AnasayfaBlogTükenmişlik Sendromu İle Başa Çıkmak
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu İle Başa Çıkmak

19 Haziran 2019
Bir adam suyun içinde bir sandalyede oturmakta ve bir elinde sigara tutmaktadır. Takım elbise giymiş, kravat takmış ve koyu renk saçları var. Yüzü kısmen görülebiliyor ama takım elbisesinin altında beyaz bir gömlek var gibi görünüyor. Kravatı yakından görülüyor ve siyah renkte. Oturduğu sandalye çoğunlukla suya batmış ve siyah renkte. Etrafındaki su hafif bulanık ve adam sakin ve rahat görünüyor. Sigarasını içerken derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Tükenmişlik Sendromu BelirtileriNedenleriBaşa Çıkma Yöntemleri
Fiziksel ve duygusal yorgunlukAğır çalışma şartlarıKendinize zaman ayırın
Halsizlikİşten memnuniyet duyamamaUyku düzenine dikkat etmek
Özgüvende düşüşKendini hiçbir zaman olmak istediği yerde görememeStresten uzak durmak
Kendini yeterli görmemeKendisine gereken değeri vermemeEgzersiz yapmak
Motivasyonda azalmaYüksek stresKendinize değer verin
UykusuzlukUzun süreli iş yüküKişisel gelişim kitapları okumak
UnutkanlıkKendini sürekli olması gereken yerden yoksun hissetmeStres yönetimi eğitimi almak
KötümserlikYalnızlık hissiİyi anlaştığınız insanlarla buluşun
Fiziksel sorunlarAşırı gerilim ve yorgunlukŞarkı söyleyin, dans edin
Öfke ve sabırsızlıkKişinin kendini gerektiği gibi ifade edememesiEvcil bir hayvan edinin

Pek çoğumuz bu rahatsızlığı biliriz. Kimimiz Meryem Uzerli ve Hazal Kaya gibi ünlülerin yakalandığı iddia edilen haberlerden duymuşken kimimiz ise farkına bile varmadan çoktan tükenmişizdir! İnsana “Tükendim çok yaraları açan, dağılmıyor içimdeki duman.” dedirten bu tükenmişlik sendromu nedir?

Nesin Sen?

Kişiyi hayattan bezdirebilen, karamsarlığa iten ve hatta depresyona bile sürükleyebilen aşırı bitkinlik halidir. Yaşam kalitesi ve sosyal yaşam olumsuz yönde etkilenir. En önemli belirtileri; fiziksel ve duygusal yorgunluk, halsizlik, özgüvende düşüş, kendini yeterli görmeme, ve motivasyonda azalmadır. 

Kişide bunları takiben uykusuzluk, unutkanlık, kötümserlik ve hatta kişinin hayatını tehdit edebilecek birtakım fiziksel sorunlar gelişebilir. Ağır çalışma şartları veya yapılan işten memnuniyet duyamama, kendini hiçbir zaman olmak istediği yerde görememe, ve en önemlisi kendine gereken değeri vermeme bu hastalığın ortaya çıkma nedenleri olarak gösterilebilir. Tükenmişlik sendromu her yaştan veya her kesimden insanı yakalayabilir.

Tükenmişlik Sendromu Yok Etme Yöntemleri

Yılanın başını küçükken ezin. Kontrol sizde önleminizi erken alın! Tükenmişlik sendromu geçirmeden kendinizi kurtarmak sizin elinizde. Belirtileri kendinizde fark etmeye başlar başlamaz yapacağınız birkaç basit uygulama sizi olumsuz etkilerden koruyacaktır. Tükenmişlik sendromu için çözümler tabi ki bulunuyor. Yapmanız gerekenleri başlıklar halinde sizler için sıraladım. 

Kendinize Vakit Ayırın

Yoğun bir iş gününden sonra eve gelip sıcacık kahvenizi yudumlayarak ayaklarınızı uzatmanız bile kafa yorgunluğunuzu büyük ölçüde azaltacaktır. Sevdiğiniz bir dizinin karşısında uyuklamak zihninizi dinlendirecektir. Kendinize buna benzer alan ve zaman yaratmaya çalışın. 

Harcadığınız enerjinizi yeniden kazanın! Günün en az yarım saatini sadece kendiniz ile geçirin. Kendinize yeni hobiler edinmeniz harika olur. Örneğin, bir ahşap boyama kursuna yazılmak veya yeni bir dil öğrenmek gibi. Bütün bunlar size kendinizin bir birey olduğunu yeniden hatırlatır ve hayata farklı bir pencereden bakmanızı sağlar. 

Uyku Düzenine Dikkat

Uzmanlar bir insanın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi ve enerjisini gün içerisinde koruyabilmesi için düzenli uyumanın öneminin altını çiziyor. Bu yüzden hafta sonları dahil uyku düzeninizi aksatmayın. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak vücut direncinizi yükseltir. Hormonlarınız, özellikle insülin salınımı dengelenir. Düzenli uyku tükenmişlik sendromu belirtilerine adeta savaş açacaktır.

