AnasayfaBlogÜretimde Kalite Kontrol Bölümü (MYO)
Bölümler

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü (MYO)

07 Şubat 2021
Beyaz tişörtlü ve gözlüklü bir kadın masada oturmakta ve bir deftere yazı yazmaktadır. Sol kolunu masanın kenarına dayamış ve sağ elinde bir kalem tutuyor. Gözleri dikkatle önündeki sayfaya odaklanmıştır. Solunda bir kitap açık ve arka planda bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kadın projesi üzerinde çalışırken derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bareti arkasından hafifçe görülebiliyor, bu da tüm dikkatini vermesi gereken bir iş üzerinde çalıştığını gösteriyor.
KonuAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Üretimde Kalite Kontrol BölümüÜretim departmanında görev alan teknikerlerin yetiştirildiği bir bölümdür.Bu bölüm öğrencilere üretim süreçlerinde kalite kontrol uygulamalarını öğretir.
Bölümün GöreviÜretimde maximum verimi ve en düşük firesiz üretimi sağlar.Bu görevi yerine getirirken hatalı ürünleri tespit eder ve çözüm yolları bulur.
İş İmkanlarıÇalışma adayları, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri olarak işe başlar. Kamu ve özel sektör olmak üzere çoklu çalışma alanına sahiptir.Kamu sektöründe kontenjanlar sınırlıdır. Özel sektörde ise endüstri kuruluşlarının birimlerinde iş bulunabilir.
Çalışma AlanlarıAraştırma-geliştirme birimleri, Proses tasarımı ve optimizasyonu, fabrika organizasyonu ve işletmesi, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik şartlar, servis ve pazarlama gibi alanlardır.Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, kalite planı doğrultusunda tüm bu işleri yürütür.
DerslerBölümde verilen dersler sayesinde öğrenciler, kalite kontrol ve Üretimde pratik bilgiler edinir.Dersler genellikle teknik ve uygulamalıdır.
Bölümün ÖnemiKalite Kontrol Bölümü, üretimdeki fire payını olabildiğince minimum seviyede tutmayı hedefler.Bu sayede firmanın prodüksiyon maliyetleri düşer ve verimlilik artar.
Üretim PlanıÜretimde Kalite Kontrol Teknikeri, firmanın üretim planını hazırlar ve takip eder.Bu sayede üretim süreci sorunsuz şekilde ilerler.
Makine ve Cihaz SeçimiEn düşük bütçe ile firesiz üretim çıkarmak için makine ve cihazların seçimini yapar.Bu seçim, üretim sürecinin verimliliği üzerinde büyük etkiye sahiptir.
Kalite Yönetim SistemleriÜretimde Kalite Kontrol Teknikeri, çalıştığı işletmenin Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulmasını sağlar.Bu sayede işletme, kalite standartlarını sürekli olarak kontrol eder ve iyileştirir.
Teknik BilgiBölümde, teknik bilgiler ve teknik sorunların çözümüne yönelik beceriler kazandırılır.Bu bilgiler, sektörde istihdam bulmayı kolaylaştırır.

Önceki yazılarımda Tekstil üzerine meslek bölümlerinden oluşan önlisans programlarını açıkladıktan sonra, şimdi sıra işin kalite kontrol kısmında. Peki, nedir bu kalite kontrol? Neden en son kısımdır? Gelin bu ve benzer soruları birlikte cevaplayalım. 

Tekstil Tasarımı ya da Ev Tekstili Tasarımı gibi bölümlerde ürünleri tasarladık, çizdik, ürettik derken, kaliteli ve firesiz bir üretim yapılmasını istiyorsak, bunu sağlayan birim Kalite Kontrol Birimidir. Kalite Kontrol bölümü fabrikaların Üretim Departmanlarında yer almaktadır.

