AnasayfaBlogSürekli Eğitim Ne Anlama Geliyor?
Eğitim

Sürekli Eğitim Ne Anlama Geliyor?

30 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve bir küre duruyor. Dizüstü bilgisayar açık, klavyesi ve trackpad'i görünüyor. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında, açık bir kitabın üzerinde oturan bir küre var. Kitabın etrafı kalemler, kurşun kalemler ve diğer kırtasiye malzemeleriyle çevrilidir. Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmuş, ellerini klavyenin üzerine koymuş. Dizüstü bilgisayar ve küre, masaya ve kitaba gölge düşürerek görüntüye bir derinlik katıyor. Görüntüdeki renkler sessizdir, dizüstü bilgisayar ve küre en parlak renkli öğelerdir.
Sürekli Eğitim KonularıSürekli Eğitimin AmacıSürekli Eğitimin Faydaları
Okul dışında öğrenme sürecini kapsarKişinin belirli konularda öğrenme desteği almasını sağlamaktırPratik bilgi ve uygulama kazandırır
Mesleki ve kişisel gelişim için öğrenme sürecini içerirBelli bir eğitim kademesi dışında da öğrenme isteğimizin devam etmesini sağlarMesleki niteliklerimizi artırmaya yardımcı olur
Üniversiteler, uzaktan eğitim platformları ve resmi kurumlar aracılığıyla eğitim verirPratik, mesleki ya da kişisel gelişimi öncelemekÇeşitli konularda bilgi birikimini artırır
Yüz yüze ya da uzaktan sürekli eğitim kursları sunarBilgi ve beceri geliştirme ve sürekli öğrenmeZihinsel gelişimi destekler ve yeni bilgiler kazandır
Sertifikalı programlar sunarİş ve kariyer gelişimine katkıda bulunmakKişiye kariyer değişikliği için fikir sunar
Uzaktan Eğitim yoluyla verilebilmektedirEğitim maliyetlerini azaltmak ve zaman-mekan sorununu çözmekZaman ve mekan kısıtlamalarının ortadan kalkması
Hayat boyu öğrenme misyonunu edinirÖğrenme sürecinin hayatımızın her alanında sürekli olmasını sağlamakBireyin ilgi, istek ve ihtiyaçlarına göre öğrenim sürecinin devam etmesi
Yeni bilgi ve beceri alanlarını keşfetmeBilgi ve beceri eksikliklerini kapatmak ve kişinin gelişimine katkıda bulunmakKişisel ve mesleki gelişimi hızlandırmak
Öğrenmenin sürekliliğiÖğrenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesini sağlamakHayata adaptasyonu kolaylaştırır ve yaşam kalitesini artırır
Öğrenme isteği ve ihtiyacına yanıt verirİnsanın öğrenmeyi sürdürme potansiyelini kullanmakKişinin yeteneklerini ve potansiyelini daha iyi kullanabilmesine yardımcı olur

Eğitim hayatımız; okul öncesi, ilköğretim, ortaokul, lise ve üniversite kademeleriyle nihayete eriyor. Fakat, eğitim almak ve bunu sürdürmek, yalnızca resmi eğitim kademeleriyle sınırlı değil. Adına sürekli eğitim dediğimiz kavram, eğitiminin sürdürülebilirliğini ifade etmektedir. Yani, herhangi bir eğitim kademesi sonrasında eğitim durumunuz sona ermez. İhtiyacınız ve isteğiniz dahilinde öğrencilik hayatınıza geri dönebilirsiniz. 

Özellikle üniversite eğitimi sonrasında hayatımıza katkı sunacağını düşündüğümüz sürekli eğitim, öğrenmenin de sınırsızlığını ifade eder. Eğitim ve öğrenme, ne eğitim düzeyinize ne de yaşınıza göre hareket etmenizi söyler. Aşina olduğumuz "Öğrenmenin yaşı yoktur" ifadesi, bilgi ve becerileri tanıma ve geliştirmekle ilgilidir. Öğrenme süreci; ilgi, istek ve ihtiyacın derecesine göre etkili olabilmektedir. Sürekli eğitim de kişinin mevcut bilgi erişme isteğine yanıt veren bir süreci ifade eder. Konunun biraz daha derinini inmek ve sürekli eğitimin faydalarına göz atmak istiyorsanız yazımızın ileriki bölümlerini de okuyabilirsiniz. 

