Türkiye’de dünyada olduğu gibi profesyonel bir insan kaynakları yönetiminden ne yazık ki çoğu zaman bahsetmek mümkün olmuyor. Bunun hem yönetsel hem de kariyer anlamında bazı nedenleri olsa da insan kaynakları yönetimi alanında yenilenme hareketi şart. Örneğin çoğu zaman Türkiye’de insan kaynakları yönetimi ile personel işleri aynı kefeye koyulabilmektedir. Diğer yandan geleneksel bir toplum yapımız olduğundan dolayı da çoğu İK stratejisine şirket çalışanları ayak uyduramayabilmektedir.
Peki, değişimi başlatmak için neler yapılmalı? Bu sorunun cevapları çok önemli olacak. Türkiye’de insan kaynakları yönetimi ve değilmesi gerekenler;
İnsan kaynakları yönetiminin amacı, çalışanlara gerekli değeri vererek onları önemli bir kaynak olarak görmek, çalışanların memnuniyetleri ve motivasyonlarını yükselterek var olan potansiyellerini açığa çıkarmak ve performanslarını her zaman geliştirmektir. Yukarıda bahsedildiği şekilde, insan kaynakları yönetimi alanında geliştirici ve ilerlemeye yönelik adımlar atılabilmesi için, aşağıdaki hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır:
Toplum yapımızda mevcut olan ekonomik, kültürel, sosyal ve teknolojik tüm gelişmeler, insan ve çalışan aktörünün önemini arttırmakta ve çalışanların işlerine karşı olan tutumlarını ve bakış açılarını etkilemektedir. Çalışanların eğitim düzeylerinin yükselmesi ve artan teknolojik gelişmelerle birlikte, farkındalıkları ve işlerinden beklentileri de artmaktadır.
Şirketi kurulmasında, yönetilmesinde ve üretim süreçlerinin yürütülmesinde vazgeçilmez bir kaynak durumunda olan çalışan faktörü, en iyi biçimde değerlendirilmelidir. Şirketler, gereken nitelikteki personeli işe almak, yetiştirmek ve performanslarını arttırmak için en üst düzeyde çaba göstermelidir.
Bunun yolu ise, etkili bir insan kaynakları yönetimini benimsemek ve uygulamaktan geçmektedir. Etkili bir insan kaynakları yönetiminin sonuçları ise; çalışanların yüksek performansa sahip olması, süreçlerde ve ürünlerde kalite, iş tatmininin ve motivasyonun artması ve sürekliliği olan bir gelişme ivmesinin yakalanması şeklinde karşılığını bulmaktadır.
İnsan kaynaklarını yönetiminin, işverenin çalışan motivasyonunu üst düzdeyde tutması gerekir. Yoksa çalışanlar hem mutsuz hem verimsiz olur