AnasayfaBlogTarla Bitkileri Bölümü (MYO)
Bölümler

Tarla Bitkileri Bölümü (MYO)

16 Ocak 2021
Geniş bir alana yayılmış yeşil bitkiler, tepeler ve aralara serpiştirilmiş uzun ağaçlar. Arka plandaki canlı gökyüzü ve beyaz bulutlar manzaraya renk katıyor. Görüntünün merkezinde, sığ alan derinliği nedeniyle kısmen bulanıklaşan bir grup ağaç ön planda göze çarpıyor. Görüntünün sol tarafında, siyah bir arka plan üzerinde büyük beyaz bir 'O' harfi var. Görüntünün sağ tarafında, kırmızı bir zemin üzerinde beyaz bir harf beliriyor. Daha sağda, siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var. Gökyüzünde, bulutların arasında uçuyor gibi görünen bir grup insan görülebiliyor. Görüntü, doğanın güzelliğinin çarpıcı bir örneği olup, geniş bir renk ve doku çeşitliliğine sahiptir.
Bölüm DetaylarıMesleki OlanaklarDersler
Tarla Bitkileri Bölümü, önlisans seviyesinde, tarım sektöründe fark yaratmayı hedefleyen bireylere eğitim verir.Bölüm mezunları pratisyen tarla bitkisi yetiştiricisi, tarla bitkileri teknisyeni olarak Kamu ve özel sektörde çalışma olanağı bulurlar.Temel Tarım Bilimleri, Bitki Biyolojisi, Organik Kimya
Bölümün önemli özelliği KPSS ile kamu kurumlarına atamaların mümkün olmasıdır.Belediyeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Özel sektördeki tarım işletmelerinde iş olanakları mevcuttur.Tarım Makineleri, Tarla Bitkileri Yetiştirme Tekniği
Tarla Bitkileri Bölümü eğitim süresi iki yıldır.Tarım Bakanlığı’na bağlı tüm birimler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde iş imkanları mevcuttur.Bitki Koruma, Tarla Bitkileri Hasadı ve Depolama Tekniği
Bölüm tercih edecek adayların tarım ve üretim konularına ilgi duyması önemlidir.Tarla Bitkileri mezunları tarım ve hayvancılıkla ilgili malzeme satan firmalarda ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nde iş bulabilirler.Tarla Bitkileri Islahı, Tarla Bitkileri Anatomisi ve Morfolojisi
DGS’den yeterli puan alan mezunlar, Bahçe Bitkileri, Organik Tarım İşletmeciliği, Bitki Koruma gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.Tarla bitkileri bölümü mezunları; laboratuvarlarda, çiftliklerde ve gıda sektöründe çalışmalarını yürütürler. Ayrıca kendi işlerini yapmayı da tercih edebilirler.Bitki Tarımı, Bitki Fizyolojisi
Bölümde eğitim alacak öğrenciler ise; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi gibi üniversitelerdir.Bakanlıklarda, yöneticilik pozisyonlarında ve tarım sektöründeki büyük firmaların yönetim kademelerinde iş olanakları bulunmaktadır.Bitki Besleme, Tarım Ekonomisi
Bölüm eğitimini tamamlayan öğrenciler tarladan daha fazla verim almak için nasıl çözümler üretebileceğini öğrenir. Bitki türlerini geliştirici çalışmalarda rol alarak yüksek verim ve üretim hedeflenen tarım projelerinde görev alma imkanı.Bitki Islahı, Genetik
Bölüm mezunları, tarla bitkileri üretim süreçleri hakkında geniş bilgi sahibi olurlar.Toplanan ürünleri uygun koşullarda koruma ve depolama görevlerinde rol alabilirler. Zirai Mücadele, Gübreleme Teknikleri
Tarla Bitkileri bölümünün en temel amacı gelişen teknolojileri kullanarak, ziraat sektöründe fark yaratacak ve yenilikler getirmektir.Modern teknoloji ve tarım metotları ile tarladan maksimum verim elde etme ve tarım sektörüne yenilikler getirme imkanı.Bitki Yetiştirme ve Tarla Bitkileri
Bölüm mezunlarının iş imkanına sahip olduğu alanlar geniştir ve gelişim göstermektedir.Alanında uzman oldukları tarım sektöründe geniş bir perspektif ile kariyer yapma olanağı.Biyoteknoloji, Bitki Genetiği ve Islahı

İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan biri olan beslenme gereksiniminin büyük bir bölümü bitkilerden elde edilir. Toplumlar çok eski yıllardan itibaren daha çok ve verimli besin elde etmek için çaba sarf ederler. Bu talepler beraberinde gıda endüstrisinin de gelişimini meydana getirmiştir. Gelişimde büyük role sahip olan insanların, bu alanda uzmanlaşması ve eğitim görmesi için de iyi bir eğitime ihtiyaç duyulur.

Tarla Bitkileri bölümü bu eğitimi almalarını sağlayan 2 yıllık ön lisans eğitimlerinden biridir. Tarla Bitkileri bölümünün en temel amacı gelişen teknolojileri kullanarak, ziraat sektöründe fark yaratacak ve yenilikler getirmekte öncü olacak kişileri yetiştirmektir. Tarla Bitkileri bölümünü tercih edecek öğrenciler; ziraat, tarım ve üretim konularına ilgi duymalı ve bu alanda kariyer yaşamanı sürdürmeyi düşünmelidir.

Tarla Bitkileri Bölümü Nedir?

Bilindiği üzere tarım sektörü ile ilgili ön lisans eğitimi veren pek çok bölüm bulunmaktadır. 2 yıllık Tarla Bitkileri programı diğer bütün tarım bölümlerinden daha farklı bir özelliğe sahiptir. Bu da KPSS ile kamu kurumları atanmalarının daha mümkün olmasıdır. Bölümün aynı isme sahip bir de lisans bölümü bulunmaktadır. Her iki bölüm de birbiri ile karıştırılmaması gerekir.

Bölüm kamu kurumlarında ve özel sektörde tarım alanında faaliyet yürüten işletmelere donanımlı, bilgi sahibi meslek uzmanı yetiştirmeyi hedefler. Bölümün eğitim süresi iki yıl olup, tarla bitkileri bölümü öğrencileri meslek yüksekokulu çatısı altında mezun olur.

Bölümü tercih edecek adayların bu alana ilgi duyması en önemli şarttır. Disiplinli, ekip çalışmasına uyumlu ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olan adaylar için uygun bir bölümdür. Dersler keyifli ve öğreticidir. Üniversite seçeneği çok olmayan bölümde; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi eğitim alınacak üniversitelerdir. Bölümü tamamlayan öğrencilerin büyük bir kısmı da lisans eğitimini tamamlamayı seçebilir. Tarla Bitkileri mezunları istedikleri takdirde ve DGS’den yeterli puan almaları durumunda aşağıda belirttiğimiz 4 yıllık lisans bölümlerden birine geçiş yapabilirler.

Tarla Bitkileri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Ülkemizin bir tarım ülkesi olduğunu hepimiz biliyoruz. İhracatımızda en büyük payı alan ürünler de tarımsal ürünler olarak görülmektedir. Özellikle son senelerde ortaya çıkarılan bazı yenilikçi projeler ve sulama sistemleri ile birim alandan elde edilen ürün miktarı oldukça fazladır. Bu kadar öneme sahip olan bir alanda; deneyimli, bilgi sahibi, işine değer katacak uzmanlara ihtiyaç duyulacaktır.

