ilk durum olur. Büyüdükçe önemini unuturuz bu güzel dünyanın. Fakat bir dil öğrenerek yine eskisi gibi ya da olduğundan çok daha geniş ve gelişmiş bir hayal gücüne sahip olunabilir. Bakış açılarınız ise gözle görülür derecede genişleyecek ve daha açık fikirli, yeni durumlara ve bilgilere açık olduğunuzu siz bile rahatlıkla fark edebileceksiniz.  

Sosyalleşmemizi Ve Yeni Deneyimler Kazanmamızı Sağlar 

Yeni insanlarla tanışırsınız. Çevreniz genişler ve çevrenizdeki kişilik çeşitliliği artar. Bununla birlikte de bir sürü deneyim ve anı kazanırsınız. Bu devirde sosyal olmanın getirileri büyük biliyorsunuz ki. Bundan dolayı yine size artı getirir yeni bir dil öğrenmek.  

Bu kadar okuyup sonuna geldiniz. Acaba kafanıza yattı mı yeni bir dil öğrenme fikri? Kişisel gelişiminiz ve hayat kaliteniz için çok faydalı olacak bu girişim, size hayatta bir sürü fırsat yaratıp yeni dünyalara kapı açacak. Daha bir şey demem gerekmediğini düşünüyorum. Her şey açık bir şekilde ortada. Siz de çok fazla düşünmeyin. Malum zaman kavrayamadığımız bir hızda ilerliyor. Başlayın yeni bir dil öğrenmeye; göreceksiniz ki gizli veya değil, size getirdiği kazançlar pozitif yönde katbekat artacaktır. Ben biraz önce online bir dil kursuna üye oldum bile...

Kaynaklara Erişim Artışı, Yeni bir dil öğrenmek, o dile ait daha fazla kaynağa ulaşma imkanı sağlar, Örneğin; bir ülkeye ait yemek tarifleri o ülkenin ana dilinde daha fazladır, Kültürel Farkındalık, Yeni bir dil öğrenmek, o dilin kültürü ve insanları hakkında yeni bilgiler edinme fırsatı sağlar , Seyahatlerde bu bilgi size yardımcı olabilir ve yerli insanlarla daha samimi bir iletişim kurabilirsiniz, İş Hayatı Olanakları, Birçok dil bilmeniz, iş görüşmelerinde size avantaj sağlar, Yaptığınız işe bağlı olarak da her gün kullanabileceğiniz bir dil, çıkan bir sorunu kendi başınıza halledebilmenizi sağlar, Kişisel Gelişim, Bir dil öğrenmek, farkında olmasanız da kişisel gelişime büyük katkıda bulunur, Daha çok kültürlenir, daha olgunlaşır, anlayış, sabır ve ders çıkarabilme yeteneği gelişir, Dil Bilmenin Gizli Kazançları, Bir dili öğrenirken kazanılan gizli kazançlar da çok büyüktür , Her bir yeni dil ile kişi kendine yeni bir şeyler katmış olur, Toplumsal İletişim, Yeni bir dil öğrenmek, o dilin konuşulduğu yerlerde daha rahatlıkla iletişim kurma imkanı tanır, Ayrıca toplumdaki bireylerin dilinize olan saygısı ve kabulü de artacaktır, Beyin Gelişimi, Yeni bir dil öğrenmek, beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve bilişsel yeteneklerinizi geliştirir, Aynı zamanda bellek, problem çözme ve çoklu görevlilik yeteneklerinizi de iyileştirir, Yaratıcılık, Yeni bir dil öğrenmek, yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder, Bir dil öğrenirken, farklı kelimeleri ve ifadeleri nasıl birleştirebileceğinizi düşünmek yaratıcılığınızı geliştirir, Özsaygı, Bir dil öğrenmek, özgüveninizi ve özsaygınızı artırır, Yeni bir beceri edinmek, başarı duygusunu artırır ve öz değerinizin artmasına yardımcı olur, Kariyer Hedefleri, Yeni bir dil, kariyer hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır, Uluslararası iş olanakları ve yurt dışında çalışma fırsatları, dil becerileri olan bireyler için genişler
yabancı dil eğitimleri yeni bir dil öğrenmek öğrenmeyi öğrenmek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524