AnasayfaBlogYaratıcı İnovasyon Türleri
Nedir?

Yaratıcı İnovasyon Türleri

13 Temmuz 2020
Ampul, dişliler, oklu grafik, gözlük ve kitap ve büyüteç logosu dahil olmak üzere çeşitli simgeler içeren birkaç altıgenin yakın çekimi. Altıgenlerden birinde bir ampul, diğerinde bir grafik ve bir ok, bir diğerinde ise gözlük ve bir kitap var. Ayrıca üzerinde bir diyagram bulunan bir cep telefonu ekranı da var. Her bir altıgen, onu diğerlerinden ayıran benzersiz detaylara sahip. Tüm simgeler açıkça görülebiliyor ve arka planda göze çarpıyor.
İnovasyon TürüTanımıÖrnek
Ürün İnovasyonuBir ürünün performans özelliklerinde iyileşmelere işaret eder.Yeni bir teknolojik alet
Hizmet İnovasyonuYeni veya mevcut bir pazardaki hizmet konseptinin geliştirilmesi ve uygulanması sürecini ifade eder.Kişiye özel hizmet sunan bir uygulama
Süreç İnovasyonuBir sürece yeni, teknoloji veya geliştirilmiş yöntem uygulanarak yapılabilir.Daha verimli üretim süreçleri
Teknolojik İnovasyonYeni veya geliştirilmiş teknolojiyi içerir ve rekabet gücünün artması için kritik bir başarı faktörüdür.Yeni bir otomasyon sistemi
İş Modeli İnovasyonuBir şirketin müşterilerine nasıl değer kattığı veya onu piyasadan nasıl yakaladığı konusunda temel bir değişikliktir.Abonelik tabanlı iş modelleri
Pazarlama İnovasyonuYeniliklerin keşfedilmesi ve ondan fayda sağlanmasını sağlar.Sosyal medya pazarlama stratejileri
Organizasyon İnovasyonuOrganizasyonun iç işleyişinde ve yapısında yapılan yeniliklerLiderlik modelinde yenilikler
Değer Zinciri İnovasyonuÜrünün üretim aşamasından son kullanıcıya ulaşmasına kadar geçen süre ve yöntemlerde yapılan yeniliklerDaha hızlı ve etkin lojistik hizmetleri
Müşteri Deneyimi İnovasyonuMüşterinin ürün veya hizmet ile olan etkileşiminin iyileştirilmesine yönelik yeniliklerKişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri
Sosyal İnovasyonToplumsal ihtiyaçlar ve sorunlar için sürdürülebilir, etkili ve yenilikçi çözümler üretme sürecidir.Karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen programlar

Çağımızdaki internet ve diğer teknolojik gelişmelerin ardından günlük ihtiyaçları kolaylaştırmak amacıyla birçok inovasyon çalışmalarının yapıldığını görebiliyoruz. Üstelik her geçen gün bu örnekler hızla artıyor. Yaratıcı inovasyon sürecinin fikir yaratma, fikir seçme, fikri geliştirip uygulama ve yayma şeklinde ilerlediğini söyleyebiliriz.

Öncelikle “İnovasyon nedir?” sorusunu açıklayalım. İnavosyon, kelime anlamıyla yenilik kelimesini karşılar ve içerisinde hem bir süreci hem bir sonucu barındırır. En basit tanımıyla inovasyon, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Aslında inovasyon çoğu zaman bir buluş olarak karşımıza çıkmaz. Genellikle var olan bir ürün ya da hizmeti ele alarak yeni özellikler katıp yeniden insanların kullanımına sunar. İnovasyon var olan sıkıntıları kolaylaştırma üzerine odaklanır. Asıl önemli olan ürün ya da hizmete eklenen özelliğin özgün oluşu ve kolaylık sunmasıdır.

İnovasyonların yaratıcılığı da özgün oluşu ile ortaya çıkmaktadır. Özgün fikirler sayesinde daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek mümkün olur. Yani inovasyon sürecinin kendisi bir yaratıcılık sürecidir. Bu yaratıcılık bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesini amaç edinir. Mevcut alternatiflere karşı ürün ve hizmetler için geleneksel kavramlara meydan okuyarak anlamlı fark noktaları yaratır.  

