AnasayfaBlogTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş Olanakları
Online Eğitim

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş Olanakları

09 Aralık 2019
Bu görüntü, raflar ve kutularla çevrili bir kütüphanede duran bir kadını tasvir ediyor. Yüzü öne dönük olan kadının üzerinde mavi bir gömlek ve kot pantolon var. Kolunu renkli etiketlerin bulunduğu raflara doğru uzatmış, eli kısmen görünüyor. Arka planda, renkli bir perdenin bulanık bir görüntüsü ve parlak renkli bir arka plan üzerinde beyaz bir 'O' harfi var. Kütüphanedeki ışıklandırma sıcak ve rahat, davetkâr bir atmosfere sahip. Kadının yüzü hafifçe yana dönük, ifadesi odaklanmış ve düşünceli. Genel olarak, bu bir kütüphane ortamının güzelliğini ve huzurunu içine çeken bir kadının görüntüsüdür.
KonuDetaylarDeğerlendirme
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik TanımıHastanelerde hasta kabul ile ilgili yürütülen bütün işlemlerle ilgilenen personeli tanımlar.Bu meslek dalı, sağlık sektöründe kritik bir rol oynamaktadır.
Eğitim Süreci2 yıllık önlisans programından sonra mezun olunan bir bölüm. İstenirse 4 yıllık bir bölümde eğitime devam etmek mümkün.Sadece lise eğitimi ile de bu alanında kariyer yapmak mümkündür.
İş OlanaklarıHem devlet hem de özel sektörde iş imkanı bulunmaktadır.İş alınabilecek sektör yelpazesi geniştir.
Eğitim İçeriğiSağlık kurumlarındaki iletişim, bilgi sistemleri, dosyalama ve arşivlama, hasta psikolojisi, iş sağlığı ve güvenliği, tıbbi belgeleme, tıp terimleri gibi konular işlenmektedir.Eğitim içeriği, sektöre yönelik geniş bir bilgi yelpazesi sunmaktadır.
İş AlanlarıMerkezi tıbbi arşiv, insan kaynakları bölümü, klinik bilgi işlem servisi ve Sağlık Bakanlığı kurumunda çalışma imkanı bulunmaktadır.Farklı iş alanlarında da çalışma imkanı sunmaktadır.
Mezun Olunan UnvanMezunlar, 'tıbbi sekreter' unvanı alır.Mezunların profesyonel meslek unvanları bulunmaktadır.
İnsan Kaynakları İstihdamıSektörde kadınların oranı %85,2, erkeklerin oranı ise %14,8'dir.Kadın istihdamının yüksek olduğu bir alan.
Seçim OranlarıMezunlarının %21,3'ü hasta kabul sektörüne giriş yapmakta, %50'den fazlası sağlık sektörünü, %15,6'sı ise hizmet sektörünü seçmektedir.Bu bölümden mezun olanların çeşitli sektörlerde istihdam edilebildiği gözlenmektedir.
Ek Eğitim FırsatlarıHasta kabul kursu ve online eğitimlerle ek eğitim alınabilmektedir.Mezunların kendilerini geliştirme ve kariyerlerini ilerletme imkanları bulunmaktadır.
Görev AlanlarıTıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde ve eczanelerde de çalışabilir.Birçok farklı sağlık kuruluşunda istihdam potansiyeli bulunmaktadır.

Henüz iş hayatına girmemiş ve bunun için hazırlık yapan insanlar, farklı sektörden iş arayışı içinde oluyor. Üniversite bitirmiş öğrenciler bile iş bulakta zorlanırken seçilen bölümün ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Bir de mezun olduktan sonra işleyen bir süreç var. Bazen sadece üniversite yetmiyor, insanlar dışarıdan da eğitim alıyor. Fakat bir sektör var ki, hiç bitmiyor. O sektör ve meslek dalı tıp.

Meslek dalının içinde farklı gruplara ve meslek öbeklerine ayrılması da iş olacağını iyice arttırıyor. Tıp dalında meslek çıkışlı iseniz illa üniversiteye devam etmenize gerek yok. Lisede alınan eğitim birçok konuda size yeterli olacaktır. Ayrıca direk 2 senelik okula da geçiş yapılabiliyor. Şimdi bizim ele alacağımız konu tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik iş olanakları konusuna girmeden önce mesleği yakından tanıyalım. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Nedir?

Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik, aslına bakacak olursak tıbbi sekreterlik ile aynı yönleri taşıyor. Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik daha çok bir bölüm adı olarak geçtiği için bu isim kullanılıyor. Tanımını yapacak olursak; hastanelerde hasta kabul ile ilgili yürütülen bütün işlemlerle ilgilenen personeldir. Hastaneye gelen hastanın randevu hizmeti başta olmak üzere; kişi kabul işlemleri, kayıtlama, hastayı tıbbi noktada bilgilendirme, hastaya ait gerekli evrakları takip etme ve kayıt altında tutma gibi görevleri üstlenen kişidir. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü bir doktor kadar önemlidir. 

Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik okulu 2 sene okunmaktadır. Türkiye de yer alan devlet üniversitelerinde okunduğu gibi vakıf ve özel üniversitelerde de bu bölüm yer almaktadır. Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik dersleri içinde standart olarak genel kültür yer almaktadır. Bölümle iligili olarak da; sağlık kurumlarında iletişim, sağlık kurumlarında bilgi sistemleri, dosyalama ve arşivleme, yönetici asistanlığı, mesleki yazışmalar, klavye öğretimi, hasta psikolojisi, iş sağlığı ve güvenliği, temel ilk yardım bilgisi, tıbbi belgeleme, tıp terimleri, temel sağlık ve hastalık bilgisi gibi dersler yer almaktadır. Dersler her üniversiteye göre farklılık gösterse de hemen hemen aynı konular işlenmektedir. Sağlıkçıların ilgi gösterdiği bölüme son zamanlarda farklı meslek gruplarından da geçiş yapıldığı söylenmektedir. Eğer isteyen olursa 2 sene sonunda Dikey Geçiş Sınavı’na girerek eğitimini 4 yıla tamamlayabilmektedir. Lisans bölümü, Sağlık İdaresi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş Olanakları Hangi Alanlarda Var?

Tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik bölümü bitiren öğrenciler, tıbbi sekreterlik unvanına sahip oluyor. Vatandaş ise, sekreterleri daha çok hasta kabul olarak tanıyor. Mezun olduktan sonra ayrıca farklı eğitim almak isteyenler içinde güzel bir fırsat var. Hasta kabul kursu Enstitü üzerinden kolaylıkla alınabiliyor. Aynı zaman alınan online eğitim karşılığında sertifika alma imkanı da var. Mezun olduktan hemen sonra böyle bir sertifikaya sahip olmak artı bir avantaj katacaktır. Sadece hasta kabul bölümü okuyanlar için değil, bu eğitimi almak isteyen herkese açıktır. 

Mezun olduktan sonra problem başlıyor diyemeyiz. Enstitü sayesinde körelen bilgileri tazeleyebilirsiniz. Bu sayede tıbbi Dokümantasyon ve sekreterlik iş olanakları fırsatlarını da kaçırmamış olacaksınız. Hasta kabul işinin en büyük avantajı; hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş imkanı yer alıyor olması. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İş Alanı Geniş

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik iş olanakları için bakıldığında sadece hasta kabul olmadığını görüyoruz. Merkezi tıbbi arşiv, insan kaynakları bölümü, klinik bilgi işlem servisi, Sağlık Bakanlığı kurumunda, yataklı ve yataksız hastanelerin poliklinik departmanında görev alabiliyor. Aynı zamanda tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde de çalışabilir. Eczacı kadar olmasa da temel bir tıp eğitim alan sekreterler, kalfa olarak işe başlayabilir. Kısacası tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik okuyanlar, başta hasta kabul olmak üzere farklı farklı iş yerlerinde görev alamaya hazır bir bireydir.  

Tıbbi sekreterlik, olarak işe başvuranların büyük çoğunluğu tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun oluyor. 2 yıl Meslek Yüksek Okulu’nu bitiren sekreter adayları sektörün çoğunluğunu oluşturuyor. Yüzde 21,3 üzerinde bir oranla, bu bölümden mezun sayı hasta kabul sektörüne giriş yapıyor. Öğrenciler mezun olduktan sonra sağlık ve hizmet sektörünü seçiyor. Sağlık sektörü oranın yüzde 50’den fazlasını oluştururken, hizmet sektörüde yüde 15,6’sını oluşturuyor. Cinsiyet olarak hasta kabul işinde kadınların çoğunluğu göze çarpıyor.