Ürünün başından sonuna kadar, herhangi bir üretim hatası olup olmadığını kontrol eder. Üretimde maximum verimi, en düşük bütçe ile almak için gereken çalışmaları yapan önemli bir bölümdür. Bu bölümde müşteriye sunulacak ürünlerin, üretim planından tutun, kullanılacak makine ve cihazlara kadar tüm kontrolü sağlayan birim ya da kişidir. 

Tasarlanan ürün, tasarım departmanından iletilir ve ürünün üretim planı hazırlanarak, üretim departmanındaki ekip ile birlikte Kalite Kontrolcü tarafından en verimli üretim oluşturmak üzere işe başlanır. Üretilecek ürün için tüm hazırlıklar yapılır. Plan oluşturulur. Üretim başlar ve makineler devreye girdikten sonra, üretilmiş olan somut ürünün incelemesi yapılır.

Üründe hata var ise, üretilen ürün “hatalı ürün” olarak ayrılır. Hatalı ürünün neden ve ne kadar miktarda hatalı olduğu araştırılır. Sorunun tespiti sonrasında gerekli çözüm yolları bulunur ve tedbirler alınır. Tespitler sonrası rapor hazırlayan Kalite Kontrolcü, aksiyon almak için ilgili birimlerle iletişime geçer. Normal olan ürün ise, raflarda yerini almak üzere kolilemeye gönderilir. Yani okuduğunuz üzere üretimdeki fire payını olabildiğince minimum seviyede tutmaya çalışan önemli bir birimdir, Kalite Kontrol. 

Peki, kısa bir giriş yaptıktan sonra Üretimde Kalite Kontrol Bölümünü seçmek isteyen öğrenci adaylarının merak ettiği başlıklar neler olabilir? Sizleri daha da aydınlatacak bu başlıklarda Kalite Kontrol Bölümünün ne olduğunu, iş imkanlarını, ne iş yaptığını, derslerini ve taban puanlarını ayrı ayrı inceleyelim. 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Nedir? 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü, devlet kurumları ya da özel sektör olarak üretim yapan endüstri alanındaki özel işletmelerin, üretim departmanında görev alan teknikerlerin yetiştirildiği bir bölümdür. Bu bölümde teknikerin sahip olması gereken tüm teknik bilgiler verilir ve kişi “Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri” olarak işe başlamak üzere mezun olur. 

Fabrikaların üretim tarafındaki işlerin akışını verim alacak şekilde sağlamakla görevlidirler. Firmanın üretim ve kontrol doğrultusunda, hedeflerini belirleyen bu teknikerler, üretim kalitesini test ederken bir yandan da ürün üretimini raporlayarak hazırlarlar. İşleri kalite planı doğrultusunda devam etmesini sağlayan bu teknik elemanlar, üniversitelerdeki Üretimde Kalite Kontrol Bölümü önlisans eğitimi veren okullarında yetiştirilmektedir.

Peki bu teknikerlerin iş imkanları nedir? Aşağıdaki başlıkta inceleyelim.

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Üretimde Kalite Kontrol Bölümünden mezun olan çalışma adayları, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri olarak işe başlar. Kamu ve özel sektör olmak üzere çoklu çalışma alanına sahiptir.

İşin Kamu tarafında sınırlı sayıda kontenjan verildiğinden, çok az bir kısım devlette görev alabilmektedir. 

Bir Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, her çeşit endüstri kuruluşunun birimlerinde iş bulabilir. Araştırma-geliştirme birimleri, Proses tasarımı ve optimizasyonu, fabrika organizasyonu ve işletmesi, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik şartlar, servis ve pazarlama gibi alanlarda çalışabilirler. Kamu kısmında ise, Türkiye Demiryolu Makine Sanayii Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak KPSS sınavından yeterli puan alması ve sıralamayı tutturması durumunda çalışabileceği yerdir. 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bir üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, çalıştığı işletmenin üretim planından, makinelerin maximum seviyede verim almasına; ihtiyaç duyulan ham maddesinden, iç denetim sistemlerinin geliştirilmesine kadar birçok alandan sorumlu olan kişidir. İşletmelerde araştırma-geliştirme, tasarım, üretim, paketleme, ambalajlama işlerinden sorumludur. İhtiyaç duyulan hammaddeyi belirler ve üretimde en düşük bütçe ile firesiz üretim çıkarmak için makine ve cihazların seçimini yapar.