Sürekli Eğitim Nedir?

Okul dışında öğrenme sürecini kapsayan sürekli eğitim; yetişkin öğrenci diyebileceğimiz grup için olan hayat boyu öğrenmenin bir diğer adıdır. İleri eğitim, hayat boyu eğitim veya okul dışı eğitim olarak da kabul edilebilen sürekli eğitim; mesleki ve kişisel gelişim için öğrenme sürecini içerir. Sürekli eğitiminin amacı da kişinin belirli konularda öğrenme desteği almasını sağlamaktır.

Belli bir eğitim kademesi dışında da öğrenme isteğimiz devam eder; çünkü insanın belirgin özelliklerinden biri öğrenmeyi sürdürme olanağıdır. Yani, bir kurs, internet desteği ya da bir arkadaş aracılığıyla bile öğrenmenin sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Sürekli eğitiminin belirgin bir özelliği ise bunu pratik bir şekilde aktarmasıdır. Daha çok kurs merkezi ve eğitim platformları dahilinde ifade bulan sürekli eğitim; mesleki yetkinlikleri artırmak için de tercih edilmektedir. 

Sürekli eğitim merkezlerinin hedeflediği şey, kişilerin eğitimini mevcut kurumlar aracılığıyla da sürdürmelerine önayak olmaktır. Sonuçta hayatımızı sürdürdüğümüz sürece, öğrenme ve eğitim alma olanağımız da devam eder. Sürekli eğitim merkezi ya da hayat boyu öğrenme platformları, bunu yaşayabileceğiniz en verimli ortamlardandır. 

Sürekli eğitim; üniversiteler, uzaktan eğitim platformları ve resmi kurumlar aracılığıyla eğitim vermektedir. Sürekli eğitim içeriklerinde, akademik veya geleneksel eğitim konularını içeren dersler verilmez. Bunun yerine pratik, mesleki ya da kişisel gelişimi önceleyen içerikler yer alır. Daha çok mesleki eğitimlerin verildiği sürekli eğitim merkezleri, kurs sistemiyle çalışmaktadır.

Sürekli Eğitimin Faydaları Nelerdir?

Sürekli eğitimin en büyük katkısı kişiye pratik bilgi ve uygulama kazandırmasıdır. Yüz yüze ya da uzaktan sürekli eğitim kursları, ilgili alanları veya mesleki bilgileri içeren eğitimleri sunmaktadır. Sadece resmi eğitimle yetinmeyen pek çok insan, sürekli eğitim kurslarına da ilgi göstermektedir. Peki sürekli eğitimin ne gibi faydaları vardır?

Öncelikle, bir kişinin yaşamı, yalnızca resmi eğitim öğretilerine göre şekillenmez. Çoğu zaman resmi kurumlardan aldığımız eğitim, yeterli olmamaktadır. Sürekli eğitimi kursları, kişinin ihtiyacı olduğu bilgi ve uygulamayı içeren bir pratikleşmiş eğitimdir. Pratik eğitim bilgileri, kişinin direkt uygulayabildiği bir hizmet alanına sahiptir ve kişinin mesleki niteliklerini de artırmaya yardımcı olmaktadır. Genel olarak sürekli eğitimin size katabileceği faydalar şunlardır:

  • İlgilendiğiniz alanlara gereken zamanı harcayabilirsiniz. 

  • Çeşitli konularda bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. 

  • Mesleğinizin gerektirdiğini uygulamalı bilgilere vâkıf olabilir ve sertifika ile bunu kanıtlayabilirsiniz. 

  • Yeni ve farklı bilgi ile alanları tanıyarak daha başka işlere yönelebilirsiniz. 

  • Sosyalleşme ortamlarınızı genişletebilir, uzman eğitimcilerinizden referans edinebilirsiniz. 