Sektörün yüzde 85,2’sini kadınlar oluştururken, yüzde 14,8’ini de erkekler oluşturmaktadır. Resmi bir veri olması da yapılan anket sonuçlarında böyle bir rakam ortaya çıkıyor.  Çalışılan departmanlar ise; yüzde 23 ile sağlık, yüzde 11 sekreterya, yüzde 3 bilgi işlem ve yüzde ile arşiv dokümantasyon. Eğitim düzeyi ise; ön lisans, lise ve üniversite düzeyinden oluşmaktadır. Basit bir iş gibi gözüken tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik olayı, okulunun olması ile birlikte daha ciddiye alınıyor. Ayrıca tıbbi sekreterin görevleri yazımıza bakabilirsiniz. Bu sektörde çalışanların ne gibi görevleri olduğunu yazımızda okuyabilirsiniz. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik İşinin Amacı Hizmet

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünün en önemli amacı, nitelikli eleman yetiştirebilmektir. Tıbbi sekreterlik ile birlikte sektörün eksik yönleri de kapatılmakta. Hasta kabul esnasında ikili ilişkilerin iyi kurulması ve insanlara iyi bir hizmet vermek yegane amacıdır. Türkiye de Sağlık Hizmetleri için ayrı bir bölüm oluşturularak sektörün ne kadar önemli olduğuna da vurgu yapılmıştır. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik konusunda uzmanlaşarak kariyerinde insanların başarılı olması hedeflenmiştir. Bölümden yetişen her öğrenci adayı aynı zamanda hastanenin yönetiminde yer alabilecek yetenekte. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik eğitimi, uzaktan eğitim veya açık öğretim sistemiyle de yapılabiliyor. Sizlerde bu bölümü açıktan okuyarak diploma sahibi olabilirsiniz. Daha sonra online eğitimler alarak kendinizi geliştirerek sektöre adım atabilirsiniz. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Tanımı, Hastanelerde hasta kabul ile ilgili yürütülen bütün işlemlerle ilgilenen personeli tanımlar, Bu meslek dalı, sağlık sektöründe kritik bir rol oynamaktadır, Eğitim Süreci, 2 yıllık önlisans programından sonra mezun olunan bir bölüm İstenirse 4 yıllık bir bölümde eğitime devam etmek mümkün, Sadece lise eğitimi ile de bu alanında kariyer yapmak mümkündür, İş Olanakları, Hem devlet hem de özel sektörde iş imkanı bulunmaktadır, İş alınabilecek sektör yelpazesi geniştir, Eğitim İçeriği, Sağlık kurumlarındaki iletişim, bilgi sistemleri, dosyalama ve arşivlama, hasta psikolojisi, iş sağlığı ve güvenliği, tıbbi belgeleme, tıp terimleri gibi konular işlenmektedir, Eğitim içeriği, sektöre yönelik geniş bir bilgi yelpazesi sunmaktadır, İş Alanları, Merkezi tıbbi arşiv, insan kaynakları bölümü, klinik bilgi işlem servisi ve Sağlık Bakanlığı kurumunda çalışma imkanı bulunmaktadır, Farklı iş alanlarında da çalışma imkanı sunmaktadır, Mezun Olunan Unvan, Mezunlar, 'tıbbi sekreter' unvanı alır, Mezunların profesyonel meslek unvanları bulunmaktadır, İnsan Kaynakları İstihdamı, Sektörde kadınların oranı %85,2, erkeklerin oranı ise %14,8'dir, Kadın istihdamının yüksek olduğu bir alan, Seçim Oranları, Mezunlarının %21,3'ü hasta kabul sektörüne giriş yapmakta, %50'den fazlası sağlık sektörünü, %15,6'sı ise hizmet sektörünü seçmektedir, Bu bölümden mezun olanların çeşitli sektörlerde istihdam edilebildiği gözlenmektedir, Ek Eğitim Fırsatları, Hasta kabul kursu ve online eğitimlerle ek eğitim alınabilmektedir, Mezunların kendilerini geliştirme ve kariyerlerini ilerletme imkanları bulunmaktadır, Görev Alanları, Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde ve eczanelerde de çalışabilir, Birçok farklı sağlık kuruluşunda istihdam potansiyeli bulunmaktadır
tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik iş olanakları tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik nedir tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik dersleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584