AnasayfaBlogSosyal Medya Ve Sorunları
Sosyal Medya

Sosyal Medya Ve Sorunları

25 Temmuz 2019
Bu görüntü beyaz bir yüzey üzerinde bir grup logoyu tasvir etmektedir. Görüntünün ortasında kırmızı ve beyaz arka plana sahip bir kamera logosu yer almakta ve diğer logolarla çevrelenmektedir. Kamera logosunun sağında beyaz metinli kırmızı bir işaret bulunmaktadır. Görüntünün alt kısmında, beyaz arka planlı ve ortasında siyah bir şekil bulunan bir logonun yakın çekimi yer almaktadır. Sol tarafta siyah arka planlı ve beyaz metinli bir telefonun yakın çekimi yer alıyor. Telefon logosunun üzerinde, mavi arka planlı ve ortasında beyaz bir şekil bulunan bir başka logonun yakın çekimi yer alıyor. Resmin sağ üst köşesinde ise beyaz arka planlı ve iki sarı şekilli bir logonun yakın çekimi yer alıyor. Bu resim modern dünyada kullanılan çeşitli logolar hakkında fikir vermektedir.
KonuDetaySonuç
Sosyal Medya Kullanımı82 milyon ülke nüfusunun %72'si internet kullanıcısı, %63'ü sosyal medya kullanıcısı ve %53'ü telefonundan sosyal medya kullanıyor.Sosyal medya kullanımı oldukça yaygın ve her geçen gün artıyor.
Sosyal Medya ve HırsKişiler artık sosyal medyayı kişisel tanıtım yapmak, en çok beğenilen içeriği oluşturmak için kullanıyor ve bu durum hayatlarından uzaklaştırıyor.Sosyal medya kullanımı bazı durumlarda hırs ve çekişmeleri tetikliyor.
Sosyal Medya ve TehlikelerSosyal medya kullanımı tehlikeli boyutlara ulaştı. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre selfie çekmeye çalışırken hayatını kaybeden kişi sayısı her yıl artıyor.Sosyal medya kullanımı güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.
Sosyal Medya ve Trafik Kazalarıİspanya'da sosyal medya kullanımı sebebiyle meydana gelen yarıdan fazla trafik kazasının karışıklık sebebi olduğu görülmüştür.Sorumsuz sosyal medya kullanımı trafik kazalarına sebep olabiliyor.
Sosyal Medya ve ÇocuklarÇocuklar ve gençler, beğeni ve takipçi kazanmak amacıyla çeşitli videolar kaydederek paylaşıyorlar ve bu durum disiplin sorunlarına sebep oluyor.Sosyal medya kullanımı, çocuklar ve gençlerin davranışlarını ve kişiliklerini olumsuz etkileyebiliyor.
Sosyal Medya ve Fenomen Olma HırsıKişiler artık fenomen olma hırsıyla dikkat çekici ve tehlikeli eylemlerde bulunabiliyorlar.Sosyal medya, insanların anlamsız bir hırs duygusuna kapılarak riskli hareketler yapmasına sebep olabiliyor.
Sosyal Medya ve KontrolBirçok kişi, sosyal medya kullanımını kontrol altında tutmakta zorlanıyor ve bu durum sorunlara yol açıyor.Sosyal medya kullanımının doğru şekilde yönetilmesi ve kontrol altında tutulması gerekiyor.
Sosyal Medya ve FaydalarıSosyal medya, kişisel ve toplumsal düzeyde birçok fayda sağlarken, yanlış ve aşırı kullanımı nedeniyle bu faydalar göz ardı edilebiliyor.Sosyal medya, doğru ve dikkatli kullanıldığında faydalarını gösterebilir.
Sosyal Medya ve GelecekSosyal medya kullanımının arttıkça, daha fazla sorunların ortaya çıkması bekleniyor.Sosyal medya kullanımı üzerine alınacak önlemler ve bilinçlendirme çalışmaları daha önemli hâle gelmektedir.
Sosyal Medya ve Sorunların ÖnlenmesiFarkındalık yaratma, eğitim ve düzenleme gibi çeşitli yöntemlerle sosyal medya kullanımından kaynaklanan sorunlar azaltılabilir.Sorunsuz bir sosyal medya kullanımı için gerekli çalışmalar ve önlemler alınmalıdır.