Bu şekilde alt yapıyı sağlam oluşturarak hata payını olabildiğince az seviyeye indirebilir. Çalıştığı işletmenin Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulmasını sağlar. Bunun etkin yürütülebilmesi için kendi alanı ile ilgili çeşitli eğitimler verir. Eleman seçimlerinde aranan nitelikleri belirler. Yani kısacası üretim departmanının belkemiğini oluşturur. 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü derslerini merak eden öğrenci adaylarımız vardır, muhakkak. Aşağıdaki ders başlıklarını sizlerle paylaşarak, en merak edilen soruyu da cevaplamış olalım.

  • temel bilgi teknolojisi kullanımı

  • Toplam Kalite Yönetimi

  • Teknik Resim

  • Meslek Resmi

  • Malzeme Tasarımı ve Seçimi

  • İstatistik Proses Kontrol

  • İstatistik

  • Matematik

  • Malzeme Bilgisi

  • Performans Ölçüm ve Teknikleri

  • Problem ve Kriz Çözüm teknikleri

  • Hata Türü ve Etkileri Analizi

  • Bilgisayar Destekli Tasarım

  • İmal Usulleri

  • Üretim Planlama ve Kontrol

  • Fizibilite Etüdü

  • Denetim Sistemleri

  • Kalibrasyon Sistemleri

  • Simülasyon

  • Sistem Analizi ve Tasarımı

  • Üretim Sistemleri ve İş Etüdü

  • Tahribatsız Muayene

  • Hidrolik ve Pnömatik Sistemler

  • Malzemelerin Mekanik Özellikleri

  • Metalografi ve Malzeme Karakterizasyonu

  • Akreditasyon ve Akreditasyon Denetimi

  • İleri Ürün Kalite Planlaması

  • Kalite Yönetim Sistemleri

  • Kalite Maliyetleri ve Kalite Bilgi Sistemleri 

  • İş Mükemmelliği

  • İş Süreçlerinin İyileştirilmesi

  • Risk Analizi

  • Tedarik Zinciri Yönetimi

  • Mesleki İngilizce

  • Atatürk İlke ve İnkılapları

Dört yarı yıl görülecek bu dersleri sunan üniversitelerde, Üretimde Kalite Kontrol Bölümü önlisans programı olarak verilmektedir. Ayrıca lisans bölümlerine de Dikey Geçiş Sınavı’na girerek, yeterli puan alındığı takdirde eğitimini devam ettirebilir. 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü için 2020 taban puanı Adnan Menderes Üniversitesi 190,1738 olmak üzere, tahmini sıralama 1.703,749 olmuştur. Dört yıllık lisans programına tamamlamak isteyen öğrenci adayları, Dikey Geçiş Sınavlarına girerek yeterli puan sonrası başvurularını, tercih ettikleri okullara yapabilirler. 

Sizde kariyerinizde yükselmek, kişisel gelişiminizi bu yönde geliştirmek isterseniz, IIENSTITU web sayfasını inceleyebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra mezun oldunuz ve kariyerinizi daha da geliştirmek için çabalıyorsunuz. O zaman sizler için IIENSTITU’nun “Yönetim ve Organizasyon Eğitimi”ni kaçırmamanızı öneririz. IIENSTITU’de birçok alanda ücretsiz online eğitimlerle birlikte, kariyerinize destek olacak sertifikanızı alabilirsiniz. Ayrıca, keyifli zaman geçirebileceğiniz IIENSTITU Blog sayfasını da favorilerinize alabilir, yüzlerce konu hakkında yazılar bulabilirsiniz. 