  • Yeni bilgilerle tanışarak zihinsel gelişiminizi destekleyebilir ve daha önce unutmuş olduğunuz bilgileri tekrar hatırlayabilirsiniz.

  • Edindiğiniz yeni beceriler ve yetkinlikler, kariyer seçimi ile kariyer değişimi için size bir fikir sunar. 

  • İşiniz için lazım olan sertifikalı programlarını kurs sonrasında alabilirsiniz. 

Sürekli eğitimin faydaları, kişinin ihtiyacına göre değişse de genel olarak yukarıdaki faydaları geçerli sayabiliriz. Sürekli eğitim, öğrenmenin hiç bitmediği bir süreci ifade ederken kişinin öğrenme ve bilgi edinme yollarını da keşfetmesini sağlıyor. 

Uzaktan Eğitim Yoluyla Hayat Boyu Öğrenme

Günümüzde sürekli eğitim kursları, uzaktan eğitim (online) yoluyla da verilebilmektedir. Hatta uzaktan eğitim içeriklerinin daha geniş olduğunu ve daha az maliyetli olduğunu içinde yaşadığımız süreçte daha net anlayabildik. Gerçekten de uzaktan eğitim kursları, hem maliyet hem de zaman-mekân sorununu içermemesiyle daha çok göze çarpıyor.

Hayat boyu öğrenmeyi öğretme misyonunu edinen uzaktan eğitim kursları, kişinin daha önce tanımadığı ya da cesaret edemediği alanlara geriş yapmalarına da yardımcı olmaktadır. Özellikle uzaktan eğitim konusunda öncü kurumlardan biri olan İstanbul İşletme Enstitüsü de bu konuda size destek veren içeriklere sahip. Alanınızın mesleki becerilerini tanımak veya yeni beceriler edinmek için uzaktan eğitim programları sayfasına göz atabilirsiniz. Yazımızın devamında ise sizin için hazırladığımız hayatınıza katkı sağlayabilecek sürekli eğitim içeriklerini paylaşacağız. 

Çağımızın en gerekli yöntemlerinden biri olan zaman yönetimini henüz tanımadıysanız zaman yönetimi eğitimi, zamanı kullanmak konusunda size önayak olacaktır. Eğitim sonrası, zamanı nasıl daha etkin ve verimli kullanabileceğinize dair bilgi ve fikir sahibi olacaksınız. 

Daha etkili ve ikna edici konuşmak, birçok kişinin istediğini bir beceridir. Diksiyon eğitimi de bu isteği karşılayabilen en nitelikli eğitim içeriklerindendir. Eğitim boyunca ses tonu ayarlaması, doğru telaffuz ve vurgulama yöntemlerini içeren dersleri göreceksiniz. Her iş alanı için önemsenen iletişim becerilerini de eğitimde geliştirebileceksiniz. Yine aldığınız eğitim ve sertifika, iş görüşmelerinde sizi bir adım öne çıkaracaktır. 

  • Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi

Bir kariyer ve öne çıkarıcı bir yetkinlik olarak sosyal medya uzmanlığı kursu, sosyal medya mecralarını tanıma ve kuralların uygun kullanmayı öğretmektedir. Özellikle Reklamcılık, SEO, halkla ilişkiler ve pazarlama alanlarında çalışmayı hedefliyorsanız bir şekilde sosyal medyayı da kullanacaksınız. Sosyal medya alanında bir kariyer hedefiniz de varsa bu alana giriş için tercih edileceğiniz en doğru eğitimlerden biri, sosyal medya uzmanlığıdır.

  • Excel Eğitimi

İş dünyasının en çok istenen yetkinliklerinden biri Excel kullanımıdır. Özellikle işletme ve iletişim alanlarında sıklıkla istenen Excel, bir sertifika edinerek yetkinliğinizi gösterebileceğiniz en önemli kullanımlardan biri. Excel ve ileri Excel eğitimleri alarak işinizi için gerekli uygulamaları kolaylıkla halledebilir ve diğer ofis programlarını da rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu

  • Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi

Araştırma sonuçlarını paylaşmak ve bilimsel bir hâle getirmek için ilgili teknikleri ve kuralları bilmek zorunludur. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri için verilen bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi; makale yazma, bilimsel araştırmaya giriş, veri toplama teknikleri ve makale gönderimi gibi süreçler hakkında bilgiler sunmaktadır. yüksek lisansa hazırlanma niyetinde olan adaylar, rahatlıkla eğitime katılabilirler.