İnovasyonu, değerli kılan bir diğer özellik ise farklı alanların buluşma noktası oluşudur. Çünkü yaratıcı inovasyon fikirlerinin ortaya çıkması için farklı bakış açılarının bir araya gelmesi gerekir. Böylesine kapsayıcı bir yaklaşımın sonuçları da tüm toplumlar için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Yaratıcı inovasyon tam da bu sebeplerle her anlamda tüm toplumun faydalanmasını amaç edinmiş önemli bir yaklaşımdır.

Yaratıcı İnovasyon Türleri Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Ürün inovasyonu: En yaygın yaratıcı inovasyon türü olarak görülmektedir. Ürünün performans özelliklerinde iyileşmelere işaret eder. Ürün inovasyonu, rekabet avantajı elde etmek veya pazardaki konumunuzu sürdürmek için kalite ve ürün güvenilirliğini artırmak için harika bir yoldur. Ürün inovasyonu fikirleri tamamıyla hiç görülmemiş bir ürün üzerine olabilir ya da var olan bir ürünün geliştirilmiş sürümü şeklinde karşımıza çıkabilir.

Hizmet İnovasyonu: Yeni veya mevcut bir pazardaki hizmet konseptinin geliştirilmesi ve uygulanması sürecini ifade eden inovasyon türü olarak açıklanabilir. Bir işletmeyi başarıya götüren adımlardan biri de müşteriye verdiği değerdir. Müşterilerinize en iyi şekilde hizmet etme çabanız; onlar için daha fazla değer üretmenin ve kuruluşunuz için daha fazla gelir sağlamanın harika bir yoludur. Elbette bunun yolu müşterilerinizin hayatlarını kolaylaştıran onların kişilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilen hizmet inovasyonları ile mümkündür.

Süreç İnovasyonu: Süreç inovasyonu, bir sürece yeni teknoloji veya geliştirilmiş yöntem uygulanarak yapılabilir ve genellikle zamandan, paradan tasarruf etmek veya müşterilere daha iyi hizmet vermek için yapılır. Genellikle yeni teknikler, ekipman veya yazılım içerir ve genellikle kültürel veya yapısal bir değişiklik gerektirebilir. Süreç inovasyonunda, nihai ürün genellikle değişmez, ancak ürünü ortaya çıkarma yöntemi geliştirilir. Bir süreç, ürün üretmek veya hizmet sunmak için kullanılan beceri, teknoloji ve yapıları birleştirir. Süreç inovasyonu genellikle yeni veya önemli ölçüde iyileştirilmiş bir üretim veya teslimat yönteminin uygulanmasını ifade eder. Ayrıca dolaylı olarak şirketin ürün ve hizmetleriyle de ilişkili olabilir.

Teknolojik İnovasyon: Teknolojik inovasyon, pazardaki rekabet gücünün artması için kritik bir başarı faktörü olarak tanımlanabilir. Yeni makine tipi veya bir tür teknolojinin bir ürüne, süreçlere veya hizmet sunma yöntemlerine dönüştürülmesi gibi yeni veya geliştirilmiş teknolojiyi içerir. Bu inovasyon türü ile daha yüksek üretim oranları, daha düşük birim çıktı maliyeti, malzemelerin daha verimli kullanılması ve tutarlı ürün kalitesi sağlayan otomasyon sistemleri hedeflenir.

İş Modeli İnovasyonu: İş modeli inovasyonu, bir şirketin müşterilerine nasıl değer kattığı veya onu piyasadan nasıl yakaladığı konusunda temel bir değişikliktir. Uygulama genellikle yeni fiyatlandırma mekanizmalarının, gelir akışlarının veya dağıtım kanallarının geliştirilmesi üzerinedir. Yeni, uygulanabilir iş modelleri oluşturabilmek için genellikle işletmelerin faaliyet gösterdiği temel kararları değiştirmesi gerekir. 

Pazarlama İnovasyonu: Bu inovasyonunun temel amacı yeni pazarlar açmak ve pazar payını arttırmaktır. Bir yenilik adına başarıdan söz edebilmek için öncelikle bu yeniliği insanların keşfedip ondan fayda sağlaması gerekir. Pazarlama inovasyonu;  bu noktada oldukça kritik öneme sahiptir. Müşterilerle etkili iletişim kurabilmek önemlidir. Sürekli gelişen teknoloji ve müşteri tercihleri nedeniyle, hem yeni hem de mevcut ürün ve hizmetleri tanıtmak için yeni pazarlama yeniliklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hatta e - ticaret ile gelen rekabetle birlikte pazarlama inovasyon örnekleri içinde yaratıcılığın hızla arttığını söyleyebiliriz.

