AnasayfaBlogTürkiye’de Girişimcilik Ekosistemi
Girişimcilik

Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi

16 Aralık 2019
Bir kişi masa başında bir dizüstü bilgisayarın önünde oturmaktadır. Kişinin elinde mavi bir baskının üzerinde duran beyaz bir cep telefonu var. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında yakın çekim bir saat görülüyor. Kişinin elleri dizüstü bilgisayarın klavyesinde ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Aynı masanın üzerinde üzerinde kalem bulunan bir not defteri vardır. Dizüstü bilgisayar, üzerinde bir saat bulunan beyaz bir kılıfla çevrelenmiştir. Dizüstü bilgisayarın sağında bir evin mavi baskısı vardır.
Kavram/VeriAçıklamaÖnem/Durum
Girişimcilik EkosistemiAynı bölgeye veya konum, coğrafyada kişilerin veya grupların iş fikirlerinde destek olma süreciBölge ekonomisini kalkındırmayı hedefler
Türkiye'nin Genç NüfusuTürkiye'nin genç ve dinamik nüfusuGirişimcilik sektöründe Türkiye'yi cazip hale getirir
2017'deki Yatırım MiktarıTürkiye'nin 2017 yılında aldığı yatırım miktarı177 milyon dolar yatırım alarak rekor kırdı
Girişimcilik EndeksiTürkiye'nin küresel girişimcilik endeksi sıralaması2018 yılında 37. sıraya gerileyerek düşüş gösterdi
Yazılımcı SayısıTürkiye'deki her 1 milyon kişiye düşen yazılımcı sayısı2000 yazılımcı ile dünya geneliyle kıyaslandığında eksik görülüyor
Girişimcilik İstatistikleriAvrupa'da girişimcilik konusunda 1. ligde yer alan ülkelerTürkiye bu ligde yer alıyor
Teknoloji ve Dijital ÇağTeknolojinin ve dijital çağın hızlı artışıTürkiye bu konuda hızla ilerliyor ve gelişiyor
Bireysel GirişimcilerBireysel girişimcilik potansiyeliÜretim ve yaratıcılık ile bireysel girişimler ön plana çıkmaktadır
Yabancı YatırımcılarYabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisiEkonomik durum ve girişimcilik ekosistemi göz önüne alındığında, temkinli bir yaklaşım içindeler
Türkiye'nin konumuTürkiye'nin coğrafi konumuEkonomik etkinliklerde mihenk taşı sayılır ve girişimcilik ekosistemi için kıymetlidir

Gelişmekte olan ülke statüsünde yer alan Türkiye, girişimcilik konusunda birden fazla örneği taşıyor. Globalleşen dünya sisteminde girişimcilik ekosistemi daha da büyük önem arz ediyor. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde ön plana çıkan girişimcilik, startup olayı ile tanınıyor. Dünya piyasasında ekonominin sürekli dalgalanması ve krizler izlemesi, insanları yeni bir olgu arayışı içine sokuyor.

Ülkemiz yaşanılan bu ortamda; yeniliklere açık ve teknolojiyi yakından takip eden bir ülke olarak biliniyor. Avrupa ve dünya nüfusunun geneline bakıldığında genç bir kitleye sahip olmak da, Türkiye’yi girişimcilik sektöründe cazip hale getiriyor. Bu gibi sonuçlar sonrasında ortaya girişimcilik ekosistemi doğmuş oluyor. 

Girişimcilik Ekosistemi Nedir?

Girişimcilik ekosistemi nedir? sorusuna yanıt aramadan, girişimci kimdir? Girişimcilik nedir? bu gibi kavramlara bakalım. Daha sonrasında girişimcilik ekosistemi için daha anlaşılır zemin oluşacaktır. Girişimci; ticari alanlarda faaliyet gösteren bir sektöre ya da kuruluşa belli bir sermaye yatırarak, karını da zararını da kabul eden kişi veya kişilerdir. Yani girişimci biri, üretim ve hizmet yapabilmek için tüm mal varlığı ile seferber olarak istenilen olguyu çıkartabilmesidir. 

Girişimcilik, kelimesi girişim kelimesinden türemiştir. Bir işe girişme manasına gelmektedir. Bir mal ve hizmet için üretim yapabilecek, ekonomik, finansal ve psikolojik faktörlerinin parasal kazanç sağlamasıdır. Uzun lafın kısası bir iş için teşebbüs ya da girişimde bulunmaktır. Bir berber, bir kasap dükkanı, cafe girişimcilik örneği olabilir. Ancak ana esas burada üretim yapabilmektir. Ortaya bir ürün veya hizmet çıkarabilmektir. 

