Siyaset, toplumda var olan geçmişten günümüze hatta gelecekte dahi toplumlarda var olacak bir kurumdur. Geçmişten günümüze gelene dek farklı aşamalar, biçimler değiştirmiştir. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi birbiriyle ilişkili iki yakın alandır. Siyasal ve yönetsel konularda bilimsel çalışmalar düzenlerler. Siyaset bilimi bir disiplin olarak siyasal sitem içerisindeki değerlerin ve kaynakların dağılım süreçlerini inceler. Siyaset bilimi; sosyal sınıf, güç, otorite, etnik yapı, meşruiyet, siyasal katılım vb. konuları inceler. Bu konuları incelemenin yanında hükümet, siyasi partiler, devlet, uluslararası örgütler vb. başlıkları da içermektedir. Siyaset bilimi aynı zamanda ideolojiler, demokrasi, adalet, eşitlik gibi fikirleri incelemektedir.
Kamu yönetimi ise yönetsel sistem içerisinde karar ve politika oluşturma süreçlerini inceleyen bir disiplindir. Kamu yönetimi devletlerin yürütme gücü olarak da adlandırılır. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi toplumun kamusal alanlarına odaklanırlar. Kamu politikaları siyasi güçlerle yapıldığından kamu yöneticileri siyasi yöneticilerle iş birliği içindedir. Kamu politikaları kamu güçlerince uygulandığından politikacılar kamu yöneticileriyle ilişkilidir.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi;
Kamu; bir ülkedeki toplumun bütününü, kamu yönetimi; bu bütünün sevk ve idaresi demektir. Kamu yönetimi; işlevsel, yapısal ve akademik anlamlar taşır. İşlevsel anlamı; kamu politikalarını belirleme ve uygulamadır. Toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik hizmet üretimi, kamu politikalarını oluşturma faaliyetlerini, yasaları uygulama süreçleri ve kamu personelinin işlerini ifade eder. Yapısal anlamı; devletin örgütsel yapısını temsil eder. Siyasi organların yürütmeye ilişkin örgütlenmesini ifade eder. Akademik anlamı; kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve kamu sorunlarını çözümünde farklı disiplinlerden yararlanmasıdır. Bun anlam, kamu yönetimi bölümü başlığı altında açıklanacaktır.
Kamu yönetimi, kamu politikalarının oluşturulması planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, denetim, sevk vb. işleri barındıran işlemler ve faaliyetlerdir. Kamunun halkla ilişkisini ortaya çıkaran bir alandır. Kamu yönetimi amaç olarak yönetimi oluşturan unsurları ortaya çıkarmayı, örgüt, statü ve davranışların tanımlayıp açıklar. Kamu yönetimi, kamu kurumlarının işleyişini etkileyen toplumsal, siyasal, ekonomik ve yasal çevreyi inceler. Kamu yönetimi, kamu yönetimiyle ilgili yapıları, politikaları ve düşünceleri inceler. Aynı zamanda kamu politikalarının oluşturulması ve yürütülmesi ile ilgili çalışmalar yapılmasını sağlar. Kamu kurumlarının yönetilmesiyle ilgili çalışmaları bulunur.
Kamu yönetimi bölümü, İİBF bölümlerinden biridir. Kamu yönetimi bölümü amacı kamu sektöründe ve özel sektörde çalışabilecek niteliklerde yöneticiler yetiştirmektir. Kamu yönetimi bölümü öğrencileri, sosyal bilimler, siyasal bilimler, hukuk bilimleri, yönetim bilimleri vb. anabilim dallarına ait derslerin uygulandığı bir program görürler. Programdaki dersler sayesinde öğrenciler temel bilgileri öğrenmenin yanı sıra analitik bakış açısını da kazanırlar.
Kamu yönetimi bölümü; hukuki, idari ve siyasi alanlarda uygulamalı bilgi edinilmesi sağlar. Aynı zamanda yönetim bilimi alanındaki gelişmeleri takip ederek bu alanda değerlendirilme yapılmasını sağlar. Kamu yönetimi bölümü programı; program yönetimi (planlama, örgütlendirme, yönetme, karar verme ve uygulama) ve kaynak yönetimi (bütçe) içermektedir. Kamu yönetimi bölümü, devlet teşkilatında idari görev alacak elemanlar yetiştirir. Kamu sisteminin ekonomik ve toplumsal yönden gelişmesinden sorumlu, alanında yetkin elemanlar yetiştiren ve belirtilen konularda araştırma yapılan bölümdür.
Ülkemizde son yıllarda üniversite sayısı oldukça artış göstermiştir. Üniversitelerin artış göstermesiyle birlikte bölümleri sayısında da artış yaşanmıştır. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi ülkemizde birçok üniversitede bulunmaktadır. Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler aldıkları puan aralığına göre istedikleri vakıf veya devlet üniversitesinde okuyabilirler.
Ülkemizde bu bölümün çok fazla üniversitede bulunmasından dolayı tüm üniversitelerdeki puanlar yerine belli başlı üniversitelerdeki yıllara göre puanlar ve başarı sıralamaları verilecektir.
Yukarıda Siyaset bilimi ve kamu yönetimi taban puanları verilmiştir. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi taban puanları yanında puanı verilen yılda öğrencilerin o üniversiteye girdikleri başarı sıralamaları da verilmiştir. Biliyorsunuz başarı sıralamaları, bölüme yerleşme ihtimalini puana göre daha belirleyicidir.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi taban puanları verilen üniversiteler en yüksek taban puanları ve başarı sıralamalarından orta ve en düşük puan ve sıralamaya göre verilmiştir. Aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi taban puanı verilen üniversiteler belirtilirken farklı şehirler olması, devlet-vakıf üniversitesi olmasına da dikkat edilmiştir.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu kamu sektörü ve özel sektörde çalışabilir. Kamu sektöründe çalışmak isteyen kişiler KPSS başvuru yapmaları gerekir. KPSS A grubu sınava girmeleri gerekir. Bu sınavda başarılı olan kişiler önemli kamu kuruluşlarında görev yapabilir. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu ne iş yapar;
Kamu Yönetimi Nedir?
Kamu politikalarının oluşturulması, planlanması, örgütlenmesi, denetim vb. işleri barındıran işlemler ve faaliyetlerdir. Kamu kurumlarının işleyişini etkileyen toplumsal, siyasal ve yasal çevreyi inceler. Kamu politikaları, kamu yapıları ve kamu düşüncelerini içerir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Nedir?
Uluslararası ve yerel düzeyde gerçekleşen toplumsal, siyasal ve ekonomik olayları anlamamızı sağlayan bir disiplindir. Günlük yaşantıda karşılaşılan bir olayın iç yüzünü anlamamızı sağlar. Kamu alanında profesyonel olmak için yetkinlik kazandıran bir disiplindir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?
Kaymakam ve idari hakim olabilir. Belediyelerde vb. kuruluşlarda yöneticilik ve müfettişlik yapabilirler. Sayıştay ve Danıştay’da denetçi olabilirler.