Çok değil bundan yaklaşık 20 sene öncesine kadar neredeyse sadece tuş takımından oluşan cep telefonlarımız artık elimizden düşüremediğimiz birer sosyal medya aygıtlarına dönüştü. Bu aygıtlar sayesinde gittikçe küçülen dünyada yer alan bireyler olarak bizler sosyal medya kullanımında ne kadar etkiniz ve sosyal medyayı ne amaçlarla kullanıyoruz? 

Sosyal Medya Kullanımı

Artık sosyal medya her yerde. Şubat 2019’da yayımlanan verilere göre, 82 milyonu geçen ülke nüfusumuzun %72’si internet kullanıcılarından, %63’ü aktif sosyal medya kullanıcılarından ve %53’ü ise sosyal medyayı telefonundan kullanmayı tercih edenlerden oluşuyor. Bu kullanıcıların bazıları sosyal medyayı sadece ailesi ve akrabalarıyla haberleşmek için kullanırken bazıları da gittiği her yeri, attığı her adımı, neredeyse ağzından çıkan her sözü paylaşma görevi biçmiş kendine. Peki sadece otokontrol mekanizması ile işleyen bu durum sizce tehlike arz ediyor mu?

Sosyal Medya Mı Yoksa Sosyal Hırs Mı?

Yaygın kullanımın beraberinde getirdiği sorunların başında hiç şüphesiz hırs ve çekişmeler gelmektedir. Kişisel kullanım amacından sıyrılıp kişisel tanıtımını yapmaya çalışanlar ortaya çıkmaya başladı. Kişiler doğal yaşamlarından uzaklaşıp sosyal medya üzerinde doğallıktan uzak duruşlar sergilemeye evrildiler. Kullanıcı sayısı ve paylaşımlar arttıkça kişiler arasında en etkili ve en çok beğenilecek paylaşımı yapmaya çalışmak gibi bir çekişme ortaya çıkmaya başladı. 

Bu durum ilk etapta daha önce kimsenin denemediği ya da yapmaya bile cesaret edemediği hareketler olarak karşımıza çıktı. Sonrasında daha önce yapılmış ve halk arasında ‘çılgınlık’ olarak dile getirilen şeyleri daha farklı ve etkili yapma hırsı doğdu. Bu durum zaman içerisinde hiç de duymak istemediğimiz olayları beraberinde getirmeye başladı.

Durum Ne Kadar Vahim?

Sosyal medya çılgınlığının günümüzde bir hayli artarak tehlikeli boyutlara geldiği rahatlıkla söylenebilir. Peki durum ne kadar vahim? Örneğin; ABD’li bir ekibin araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde 2014 yılında 15 kişi, 2015 yılında 39 kişi, 2016 yılında 73 kişi derken günümüzde artık yüzlerce insan sadece selfie çekmeye çalıştıkları sırada maalesef hayatlarını kaybetti.

Tabii ki iş sadece selfie çekmek kadar masum değil. Örneğin; İspanya İçişleri Bakanlığı kendi ülkelerinde 2013 yılında sosyal medya haberleşmeleri sebebiyle meydana gelen trafik kazalarının bir raporunu paylaştı. Maalesef paylaşılan raporda meydana gelen 85.519 trafik kazasından yaklaşık yarısının direksiyon başında sosyal medya kullanımı sebebiyle meydana geldiği bildirildi. Ve ne acıdır ki bu kazaların yarısı ölümlü kazalar olarak kayıtlara geçti. Yine raporda göze çarpan bir başka sonuç ise ölenlerin 34 yaş ortalaması altında olmasıydı.

Ülkemizde Sosyal Medya Sorunları

Sosyal medya ve hayatımıza etkileri genelinde incelendiği zaman aslında ortaya çıkan tablo dünya genelinden çok da farklı değil. Selfie ölümleri ve sosyal medya kaynaklı trafik kazalarına ülkemizde de sıklıkla rastlanmakta. Fakat bu olayların yanında toplum düzenimizi ve manevi değerlerimizi derinden yaralayan olaylar da meydana gelmekte. Bunun en çarpıcı örneklerine maalesef okullarımızda rastlayabiliriz. 

Öğrenciler internet ortamında beğeni ve takipçi arttırabilmek adına türlü videolar kaydedip paylaşmaktadırlar. Bu durum okul çatısı altında yapıldığı zaman daha da vahim bir hal alıyor. Öncelikle okullarda çok ciddi disiplin problemleri baş gösteriyor. Öğrenci gençlerimiz zaman zaman sosyal medya hırsı yüzünden benliklerinden uzaklaşıyorlar. Zaten hoş olmayan tablonun yıllar geçtikçe daha vahim bir hal alması en büyük korkularımızdan.