Tarla Bitkileri ön lisans eğitimi de tarım alanında görev alacak elemanları sektöre kazandırmayı ilke edinmiştir. Mezunlar kamuda ve özel sektörde geniş iş alanına sahiptir. Tarla Bitkileri mezunlarının iş imkanına sahip olduğu alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Belediyeler

  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

  • Özel sektördeki işletmeler

  • Tarım Bakanlığı’na bağlı tüm birimler

  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

  • Tarım ve hayvancılıkla ilgili malzeme satan kurum ve kuruluşlar

  • Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü

Tarla Bitkileri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tarla Bitkileri bölümünden mezun olan bireyler meslek yaşamlarında üretim yapılacak tarlalar üzerinde detaylı çalışmalar yapar. Bunlar; raporlar oluşturmak, laboratuvarlarda ürün geliştirme gibi önemli çalışmalarda rol almak gibidir. Üretim yapılacak alanları detaylı bir şekilde analiz etmek, en verimli üretim için karar vermek önemli sorumlulukları arasındadır.

Tarla bitkileri programını tamamlayan kişiler kariyer hayatlarında ziraat işleri ile uğraşırlar. Bunların yanı sıra son teknoloji üretim araçlarını kullanmak ve verimli, sağlıklı bir üretim sağlanması için var güçleri ile bilgilerini ortaya koyarlar.

Tarla bitkileri bölümünün iş seçenekleri oldukça fazla olması nedeni ile görevleri de çeşitlilik gösterir. Bu bölümden mezun olan bireyler; bakanlıklarda, laboratuvarlarda, çiftlikler ve gıda sektöründe çalışmalarını yürütür. Hem özel sektör hem kamu kuruluşlarında fark yaratacak, bilgili mezunlar ile karşılaşmak mümkündür. Mezunların bir kısmı kendi işini yapmayı da tercih edebilir. Bölümden mezun olan öğrencilerin temel sorumlukları aşağıdaki gibidir.

  • Öncelikle en çok tüketilen bitkiler belirlenir ve bunların üretimine öncelik verirler.

  • Bitki türlerini geliştirici çalışmalar içinde yer alırlar.

  • Ürünleri gelişen yeni teknolojik araçlarla ve modern yöntemler uygulayarak, toplarlar ve gerekli hasatı gerçekleştirirler.

  • Toplanan tüm ürünleri uygun koşulları belirleyerek, korumaktan sorumludurlar.

Tarla Bitkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tarla Bitkileri bölümünü tercih etmeyi planlayan öğrenciler ilk iş olarak eğitim yaşamı boyunca alacakları dersleri araştırmaya başlar. Donanımlı ve bilgili uzmanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölüm, tarım alanına ilgi duyan, yenilikçi bakış açısını benimsemiş adaylar için başarılı sonuçlarla kariyerine devam etme imkanı sağlar.

Üniversitede Tarla Bitkileri bölümünden eğitim almayı hedefleyen ve tercih listelerinde ilk sıralarda bu bölüme yer ayırmayı düşünen öğrenciler beklentileri doğrultusunda donanımlı bir ders çizelgesi ile karşılaşır. Aynı zamanda aldıkları teknik bilgiyi meslek yaşamlarında uygulamak üzere üniversitelere göre süresi değişen staj zorunluluğu bulunur.

Öğrenciler 4 dönemlik ön lisans eğitimini başarı ile tamamlamaları durumunda Tarla Bitkileri ön lisans diploması alarak, meslek hayatına başlamak üzere hazır olur. Eğitim süresince alacakları temel dersleri aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Tarımsal Mekanizasyon,

  • Genel Kimya,

  • Ölçme Bilgisi,

  • Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme,

  • Bitki Islahına Giriş,

  • Tarla Tarımı,

  • Bitki Doku Kültürleri,

  • Tarla Yabancı Bitkiler,

  • Yemeklik Tane Baklagiller,

  • Tarla Bitkilerinde Projelendirme

Tarla Bitkileri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Tarla Bitkileri Taban Puan ve 2020 Tarla Bitkileri Başarı Sıralaması aşağıda belirttiğimiz gibidir. 2020 yılına ait 3 eğitim kurumuna ait bilgi yer alıyor. Bu puanlar 2020 yılı Üniversite yerleştirme bilgilerine göre çıkartılmış olup, yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM ve YÖK tarafından belirtilen son güncel bilgilerdir.