Sosyal İnovasyon: Sosyal ihtiyaçları mevcut çözümlerden daha iyi bir şekilde karşılamayı amaçlayan yeni uygulamalar veya teknolojik buluşları içeren bir inovasyon türüdür. Çalışma koşullarını iyileştirmek, daha fazla eğitim vermek, topluluğu geliştirmek veya nüfusu daha sağlıklı hale getirmek gibi sosyal yeniliklerin önemli olmasının çok fazla nedeni vardır. Dolayısıyla sivil toplumu genişletmek ve güçlendirmek için sosyal yeniliklerin gerekli olduğu söylenebilir.

Yaratıcı İnovasyon Örnekleri 

  • Son dönemin en yaratıcı inovasyon örneği olarak SpaceX tarafından üretilen ve uzayın uzak kesimlerine yollamak için tasarlanmış roketleri gösterebiliriz. Bu roketleri yaratıcı inovasyon örneği göstermemizdeki neden; tekrar tekrar kullanılabilir özellikte ve uzak mesafeler için kullanılabilir olması. Yani var olan bir üründe yenileşmeye gidilmesi. Böylece sadece bakımlar yapılarak kolay şekilde kullanılabilen roketler daha az masraflı hale gelmiştir.

  • Uncharted Play adlı firma özellikle elektrik kullanımının kısıtlı olduğu yerlerde küçük cihazlara güç sağlamak için oldukça işe yarayacak bir ürün inovasyonu yaptı. Elektrik üreten futbol topu tasarladı. Bu futbol topu kinetik enerjiden yararlanarak onu elektrik enerjisine dönüştürüyor. 30 dakika boyunca topla oynanması durumunda 3 saat boyunca led ışığın yandığı verilen bilgiler arasında.

  • Isıya bağlı olarak elektrik üretebilen altlıklar ise bir başka yaratıcı inovasyon ürünü. Bu altlıklar hem sıcak hem de soğuk bardaklardan elektrik elde edilebiliyor. Ve siz içeceğinizi içerken bu altlıklarda üretilen elektriklerle cep telefonunuzu şarj edilebiliyorsunuz. 

  • Hayatımızın sıklıkla kullanılan eşyaları arasında olan havlular kişisel olmalı ve nemli kalmamalıdır. Çünkü sağlığı tehdit eden mikroplar üreyebilir. sıklıkla değiştirildiğinde bile tam steril olmayabilirler. İşte akıllı havlular, hızlı kuruyabilme ve yumuşaklığını koruyabilme özellikleriyle insan sağlığını destekleyen bir yaratıcı inovasyon türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Yaratıcı inovasyon örnekleri arasında yer alan akıllı tekerlekler ise hayat kurtarıcı bile olabilir. Çünkü arabaların tekerlekleri yerle temas sağladığı için yıpranmaktadır ve dikkat edilmezse tekerleklerdeki sorunlar neticesinde geri dönülemeyen sorunlar yaşanabilir. Akıllı tekerlekler, tekerlerin ne kadar yıprandığını ve ne kadar sürede değişmesi gerektiğini göstererek büyük bir sorunu ortadan kaldırmaktadır.

  • Kıyafet üretiminde teknolojinin yaratıcı boyutta kullanılması, nano teknoloji, kirlenmeyen kıyafetlerin, kumaşların üretilmesini sağlayarak yaratıcı inovasyonların oluşumuna zemin hazırladı. Bu yaratıcı inovasyon ile kumaşlar su geçirmez kir tutmaz özellikleri ile temiz kalmaktadır.

  • Bebek arabalarında uyuyan bebekler teker sarsıntıları sonrası uyanabilmektedir. Bunu engellemek için Owen Maclaren adlı girişimci, yaratıcı bir inovasyon adımı atarak bebek arabalarının tekerlerini uçak tekerlekleri gibi tasarlamıştır. Böylece çok daha rahat şekilde hareket edebilen ve daha az sarsılan bebek arabaları üretilmiştir.

  • Yağışlı günlerde, yağmur dindiğinde oturmak için banklar ıslak olduğu için oturamazsınız. Banklarda yaratıcı inovasyona gidilerek yanlarındaki kolların çevrilmesiyle altta kalan kuru tarafı üste getirilerek kullanılabilen banklar geliştirilmiştir. 