Stresten Uzak Durun

veya çeşitli kişisel gelişim kitapları okumak. Hatta bir stres yönetimi eğitimi veya stres ve stresle başa çıkma eğitimi almak çok iyi bir çözüm olabilir. İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler veriyor. Takip edin.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Bir problem üzerine çok fazla kafa yorup endişeye kapılmayın. Bob Marley’indediği gibi: “Don’t worry be happy.” Yani, kafaya takma mutlu ol!

Egzersiz Önemli

Egzersiz yapmanın fiziksel sağlığınız için olduğu kadar ruh sağlığınız için de değeri büyüktür. Sabah erkenden kalkın. Evden çıkın ve temiz havada koşun. Akşam üstü yürüyüşe çıkın. İmkanınız varsa bir spor salonuna yazılın. Yogaya başlayın. Çeşitli nefes teknikleri öğrenerek meditasyon yapın. 

İlgi alanlarınıza göre farklı spor dallarını seçerek kendinizi geliştirin. Egzersiz yapmak vücudunuzda seratonin hormonunu artırır. Yani size mutluluk verir. Tabi bununla birlikte beslenme düzeninize de dikkat ederseniz kendinizi inanılmaz derecede güçlü ve dinamik hissettiğinizi fark edeceksiniz. 

Kendinize Değer Verin

Kendinizi değerli hissettirmesi gereken çok önemli biri var. O da sizsiniz! Kendinizi sevin, hoşunuza giden bütün aktiviteleri yapın, iyi anlaştığınız insanlarla buluşun, şarkı söyleyin, dans edin. Evcil bir hayvan edinin mesela. 
Gülümseyin ve unutmayın bu hayat sizin bu kadar endişeleneceğiniz kadar uzun değil. Ruh sağlığınız sizin en kıymetli hazineniz. Bunu hiçbir şeyin bozmasına izin vermeyin. Kendinize iyi davranın.

Tükenmişlik Sendromundan Kurtulma Yolları

Çağımızın en büyük problemlerinden biri de tükenmişlik sendromu olarak karşımıza çıkmaktadır. İş hayatının veya günlük hayatımızın yarattığı yoğun stres altında bazen ezilebiliyor, bu stresi atlatmakta oldukça zorlanıyoruz. Canımız bir şey yapmak istemiyor, çalışıyorsak işe gitmek istemiyoruz, öğrenciysek okula gitmek veya ders çalışmak istemiyoruz. Üzerimizde sürekli bir halsizlik ve bitkinlik oluyor. Yorgun olmasak bile sadece yatıp dinlenmek istiyoruz. Bu durum da bizim yaşam kalitemizi aslında oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Fakat bu tükenmişlik sendromundan korkmamamız gerektiğini ve bunun geçici bir durum olduğunu unutmamamız gerekiyor. Şimdi sizlere bu sendromdan kurtulmak için bazı püf noktaları vereceğim.

Tükenmişlik Sendromundan Kurtulun

Tükenmişlik sendromundan nasıl kurtulabiliriz?

Altın Kural: Spor Yapmak

Öncelikle bu sendromdan kurtulmak için vücudumuzdaki stres ve baskıdan kurtulmamız şart. Bu durumda egzersizler yapmak üzerimizdeki stresi ve kaygıyı hafifletmek için oldukça önemli bir aktivitedir. Sabahları güne tempolu bir yürüyüş ile başlayabilirsiniz. Sakin müzikler dinleyerek yürüyüşünüzü yapabilir, kafanızdakileri boşaltarak güne zinde başlayabilirsiniz. Yalnız yürümek istemiyorsanız, bir arkadaşınız, aile bireyiniz veya bir komşunuzla yürüyüş yapabilir, aynı zamanda sosyalleşebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme sizin ruhen ve bedenen zinde olmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmeyi sadece diyet amaçlı değil, bedeninizi ve ruhunuzu düzene sokmak için yapın. Unutmayın sağlıklı beslenmek insanı aynı zamanda mutlu hissettirir.

Yeni Arkadaşlar, Yeni Aktiviteler

Farklı bir arkadaş ortamına girmeyi deneyerek insanlarla tanışabilirsiniz. Yeni insanlarla tanışmak sizi daha iyi hissettirebilir. Zaman geçireceğiniz farklı insanların olması sizi stres ve kaygıdan uzak tutabilir. Yeni aktivitelere katılarak bu ortamlarda arkadaşlar edinebilirsiniz. Yapmayı en çok istediğiniz ama daha önce yapamadığınız bir aktivite veya bir hobi için kendinize zaman ayırmaya çalışın. Eminim kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.