Üretimde Kalite Kontrol Bölümü, Üretim departmanında görev alan teknikerlerin yetiştirildiği bir bölümdür, Bu bölüm öğrencilere üretim süreçlerinde kalite kontrol uygulamalarını öğretir, Bölümün Görevi, Üretimde maximum verimi ve en düşük firesiz üretimi sağlar, Bu görevi yerine getirirken hatalı ürünleri tespit eder ve çözüm yolları bulur, İş İmkanları, Çalışma adayları, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri olarak işe başlar Kamu ve özel sektör olmak üzere çoklu çalışma alanına sahiptir, Kamu sektöründe kontenjanlar sınırlıdır Özel sektörde ise endüstri kuruluşlarının birimlerinde iş bulunabilir, Çalışma Alanları, Araştırma-geliştirme birimleri, Proses tasarımı ve optimizasyonu, fabrika organizasyonu ve işletmesi, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik şartlar, servis ve pazarlama gibi alanlardır, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, kalite planı doğrultusunda tüm bu işleri yürütür, Dersler, Bölümde verilen dersler sayesinde öğrenciler, kalite kontrol ve Üretimde pratik bilgiler edinir, Dersler genellikle teknik ve uygulamalıdır, Bölümün Önemi, Kalite Kontrol Bölümü, üretimdeki fire payını olabildiğince minimum seviyede tutmayı hedefler, Bu sayede firmanın prodüksiyon maliyetleri düşer ve verimlilik artar, Üretim Planı, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, firmanın üretim planını hazırlar ve takip eder, Bu sayede üretim süreci sorunsuz şekilde ilerler, Makine ve Cihaz Seçimi, En düşük bütçe ile firesiz üretim çıkarmak için makine ve cihazların seçimini yapar, Bu seçim, üretim sürecinin verimliliği üzerinde büyük etkiye sahiptir, Kalite Yönetim Sistemleri, Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, çalıştığı işletmenin Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulmasını sağlar, Bu sayede işletme, kalite standartlarını sürekli olarak kontrol eder ve iyileştirir, Teknik Bilgi, Bölümde, teknik bilgiler ve teknik sorunların çözümüne yönelik beceriler kazandırılır, Bu bilgiler, sektörde istihdam bulmayı kolaylaştırır
üretimde kalite kontrol üretimde kalite kontrol bölümü üretimde kalite kontrol bölümü (MYO) üretim kalite kontrol ön lisans
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, yeşil kapaklı bir grup şişenin yakın çekimidir. Şişeler berrak bir sıvıyla doludur ve kapakları yeşil plastikten yapılmıştır. Ön planda beyaz kapaklı büyük bir şişe ve arkasında yeşil kapaklı birkaç küçük şişe var. Arka planda, üzerinde bir yüz olan yeşil bir kap ve bir şişenin yakın çekimi var. Şişelerin ve kapakların renkleri canlı ve içlerindeki sıvı ışığı yansıtıyor. Arka plan bulanık, bu da sığ bir alan derinliği olduğunu gösteriyor. Tüm şişeler ve kaplar düzgün ve düzenli bir şekilde dizilmiş. Genel olarak bu görüntü, yeşil kapaklı şişelerden oluşan düzenli bir koleksiyonun güzel bir temsilidir.
Bölümler

Yağ Endüstrisi Bölümü (MYO)

28 Ocak 2021
Sarı baret ve beyaz gömlek giyen bir adam sağ elinde bir pano tutmaktadır. Sol kolu avuç içi aşağı bakacak şekilde bükülmüştür ve elinde bir cep telefonu tutmaktadır. Dümdüz karşıya bakıyor ve yüzü görünmüyor. Arka planda metal bir ızgara yakın çekimle görülebiliyor. Başındaki baretle birlikte adamın sırtı da görülebiliyor.
Üretim Yönetimi

Kesikli Üretim Nedir?

16 Temmuz 2021
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402