Üniversite BölümTaban Puan Sıralama
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİTarla Bitkileri195,922581628584
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİTarla Bitkileri186,605681707586
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİTarla Bitkileri167,430391745020
Tarla Bitkileri Bölümü, önlisans seviyesinde, tarım sektöründe fark yaratmayı hedefleyen bireylere eğitim verir, Bölüm mezunları pratisyen tarla bitkisi yetiştiricisi, tarla bitkileri teknisyeni olarak Kamu ve özel sektörde çalışma olanağı bulurlar, Temel Tarım Bilimleri, Bitki Biyolojisi, Organik Kimya, Bölümün önemli özelliği KPSS ile kamu kurumlarına atamaların mümkün olmasıdır, Belediyeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Özel sektördeki tarım işletmelerinde iş olanakları mevcuttur, Tarım Makineleri, Tarla Bitkileri Yetiştirme Tekniği, Tarla Bitkileri Bölümü eğitim süresi iki yıldır, Tarım Bakanlığı’na bağlı tüm birimler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde iş imkanları mevcuttur, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri Hasadı ve Depolama Tekniği, Bölüm tercih edecek adayların tarım ve üretim konularına ilgi duyması önemlidir, Tarla Bitkileri mezunları tarım ve hayvancılıkla ilgili malzeme satan firmalarda ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nde iş bulabilirler, Tarla Bitkileri Islahı, Tarla Bitkileri Anatomisi ve Morfolojisi, DGS’den yeterli puan alan mezunlar, Bahçe Bitkileri, Organik Tarım İşletmeciliği, Bitki Koruma gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilirler, Tarla bitkileri bölümü mezunları; laboratuvarlarda, çiftliklerde ve gıda sektöründe çalışmalarını yürütürler Ayrıca kendi işlerini yapmayı da tercih edebilirler, Bitki Tarımı, Bitki Fizyolojisi, Bölümde eğitim alacak öğrenciler ise; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi gibi üniversitelerdir, Bakanlıklarda, yöneticilik pozisyonlarında ve tarım sektöründeki büyük firmaların yönetim kademelerinde iş olanakları bulunmaktadır, Bitki Besleme, Tarım Ekonomisi, Bölüm eğitimini tamamlayan öğrenciler tarladan daha fazla verim almak için nasıl çözümler üretebileceğini öğrenir , Bitki türlerini geliştirici çalışmalarda rol alarak yüksek verim ve üretim hedeflenen tarım projelerinde görev alma imkanı, Bitki Islahı, Genetik, Bölüm mezunları, tarla bitkileri üretim süreçleri hakkında geniş bilgi sahibi olurlar, Toplanan ürünleri uygun koşullarda koruma ve depolama görevlerinde rol alabilirler , Zirai Mücadele, Gübreleme Teknikleri, Tarla Bitkileri bölümünün en temel amacı gelişen teknolojileri kullanarak, ziraat sektöründe fark yaratacak ve yenilikler getirmektir, Modern teknoloji ve tarım metotları ile tarladan maksimum verim elde etme ve tarım sektörüne yenilikler getirme imkanı, Bitki Yetiştirme ve Tarla Bitkileri, Bölüm mezunlarının iş imkanına sahip olduğu alanlar geniştir ve gelişim göstermektedir, Alanında uzman oldukları tarım sektöründe geniş bir perspektif ile kariyer yapma olanağı, Biyoteknoloji, Bitki Genetiği ve Islahı
tarla bitkileri hasat teknoloji ön lisans meslek yüksekokulu tarla bitkileri bölümü tarla bitkileri bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi uzun otlarla kaplı bir tarlada ayakta durmakta ve sağ elinde kahverengi bir yaprak demeti tutmaktadır. Kişinin kolu yakın planda görülebiliyor ve yaprak demeti sıkıca tutulmuş. Yapraklar kahverenginin çeşitli tonlarına sahip ve dokuları pürüzlü ve kuru. Kişinin eli güçlü ve kararlı görünüyor ve görüntünün arka planında bol miktarda ot ve diğer bitkilerin bulunduğu yemyeşil bir manzara var. Görüntü sıcak ve davetkâr, gökyüzünde parlayan güneş huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Kişinin yüz ifadesi görünmüyor ve izleyiciyi sahneyi yorumlamak için hayal gücünü kullanmaya bırakıyor.
Bölümler