Uykunuza Dikkat Edin

Uyku, hayatımızdaki en önemli ihtiyaçlarımızdan biridir. Güzel bir uyku çektiğiniz zaman ertesi güne ne kadar zinde başlayacağınızı unutmayın. Geceleri 7 saatlik bir uyku aldığınızda ruhunuzun da iyileşmeye başladığını hissedeceksiniz.

Ruhunuzu Dinlendirin

Ruhumuzu nasıl dinlendirebiliriz?

Bu sendromdan kurtulmak için en önemli şeylerden biri de ruhunuzu dinlendirmek. Yorgun olmasanız bile bitkin hissettiğiniz zaman aslında bedeninizin değil, ruhunuzun yorgun olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumlarda ruhunuzu dinlendirmek için kendinize farklı aktiviteler yaratabilirsiniz. Herkesin dinlenme şeklinin farklı olduğunu da unutmamalısınız. Rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz, bir şeyler yazabilir, meditasyon yapmayı deneyebilir ve kitap okuyabilirsiniz.

Teknolojiden Uzak Bir Yaşam

Teknoloji yaşamımızın her anında bizimle birliktedir. Hayatımızda teknoloji sayesinde çoğu şeyi kolayca gerçekleştirebiliyoruz. Fakat teknoloji bir yandan da beynimizi ve bedenimizi farkında olmadan yorar. Bu yüzden tükenmişlik sendromu içerisinde olduğunuzu düşünüyorsanız, teknolojiye bir süre mesafe koymalısınız. Tamamen teknolojiden kopmanıza gerek yok. Ancak telefon ve bilgisayarınızla ilgilenmek yerine ailenizle veya başka bir aktivite ile ilgilenebilirsiniz. Bilgisayarda ve telefonda yapacaklarınız için kendinize belli bir saat belirleyebilir. Böylece teknolojinin tamamen hayatınızı eline almasına izin vermemiş olursunuz.

Fiziksel ve duygusal yorgunluk, Ağır çalışma şartları, Kendinize zaman ayırın, Halsizlik, İşten memnuniyet duyamama, Uyku düzenine dikkat etmek, Özgüvende düşüş, Kendini hiçbir zaman olmak istediği yerde görememe, Stresten uzak durmak, Kendini yeterli görmeme, Kendisine gereken değeri vermeme, Egzersiz yapmak, Motivasyonda azalma, Yüksek stres, Kendinize değer verin, Uykusuzluk, Uzun süreli iş yükü, Kişisel gelişim kitapları okumak, Unutkanlık, Kendini sürekli olması gereken yerden yoksun hissetme, Stres yönetimi eğitimi almak, Kötümserlik, Yalnızlık hissi, İyi anlaştığınız insanlarla buluşun, Fiziksel sorunlar, Aşırı gerilim ve yorgunluk, Şarkı söyleyin, dans edin, Öfke ve sabırsızlık, Kişinin kendini gerektiği gibi ifade edememesi, Evcil bir hayvan edinin
tükenmişlik sendromu meditasyon stres egzersiz uyku online eğitimler stres yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık lacivert bir takım elbise giyen bir kişi masa başında oturuyor. Bu kişinin yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle ileriye bakıyor. Masanın üzerinde, yüzeyi yanmış bir cam bardak, altın yazmalı bir kitap yığınının yanına yerleştirilmiştir. Kişinin önünde, ahşap saplı siyah örgü bir sepet duruyor ve çerçevenin köşesinde bir saksı bitkisinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bunlar beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

18 Şubat 2019
Beyaz bir dizüstü bilgisayarın üzerinde duran gümüş bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskopun ucunda iki kulaklık bulunan uzun bir tüp ve diğer ucuna bağlı dairesel bir disk vardır. Diskin yüzeyi boyunca birkaç çıkıntı vardır ve üst kısmından mavi bir kablo çıkmaktadır. Beyaz dizüstü bilgisayarın bir klavyesi ve trackpad'i var ve arka planda beyaz bir yüzey var. Stetoskop, dizüstü bilgisayar ve beyaz yüzeyin aksine göze çarpıyor ve görüntünün odak noktası haline geliyor.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu ve Sağlık Çalışanları

15 Kasım 2020
Siyah gömlekli bir adam beyaz bir kanepede oturmuş, elini alnına dayamış. Kalın, koyu renk bir sakalı vardır ve yüzünde dalgın bir ifadeyle aşağıya doğru bakmaktadır. Gözleri kapalı ve kaşları çatık, derin düşüncelere dalmış izlenimi veriyor. Görüntü arka planda hafifçe bulanıklaşmış ve köşede beyaz bir yastık görülüyor. Adam kendi dünyasında kaybolmuş, derin düşünce ve tefekkür içinde görünüyor.
Tükenmişlik Sendromu

Kaçarken Kendine Yakalanmak: Tükenmişlik Sendromu

17 Haziran 2019