Şimdi asıl gelelim girişimcilik ekosistemi nedir? sorusuna yanıt aramaya. Kavram ilk kez 2006 yılında kullanılmıştır. Taşıdığı masa ise aynı bölgeye veya konum, coğrafya da kişilerin ya da birden fazla kişilerle oluşturulan grupların iş fikirlerinde destek olmaktır. İş fikirlerine destek olarak bölge ekonomisini kalkındırmayı hedeflemektedir. 

Türkiye Bölgenin Girişimcilik Örneği

Türkiye’nin yer aldığı konum yıllardan beri hep merkez olmuştur. Bundan bin yıl, belki de ikibin yıl önce de bulunulan bölge her zaman ekonominin mihenk taşı sayılmıştır. Karadeniz, Marmara ve en önemlisi de Akdeniz sularına sahip olması coğrafi konumunun ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Girişimcilik ekosistemi ile bu konum daha da kıymet bilmektedir. Sadece yerli yatırımcı değil, yabancı yatımcılarında dikkatini çekmektedir. Ayrıca genç nüfusa sahip olan ülkenin girişim konusunda yeni adımlar atıldığı bilinmektedir.

Hatta yabancı kaynakların verdiği veriler Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi üzerinde ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. 2017 yılında yapılan analizlere göre 177 milyon dolar yatırım aldı. Ülkemiz için bu rakam bir rekor olarak kabul edildi. Yatırım bir önceki sene 50 milyon dolar seviyelerinde dolaştığı düşünülünce, yukarı yönlü iyi bir ivlenme kazanmış oldu. 

Üreten bir ülke olmayı kendine hedefleyen Türkiye, girişimcilik ekosistemi sayesinde bunu geçen gün geliştiriyor. Teknolojinin gelişmesi ve dijital çağın hızla artış göstermesi, ülke içinde yakın takip ediliyor. Sadece reel anlamda değil sanal ortamda da girişimcilik örnekleri sergileniyor. 

Global Pazarda Türkiye Sesleri 

Dünya pazarına çıkan Türkiye, girişimcilik örneğini pozitif şekilde gösteriyor. Genele bakıldığında ülkemiz bu ekosistem üzerinde kötü bir karne vermiyor. Türkiye girişimcilik işinde Avrupalı ülkelerinde aralarında bulunduğu 1. ligde yer alıyor. Türkiye hariç 1. ligde yer alan diğer ülkeler ise; İspanya, İrlanda, Finlandiya, Hollanda, Belçika, İsviçre ve Norveç. 

Küresel Girişimcilik Endeksi Verileri Neler Söylüyor?

Küresel girişimcilik endeksi sırlamasında ilk 10’da Avrupa ülkeleri göze çarpıyor. Sıralamada sadece 3 ülke Avrupa’dan değil. Sıralama 2018 yılına aittir. Türkiye’de bu sıralama maalesef gerileme yaşadı. Şimdi tabloya bakalım;

  1. Amerika

  2. Kanada 

  3. Birleşik Krallık

  4. Avusturalya

  5. Danimarka

  6. İzlanda

  7. İrlanda

  8. İsveç

  9. Fransa

ve Türkiye ise bu tabloda 37. sırada kendine yer buldu. Küresel girişimcilik endeksinin verdiği bir diğer çarpıcı rakam da ortaya çıktı. Ülke olarak son dört yılda 12 basamak geriledik. Şimdilerde yetkililer bu tabloyu nasıl düzeltiriz? diye onun hesabını yapmakta. Ayrıca ekosistemde yer alan yazılımcı rakamları da bir hayli dikkat çekici. Dünya genelinde yazılımcı noktasında bir sorun olduğu kesin. Ülkemizde her 1 milyon kişiye, 2 bin yazılımcı düşmekte. Aynı durum Almanya ve Birleşik Krallık’ta farklı. Avrupa ülkesinde; 800 bin yazılımcı mevcut. 

Girişimcilik Sisteminde Bizler Neredeyiz?