  • Günümüzde teknolojik aletlerin kullanımı arttıkça prizlere olan ihtiyaç da artmıştır. Çoğu insan gittiği mekanlarda akıllı telefonları şarj etmek için prizlere yakın yerlere oturmaya çalışmaktadır. Bunun için hayatı kolaylaştırıcı etki yapan uzayabilen prizler geliştirilmiştir. Bu prizler sayesinde prizi tutup istediğiniz yere çekebiliyor ve istediğiniz yerde oturabiliyorsunuz.

Ürün İnovasyonu, Bir ürünün performans özelliklerinde iyileşmelere işaret eder, Yeni bir teknolojik alet, Hizmet İnovasyonu, Yeni veya mevcut bir pazardaki hizmet konseptinin geliştirilmesi ve uygulanması sürecini ifade eder, Kişiye özel hizmet sunan bir uygulama, Süreç İnovasyonu, Bir sürece yeni,  teknoloji veya geliştirilmiş yöntem uygulanarak yapılabilir, Daha verimli üretim süreçleri, Teknolojik İnovasyon, Yeni veya geliştirilmiş teknolojiyi içerir ve rekabet gücünün artması için kritik bir başarı faktörüdür, Yeni bir otomasyon sistemi, İş Modeli İnovasyonu, Bir şirketin müşterilerine nasıl değer kattığı veya onu piyasadan nasıl yakaladığı konusunda temel bir değişikliktir, Abonelik tabanlı iş modelleri, Pazarlama İnovasyonu, Yeniliklerin keşfedilmesi ve ondan fayda sağlanmasını sağlar, Sosyal medya pazarlama stratejileri, Organizasyon İnovasyonu, Organizasyonun iç işleyişinde ve yapısında yapılan yenilikler, Liderlik modelinde yenilikler, Değer Zinciri İnovasyonu, Ürünün üretim aşamasından son kullanıcıya ulaşmasına kadar geçen süre ve yöntemlerde yapılan yenilikler, Daha hızlı ve etkin lojistik hizmetleri , Müşteri Deneyimi İnovasyonu, Müşterinin ürün veya hizmet ile olan etkileşiminin iyileştirilmesine yönelik yenilikler, Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri, Sosyal İnovasyon, Toplumsal ihtiyaçlar ve sorunlar için sürdürülebilir, etkili ve yenilikçi çözümler üretme sürecidir, Karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen programlar
yaratıcı inovasyon ürün inovasyonu inovasyon türleri inovasyon teknoloji Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon yaratıcı düşünme
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın, içinden renkli boyalar sıçrayan beyaz bir sprey kutusu tutuyor. Gri bir takım elbise giyiyor ve kutuyu sağ eliyle tutuyor. Sol elinde bir telefon tutuyor ve ona bakıyor. Bir duvarın önünde duruyor ve vücudu yandan görünüyor. Yüz ifadesi odaklanmış ve konsantre. Sprey kutusu yüzüne yakın ve kolu önünde uzatılmış. Boyanın renkleri parlak ve canlı, arka plan ise bulanık.
Satış - Pazarlama

Pazarlamada Yaratıcılık

09 Mart 2018
Büyük bir grup insan, üzerinde delikler olan oklardan yapılmış bir yolda yürürken görülüyor. Grubun en önünde kırmızı gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam görülüyor. Yan tarafta, yürüyen bir adamın karikatürü görülüyor. Arka planda bir ekranın yakın çekimi görülüyor. Gruptaki bir kişi kırmızı bir gömlek giyiyor ve grup oklardaki deliklerden yürüyor. Görüntünün alt kısmında beyaz kenarlıklı mavi bir daire mevcut. Grup harika vakit geçiriyor gibi görünmektedir ve görüntü hayat ve enerji doludur.
Üretim Yönetimi

Ürün İnovasyonu Fikirleri

01 Temmuz 2020
Bir kadın elleriyle beyaz bir kupa tutuyor. Gözlük ve önünde siyah bir harf olan pembe bir gömlek giymektedir. Harf siyah ve beyaz kontrastlı bir O harfi. Gülümsüyor ve gözlüklerinin ardından gözleri görünüyor. Ağzı hafifçe açık ve elleri kupayı sıkıca tutuyor. Kupa kameraya dönüktür ve kadının rahat bir duruşu vardır. Arka planda beyaz bir duvar görülüyor. Işık doğaldır ve görüntü nettir.
Teknoloji

Okullarda İnovasyon Örnekleri

02 Şubat 2021