Tarla Bitkileri Bölümü

27 Şubat 2021
Düzgün sıralar halinde dizilmiş yeşil bitkilerden oluşan bir tarla görülebilir. Bitkilerin boyutları farklıdır ve küçük yaprakları vardır. Arka planda mavi bir gökyüzü görülüyor ve kabarık beyaz bulutlar etrafa dağılmış. Ön planda, üzerinde siyah yazı olan yeşil bir bitkinin yakın çekimi var. Ayrıca, bir harfin yakın çekimi de görülebiliyor. Son olarak, yeşil yaprakların önünde siyah bir daire göze çarpıyor. Genel olarak bu sahne, arka planda beyaz bulutlu mavi bir gökyüzü ile sıra sıra yeşil bitkiler olarak tanımlanabilir.
Bölümler

Tarım Bölümü (MYO) Nedir?

29 Ocak 2021
Yeşilliklerle çevrili bir bahçede bir kadın ayakta durmaktadır. Kırmızı ekose bir gömlek giymiş ve sol elinde bir pano tutuyor. Sağ elinde ise bir tablet bilgisayar tutmaktadır. Arka planda, beyaz zemin üzerinde siyah bir B harfi görülüyor. Kadına odaklanıldığında, yüzünün yakın çekiminde dikkatle tablete baktığı görülüyor. Ön planda, yüzeyinde karmaşık oymalar bulunan ahşap bir bank görülüyor. Kadın bahçede duruyor, çevresini inceliyor ve her şeyin yolunda olduğundan emin oluyor.
Bölümler

Bahçe Bitkileri Bölümü

15 Şubat 2020
Bu resim, ellerini havaya kaldırmış genç bir kadının kolajını tasvir etmektedir. Açık tenli, sarı saçlı ve pembe bir ruj sürüyor. Gömleği açık renk. Resmin alt köşesinde ellerini kavuşturmuş ikinci bir kadın görülüyor. Onun sağında, üçüncü bir kadın ellerini yukarı kaldırmış bir şekilde duruyor. Daha sağda, ellerini kaldırmış dördüncü bir kadın ve daha sağda ellerini kaldırmış beşinci bir kadın görülüyor. Sağ üst köşede, bir kişinin ellerinin bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kolajın solunda, elleri havada altıncı bir kadın görülüyor. Son olarak, sol üst köşede, bir kişinin pantolonunun bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kolajdaki tüm kadınların yüzünde doğal bir ifade var.
4.7
(223)

İşaret Dili Eğitimi

4 Konu5 Saat
Uzun sarı saçlı bir kadın siyah bir bluz giymiş, kameranın önünde durmaktadır. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Üst kısmın koyu rengi soluk teniyle tezat oluşturarak çarpıcı bir görüntü yaratıyor. Saçları ışıkta parlayan şık bir görünümde şekillendirilmiş. Gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış. Duruşu kararlı ve kendinden emin bir tavır sergiliyor. Önüne çıkan her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır gibi görünüyor.Asuman Çalışkan
1102464
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
1245464
Bu görüntüde gözlüklü ve sakallı bir adam beyaz bir bluz giymiş olarak görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve doğrudan göz teması kuruyor. İfadesi ciddi ve yüzünde kararlı bir ifade var gibi görünüyor. Arkasında beyaz bir arka plan olan iyi aydınlatılmış bir alanda görünüyor. Bir sunumun ya da dersin ortasındaymış gibi görünüyor ya da belki de bir ders veriyor. Bu, güven ve kararlılığı ifade etmek için kullanılabilecek harika bir görüntüdür. Bilgi ve uzmanlık hissi verir ve izleyicinin deneyimli bir öğretmenin huzurunda olduğunu hissetmesini sağlar.
5
(3)

Excel Raporlama Eğitimi

30 Konu5 Saat