Konuştuğumuz, yazdığımız ya da çizdiğimiz birçok olgu Türkiye geneli verilen rakamlar ve sonuçlardı. Peki bireysel olarak bizler neredeyiz? Girişimcilik konusunda neler yapabiliyoruz? Üretim için bir çabamız var mı? Yabancı yatırımcılar yaşanan bu tablo karşısında biraz daha temkinli ve yatırım konusunda beklemektedir. Sadece beklemekle kalmayıp kimi kapanıyor kimi de geri çekiliyor. Fakat ülkemizde yer alan genç girişimciler, yabancılar kadar temkinli yaklaşmıyor. Zaten böyle olması da gerekiyor. Yabancıların çizdiği olumsuz tabloya rağmen genç bireyler, girişimcilik ekosistemi için ellerinden geleni yapıyor.

Yetkili kişilerinde gençelere destek vermesiyle birlikte yeni üretim alanları ve yen iş sahaları doğuyor. Kısacası girişimcilik kültürü Türkiye’de yavaş yavaş oturuyor. Verilen sempozyumlar, konferans ve eğitimler, insanların ufkunu genişletiyor. Bir eğitim veren kurumda Enstitü. Ülkemizde yaşanılan bu seferberliğe sessiz kalmayan Enstitü, girişimcilik kursu ile birlikte insanlara yeni umut kaynağı oluyor. Sadece bununla da kalmayıp, yol gösterici ve neler yapılması gerektiğini de belirtiyor. ‘’Yenilikçilik her zaman bir hareket getirir.’’ düşüncesiyle girişimcilik kursu, interaktif ders ve uygulamasıyla girişimcilerin yeni adresi olacaktır. Eğitim diğer standart programlara göre 1 hafta değil, 2 hafta sürmektedir. Ayrıca 1 sene boyunca eğitimin verildiği derslere erişim imkanıda mevcuttur. Canlı derslerin avantajını da kullanarak takılığınız ve merak ettiklerinizi uzman kişilere danışabilirsiniz. 

Yeni bir iş dönemine girerken bu gibi olaylar çok önem taşımakta. Global dünyadan geri kalmak için kendimizi sürekli yenilemeli, bilgiye açık tutmalı ve teknolojinin getirdiklerinden korkmadan uygulamalıyız. Unutulmamalıdır ki Günümüz teknolojisi artık endüstri 4.0 noktasına kadar geldi. Fabrikaların yönetimi robotlara geçmeye şimdiden başladı. Üretim hem bir bireyin hem de ülkenin ana kaynağıdır. Projenize güvenin ve girişimcilik ekosisteminde bende varım mesajını herkese gösterin. 

Girişimcilik Ekosistemi, Aynı bölgeye veya konum, coğrafyada kişilerin veya grupların iş fikirlerinde destek olma süreci, Bölge ekonomisini kalkındırmayı hedefler, Türkiye'nin Genç Nüfusu, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, Girişimcilik sektöründe Türkiye'yi cazip hale getirir, 2017'deki Yatırım Miktarı, Türkiye'nin 2017 yılında aldığı yatırım miktarı, 177 milyon dolar yatırım alarak rekor kırdı, Girişimcilik Endeksi, Türkiye'nin küresel girişimcilik endeksi sıralaması, 2018 yılında 37 sıraya gerileyerek düşüş gösterdi, Yazılımcı Sayısı, Türkiye'deki her 1 milyon kişiye düşen yazılımcı sayısı, 2000 yazılımcı ile dünya geneliyle kıyaslandığında eksik görülüyor, Girişimcilik İstatistikleri, Avrupa'da girişimcilik konusunda 1 ligde yer alan ülkeler, Türkiye bu ligde yer alıyor, Teknoloji ve Dijital Çağ, Teknolojinin ve dijital çağın hızlı artışı, Türkiye bu konuda hızla ilerliyor ve gelişiyor, Bireysel Girişimciler, Bireysel girişimcilik potansiyeli, Üretim ve yaratıcılık ile bireysel girişimler ön plana çıkmaktadır, Yabancı Yatırımcılar, Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi, Ekonomik durum ve girişimcilik ekosistemi göz önüne alındığında, temkinli bir yaklaşım içindeler, Türkiye'nin konumu, Türkiye'nin coğrafi konumu, Ekonomik etkinliklerde mihenk taşı sayılır ve girişimcilik ekosistemi için kıymetlidir
girişimcilik ekosistemi girişimcilik ekosistem girişimcilik nedir girişimcilik ekosistemi nedir startup
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019