  • İngilizce Konuşma Kursu

Resmi eğitim hayatının en önemli derslerinden biri olmasına rağmen Türk insanının yıllardır öğrenemediği İngilizce, sürekli eğitimin de gözde içeriklerindendir. Eğer İngilizce konuşma yetkinliğinizi bir türlü geliştiremiyorsanız İngilizce konuşma eğitimiyle pratik bir başlangıç yapabilirsiniz. Uzaktan eğitim yoluyla verilen İngilizce konuşma eğitimi, yüz yüze eğitim kurslarından daha az masraflıdır ve zaman sınırlaması da yoktur.

  • Sıfırdan İngilizce Kursu

Evinizin konforunda Sıfırdan İngilizce öğrenmek istiyorsanız sıfırdan İngilizce eğitimi sizi bekliyor. tüm seviyeleri içeren ingilizce eğitimi, 3 ay süren bir kurs süresine sahiptir. bildiklerini tazelemek ya da her şeye yeniden öğrenmek için a'dan c seviyesine varan

Eğitimcinin eğitimi kursu, öğretmenlerin de öğrenme ve öğretme yetkinliğini geliştirmelerine yönelik bir eğitimdir. Günümüzün nitelikli eğitimcisi elbette ki öğretmenin nasıl uygulanabileceğini de iyi bilmektedir. Eğiticinin eğitimi kursu, öğretme ve öğrenim süreçlerine yönelik bakış açınızı geliştirecek ve farkındalığınızı artıracaktır. 

Okul dışında öğrenme sürecini kapsar, Kişinin belirli konularda öğrenme desteği almasını sağlamaktır, Pratik bilgi ve uygulama kazandırır, Mesleki ve kişisel gelişim için öğrenme sürecini içerir, Belli bir eğitim kademesi dışında da öğrenme isteğimizin devam etmesini sağlar, Mesleki niteliklerimizi artırmaya yardımcı olur, Üniversiteler, uzaktan eğitim platformları ve resmi kurumlar aracılığıyla eğitim verir, Pratik, mesleki ya da kişisel gelişimi öncelemek, Çeşitli konularda bilgi birikimini artırır, Yüz yüze ya da uzaktan sürekli eğitim kursları sunar, Bilgi ve beceri geliştirme ve sürekli öğrenme, Zihinsel gelişimi destekler ve yeni bilgiler kazandır, Sertifikalı programlar sunar, İş ve kariyer gelişimine katkıda bulunmak, Kişiye kariyer değişikliği için fikir sunar, Uzaktan Eğitim yoluyla verilebilmektedir, Eğitim maliyetlerini azaltmak ve zaman-mekan sorununu çözmek, Zaman ve mekan kısıtlamalarının ortadan kalkması, Hayat boyu öğrenme misyonunu edinir, Öğrenme sürecinin hayatımızın her alanında sürekli olmasını sağlamak, Bireyin ilgi, istek ve ihtiyaçlarına göre öğrenim sürecinin devam etmesi, Yeni bilgi ve beceri alanlarını keşfetme, Bilgi ve beceri eksikliklerini kapatmak ve kişinin gelişimine katkıda bulunmak, Kişisel ve mesleki gelişimi hızlandırmak, Öğrenmenin sürekliliği, Öğrenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesini sağlamak, Hayata adaptasyonu kolaylaştırır ve yaşam kalitesini artırır, Öğrenme isteği ve ihtiyacına yanıt verir, İnsanın öğrenmeyi sürdürme potansiyelini kullanmak, Kişinin yeteneklerini ve potansiyelini daha iyi kullanabilmesine yardımcı olur
sürekli eğitim hayat boyu eğitim uzaktan eğitim sürekli eğitim merkezi sürekli eğitim kursları Sürekli Eğitim Ne Anlama Geliyor
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.