Kontrolden Çıkıyor

Sonuç olarak hepimiz için sosyal medya bir fırsat ama dikkatsiz kullanımı heme ülkemizde hem de dünya genelinde ciddi sorunları da beraberinde getirmekte. Sosyal medya gerçekten faydalı mı? Faydaları ve kolaylıkları tabii ki tartışılmaz ama karşılaştığımız olaylar ve gelinen nokta faydalarını bir hayli gölgede bırakmış durumda.

Fenomen olma hırsı yüzünden çekilen fotoğraf ve videolar insanlara önce anlamsız bir hırs duygusu yerleştirdi. Sonrasında ise insanlar birbirleri ile yarışmaya başladılar. Olaylar zaman zaman kontrolden çıkmaya başladı. Peki yıllar geçtikçe bu durum nasıl bir zirveye ulaşacak? Sizce de durum fazlasıyla vahim değil mi?

Yazar: Emrah Ulakçı

Sosyal Medya Kullanımı, 82 milyon ülke nüfusunun %72'si internet kullanıcısı, %63'ü sosyal medya kullanıcısı ve %53'ü telefonundan sosyal medya kullanıyor, Sosyal medya kullanımı oldukça yaygın ve her geçen gün artıyor, Sosyal Medya ve Hırs, Kişiler artık sosyal medyayı kişisel tanıtım yapmak, en çok beğenilen içeriği oluşturmak için kullanıyor ve bu durum hayatlarından uzaklaştırıyor, Sosyal medya kullanımı bazı durumlarda hırs ve çekişmeleri tetikliyor, Sosyal Medya ve Tehlikeler, Sosyal medya kullanımı tehlikeli boyutlara ulaştı ABD'de yapılan bir araştırmaya göre selfie çekmeye çalışırken hayatını kaybeden kişi sayısı her yıl artıyor, Sosyal medya kullanımı güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor, Sosyal Medya ve Trafik Kazaları, İspanya'da sosyal medya kullanımı sebebiyle meydana gelen yarıdan fazla trafik kazasının karışıklık sebebi olduğu görülmüştür, Sorumsuz sosyal medya kullanımı trafik kazalarına sebep olabiliyor, Sosyal Medya ve Çocuklar, Çocuklar ve gençler, beğeni ve takipçi kazanmak amacıyla çeşitli videolar kaydederek paylaşıyorlar ve bu durum disiplin sorunlarına sebep oluyor, Sosyal medya kullanımı, çocuklar ve gençlerin davranışlarını ve kişiliklerini olumsuz etkileyebiliyor, Sosyal Medya ve Fenomen Olma Hırsı, Kişiler artık fenomen olma hırsıyla dikkat çekici ve tehlikeli eylemlerde bulunabiliyorlar, Sosyal medya, insanların anlamsız bir hırs duygusuna kapılarak riskli hareketler yapmasına sebep olabiliyor, Sosyal Medya ve Kontrol, Birçok kişi, sosyal medya kullanımını kontrol altında tutmakta zorlanıyor ve bu durum sorunlara yol açıyor, Sosyal medya kullanımının doğru şekilde yönetilmesi ve kontrol altında tutulması gerekiyor, Sosyal Medya ve Faydaları, Sosyal medya, kişisel ve toplumsal düzeyde birçok fayda sağlarken, yanlış ve aşırı kullanımı nedeniyle bu faydalar göz ardı edilebiliyor, Sosyal medya, doğru ve dikkatli kullanıldığında faydalarını gösterebilir, Sosyal Medya ve Gelecek, Sosyal medya kullanımının arttıkça, daha fazla sorunların ortaya çıkması bekleniyor, Sosyal medya kullanımı üzerine alınacak önlemler ve bilinçlendirme çalışmaları daha önemli hâle gelmektedir, Sosyal Medya ve Sorunların Önlenmesi, Farkındalık yaratma, eğitim ve düzenleme gibi çeşitli yöntemlerle sosyal medya kullanımından kaynaklanan sorunlar azaltılabilir, Sorunsuz bir sosyal medya kullanımı için gerekli çalışmalar ve önlemler alınmalıdır
sosyal medya disiplin selfie ölümleri selfie otokontrol sorunlar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464